Ρωσικος φακος Helios 44m 2/58 σε micro 4/3 cameras??

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
37,192
Βριλήσσια
Βρηκα μια Zenit TTL με τον συγκεκριμενο φακο επανω, σε αριστη κατασταση και εχω καποιες ερωτησεις:

-Μπορω να τον χρησιμοποιησω σαν 'μακρο' φακο? - με τον αναλογο ανταπτορα φυσικα στην Πανασονικ G1?
http://cgi.ebay.com.au/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250649781181&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

-Τι χρησεις μπορει να εχει ενας 2/58 σαν βασικος φακος? (και τι σημαινει αυτο το 2 πριν το 58?)

-Ειναι δυνατον αυτος ο παλαιος φακος να βγαζει τοσο εκπληκτικες φωτογραφιες, με συγχρονες dslr, οπως ειδα στο διαδικτυο και επαθα την πλακα μου??
http://fiveprime.org/hivemind/Tags/m42,panasonic/Interesting

-Στο manual focus (απουσια του αυτοματου) τι διαφραγμα πρεπει να χρησιμοποιω συνηθως για μακρο φωτογραφια (κλιμακα απο 2-16 που εχει ο φακος)? (το ρωταω σωστα?)

Ευχαριστω τα μαλα εκ των προτερων.Zenit_TTL.jpg

O 2/58 μπορω να πω πως είναι μάλλον ο χειρότερος από τους σχεδόν 100 φακούς που διαθέτω. Ή στους χειρότερους 2-3, άντε να βάλω μέσα 1-2 porst και revue που μου ήρθαν με κάτι Praktica σώματα.
Εκτός εάν έχεις κάποιο εξαιρετικό δείγμα του φακού, θα έλεγα πως δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι.

Βρηκα μια Zenit TTL με τον συγκεκριμενο φακο επανω, σε αριστη κατασταση και εχω καποιες ερωτησεις:

-Μπορω να τον χρησιμοποιησω σαν 'μακρο' φακο? - με τον αναλογο ανταπτορα φυσικα στην Πανασονικ G1?
http://cgi.ebay.com.au/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250649781181&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

-Τι χρησεις μπορει να εχει ενας 2/58 σαν βασικος φακος? (και τι σημαινει αυτο το 2 πριν το 58?)

-Ειναι δυνατον αυτος ο παλαιος φακος να βγαζει τοσο εκπληκτικες φωτογραφιες, με συγχρονες dslr, οπως ειδα στο διαδικτυο και επαθα την πλακα μου??
http://fiveprime.org/hivemind/Tags/m42,panasonic/Interesting

-Στο manual focus (απουσια του αυτοματου) τι διαφραγμα πρεπει να χρησιμοποιω συνηθως για μακρο φωτογραφια (κλιμακα απο 2-16 που εχει ο φακος)? (το ρωταω σωστα?)

Ευχαριστω τα μαλα εκ των προτερων.View attachment 64502

Ναι, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις με αντάπτορα σε προτεραιότητα διαφράγματος, αλλά να ξέρεις ότι η εστίαση θα γίνεται χειροκίνητα. Ναι, παλιοί φακοί με ψηφιακά σώματα κάνουν θαύματα, αλλά όχι πάντα, απαιτούν επιμονή και γνώση. Όχι, δεν μπορείς έναν φακό 58mm, δηλαδή 58χ2= 116mm, να τον έχεις σαν "βασικό". Το 2 σημαίνει το μεγαλύτερο διάφραγμα που έχει ο φακός και για μάκρο, με τον λόγω φακό, καλύτερα να χρησιμοποιείς διαφράγματα άνω του 9

Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Καταλαβαινω οτι πρεπει να δοκιμασω εαν ο εν λογω φακος αξιζει και επειδη ο ανταπτορας κοστιζει λιγα ευρω θα το κανω. Ελπιζω να ειμαι τυχερος!

Επισης ειναι μια ευκαιρια -επιτελους- να πειραματιστω με το διαφραγμα. Καλο το autofocus αλλα να μαθουμε και την φωτογραφικη προπαιδεια χωρις κομπιουτερακι...

αγαπάμε ρωσία
δες και τη δική μου περίπτωση με αντίστοιχο φακό
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=66691
ο δικός σου έχει θέση Α/Μ ή θα πρέπει να κάνεις και εσύ την πατέντα που έκανα?
προσωπικά ο δικός μου είναι σχετικά καλό κομμάτι. για φώτο δεν τον πολυχρησιμοποιώ γιατί προτιμώ έναν pentax 1.7/50mm που είναι σαφώς καλύτερος. Εκεί που χαίρομαι τον ρώσο είναι σε βίντεο που με ανοιγμα φ2 και χειροκίνητη εστίαση έχει μια πολύ ωραία κινηματογραφική αίσθηση

Ξεθαψε και μου εφερε ο πατερας μου, ενα ειδος φλας, παλι Ρωσικο, απο τα ταξιδια του.

Νορμα λεγεται, και θα ηθελα αν γνωριζει κανεις που και πως μπορω να το χρησιμοποιησω. Ειναι ρευματος, με βαση για τριποδο και Βγαζει ενα διαβολεμενο φως!

Επισης πως χρησιμοποιειται το πινακι οπισθεν? Η εξωτερικη ροδελα γυριζει, αλλα τι δειχνει? Το συγχρονιζεις με τι και πως?

Στο ιντερνετ δεν βρηκα τιποτα για το συγκεκριμενο φλας. Αν θελησω, ανταλλακτικα λαμπας (αλογονου?) που βλεπετε στη φωτο υπαρχουν?

Ευχαριστω εκ των προτερων για τις συμβουλες!

attachment.php

Attachments

• norma1.jpg
    norma1.jpg
    37.3 KB · Views: 96
  • norma2.jpg
    norma2.jpg
    44.2 KB · Views: 27
  • norma3.JPG
    norma3.JPG
    174.9 KB · Views: 27
Αυτό είναι προβολέας για κινηματογράφηση. Είχα ένα παρόμοιο που το χρησιμοποιούσα σε συνδυασμό με μια αρχαία ( ! ) βιντεοκάμερα της JVC, πριν 30 χρόνια περίπου στα 2000 W. Η κλίμακα που δείχνει είναι η ρωσική Γκόστ και η ροδέλλα ( ο δικός μου δεν είχε τέτοια ρύθμιση ) ρυθμίζει τον φωτισμό ανάλογα με το φίλμ, που χρησιμοποιείται. Για να πάρεις μια ιδέα τα 180 Γκοστ είναι 200 ΙΣΟ ενώ τα 87 Γκ = 100 ΙΣΟ, οπότε όπως καταλαβαίνεις ο προβολέας αντιστοιχεί σε 250 ΙΣΟ περίπου. Τώρα πρίν το βάλεις σε πρίζα πρόσεχε μη κάψεις τα πάντα με τέτοιο αρχαιολογικό εύρημα!

Αυτό είναι προβολέας για κινηματογράφηση. Είχα ένα παρόμοιο που το χρησιμοποιούσα σε συνδυασμό με μια αρχαία ( ! ) βιντεοκάμερα της JVC, πριν 30 χρόνια περίπου στα 2000 W. Η κλίμακα που δείχνει είναι η ρωσική Γκόστ και η ροδέλλα ( ο δικός μου δεν είχε τέτοια ρύθμιση ) ρυθμίζει τον φωτισμό ανάλογα με το φίλμ, που χρησιμοποιείται. Για να πάρεις μια ιδέα τα 180 Γκοστ είναι 200 ΙΣΟ ενώ τα 87 Γκ = 100 ΙΣΟ, οπότε όπως καταλαβαίνεις ο προβολέας αντιστοιχεί σε 250 ΙΣΟ περίπου. Τώρα πρίν το βάλεις σε πρίζα πρόσεχε μη κάψεις τα πάντα με τέτοιο αρχαιολογικό εύρημα!

Κινηματογραφηση.. χμμ.. no good.

Ευχαριστω για τις πληροφοριες spageo!

Οντως, ηταν μαζι με μια αρχαια videocamera/γομαρακι blaupunkt..την οποια δεν την δεχτηκα :))

Το εβαλα στη πριζα και δουλευει. Η θερμοτητα που εκπεμπει ειναι απιστευτη!

Αν δεν υπαρχει μικροτερη λαμπα στην αγορα, πχ. 100-500w, τοτε θα καταληξει στα συλλεκτικα μου μαζι με την Zenith παραπανω.

Σκεφτομουν να το χρησιμοποιησω για μακρο φωτογραφισεις, αλλα...

Ετσι για την ιστορια, παραθετω δειγμα Ρωσικου μινι τριποδου (~20εκ.) το οποιο ανετα 'σηκωνει' μεχρι και 5+ κιλα εξοπλισμου!!! Επιτρεπει και καθετη φωτογραφιση χωρις μεγαλο κινδυνο ανατροπης. Ηρθε μαζι με το φλας παραπανω και ειναι ιδανικο για φωτογραφιση νομισματων! Μαρκας EKRAN (ЭКРАН).

attachment.php

Attachments

• tri.jpg
    tri.jpg
    62.5 KB · Views: 24
  • tri1.jpg
    tri1.jpg
    67.9 KB · Views: 74
πού τα ξετρυπώνεις αυτά τα κειμήλια?:afro:

Μου τα δινει σιγα σιγα ο πατερας μου..καπετανιος γαρ και γκατζετακιας της εποχης του '60-'80!! :))

Εχει απειρα πραγματα και αξεσουαρ κυριως για video (απο την εποχη του 8μμ φιλμ) αλλα τα περισσοτερα ειναι τωρα παρωχημενα.

Δυστυχως μια συλλογη Νικον(ς) + φακους, την δωρησε(:furious3:) πριν απο 20 χρονια σε γειτονα!!! Του ειπα σημερα πρωι πρωι να τη ζητησει διακριτικα πισω.

Να δουμε

Εδω εχουμε και ενα πιο συγχρονο φλασακι, δειτε πως ταιριαζει και κολακευει την D7000 :)

Το ερωτημα ειναι, επειδη αυτο το φλας εχει βυσματακι για να ταιριαζει με την Zenith, αν μπορω καπως να το καταστησω ανεξαρτητη πηγη φωτος, για μακροφωτογραφηση σε στουντιο.

Δουλευει και με ρευμα και με μπαταριες. Εχει και ενα button στο πλαι προφανως για τεσταρισμα, και ελεγα αν μπορω να το βραχυκυκλωσω ετσι ωστε να λειτουργει συνεχως για καποια δευτερολεπτα. Ειναι δυνατον αυτο?

attachment.php

attachment.php