Με τα λίγα που'χω διαβάσει και ξέρω εμπειρικά...
Το απλό Overlay όπως το γνωρίζουμε, χρησιμοποιεί μόνο το Hardware Overlay που προσφέρει η κάρτα γραφικών (παλιός τρόπος προβολής δισδιάστατης εικόνας) και έτσι είναι περιορισμένο
μόνο σε αυτή την επιφάνεια / overlay. Τι σημαίνει αυτό; Το Overlay Mixer επιτρέπει μεν color keying και alpha blending (έτσι πέρνουμε subs) αλλά δεν εμπεριέχει εκει μέσα τον Window Manager
οπότε χρησιμοποιεί άλλο ένα φίλτρο, το λεγόμενο Video Renderer ώστε να διαχειριζόμαστε το Overlay. Όλη αυτή η διαδικασία μοιράζεται μεταξύ του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών.
(αν δεν κάνω λάθος η χρήση του Overlay απενεργοποιεί στα νέα συστήματα (win7/vista) το aero)
Το VMR χρησιμοποιεί καθαρά την κάρτα γραφικών μέσω dx7 ή dx9 (VMR7/VMR9) οπότε η απόδοση του Mixing/Blending είναι καθαρά θέμα της κάρτας γραφικών και όχι του Η/Υ. ( ίσως driver = ποιότητα; )
Το EVR τώρα μπορεί να θεωρηθεί και ως μετεξέλιξη του VMR, καθώς χρησιμοποιεί πάλι καθαρά την κάρτα γραφικών αυτή την φορά νομίζω μόνο μέσω οδηγιών Direct3D, δηλαδή με πιο στοχευμένες εντολές για βίντεο αλλά υποστηρίζει και DXVA Acceleration. Δεν εννοώ στην αποκωδικοποίηση του βίντεο όμως. Το DXVA προσφέρει εδώ και επεξεργαστική ισχύ στην μίξη του βίντεο και την προβολή του. Πάλι η απόδοση είναι θέμα της κάρτας γραφικών.
Όπως καταλαβαίνετε περάσαμε από το πιο παλιό και πολύπλοκο σε πιο καινούργιο και απλό (όσο γίνεται γιατί απλά όλα ενώθηκαν) , και όπως όλοι μας γνωρίζουμε όσα λιγότερα πράγματα ενδιάμεσα σε πηγή και προβολή... τόσο το καλύτερο. Οπότε το EVR το κρίνω ως καλύτερο όλων.
Τώρα το θέμα με το πως φαίνεται η εικόνα όταν διαλέγουμε ένα από τα παραπάνω (σκοτεινή/φωτεινή/άχρωμη κτλπ) δεν έχει να κάνει πιστεύω με την επιλογή του Renderer , απλά με τις ρυθμίσεις μας σε καθένα
από αυτούς. Τι σημαίνει αυτό; Όλοι τους μπορούν να ρυθμιστούν σωστά...απλά οι αρχικές τους ρυθμίσεις είναι ότι νά'ναι. Από όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχω διαβάσει όλοι τους είναι ικανοί για σωστή προβολή βίντεο. Ίσως το απλό overlay να έχει ένα ζήτημα στην καλή προβολή υποτίτλων. (εμπειρικά αυτό... δεν είμαι σίγουρος- είναι το μόνο που δεν έχω ψάξει στο h/w overlay)
Το μόνο πράγμα που ουσιαστικά επηρεάζεται από το τι renderer χρησιμοποιείτε είναι η απόδοση του συστήματος, όπου στις περισσότερες φορές είναι αμελητέα.
Οι πραγματικές διαφορές στην απεικόνιση δεν πιστεύω ότι είναι εμφανής στο μάτι. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιλάνε πάντα