Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

Μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να το ποστάρω εδώ χωρίς να χρειάζεται ανοίξω καινούργιο θέμα να κάνω κι εγώ μία ontopic ερώτηση..

Θέλω κι εγώ να ρυθμίσω -όσο μπορώ- τον Χ3 μου. Κατέβασα απο AvForums το calibration disc και έκανα 2-3 basic ρυθμισούλες όσον αφορά την φωτεινότητα και το contrast. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμα και με αυτά τα 2 βλέπω έστο και μισό κλικ διαφορά στην εικόνα! Θέλω να κάνω και για το tint και το colour αλλά απ ότι μου λέει χρειάζονται αυτά http://www.costore.com/THX/productenlarged.asp?peid=87&pid=930793. Το πρόβλημα είναι ότι με τα μεταφορικά μου έρχεται 120 δολλάρια η αγορά κάτι που σαφώς και δεν συμφέρει. Είδα όμως και αυτό στο Ebay http://www.ebay.com/itm/SPEARS-MUNS...?pt=US_DVD_HD_DVD_Blu_ray&hash=item1c18885f90 το οποίο πέρα απο βασικές ρυθμίσεις περιέχει και τέτοιου τύπου γυαλιά. Θέλω την γνώμη σας κατά πόσο το όλο εγχείρημα θα με βοηθήσει ώστε εύκολα να καλιμπράρω όσο καλύτερα γίνεται βέβαια τον προβολέα μου. Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι τπτ δεν συγκρίνεται με μία επαγγελματική ρυθμιση αλλά λόγω τοποθεσίας μου ξέρω ότι είναι αδύνατον να με επισκεφτεί κάποιος.

O X3 δεν διαθέτει CMS οποτε δεν μπορείς ουσιαστικά να πειράξεις το χρώμα. Εάν είχες έναν Lumagen όπως εγώ, θα έκανες "παπαδες"...
Πέραν όμως του χρώματος, μπορείς με το μενού του προβολέα να στρώσεις άλλες πολύ βασικές παραμέτρους της εικόνας όπως το gamma και την θερμοκρασία λευκου. Όμως εκεί χρειάζεσαι την βοήθεια του Μανώλη ή κάποιου αλλου ειδικού...

Τελικά η βέλτιστη θέση για την "αράχνη" είναι στο κέντρο του πανιού, με απόσταση 10 πόντων και να στοχεύει λίγο προς τα πάνω;

Μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να το ποστάρω εδώ χωρίς να χρειάζεται ανοίξω καινούργιο θέμα να κάνω κι εγώ μία ontopic ερώτηση..

Θέλω κι εγώ να ρυθμίσω -όσο μπορώ- τον Χ3 μου. Κατέβασα απο AvForums το calibration disc και έκανα 2-3 basic ρυθμισούλες όσον αφορά την φωτεινότητα και το contrast. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμα και με αυτά τα 2 βλέπω έστο και μισό κλικ διαφορά στην εικόνα! Θέλω να κάνω και για το tint και το colour αλλά απ ότι μου λέει χρειάζονται αυτά http://www.costore.com/THX/productenlarged.asp?peid=87&pid=930793. Το πρόβλημα είναι ότι με τα μεταφορικά μου έρχεται 120 δολλάρια η αγορά κάτι που σαφώς και δεν συμφέρει. Είδα όμως και αυτό στο Ebay http://www.ebay.com/itm/SPEARS-MUNS...?pt=US_DVD_HD_DVD_Blu_ray&hash=item1c18885f90 το οποίο πέρα απο βασικές ρυθμίσεις περιέχει και τέτοιου τύπου γυαλιά. Θέλω την γνώμη σας κατά πόσο το όλο εγχείρημα θα με βοηθήσει ώστε εύκολα να καλιμπράρω όσο καλύτερα γίνεται βέβαια τον προβολέα μου. Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι τπτ δεν συγκρίνεται με μία επαγγελματική ρυθμιση αλλά λόγω τοποθεσίας μου ξέρω ότι είναι αδύνατον να με επισκεφτεί κάποιος.

TerI τσέκαρε αν θες, αυτό που ψάχνεις υπάρχει και εδώ.

Re: Απάντηση: Ρύθμιση χρώματος σε προβολικό.

O X3 δεν διαθέτει CMS οποτε δεν μπορείς ουσιαστικά να πειράξεις το χρώμα. Εάν είχες έναν Lumagen όπως εγώ, θα έκανες "παπαδες"...
Πέραν όμως του χρώματος, μπορείς με το μενού του προβολέα να στρώσεις άλλες πολύ βασικές παραμέτρους της εικόνας όπως το gamma και την θερμοκρασία λευκου. Όμως εκεί χρειάζεσαι την βοήθεια του Μανώλη ή κάποιου αλλου ειδικού...

Συγνώμη φίλε takisot, άλλα να προσπαθήσει θέλει ο άνθρωπος να ρυθμίσει την εικόνα του προβολέα του όπως μπορεί..προφανώς να πειραματιστεί για να δει καλύτερη εικόνα. Δεν μπορεί να του προτείνεις κατευθείαν ειδικό τεχνικό να του κάνει την εικόνα ΤΗΧ. Δεν νομίζω να είναι κουλός ο άνθρωπος και να μην μπορεί να παίξει λίγο με τα ρυθμιστικά του προβολέα του και να φέρει το contrast και το gamma καλύτερο στα μάτια του.

Συγνώμη για το τόνο άλλα αυτό το "μην πειράζεις τον προβολέα σου γιατί είσαι ανίδεος" ή μόνο "ο ειδικός ξέρει και μπορεί" δεν μπορώ να το καταλάβω...και το διαβάζω συνέχεια εδώ στο forum,ας μην ξεχνάμε οτι δεν μιλάμε για πυρηνική φυσική..

Φίλε terl μπορείς να ξεκινήσεις κατεβάζοντας τα Mark Sydow Test Patterns για contrast και brightness απο τα download του forum. H ρύθμιση τους γίνεται απλά και εύκολα με το μάτι και είναι και πολύ σημαντική (θα δεις διαφορά εύκολα).

Στη συνέχεια μια καρτέλα λευκού 100% που θα προσπαθήσεις να είναι όσο το δυνατόν λευκότερη ,εν ανάγκη φτιάξτη στο photoshop (όσο πιο θερμός είναι ο προβολέας σου, το λευκό θα έχει κόκινη χροιά ,όσο πιο ψυχρός θα μπλεδίζει - εσύ δεν θέλεις τίποτα απο τα δύο) .

Επειτα θα χρειαστείς μία καρτέλα με διαβαθμίσεις του γκρι (απο λευκό μέχρι και μαύρο) για να παίξεις με το gamma (εδώ με λίγο διάβασμα θα καταλάβεις πώς επηρεάζεις την κλίμακα του γκρι παίζοντας με τα ρυθμιστικά φωτεινότητας των χρωμάτων - που έχει σίγουρα ο προβολέας σου) . Θα πρέπει να βλέπεις όλες τις διαβαθμίσεις όσο το δυνατόν καθαρότερα χωρίς ίχνος χρώματος μέσα τους (μπακαλίστικα). Προσοχή όλα τα παραπάνω αλληλοεπηρεάζονται ,δηλαδή θα πρέπει να γυρνάς πίσω και να τσεκάρεις κάθε φορά.
Παίξε με τον προβολέα σου και σίγουρα θα δείς διαφορά προς το καλύτερο.

Για ότι βοήθεια χρειαστείς μη διαστάσεις να ρωτήσεις .Υπάρχουν αρκετά μέλη εδώ που γνωρίζουν και θα σε βοηθήσουν αν το ζητήσεις .

Last edited:

Ερώτηση μη-ειδήμονος, που ωστόσο θα ενδιαφερόταν σε κάποιο (μελλοντικό) στάδιο να
δοκιμάσει τις δυνατότητες ενός Lumagen: εφόσον το display (τηλεόραση ή προβολέας σαν
τον X3 εν προκειμένω) έχει "κλειδωμένο" το CMS για το χρήστη, πώς μπορεί ο image
processor να αποκτά δυνατότητα πρόσβασης και παρέμβασης στο CMS και να βελτιώνει
την εικόνα?

Διότι η εικόνα περνά πρώτα από τον Lumagen και μετά πάει ''φτιαγμένη'' στο προβολικό.

Ευχαριστώ Γιάννη. Follow-up ερώτημα: οι ρυθμίσεις του ίδιου του προβολέα δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με το τελικώς λαμβανόμενο αποτέλεσμα επί της οθόνης?

Για να το θέσω μ' ένα (ακραίο) παράδειγμα: ρυθμίζουμε επίτηδες τον προβολέα όσον αφορά στις βασικές παραμέτρους της εικόνας, ώστε να είναι υποδεέστερος του παραδεκτού για μια ικανοποιητική θέαση (= στην ουσία τον απορρυθμίζουμε επί τούτου). Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση θα είμαστε σε θέση, "ταΐζοντάς" τον με μια "φτιαγμένη" εικόνα απ' τον Lumagen, να πάρουμε αυτή την εξαιρετική εικόνα στο πανί?

Ευχαριστώ Γιάννη. Follow-up ερώτημα: οι ρυθμίσεις του ίδιου του προβολέα δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με το τελικώς λαμβανόμενο αποτέλεσμα επί της οθόνης?

Για να το θέσω μ' ένα (ακραίο) παράδειγμα: ρυθμίζουμε επίτηδες τον προβολέα όσον αφορά στις βασικές παραμέτρους της εικόνας, ώστε να είναι υποδεέστερος του παραδεκτού για μια ικανοποιητική θέαση (= στην ουσία τον απορρυθμίζουμε επί τούτου). Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση θα είμαστε σε θέση, "ταΐζοντάς" τον με μια "φτιαγμένη" εικόνα απ' τον Lumagen, να πάρουμε αυτή την εξαιρετική εικόνα στο πανί?

Δεν έχω τον Lumagen, οπότε απαντώ όπως φαντάζομαι ότι είναι (όσοι πιστοί διορθώστε με...).

Όσα πράγματα πειράζουμε με τον επεξεργαστή εικόνας, προβάλλονται όπως τα ρυθμίσουμε στο πανί, μιας και παρεμβαίνει ανάμεσα σε πηγή και μέσο αναπαραγωγής. Δηλαδή, αν φτιάξουμε το χρωματικό τρίγωνο σωστά, ο προβολέας θα παίξει σωστά παρότι δεν έχει τη δυνατότητα να έρθει από μόνος του (με τα ίδια ρυθμιστικά). Το ίδιο συμβαίνει και με το grayscale.

Όντως, αυτά ισχύουν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Απλά καλό είναι να υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα τα προβολικά μπορούν να έρθουν 100% στα reference νούμερα.. Πάντως οι Lumagen είναι ότι πιο δυνατό κυκλοφορεί σε CMS (στα χέρια έμπειρου επαγγελματία πάντα.. ο απλός χρήστης δεν έχει καμία τύχη να τον ρυθμίσει χρωματικά).

Μανώλη αν και ο σενσορας είναι καινούργιος που μπορώ να τον τσεκάρω αν είναι οκ και με τι κόστος;

Το eye one display 2 έχει ένα αρκετά μεγάλο offset στα χρώματα. Ααυτό να το προσέξεις.
Επίσης λόγω τεχνολογίας πρέπει να έχεις και πρόβλημα ανομοιομορφίας στο λευκό κάτι που μπορεί να μπερδέψει τον σένσορα.