Ρυθμίσεις στο BIOS για μνήμη?

Σπέρες!!

Με την ευκαιρία της αναγκαστικής αλλαγής κάρτας γραφικών στο σύστημά μου, αποφάσισα να κάνω και μια μικρή αναβαθμισούλα... Έτσι, το πιο απλό (και πιο αναγκαίο) ήταν η αύξηση των 2GB μνήμης σε 4.

Δεδομένου ότι πάνω είχα 2x1GB στα 800Mhz, αποφάσισα μια και η Motherboard μου το σηκώνει (Asus P5K με chipset P35), να τα πουλήσω και να πάω εξαρχής σε 2x2GB DDR2 στα 1066Mhz, όπως και έκανα, αγοράζοντας αυτό το πακετάκι της OCZ

Τα εγκατέστησα, ο υπολογιστής άναψε κανονικότατα, τα αναγνώρισε, και πήγα στο bios να αλλάξω την ταχύτητα από "auto" (που με το cpuz έδειχνε ότι τις τρέχει στα 800) σε 1066 για να εκμεταλλευτώ την μεγαλύτερη ταχύτητα.

Όταν έκανα τη ρύθμιση, ναι μεν πράγματι το cpuz έδειχνε 533 (ήτοι 1066 σε dual channel), όμως το Bad Company 2 έκλεινε μετά από λίγο με μπλε οθόνη. Όταν το επανέφερα στο Auto (και το cpuz έδειχνε τη μνήμη να τρέχει στα 400---> 800 σε dual channel), όλα δούλευαν κανονικότατα....

Έχετε ιδέα μήπως χρειάζονται παραπάνω ρυθμίσεις στο BIOS? ή απλά ξεχνάω την έξτρα ταχύτητα?

Last edited:
Ξέχασα να αναφέρω ότι στο cpuz, όταν είχα το Bios ρυθμισμένο στα 1066, στην καρτέλα memory ναι μεν έγραφε ότι τρέχει στα 1066, αλλά στη διπλανή καρτέλα (SPD) στο Maximum Bandwidth έγραφε PC6400 (400Mhz επί 2 προφανώς), ενώ οι μνήμες γράφουν πάνω τους PC8500 (533Μhz επί 2)

καθορισε μανουαλ τις τιμες χρονισμου(5-5-5-18 (CAS-TRCD-TRP-TRAS)και ανεβασε τα volt στο 2.2.
πρωτα απ`ολα βεβαια,καλο θα ειναι να κανεις ενα update στο bios,οπως πολυ σωστα λεει ο φιλος...

Last edited:
Ρε παιδιά... μου μιλάτε για πράγματα που δεν έχω κάνει ξανά ποτέ και λίγο είμαι με δεμένα τα χέρια.

Έψαξα στο site της Asus για ΒΙΟS update, βρήκα 1-2 που ίσως να έχουν σχέση με το θέμα:

"Fix the bug that the system can't resume from S3 while DRAM is overclocked to next level of DRAM frequency."

"5. Updated some of DIMM checksum value and defautl setting to 2.0v."

Ωστόσο δεν έχω ιδέα πως εγκαθίστανται, και στο site τα λινκς για βοήθεια είναι νεκρά.... (!!!!)
Επίσης, πως λειτουργούν αυτά, κάθε νέο update έχει μέσα όλα τα προηγούμενα? Δηλαδή εγκαθιστώ το τελευταίο και καθάρισα?

Eπίσης, αυτό με τους χρονισμούς, ρυθμίζεται από το BIOS?

Λοιπόν κατάφερα να αλλάξω τα timings (νομίζω), αν και από κάτω υπήρχαν κι άλλες ρυθμίσεις για χρονισμούς εκτός από τις γνωστές 4, τις οποίες άφησα στο Auto.

Ο υπολογιστής άναψε (πριν έβγαζε μπλε οθόνη), το Bad Company 2 έπαιξε για 10 λεπτά, δυστυχώς πρέπει να φύγω και δεν προλαβαίνω να το τεστάρω εξωνυχιστικά.... μακάρι να δούλεψε.

Βρήκα και αυτό το link για φλασάρισμα του BIOS, θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή στο ΣΚ, οπότε μένει η απορία μου μόνο: Κατεβάζω το τελευταίο διαθέσιμο BIOS?

Εχει tool η asus που λεγεται asusupdate. Eιναι παιχνιδακι, απλως φορτωνεις το αρχειο (.rom ) που εχεις κατεβασει , η κατευθειαν απο το νετ.

Λοιπόν κατάφερα να αλλάξω τα timings (νομίζω), αν και από κάτω υπήρχαν κι άλλες ρυθμίσεις για χρονισμούς εκτός από τις γνωστές 4, τις οποίες άφησα στο Auto.

Ο υπολογιστής άναψε (πριν έβγαζε μπλε οθόνη), το Bad Company 2 έπαιξε για 10 λεπτά, δυστυχώς πρέπει να φύγω και δεν προλαβαίνω να το τεστάρω εξωνυχιστικά.... μακάρι να δούλεψε.

Βρήκα και αυτό το link για φλασάρισμα του BIOS, θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή στο ΣΚ, οπότε μένει η απορία μου μόνο: Κατεβάζω το τελευταίο διαθέσιμο BIOS?

ωραια...τα τελευταια καλα εκανες και τα αφησες auto.
εαν παει καλα,μην κανεις update στο bios.
οτι δουλευει,δεν το πειραζουμε....

#%$#%()$%$#%$#

Πάλι τα ίδια... με το reboot μπλε οθόνη με μήνυμα IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL....

Θα κάνω λοιπόν update, το θέμα είναι... υπάρχει περίπτωση να υπάρχει πρόβλημα hardwariκό με τις μνήμες? Αν είναι να τις επιστρέψω πάραυτα.... μπορώ να τσεκάρω κάτι τέτοιο????

#%$#%()$%$#%$#

Πάλι τα ίδια... με το reboot μπλε οθόνη με μήνυμα IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL....

Θα κάνω λοιπόν update, το θέμα είναι... υπάρχει περίπτωση να υπάρχει πρόβλημα hardwariκό με τις μνήμες? Αν είναι να τις επιστρέψω πάραυτα.... μπορώ να τσεκάρω κάτι τέτοιο????

σωστος...

πολυ πιθανο ασυμβατοτητα.συμβαινει καποιες φορες.

Νομίζω (δεν είμαι σίγουρος) ότι αν οι μνήμες οι νέες είναι 1.8v και δεν τις υποστηρίζει η μητρκή, πρέπει να βάλεις τις παλιές, να κάνεις firmware update του bios και μετά να βάλεις τις νέες.

Το είχαν αυτό μερικές παλιές μητρικές της Asus.

Τώρα θυμήθηκα μια κρίσιμη λεπτομέρεια...... δεν έχω τις παλιές μου πλέον.... που σημαίνει ότι αν αρνηθεί το pc να ανάψει μάλλον είναι αδύνατον να κάνω bios update.... εκτός αν γίνεται με κάποιο τρόπο από bootable cd, αφού ούτε floppy διαθέτει το μαγαζί.... Μ'επιασαν οι νεωτερισμοί μου #@$@#$#

Όχι τπτ άλλο... φοβάμαι αν κάνει flash το bios μέσω windows και κολλήσει.... μετά κλάφτα Χαράλαμπε....

Last edited:
Χωρίς να το έχω ψάξει πολύ, εδώ ο κατασκευαστής αναφέρει πως το board υποστηρίζει μνήμη έως και DDR2 1066 (προφανώς overclocked). Δεν υποστηρίζει μνήμες DDR3. (Μη κοιτάς το FSB, αυτό αναφέρεται στο ρολόι μεταξύ του ελεγκτή μνήμης και του επεξεργαστή). Άρα, κοίταξε στην QVL για τις μνήμες που έχουν τεστάρει και δουλεύουν...

Last edited:
Δεν δοκιμαζεις να βαλεις μονο ενα ντιμακι μνημης ? μηπως φταιει το ενα απο τα δυο..

Χωρίς να το έχω ψάξει πολύ, εδώ ο κατασκευαστής αναφέρει πως το board υποστηρίζει μνήμη έως και DDR2 1066 (προφανώς overclocked). Δεν υποστηρίζει μνήμες DDR3. (Μη κοιτάς το FSB, αυτό αναφέρεται στο ρολόι μεταξύ του ελεγκτή μνήμης και του επεξεργαστή). Άρα, κοίταξε στην QVL για τις μνήμες που έχουν τεστάρει και δουλεύουν...

Κώστα DDR2 είναι οι μνήμες, οπότε σύμφωνα και με το Link που έδωσες θα έπρεπε λογικά να υποστηρίζονται. Εκτός αν υπάρχει ασυμβατότητα με το συγκεκριμένο μοντέλο μνήμης, που πάλι δεν εξηγείται ιδιαίτερα....

Δεν δοκιμαζεις να βαλεις μονο ενα ντιμακι μνημης ? μηπως φταιει το ενα απο τα δυο..

Το σκέφτηκα, θα το δοκιμάσω όταν πάω σπίτι. Βέβαια ακόμη κι αν φταίει η μια τις επιστρέφω, καθώς είναι πακετάκι...

Googlάροντας βρήκα ότι οι μνήμες δε δουλεύουν σωστά αν η τάση που τους δίνεται είναι διαφορετική από την προτεινόμενή τους... ωστόσο δεν κατάφερα στο bios μου να βρώ ρύθμιση για την επιλογή της τάσης. Έχετε καμία ιδέα για το πως θα μπορούσε να λέγεται αυτό?