Καλησπέρα σας. Είμαι κάτοχος εδώ και κάποιους μήνες του ενισχυτή Yamaha RX-V675 και μόλις απέκτησα το subwoofer Magnat Monitor Supreme Sub 302A. Έκανα τη βελτιστοποίηση με βάση το YPAO του ενισχυτή. Οι οδηγίες του ενισχυτή λέγανε να βάλω στο subwoofer το cross-over frequency στο maximum (150Hz) και την ένταση στη μέση, πριν τρέξω το YPAO. Τώρα που ολοκληρώθηκε το YPAO πρέπει-μπορώ να τα αλλάξω αυτά τα δύο (cross-over frequency, έντασή ήχου) στο subwoofer;
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Όχι.
Απο τη μια αν χαμηλωσεις/δυναμωσεις το volume στο sub παει άκυρη η ισοστάθμισης έντασης.
Απο την αλλη, ηδη και η ισοστάθμιση στο cross έγινε μέσα στο cross του ενισχυτή. Αν ο ενισχυτής "άκουσε" και αποφάσισε οτι τα ηχεία σου surround ειναι small και τους στέλνει π.χ. σήμα μέχρι 110 hz, δεν μπορείς εσύ τώρα να κατεβάσεις το cross π.χ. στα 80-100hz γιατί θα δημιουργησεις συχνοτικα τρύπα.
Το μονο που κάνω εγώ σε κάθε νέα ηχομετριση/ισοστάθμισης είναι να κανω μια πρόχειρη μετρηση με την στάθμη του sub στη μέση και υστερα να κοιτάξω στις ρυθμίσεις του ενισχυτή η ένταση σε db να μην είναι μεγαλύτερη/ μικρότερη απο 3db. Οποτε να ξανατρεχω την ισοστάθμιση για δεύτερη φορά αυξάνοντας ή μειωνοντας το volume στο sub πριν τη δεύτερη μέτρηση ώστε όταν χρειαστεί να αυξομειώσει την στάθμη αυτή να μην ξεπερνά τα +-3db στην οθόνη του ενισχυτή.
Καπου ειχα διαβασει καποτε δηλαδη οτι δεν πρεπει ο ενισχυτης να προσπαθησει να δυναμωσει τη σταθμη του LFE ( σε σχεση και με τις χαμηλες για τα μικρα ηχεια) παραπανω απο 3db. Οποτε το: "βαλε την ενταση του sub στη μεση" πριν τη μετρηση, ειναι ενας πρωτος γενικος μπουσουλας.
Κοιτας μετα την πρωτη μετρηση και αν ο ενισχυτης εδωσε π.χ. +7db στο sub, χαμηλωνεις το volume του sub και ξαναπαιρνεις μετρηση,
Αν την επομενη φορα ειναι μεχρι π.χ. και +3db εισαι οκ. Ομοιως και αν δεις π.χ. -7db. Σε αυτη την περιπτωση θα δωσεις λιγο παραπανω volume στο sub πριν ξανα παρεις μετρηση.
Βεβαια αμα παιξεις 2-3 φορες με επαναλαμβανομενες μετρησεις, μπορεις να φερεις τη σταθμη ακριβως στα 0db στον ενισχυτη.
Οσον αφορα τωρα για την μετρηση αυτη καθεαυτη, εγω που εχω το odyssey της denon μου βγαζει καθε φορα πολυ χαμηλα τη σταθμη του sub (κατι για το οποιο παραπονιουνται αρκετοι) και αν θελουμε να δωσουμε λιγο παραπανω χαμηλες για να ακουστει καλυτερα το sub δυναμωνουμε μεσα απο το μενου του ενισχυτη μονο το καναλι LFE.
ΟΧΙ ομως το γενικο volume στο sub, μιας και αυτο θα συμπαρασυρει (ανεβασει) τη σταθμη στα surround αν αυτα ειναι ρυθμισμενα απο τον ενισχυτη ως small και το sub παιζει χαμηλες και για αυτα εκτος του LFE.
α) κοιτας εαν το καναλι LFE στις ενδειξεις του ενισχυτη εχει αυξομειωθει περισσοτερο απο +-3 db. Σε αυτη την περιπτωση, αυξομειωνεις το volume στο subwoofer και ξανα τρεχεις την ισοσταθμιση YPAO ωστε την επομενη φορα να εισαι μεταξυ 0-3+-db.
2) Αν μετα την μετρηση YPAO νιωθεις οτι το LFE καναλι ειναι αδυναμο για τα γουστα σου, μεσα απο τη ρυθμιση του ενισχυτη χειροκινητα αυξανεις ΜΟΝΟ τη σταθμη του καναλιου LFE και δεν πειραζεις το volume του subwoofer.
Ευχαριστώ φίλε. Το YPAO μου έχει ρυθμίσει το sub στο -1,5db. Μέσα από το μενού του ενισχυτή μπορώ να αυξήσω την ένταση του sub όσο θέλω (δεν μου φαίνεται αρκετή) η μπορώ να την πάω maximum στο +3db;
Ευχαριστώ φίλε. Το YPAO μου έχει ρυθμίσει το sub στο -1,5db. Μέσα από το μενού του ενισχυτή μπορώ να αυξήσω την ένταση του sub όσο θέλω (δεν μου φαίνεται αρκετή) η μπορώ να την πάω maximum στο +3db;
Μιλας για αυξηση του καναλιου LFE καναλιου ή για αυξηση γενικα του subwoofer. ?
Αυξησε τη οσο θες, δεν χρειαζεται να βρισκεται μεσα στην αποκλιση +-3db που ανεφερα. (αλλοι ειναι οι λογοι για τα 3db που δεν επεκταθηκα πολυ, ωστε να γινω κατανοητος καλυτερα. Εξηγω στο spoiler.)
Εσυ τωρα μεσα απο τον ενισχυτη, ανοιξε το μερικα db για να σε ευχαριστει.
Μεσα στα μενου του ενισχυτη θα βρεις ρυθμιση αυξομειωσης καθε καναλιου και θα δεις οτι απο αλλου ανεβαζεις γενικα τη σταθμη του subwoofer και απο αλλου τη σταθμη του καναλιου LFE.
Υποθεση:
Εστω οτι εχεις το volume του subwoofer ΠΟΛΥ χαμηλωμενο και κατα τη μετρηση ο ενισχυτης αποφασιζει να ανεβασει το LFE +15db...λεμε τωρα...!
Αλλα μεσα απο τη ρυθμιση μενου μπορει να ανεβασει μεχρι 12db, δεν θα μπορεσει να ανεβασει αλλο τη σταθμη. Ομοιως, αν εχεις τερμα την ενταση του volume στο sub και ο ενισχυτης στη μετρηση μικροφωνου αποφασισει οτι πρεπει να κοπουν π.χ. 15db, δεν θα μπορεσει να κοψει παραπανω απο 12db που τον αφηνει η ρυθμιση του μενου του. (ή οποιο ευρος στο μενου εχει τελος παντων ο καθε ενισχυτης)
Οποτε προσπαθουμε κατα την πρωτη μετρηση να βαλουμε το sub στη μεση της σταθμης για να πιασουμε μια μεση κατασταση χωρις μεγαλες αποκλισεις.
(βλεπεις υπαρχουν subs με 100watt και subs με ...1000 watt οποτε αλλες σταθμες πιανει το καθενα με το volume στη μεση.)
Ολα αυτα οπως καταλαβες εχουν να κανουν μονο με τη μετρηση και του να μπορεσει ο ενισχυτης να κοψει ή να προσθεσει db αν χρειαστουν.
Εσυ απο τη στιγμη που για οποιοδηποτε λογο δεν εισαι ευχαριστημενος απο την σταθμη των χαμηλων, επεμβαινοντας χειροκινητα στην ουσια ακυρωνεις την μετρηση/ρυθμιση εντασης.
Οποτε δεν εχει πλεον καμια σημασια αν θα δυναμωσεις 3 ή 5 db την σταθμη, αφου...ετσι σου αρεσει.
Το θεμα ειναι οτι αν ανεβασεις μεσα απο το μενου το subwoofer θα συμπαρασυρεις να ανεβουν και οι χαμηλες στα ηχεια small. π.χ. στο κεντρικο διαλογων, surround.
Αν θες να ανεβασεις ΜΟΝΟ το LFE καναλι στο subwoofer, χωρις το subwoofer να παιξει δυνατοτερα και τα μπασα των υπολοιπων καναλιων (αν ο ενισχυτης τα βρηκε small) θα πρεπει να κοιταξεις μεσα στο μενου του ενισχυτη σου καποιο μενου που να αυξομειωνει ΜΟΝΟ τη σταθμη του LFE.
Δεν ειμαι εξοικιωμενος με τα μενου των yamaha και δεν γνωριζω τι μενου εχουν. Καποιος κατοχος σε αυτο μπορει να σε βοηθησει καλυτερα.
Αν παλι δεν θες μονο αυξηση του LFE αλλα και των χαμηλων των υπολοιπων καναλιων, απλα δυναμωσε τη σταθμη subwoofer απο το μενου ενισχυτη. Με προσοχη ομως, αν το παρακανεις το subwoofer ενδεχεται πλεον να δυσκολευεται στον ελεγχο για να αναπαραγει μεγαλυτερη σταθμη μπασου σε πολλα καναλια μαζι. Κοινως....μπουμπουνητο και...χαος.
Και για να προλαβω τυχον απορια σου εσυ τι να δυναμωσεις, το LFE ή το subwoofer απο τον ενισχυτη θα σου πω:
Εξαρταται τι ελλειψη νιωθεις κατα την ακροαση. Αν νιωθεις οτι ΟΛΑ τα ηχεια εχουν αδυναμες χαμηλες συνεχως κατα καθ'ολη τη διαρκεια ταινιας ανεβαζεις τη σταθμη subwoofer.
Αυτο μπορει να σου συμβαινει για διαφορους λογους.
Μπορει για παραδειγμα να εχεις ηχεια δορυφορους. Ναι μεν η ισοσταθμιση τα βρηκε σαν small αλλα ως γνωστον τα ηχεια δορυφοροι δεν παιζουν και καλα τις μεσοχαμηλες οπου το sub μπορει να μην μπορει να τις αναπαραγει. Σου εμφανιζεται αδυναμο χαμηλο σωμα και νιωθεις την αναγκη να ανεβασεις τα μπασα στο sub.
Αλλος λογος ειναι ακομα και σε μεγαλα ηχεια ο αλγοριθμος ypao τον οποιο αγνοω, ομως αν ρωτησεις χρηστες του oudyssey οπως εγω, θα σου πουμε οτι η ρυθμιση συνεχεια μας βγαζει αδυναμο μπασο και το ανεβαζουμε manual.
Ενας αλλος λογος ειναι οτι μπορει στη θεση ακροασης (οχι εκει που μετρησε το μικροφωνο) να υπαρχουν στασιμα κυματα και να σου μειωνεται το μπασο.
Υπαρχουν διαφοροι λογοι, αλλα καταλαβες τι εννοω. Αν λοιπον εχεις συνεχως την αισθηση χαμηλου μπασου (εκτος και αν εισαι απλα bass lover/freak και δεν φταιει τιποτα) και εχει να κανει ο χωρος ή δορυφορικα ηχεια ανεβασε τη σταθμη sub.
Αν νιωθεις οτι κατα διαστηματα εκει οπου το LFE channel δεν δινει ρεστα, ανεβαζεις το LFE.
Τι κανει το καναλι LFE. ?
ας υποθεσουμε οτι ολα τα ηχεια σου παιζουν ιδεατα μεχρι και τα 20hz κατω. Ο ενισχυτης τα μετρησε και αποφασισε οτι δεν χρειαζεται να τα κροσαρει με το sub να υποβοηθηθουν. Τα ακους με το ωραιο τους μπασο κανονικα.
Οι σκηνοθετες ηχου ομως θελουν σε καποιες φασεις μιας ταινιας π.χ. μια εκρηξη, τη φωνη ενος γιγαντα, εναν κεραυνο, κλπ να την αποδωσουν με πολυ μεγαλυτερο μπασο ωστε να γεμισει ο χωρος πιο πολυ απο χαμηλες προς τερψην των αυτιων του ακροατη.
Εκει λοιπον, ακομα και τη στιγμη που τα καναλια στα ηχεια βγαζουν τις χαμηλες που πρεπει, ενεργοποιειται και το LFE καναλι και στελνει στο subwoofer μια δοση απο χαμηλες.
Αν σε αυτες τις περιπτωσεις οπου κρινεις οτι ακους τις χαμηλες του LFE ο χωρος δεν γεμιζει ικανοποιητικα απο χαμηλες (δεν ξερω και τα γουστα σου περι χαμηλων) αυξανεις το LFE καναλι.
Διαβαζοντας τα παραπανω spoilers θα εχεις βγαλει μια πρωτη εντυπωση τι μπορει να σου φταιει.
Οποτε θα ελεγα να πειραματιστεις πρωτα με το να αυξησεις το LFE channel και αν δεις οτι δεν ηταν αυτο που ζητουσες, επανεφερε το και υστερα ανεβασε τη σταθμη για το subwoofer.
Αν μονιμα ακους ισχνο μπασο συνεχως, δοκιμασε να ανεβασεις το subwoofer απο το μενου.
Υπαρχει βεβαια παντα και μια τριτη εξηγηση. Ειτε η λαθος τοποθετηση subwoofer, ειτε στασιμα στον χωρο, ειτε οτι παρα ειναι μικρο σε driver και watt, γενικως μικρο για τα κυβικα του χωρου, θα σου δινεται η εντυπωση οτι το χαμηλο πασχει. Ειναι και αυτη η περιπτωση στη μεση, να παιζει στα ορια του μην μπορωντας να καλυψει τον χωρο.
Εσυ γνωριζεις ολο το setup σου (ηχεια,τετραγωνικα χωρου κλπ) οποτε σου ειναι πιο ευκολο να αντιληφθεις γιατι δεν σε καλυπτει το χαμηλο.
Παντως το sub αν δεν κανω λαθος ειναι ενα με 12" driver και με ισχυ 100 watt.
Aπο αποψη ισχυος δεν το λες και τερας. Αν παιζει σε μεγαλο χωρο και συνοδευει ηχεια δορυφορους, εξηγειται γιατι δεν σε καλυπτει.
O μεγαλος χωρος αδειαζει το μπασο ή τα ηχεια δορυφοροι δεν σου δινουν τις απαραιτητες μεσοχαμηλες με σωμα ή και τα δυο παραπανω.
Δοκιμασε σε αυτη την περιπτωση (μεγαλος χωρος π.χ. 30+τ.μ. και ηχεια δορυφοροι) να ανεβασεις το sub στο μενου και οχι το LFE.
Κανε τις οποιες δοκιμες σου και επανερχεσαι με εντυπωσεις. :smile:
Κοιτας μετα την πρωτη μετρηση και αν ο ενισχυτης εδωσε π.χ. +7db στο sub, χαμηλωνεις το volume του sub και ξαναπαιρνεις μετρηση,
Αν την επομενη φορα ειναι μεχρι π.χ. και +3db εισαι οκ. Ομοιως και αν δεις π.χ. -7db. Σε αυτη την περιπτωση θα δωσεις λιγο παραπανω volume στο sub πριν ξανα παρεις μετρηση.
στην δικη μου περιπτωση που το σαμπ το χαμηλωσε τερμα στο -15 και ολα τα ηχεια large τι κανω?το σαμπ δεν ακουγεται καθολου.πρεπει να γινει χαμος απο μπομπες στην ταινια μηπως και ακουστει.αφου να φανταστεις κλεινει μονο του στις ταινιες και μπαινει στην αναμονη αφου δεν το δουλευει καθολου....
σε τετοιες περιπτωσεις τι κανουμε?ειναι και αλοι σαν εμενα και καλο θα ειναι να μαθουμε τι πρεπει να κανουμε σε τετοιες περιπτωσεις......
α) κοιτας εαν το καναλι LFE στις ενδειξεις του ενισχυτη εχει αυξομειωθει περισσοτερο απο +-3 db. Σε αυτη την περιπτωση, αυξομειωνεις το volume στο subwoofer και ξανα τρεχεις την ισοσταθμιση YPAO ωστε την επομενη φορα να εισαι μεταξυ 0-3+-db.
2) Αν μετα την μετρηση YPAO νιωθεις οτι το LFE καναλι ειναι αδυναμο για τα γουστα σου, μεσα απο τη ρυθμιση του ενισχυτη χειροκινητα αυξανεις ΜΟΝΟ τη σταθμη του καναλιου LFE και δεν πειραζεις το volume του subwoofer.
εγω εχω τον rx-v 775 !
Στην ισοσταθμιση μου εβγαλε ολα τα ηχεια large, το sub +6,5 και συχνοτητα αποκοπης 60hz! !Οποτε ανεβασα την ενταση του sub απο τη μεση, ωρα 1 εκανα παλι ισοσταθμιση και μετα αλλαξα τα ηχεια σε small και εβαλα συχνοτητα αποκοπης 80hz!!