Rumble και high pass filter

18 June 2006
523
Καλημέρα παιδιά και καλό ...επόμενο καλοκαίρι.

Μιάς και αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα από rumble (υπόηχους κάτω από 10Ηz που είναι ικανοί να εκτοξεύσουν τα γούφερς στον απέναντι τοίχο ή στο κεφάλι μου), χρειάζομαι να κατασκευάσω ένα high pass φιλτρο με cutoff frequency 20Hz 24db/οκτάβα.

Οι υπόηχοι παράγονται από την αναπαραγωγή βινυλίου. Μιά και χρησιμοποιώ ήλεκτρονικό cross, αυτό έχει επιλογή γιά cutoff στα 25Ηz, αλλά δυστυχώς όταν ενεργοποιείται αυτή η επιλογή, δεν λειτουργούν τα ρυθμιστικά στάθμης γιά τις χαμηλές συχνότητες (και είναι απαραίτητο 2db σταθμή πάνω στα γούφερς μιάς και έχουν χαμηλότερη ευαισθησία από τις κύριες μονόδες).

Έτσι σκεφτομαι ένα τετοιο φίλτρο το οποίο θα μπεί μεταξύ της εξόδου του phono pro και της εισόδου το προ.

Μπορείται να με βοηθήσεται στον υπολογισμό της αντίστασης R και της χωριτικότητας C γιά το φίλτρο?

Υπάρχουν βέβαια και έτοιμα τέτοια φιλτράκια (γύρω στα 20$ - 40$), αλλά λέω να φτιάξω ένα εγώ.

Thanks...

Last edited:
Αργύρη υποθέτω ότι υπάρχει πρόβλημα ρύθμισης του πικαπ εκτός αν μιλάμε για τεράστια γκάζια σε τόσο μικρό χώρο.

Ερώτηση: την ταλάντωση μπορείς να την μετρήσεις και χωρίς τα ηχεία να παίζουν;

Μανώλη το ίδιο έκανε και με άλλο πικάπ άλλη κεφαλή αλλό phono κτλ.
Από ότι διάβασα, το rumble είναι φαινόμενο του δίσκου του ίδιου και δεν εξαρτάται από το πλατώ. Μπορεί να βελτιωθεί με σωστή ρύθμιση αλλά και πάλι είναι φαινόμενο που βρίσκεται αποθηκευμένο (διαμορφωμένο) στα αυλάκια του βινυλίου.

Χωρίς φίλτρο (από ότι διάβασα και εψαξα) όλα τα πικάπ/κεφαλές θα παράγουν rumble. Πολλά phono έχουν αυτό το φίλτρο εσωτερικά ή ακόμα και προενισχυτές.

Είναι έτσι?

Απάντηση: Re: Rumble και high pass filter

Ερώτηση: την ταλάντωση μπορείς να την μετρήσεις και χωρίς τα ηχεία να παίζουν;

Δηλαδή? Αν ενοείς τον συντονισμό κεφαλής/βραχίονα, με τον τέστ δίσκο είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια.

Αν θελεις μονο 6db/oct (κατα την γνωμη μου δεν ειναι αρκετο) μπορεις απλα να μειωσεις τους πυκνωτες συζευξης μεταξυ riaa και προ.
Αυτο προυποθετει οτι ξερεις την αντισταση που βλεπει η riaa στον προ.

Re: Απάντηση: Rumble και high pass filter

Αγαπητέ συνονόματε,

Από ότι διάβασα, το rumble είναι φαινόμενο του δίσκου του ίδιου και δεν εξαρτάται από το πλατώ.

Από τεχνική άποψη το rumble είναι μετρήσιμο χαρακτηριστικό του ίδιου του πικάπ (όπως και το wow & flutter) και οφείλεται σε ατέλειες της έδρασης του πλατώ και στα κινούμενα μέρη. Στη δική σου περίπτωση θεωρώ απίθανο να οφείλεται σε rumble του πικάπ.

Μερικές πληροφορίες που θα βοηθούσαν στη διάγνωση:
- η ταλάντωση παρατηρείται σε όλους τους δίσκους ?
- εάν στρέψεις τα ηχεία προσωρινά προς τον τοίχο (περίπτωση feedback) εξακολουθεί να υπάρχει?
- με τον βραχίονα στην βάση του και το πλατώ να γυρίζει?
- με το μοτέρ του πικάπ κλειστό?

Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, αφού μετρήσεις την σύνθ. αντίσταση εισόδου του line μπορείς να μικρύνεις τον πυκνωτή στην είσοδο για μια συχνότητα αποκοπής περίπου 15-20hz και τα γούφερ θα σταματήσουν να το παίζουν φυσερά! Είναι απλή και εύκολα αντιστρέψιμη αλλαγή και δεν πρόκειται να στερηθείς ωφέλιμο μπάσο...

Thanks! Θα τα τσεκάρω το απόγευμα.

Ναι το rumble είναι σε όλους τους δίσκους και καινούργιους. Αλλά υπήρχε και παλαιότερα με άλλο πικάπ άλλη κεφαλή άλλο χώρο κτλ.

Το Rack που στηρίζεται το πλατώ, έχει στην βάση του ροδάκια! Δηλαδή δεν πατάει και πολύ σταθερά στο πάτωμα (πχ σε ακίδες ή κάτι αντίστοιχο).

Λέτε??? ή είναι άσχετο με το πρόβλημα?

Από ότι διάβασα, το rumble είναι φαινόμενο του δίσκου του ίδιου και δεν εξαρτάται από το πλατώ. Μπορεί να βελτιωθεί με σωστή ρύθμιση αλλά και πάλι είναι φαινόμενο που βρίσκεται αποθηκευμένο (διαμορφωμένο) στα αυλάκια του βινυλίου.

Χωρίς φίλτρο (από ότι διάβασα και εψαξα) όλα τα πικάπ/κεφαλές θα παράγουν rumble. Πολλά phono έχουν αυτό το φίλτρο εσωτερικά ή ακόμα και προενισχυτές.

Είναι έτσι?

Έτσι ακριβώς.

Σε πρόσφατη κουβέντα με καταξιωμένο ηλεκτρονικό μου το επιβεβαίωσε.

Στο δικό μου GYRO SE / TECHNOARM / GRADO REFERENCE SONATA σε μερικούς δίσκους το φαινόμενο είναι πολύ έντονο, σε άλλους πολύ χαμηλότερης έντασης. Για παράδειγμα στον δίσκο Kojiki του Kitaro που είναι και ο αγαπημένος μου, το φαινόμενο είναι πολύ έντονο και δεν μπορώ να δυναμώσω αρκετά την ένταση. Τον δίσκο έτυχε να τον ξανααγοράσω δύο επιπλέον φορές. Και οι τρείς δίσκοι ασχέτως κατάστασης παρουσιάζουν τις ίδιες ανεξέλεγκτες ταλαντώσεις των γούφερ.

Και εγώ ψάχνομαι για καλό υποηχητικό φίλτρο, ΑΛΛΑ ο ηλεκτρονικός μου τόνισε ότι ΟΛΑ τα υποηχητικά φίλτρα επιφέρουν σημαντικές φασικές αποκλίσεις στο χαμηλομεσαίο φάσμα, οπότε...

Μία συμβιβαστική λύση θα ήταν δοκιμή σε άλλη θέση του πικάπ, έξω από την "οπτική" επαφή με τα γούφερ και σίγουρα όχι σε θέσεις του δωματίου που μπουμάρει ο ήχος, όπως σε γωνίες (η θέση του δικού μου που δυστυχώς δεν αλλάζει). Επίσης κατά την εμπειρία του φίλου που με ενημέρωσε, βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση η χρήση πλεξιγκλάς καπακιού στο πικάπ.
Στο Gyrodec που έχεις, το καπάκι κάνει τίποτε;

Το Rack που στηρίζεται το πλατώ, έχει στην βάση του ροδάκια! Δηλαδή δεν πατάει και πολύ σταθερά στο πάτωμα (πχ σε ακίδες ή κάτι αντίστοιχο).

Λέτε??? ή είναι άσχετο με το πρόβλημα?

Δεν έχει να κάνει.
Το (βαρύ) δικό μου πατάει σε 4 ανοξείδωτα τυφλά πομπέ παξιμάδια, δηλαδή μπορείς να τα θεωρήσεις στην πράξη σημειακής έδρασης, σαν ακίδες.

Είναι έτσι?

To rumble μπορεί να οφείλεται και στον δίσκο αλλά και σε άλλους παράγοντες.

Ναι, υπάρχει αλλά το θέμα είναι πόσο.

Αν το έχεις τσεκάρει κεφαλή/βραχίονα/πλατώ ok.

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ. Θα κάνω μερικά τέστς το βραδάκι αλλά μάλλον πάω γιά φιλτράκι.

Μιχάλη το πλατώ μου είναι το Pro-Ject RPM 9.1 με τον 9cc carbon βραχίονα και δυστυχώς δεν έχει καπάκι (το αγοράζεις έξτρα ... πριτς! Θα φτιάξω ένα με τα μισά λεφτά!).

Ο βόμβος (rumble) εκτός από τα στρεβλωμένα βυνίλια μπορεί να οφείλεται και στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης στο πλατό, αλλά μπορεί και σε εξωτερικά αίτια. Γενικά οφείλεται σε χαμηλής συχνότητας μηχανικούς κραδασμούς, οι οποίοι καταφθάνουν στην κεφαλή προερχόμενοι κυρίως από τον κινητήρα περιστροφής και γενικότερα από το σύστημα μετάδοσης της κίνησης στο πλατό (κατασκευαστικές ατέλειες και διάφορες τριβές των αξόνων περιστροφής, ανομοιόμορφα τυλίγματα κινητήρα, ταλαντώσεις ιμάντα μετάδοσης κίνησης, κτλ). Μερικές φορές, τα πικάπ άμεσης οδήγησης (direct drive) παρουσιάζονται περισσότερο ευπαθή στο rumble,συγκρινόμενα ως προς την οδήγηση μέσω ελαστικού ιμάντα.

Λοιπόν, αν δεν έχεις κοντά σου να λειτουργεί κάποια ντηζελογεννήτρια ή κάτι παρόμοιο (ασυντήρητος συμπιεστής ψυγείου????) που να παράγει κάποιο υπόκωφο θόρυβο περιβάλλοντος που συντονίζει το σύστημά σου, τότε ψάξε για εσωτερικά αίτια. Είναι πολύ πιθανό, κάποια μηχανική ατέλεια του συστήματος μετάδοσης να συντονίζει το σύστημα κεφαλής-βραχίονα που χρησιμοποιείς (συχνότητα ιδιοσυντονισμού). Αυτό λέγεται bad luck!!!

Στη θέση σου θα προτιμούσα να θεραπεύσω τα μηχανικά αίτια που προκαλούν το πρόβλημα, παρά να βάλω επιπλέον ηλεκτρονικά φίλτρα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούν άλλα προβλήματα.

Όταν εμφανίζονται ισχυροί μηχανικοί συντονισμοί, τότε παράγονται επί πλέον και διάφορες αρμονικές, οι οποίες επεκτείνονται προς τις ανώτερες χαμηλές συχνότητες του ακουστικού φάσματος. Στην περίπτωση αυτή, είναι προτιμότερη η αντικατάσταση του συστήματος κεφαλής-βραχίονα με κάποιον περισσότερο επιτυχημένο συνδυασμό, για την πλήρη αποφυγή χρησιμοποίησης των οποιοδήποτε ηλεκτρονικών φίλτρων ή εξισωτικών κυκλωμάτων (equalizers).