Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

nkourouk

Senior Member
20 June 2006
450
XANIA-ΚΡΗΤΗ
Για το brightnes και το contrast όλα καλά. Αλλά για την διαδικασία ρύθμισης θερμοκρασίας λευκού αλλά κυρίως για την διόρθωση των λαθών των βασικών χρωμάτων δεν έχω βρει πουθενά λεπτομερή διαδικασία για το ποιές παραμέτρους πρέπει να ψάξω στα μενού κανονικά και service, αλλά κυρίως την σειρά που πρέπει να ακολουθηθεί. Καμία ιδέα;

Για το brightnes και το contrast όλα καλά. Αλλά για την διαδικασία ρύθμισης θερμοκρασίας λευκού αλλά κυρίως για την διόρθωση των λαθών των βασικών χρωμάτων δεν έχω βρει πουθενά λεπτομερή διαδικασία για το ποιές παραμέτρους πρέπει να ψάξω στα μενού κανονικά και service, αλλά κυρίως την σειρά που πρέπει να ακολουθηθεί. Καμία ιδέα;

H διόρθωση του χρώματος σε ένα προβολέα είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Για τα μέγιστα αποτελέσματα απαιτείται:
1) Ο προβολέας σου (ή το scaler σου αν έχεις) να διαθέτει καλο CMS (Color Management System)
2) Ειδικά όργανα μέτρησης
3) Εμπειρία χρήσης

Η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό (πχ τον Μανώλη Καστρούνη) που θα σου δώσει το μέγιστο που μπορείς να πάρεις με τον συγκεκριμένο προβολέα στον συγκεκριμένο χώρο. Ακομα και αν δεν έχει CMS το προβόλι σου, θα σου το φέρει όσο καλύτερα γίνεται και σίγουρα θα σου διορθώσει το gamma και την θερμοκρασία λευκού...

Μιλάω για DIY. Είτε με τα χρωμοφίλτρα του Digital video esentials που διαθέτω (για μια βασικη σωστή ρύθμιση των χρωμάτων), είτε για πιο ακρίβεια (θερμοκρασία λευκού και γ) με ένα σχετικά φτηνό colormeter. Αυτό που ψάχνω είναι βιβλιογραφία ή λινκ στο ιντερνετ. Έχω βρει θεωρίες χρώματος αλλά όχι ένα πλήρες παράδειγμα σε οποιονδήποτε προβολεα ή τηλεόραση που να προσδιορίζει τις παραμέτρους. Η ερώτηση βασικά είναι αν οι παράμετροι σε gain και cutoff στα τρία χρώματα είναι οι μόνες που χρειάζονται. Είχα δοκιμάσει να παίξω με αυτές τις ρυθμίσεις στον προβολέα με τα φίλτρα του DVE αλλά η απόκλιση που είχα ήταν τόσο μικρή που δεν μου διόρθωνε τα λάθη που υπήρχαν και ειδικά στο πράσινο. Σίγουρα υπάρχει σειρά με την οποία κάνεις την διόρθωση ανά χρώμα και παράμετρο. Ψάχνω αυτή την διαδικασία. Anybody?

Εαν θες να παίξεις με το χρώμα, είναι ενδιαφέρον χόμπι και θα βρεις πολύ υλικό, ειδικά στο αμερικανικο forum: www.avsforum.com
Ομως, το πιο πιθανό είναι να χειροτερεύσεις την εικόνα σου από το να την βελτιώσεις, πίστεψε με..

Re: Απάντηση: Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

Αν ξέρεις τι πειράζεις και γιατί το πειράζεις λάθη δεν γίνονται. Σίγουρα με τα service menu θέλει προσοχή , αλλά πάντα κρατάμε τις αρχικές ρυθμίσεις εκτός και αν κατα λάθος κάνουμε κανένα reset. Επειδή έχω ψάξει πολύ στο ιντερνετ και έχω βρει πολύ λίγη πληροφορία αρχίζω να πιστεύω ότι είναι λίγο θέμα ταμπου το χρώμα (είναι σίγουρα δύσκολο αλλά και κάποιοι βγάζουν λεφτά από αυτό). Επειδή το επάγγελμα μου είναι η τεχνολογία, το να πειράξω ένα μηχανάκι δεν με φοβίζει. Για εμένα είναι πιο πολύ θέμα γνώσης και μελλοντικής χρήσης σε όλες μου τις οπτικές συσκευές. Προτιμάω να επενδύσω σε ένα colormeter παρά σε έναν επαγγελματία για μία one time παρέμβαση. Γι αυτο και η ερώτηση είναι ξέρει κανείς λινκ με την όλη διαδικασία αναλυτικά; Ας αναφερεται σε οποιοδήποτε μοντέλο τηλεόρασης η προβολέα. Ευχαριστώ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

To link στο έβαλα.. Η ερασιτεχνικη όμως ενασχόληση φιλε μου, δεν υπάρχει περίπτωση να σου δώσει αποτέλεσμα καλού επαγγελματια, διότι αφενός δεν έχεις την εμπειρία του αφετέρου τα πανάκριβα μετρητικά του. Θα το διαπιστώσεις και μονος σου, εδώ θα είμαστε να τα λεμε... ;)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

Δεν ειναι σκοπός μου το αποτέλεσμα αλλά η γνώση και διαδικασία! Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω πόσο σηματική είναι η ακρίβεια του όργανου μέτρησης. Αλλά δεν ψάχνω την τόση ακρίβεια που υπονοείς. Αν είχα έναν προβολέα των πολλών χιλιάδων ευρώ θα επένδυα στην ρύθμιση του αλλά για τηλεοράσεις ή προβολείς των 500-1000 Ευρώ και για κοινούς χώρους θέασης δεν αξίζει το κόστος.

Μαζι σου, το "ταξίδι" έχει μεγάλη σημασία!
Ομως σε θέματα κόστους θα διαφωνήσω: Μια ρύθμιση τηλεόρασης δεν ξεπερνα αν θυμάμαι τα 150 ευρω και εάν είσαι videophile είναι μια καλη επένδυση για να απολαμβάνεις εικόνα όπως της αρμόζει. Και μπορεί μετά από κάποιο καιρο να θέλει ξανά ρύθμιση, αλλα σίγουρα θα παίζει καλύτερα από "μαμα¨...

Re: Απάντηση: Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

...Γι αυτο και η ερώτηση είναι ξέρει κανείς λινκ με την όλη διαδικασία αναλυτικά; Ας αναφερεται σε οποιοδήποτε μοντέλο τηλεόρασης η προβολέα. Ευχαριστώ.

Αυτό που έδωσα πιο πάνω ξεκινάει απ' το μηδέν και τα εξηγεί όλα βήμα-βήμα.
Δεν το έχω δοκιμάσει, αν και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή:

greyscale_for_dummies640.jpg

www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

Εαν ο προβολέας σου δεν εχει CMS τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σχετικά με τα χρώματα.
Τα gain και offset επηρεάζουν το υψηλά και χαμηλά ire δηλ. την κλιμακα του γκρί.
Καλό διάβασμα και καλή προσπάθεια

Ευχαριστώ Μανώλη. Διάβασα το link του συμφορουμίτη spytsi και είναι ακριβώς αυτό που έψαχνα. Τον ευχαριστώ πολύ. Μία απορία Μανώλη. Σχετικά με το χρώμα, ούτε μέσα από το service menu υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστούν τα χρώματα αν η συσκευή δεν διαθέτει CMS; Αν ναι ποιές είναι οι παράμετροι που ελέγχουν color και hue σε κάθε βασικό ή δευτερεύον χρώμα (με ενδιαφέρει για Panasonic); Προσωπικά παράγγειλα τον Eye-One display 2. Θα σας αναφέρω τα αποτελέσματα όταν υλοποιήσω την διαδικασία. Επί ευκαιρία μια και αναφερθήκαμε για ακρίβεια αισθητήρων ποιά είναι η γνώμη σας για το X-Rite i1 Display Pro LCD Monitor Colour Calibrator. Για τα λεφτά του φαίνεται άριστο.

Last edited:

Παραθέτω την πρώτη προσπάθεια ρύθμισης του προβολέα Panasonic PT-AX100 με το Eye-One display 2 και τον οδηγό του φίλου spitsy. Είχα αρκετή δυσκολία να τον φέρω σωστά στα χαμηλά ire γιατί ή λάμπα είναι μαλλον στα τελευταία της και έπαιζε η φωτεινότητα. Με το χρώμα δεν ασχολήθηκα. Όλες οι ρυμίσεις έγιναν με τα γενικά ρυθμιστικά που δίνει ο προβολέας και όχι με service menu.
Οι συνεχόμενες γραμμές είναι οι μετά την ρύθμιση.
Luminance Curve
http://www.avclub.gr/forum/album.php?albumid=139&attachmentid=74751
Gamma
http://www.avclub.gr/forum/album.php?albumid=139&attachmentid=74750
RGB Levels
http://www.avclub.gr/forum/album.php?albumid=139&attachmentid=74752
Colour temp
http://www.avclub.gr/forum/album.php?albumid=139&attachmentid=74749
CIE Before
http://www.avclub.gr/forum/album.php?albumid=139&attachmentid=74748
CIE After
http://www.avclub.gr/forum/album.php?albumid=139&attachmentid=74747

Πολύ καλή σαν πρώτη προσπάθεια. :SFGSFGSF:

Η διαδικασία ήταν ευκολότερη ή δυσκολότερη απ' ότι περίμενες?
Κόλλησες σε κανένα σημείο? Κάτι που να χρειάζεται προσοχή για
όποιον το προσπαθήσει (το σκέφτομαι σοβαρά). Δοκίμασες και σε TV?

Και τέλος, στο δια ταύτα: είδες κάποια (και πόση) βελτίωση στην εικόνα?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

Είχα αρκετή δυσκολία να τον φέρω σωστά στα χαμηλά ire γιατί ή λάμπα είναι μαλλον στα τελευταία της και έπαιζε η φωτεινότητα. Με το χρώμα δεν ασχολήθηκα. Όλες οι ρυμίσεις έγιναν με τα γενικά ρυθμιστικά που δίνει ο προβολέας και όχι με service menu.

Στα χαμηλά (<25 ire) εμπιστεύσου καλύτερα τα μάτια σου, μόνο πολύ ακριβά φωτόμετρα/σπεκτρόμετρα μπορούν να μετρήσουν επιτυχώς τόσο χαμηλά.

Αν δεν έχει cms ο 100άρης, μπορείς τουλάχιστον να μετρήσεις τα πρωτεύοντα χρώματα (από άποψη φωτεινότητας) και να τα ρυθμίσεις ανάλογα με τα 100 ire λευκού πειράζοντας το colour.

Συνέχιζε να σκαλίζεις!!!-bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

Spytsi το να σκαλίζω μηχανήματα είναι η δουλειά μου μια και είμαι Ηλεκτρονικός στο επάγγελμα απλά δεν έχω σχοληθεί με το κομμάτι εικόνας επαγγελματικά. Ασχολούμε με τηλεπικοινωνίες και δίκτυα. Για μένα είναι θέμα μελέτης και ενασχόλησης. Ο οδηγός που μου έστειλες πιστεύω ότι με λίγη προσπάθεια μπορεί να σου δώσει εύκολα ένα 80%. Και για τα λεφτά που χρειάζεται να δώσεις το αξίζει. Δεν έχω προλάβει να κάνω ιδιαίτερες θεάσεις. Λίγο όμως που είδα το τελευταίο Star Wars, είδα λεπτομέρεις που σίγουρα δεν υπήρχαν πριν. Οι φωτοσκιάσεις που εμφανίζονται κάνουν την διαφορά. Η εικόνα γίνεται πιο τρισδιάστατη. Αυτό το είδα και με την ρύθμιση που έκανα σε λαπτοπ. Θα προσπάθήσω να ανεβάσω κάποιες φωτογραφίες πριν και μετά. Δυσκολίες, σίγουρα το τρίποδο προστά στην οθόνη με δυσκόλεψε να το τοποθετήσω σωστά. Επειδή ο σένσορας θέλει καλιμπράρισμα κατάβαζα και ξανανέαβαζα το τρίποδο. Τελικά το έκανα απευθεία όπως ήταν στο τρίποδο γιατί η διαδικασία επανατοποθέτηση θέλει χρόνο. Πολυ σημαντικό είναι να έχεις φέρει την θερμοκρασία χρώματος όσο πιο κοντά γίνεται στο D65 με το γενικό ρυθμιστικό που έχει ο προβολέας/τηλεόραση. Στον προβολέα αρχικά πήγα να ρυμθμίσω High, Low RGB χωρίς να πειράξω το γενικό ρυθμιστικό θερμοκρασίας χρώματος. To αποτέλεσμα ήταν να πετυχαίνω ρύθμιση στο 30%, 80% αλλά όλες οι άλλες βαθμίδες να αποκλίνουν σημαντικά και προσπαθώντας να τις ρυθμίσω να χαλάω τις υπόλοιπες. Παίζοντας με το γενικό ρυθμιστικό για colour temperature το έφερα όσο κοντά γίνεται και στην συνέχεια τα RGB lowend, highend λειτούργησαν μικρομετρικά. Επίσης για να φέρω το γάμμα έβαλα το low, mid, high setting στο -1. Από ότι έχω δει και σε άλλα site σχετικά με πανασονικ τηλεοράσεις η πανασονικ πρέπει να παίζει default σε colour temp 5500 και gamma 2.4.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

Spytsi το να σκαλίζω μηχανήματα είναι η δουλειά μου μια και είμαι Ηλεκτρονικός στο επάγγελμα απλά δεν έχω σχοληθεί με το κομμάτι εικόνας επαγγελματικά. Ασχολούμε με τηλεπικοινωνίες και δίκτυα. Για μένα είναι θέμα μελέτης και ενασχόλησης. Ο οδηγός που μου έστειλες πιστεύω ότι με λίγη προσπάθεια μπορεί να σου δώσει εύκολα ένα 80%. Και για τα λεφτά που χρειάζεται να δώσεις το αξίζει. Δεν έχω προλάβει να κάνω ιδιαίτερες θεάσεις. Λίγο όμως που είδα το τελευταίο Star Wars, είδα λεπτομέρεις που σίγουρα δεν υπήρχαν πριν. Οι φωτοσκιάσεις που εμφανίζονται κάνουν την διαφορά. Η εικόνα γίνεται πιο τρισδιάστατη. Αυτό το είδα και με την ρύθμιση που έκανα σε λαπτοπ. Θα προσπάθήσω να ανεβάσω κάποιες φωτογραφίες πριν και μετά. Δυσκολίες, σίγουρα το τρίποδο προστά στην οθόνη με δυσκόλεψε να το τοποθετήσω σωστά. Επειδή ο σένσορας θέλει καλιμπράρισμα κατάβαζα και ξανανέαβαζα το τρίποδο. Τελικά το έκανα απευθεία όπως ήταν στο τρίποδο γιατί η διαδικασία επανατοποθέτηση θέλει χρόνο. Πολυ σημαντικό είναι να έχεις φέρει την θερμοκρασία χρώματος όσο πιο κοντά γίνεται στο D65 με το γενικό ρυθμιστικό που έχει ο προβολέας/τηλεόραση. Στον προβολέα αρχικά πήγα να ρυμθμίσω High, Low RGB χωρίς να πειράξω το γενικό ρυθμιστικό θερμοκρασίας χρώματος. To αποτέλεσμα ήταν να πετυχαίνω ρύθμιση στο 30%, 80% αλλά όλες οι άλλες βαθμίδες να αποκλίνουν σημαντικά και προσπαθώντας να τις ρυθμίσω να χαλάω τις υπόλοιπες. Παίζοντας με το γενικό ρυθμιστικό για colour temperature το έφερα όσο κοντά γίνεται και στην συνέχεια τα RGB lowend, highend λειτούργησαν μικρομετρικά. Επίσης για να φέρω το γάμμα έβαλα το low, mid, high setting στο -1. Από ότι έχω δει και σε άλλα site σχετικά με πανασονικ τηλεοράσεις η πανασονικ πρέπει να παίζει default σε colour temp 5500 και gamma 2.4.

Καλημέρα και μπράβο για την προσπάθεια σου.
Μια μικρή συμβουλή. Ξεκίνα διαλέγοντας μια θερμοκρασία (από τον προβολέα σου ή την τηλεόρασή σου) που είναι κοντά στο D65. Μετά προσπάθησε να αλλάξεις τα υπόλοιπα.
Οι Panasonic πίστεψέ με ότι θέλουν 6500Κ θερμοκρασία και όχι ποιο κάτω από αυτή. Η εικόνα σου θα είναι πολύ θερμή αλλά έντονα κίτρινη στα φωτεινά πλάνα.
Το gamma όπως έχω αναφέρει τις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να είναι ανάμεσα στο 2.2 με 2.4.

Το eye one display 2 έχει ένα αρκετά μεγάλο offset στα χρώματα. Ααυτό να το προσέξεις.
Επίσης λόγω τεχνολογίας πρέπει να έχεις και πρόβλημα ανομοιομορφίας στο λευκό κάτι που μπορεί να μπερδέψει τον σένσορα.