ρυθμιση βραχιονα project1 Xpression III

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,652
Για χαρα!
Πηρα ενα project1 Xpression III προσφατα και ηταν πληρως ρυθμισμενος.
Ηθελα ομως να δω τι διαφορα κανει στο ηχο αμα αλαξω τις ρυθμισεις στο counterweight. Kαι το ξαναστησα απο αρχη. Εκανα οτι λεει στο manual. Το εκανα να ισορροπεί παραληλα στο πλατο. Οταν βαζω ομως το βαρακι (antiskate νομιζω λεγεται) ο βραχιονας τραβιεται πισω και δεν ειναι σταθερος. Ο μονος τροπος που βρηκα για να ειναι σταθερος παλι ο βραχιονας ειναι αμα πειραξω το counterweight ξανα. Κανω κατι λαθος?Μηπως υπαρχει καπιος guide sto net?
HELP!!!:)

Βάρος ανάγνωσης, το λεγόμενο tracking force.

Αφότου ισορροπήσεις το βραχίονα, ρυθμίζεις το βάρος ανάγνωσης.
Λογικά, έχει ένα περιστρεφόμενο διακόπτη με διαβαθμίσεις.

Αν δεν έχει, την πάτησες. Χρειάζεσαι ζυγαριά ακριβείας...

χμμ....
το διακοπτη τον εχει, οποτε ειμαι οκ:)
στο manual εχει περιπου τα παρακατω (αυτο απο needledoctor)
1. Remove the arm from its rest.
2. Remove the stylus guard and adjust the counterweight at the end of your tonearm so that the arm floats parallel to the top of the platter.
3.Return the arm to its rest
4. There is a dial next to your counterweight that spins freely from the rest of the weight. Set this dial to 0 then move the entire weight to the appropriate tracking force (στη δικη μου περιπτοση ειναι 18 mN (ορτοφον2μ red)).

στο 4 χανομαι .... βαζω το διακοπτη στο 0 και μετα γυριζω ολο το counterweight η μονο το διακοπτη ξανα?

Το διακόπτη τον έχεις ήδη στο μηδέν όταν προσπαθείς να ισορροπήσεις το βραχίονα. Μετά τον ρυθμίζεις στο βάρος που θες.

Δεν πας στον Ορφέα να σου το ρυθμίσουν καλύτερα;

Ευχαριστω, θα δοκιμασω ξανα το βραδυ.Ηταν ειδη ρυθμισμενος απο Ορφεα. Απλα ηθελα να μαθω και εγω, αφου εμπλεξα με τα pickup. Δεν μοy αρεσει να το κανουν αλλοι για μενα:)Παντως δεν βρισκω και πολλα στο web για αυτο το θεμα, κανα site σχετικο?

Τι να σου πω, δεν έχω ασχοληθεί με project.

Εμπειρικά σου τα λέω, γιατί λίγο πολύ σ' όλους τους βραχίονες τα ίδια κάνεις.

Πάντως, για να ρυθμίσεις σωστά ένα πικάπ, χρειάζεσαι αλφάδι, ζυγαριά, προτράκτορα και test record. Αλλιώς, μόνο μπακαλοδουλειές θα κάνεις μόνος σου...

ευχαριστω. τοτε μαλλον θα πεταχτω στον Ορφέα:)
Απλα δεν εχω πειραξει τιποτε αλλο, μονο το βαρακι, οποτε ελεγα οτι μπορω να το φτιαξω και μονος μου.

Απάντηση: Re: ρυθμιση βραχιονα project1 Xpression III

4. There is a dial next to your counterweight that spins freely from the rest of the weight. Set this dial to 0 then move the entire weight to the appropriate tracking force (στη δικη μου περιπτοση ειναι 18 mN (ορτοφον2μ red)).

στο 4 χανομαι .... βαζω το διακοπτη στο 0 και μετα γυριζω ολο το counterweight η μονο το διακοπτη ξανα?

Λοιπόν:

Έχεις ρυθμίσει το αντίβαρο (counterweight) έτσι ώστε ο βραχίονας μαζί με την κεφαλή να ισορροπούν.

Αυτό είναι βάρος ανάγνωσης ίσο με 0. Πρέπει τώρα να δώσεις βάρος ίσο με 18mΝ (ή 1,8 περίπου γραμμάρια).

Πώς θα το καταφέρεις; Αυτό εξηγεί το βήμα 4.

Έχει λοιπόν έναν δείκτη βάρους (το dial). Αυτός έχει τον ίδιο άξονα με το αντίβαρο και περιστρέφεται ελεύθερα όταν τον γυρίζουμε, χωρίς να περιστρέφεται το αντίβαρο.

Αντίθετα, όταν περιστρέφουμε το αντίβαρο, χωρίς να ακουμπάμε το dial, το αντίβαρο περιστρέφει και το dial μαζί.

Οπότε τί κάνουμε;

Αφού ξέρουμε οτι ισορροπίσαμε τον βραχίονα και έχουμε βάρος 0, γυρνάμε μόνο το dial πρώτα, έτσι ώστε το 0 του dial να είναι πάνω στη χαραγή.

Μετά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε το αντίβαρο, έτσι ώστε το dial που θα παρασυρθεί απο το αντίβαρο να δείξει 1,8 στη χαραγή.

Το αντίβαρο του antiscating είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Απλά μπαίνει η πετονιά στη θέση που πρέπει να μπεί (νομίζω έχει 3 δυνατότητες) για βάρος 1,8g και είσαι έτοιμος.

Re: Απάντηση: Re: ρυθμιση βραχιονα project1 Xpression III

Λοιπόν:

Έχεις ρυθμίσει το αντίβαρο (counterweight) έτσι ώστε ο βραχίονας μαζί με την κεφαλή να ισορροπούν.

Αυτό είναι βάρος ανάγνωσης ίσο με 0. Πρέπει τώρα να δώσεις βάρος ίσο με 18mΝ (ή 1,8 περίπου γραμμάρια).

Πώς θα το καταφέρεις; Αυτό εξηγεί το βήμα 4.

Έχει λοιπόν έναν δείκτη βάρους (το dial). Αυτός έχει τον ίδιο άξονα με το αντίβαρο και περιστρέφεται ελεύθερα όταν τον γυρίζουμε, χωρίς να περιστρέφεται το αντίβαρο.

Αντίθετα, όταν περιστρέφουμε το αντίβαρο, χωρίς να ακουμπάμε το dial, το αντίβαρο περιστρέφει και το dial μαζί.

Οπότε τί κάνουμε;

Αφού ξέρουμε οτι ισορροπίσαμε τον βραχίονα και έχουμε βάρος 0, γυρνάμε μόνο το dial πρώτα, έτσι ώστε το 0 του dial να είναι πάνω στη χαραγή.

Μετά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε το αντίβαρο, έτσι ώστε το dial που θα παρασυρθεί απο το αντίβαρο να δείξει 1,8 στη χαραγή.

Το αντίβαρο του antiscating είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Απλά μπαίνει η πετονιά στη θέση που πρέπει να μπεί (νομίζω έχει 3 δυνατότητες) για βάρος 1,8g και είσαι έτοιμος.

Ευχαριστω παρα πολυ!!
Τωρα που το κοιταω φαινεται αρκετα ευκολο και λογικο, αλλα οταν χαλασε πανικοβληθηκα γιατι προσφατα αρχισα να ασχολουμαι ,και λεω αυτο ηταν:)
Το αντιβαρο δεν το εχω πειραξει,αλλα ειναι και εκει που πρεπει σύμφωνα με το manual:)
Η ισοροπια του βραχιονα ειναι ουσιαστικα σαν ενα point of reference αποτι καταλαβα.
και κατι λιγο ασχετο, οταν ο δισκος φτανει στο τελος της πλευρας και δεν προλαβαινω να σηκωσω το βραχιονα , χαλαει η κεφαλη?

Όχι βέβαια, αυτό έλειπε!

Άμα ήταν να χαλάει η κεφαλή έτσι εύκολα, καήκαμε...

Υ.Γ. Σε τρόμαξα λίγο με το προηγούμενο ποστ μου, αλλά δυστυχώς είμαι ψείρας, I can't help it...