ρύθμιση home theater

erectus

New member
5 June 2007
22
Καλησπέρα.

Πρίν λίγους μήνες είπα κι εγώ να συνθέσω το δικό μου home theater.
Μετά απο πολύ ψάξιμο κατέληξα να έχω στο σαλονάκι μου (21τμ.)
τα παρακάτω:

Reciever Yamaha RX-V2600

Front speakers B&W 602 S3
Center B&W LCR60 S3
Surround B&W M1
Sub Yamaha YST-SW515

DVD player Pionner DV-575A
DVD Recorder Panasonic DMR-EH65

Projector Epson EMP-TW700
LCD Toshiba 37WL66Z

Ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

1. Άκουσα οτι για τη φάση reverse-normal, για να παίξει σωστά το sub πρέπει η φάση του ενισχυτή να είναι αντίθετη. Ιδέα δεν έχω που παίζει σωστά! Δεν μου φαίνεται και τόσο καθαρό το μπάσο του :(

2. Αν έβαζα surround ηχεία δίπολα θα φαινόταν η διαφορά στον ήχο;

3. Για λειτουργία 5.1 θα έπαιζε καλύτερα αν δήλωνα τα ηχεία όλα σε small;
(τα μπροστινά είναι large)

Όποιος φίλος μπορεί ας μου απαντήσει. :)

Φίλε erectus, καλή σου μέρα και καλώς όρισες στην παρέα μας!
Δεν ανήκω στους ειδικούς της συντροφιάς, αλλά θα σου πω τη δική μου γνώμη.
Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια για το σύστημά σου! Φαίνεται πολύ καλό. Εύχομαι καλές θεάσεις και ακροάσεις!
Τώρα στις ερωτήσεις σου.
1. Έχω κι εγώ το ίδιο sub, και όσο κι αν άλλαξα τις φάσεις δεν είδα διαφορά. Δεν ξέρω, αλήθεια, τι παίζει εδώ. Πάντως, εγώ έκανα τις εξής (προς το παρόν) ρυθμίσεις: Όρισα το crossover από τον ενισχυτή στα 80Hz και τον αντίστοιχο επιλογέα στο sub τον έβαλα στο maximum. Παράλληλα έπαιξα με την ένταση από το υπογούφερ και την όρισα λίγο πριν από τη μεσαία τιμή. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό.
2. Αυτό δεν το ξέρω, αλλά υποθέτω πως ναι. Τα δίπολα πρέπει να κάνουν καλύτερη διασπορά του περιφερειακού ήχου.
3. Νομίζω ναι. Ακόμη κι αν ο ενισχυτής στο Auto Setup τα βρίσκει large, καλύτερο θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, να τα ορίσεις ως small αφήνοντας όλων των ηχείων τις χαμηλές να τις διαχειριστεί το υπογούφερ, αφού άλλωστε αυτή είναι η δουλειά του. Πάντως, δοκίμασε και εμπιστέψου μόνο τα δικά σου αφτιά.

Από εμένα μια ερώτηση: πως παίζει το σύστημα σου? Ο ενισχυτής τα σηκώνει τα ηχεία? Σε υψηλές στάθμες και για πολύ ώρα? Σε 5-ch stereo?
Ρωτάω γιατί με τον ίδιο ενισχυτή και σαφώς ευκολότερα ηχεία είχα προβλήματα υπερθέρμανσης και σβησίματος του yamaha...

Στις ερωτήσεις σου αν και δεν είμαι ειδικός θα προσπαθήσω να βοηθήσω με τις περιορισμένες προσωπικές μου εμπειρίες:
Για το (1) συμφωνώ με τον Βλάση
Για το (3) νομίζω ότι είναι θέμα δοκιμών. Γενικά με ένα καλό sub μπορεί να πάρεις καλύτερο ήχο δηλώνοντας ακόμα και large ηχεία ως small... Βέβαια να έχεις στο μυαλό σου ότι ο yamaha θα δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να οδηγεί ηχεία large. Σε παραπέμπω στην αρχική μου ερώτηση. Πρόσεξε επίσης την αυτόματη ρύθμιση του yamaha γιατί συνήθως πάει και δηλώνει τα ηχεία ως large (μου το έκανε και σε small ηχεία) με αποτέλεσμα την επιπλέον καταπόνησή του...

Καλησπέρα.

Πρίν λίγους μήνες είπα κι εγώ να συνθέσω το δικό μου home theater.
Μετά απο πολύ ψάξιμο κατέληξα να έχω στο σαλονάκι μου (21τμ.)
τα παρακάτω:

Reciever Yamaha RX-V2600

Front speakers B&W 602 S3
Center B&W LCR60 S3
Surround B&W M1
Sub Yamaha YST-SW515

DVD player Pionner DV-575A
DVD Recorder Panasonic DMR-EH65

Projector Epson EMP-TW700
LCD Toshiba 37WL66Z

Ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

1. Άκουσα οτι για τη φάση reverse-normal, για να παίξει σωστά το sub πρέπει η φάση του ενισχυτή να είναι αντίθετη. Ιδέα δεν έχω που παίζει σωστά! Δεν μου φαίνεται και τόσο καθαρό το μπάσο του :(

2. Αν έβαζα surround ηχεία δίπολα θα φαινόταν η διαφορά στον ήχο;

3. Για λειτουργία 5.1 θα έπαιζε καλύτερα αν δήλωνα τα ηχεία όλα σε small;
(τα μπροστινά είναι large)

Όποιος φίλος μπορεί ας μου απαντήσει. :)
Καλώς ήρθες φίλε μας και καλή συνέχεια......
Σε ότι ρωτάς τώρα και όσο μπορώ να βοηθήσω...
1) Μόνο μετά απο δοκιμές θα μπορείς να καταλήξεις οριστικά.Το πρόβλημα του μπάσου μπορεί να μην οφείλεται απαράιτητα σε αυτό που λές.
2) Εξαρτάται.Εαν ας πούμε μπορείς να τα τοποθετήσεις όπως πρέπει, θα έχεις θετικές διαφορές στον ήχο.
3) Εαν σηκώνουν τον ορισμό ως large τότε αυτο θα ήταν το πιό σωστό.

1. Για την φάση του subwoofer η μόνη λύση είναι trial & error, δηλαδή δοκίμασε να παίξεις με την φάση να δει πώς ακούγεται καλύτερα. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Παίζουν ρόλο οι διαστάσεις του δωματίου σου, η θέση στην οποία έχεις βάλει το sub, η συχνότητα cross από όπου δουλεύει κλπ.

2. Θεωρητικά ναι τα δίπολα έχουν καλύτερη διασπορά, στην πράξη όμως μικρή διαφορά...

3. Το σύστημά σου είναι πολύ καλό. Εφόσον ο ενισχυτής μπορεί να οδηγήσει σωστά τα κύρια ηχεία (και ο συγκεκριμένος μπορεί) το σωστό είναι να τα δηλώσεις large και να αφήσεις το υπογούφερ να αναπαράγει μόνο το δικό του κανάλι. Ο λόγος που προτιμούμε να δηλώνουμε τα ηχεία large είναι ότι γενικώς τα subs έχουν πρόβλημα να συγχρονιστούν σωστά με τα κύρια. Γενικώς έχουν αδράνεια και προβλήματα φάσης με αποτέλεσμα το μπάσο να χαλαρώνει ή να βουίζει. Το διαπίστωσες και μονος σου. Καλά είναι τα subs για σεισμούς ή εκρήξεις σε ταινίες, αλλά στην μουσική εφόσον τα κύρια ηχεία σου κατεβαίνουν χαμηλά άσε αυτά να αναπαράγουν το μπάσο, θα είναι πολύ καλύτερα από το sub.

Και τέλος όσον αφορά την ικανότητα οδήγησης του Yamaha σε 5.1 που ανέφερε και ο φίλος έχω να σου πώ ότι είναι καθαρά θέμα σωστού αερισμού. Εάν τον έχεις στριμώξει μέσα σε κάποιο ράφι με 4~5 πόντους "αέρα" σίγουρα θα έχεις προβλήματα. Αστον να αναπνέει κανονικά και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Εγώ έχω πιο μικρό Yamaha, τον RXV-750 και παίζει 4 ώρες ασταμάτητα μουσική σε μεγάλη ένταση σε 5.1 κανάλια με όλα τα ηχεία δηλωμένα ως large (και τα surround μου είναι large) και είναι απλώς χλιαρός. Ούτε καν ζεστός.

Θα σου απαντησω στα γρηγορα...

1. Η φαση επεμβαινει μονο στο σημειο του cross. Με ενα RΤΑ πρεπει να δεις εαν εχεις κοιλια στην περιοχη αυτη, ωστε να ανατρεψεις τη φαση. Ειναι τυφλοσουρτης, δεν χρειαζεται να αγχωνεσαι!

2. Το ιδανικο ειναι τα μονοπωλα ηχεια. Το να βαλεις διπολα ειναι η αμεσως καλυτερη επιλογη και εξαρταται καθαρα απο το χωρο και το που καθεσαι.

3. Η ερωτηση 3 βασικα ειναι η ρυθμιση του συγκεκριμενου συστηματος στο συγκεκριμενο χωρο. Απλα θυμησου δυο πραγματα. Απο 300-400Ηz και κατω ακους κυριως το δωματιο και οχι τα ηχεια (σε γενικες γραμμες).
Χρησιμοποιωντας τα ηχεια σε small, μεταφερεις το προβλημα του 20-80HZ σε μια μονο πηγη. Η ρυθμιση τοτε των 20-80 ειναι εφικτη, και το να πετυχεις καλο χαμηλο δεν ειναι αδυνατο.

Δευτερον, τα large ηχεια σου κατασκευαστηκαν να παιζουν σωστα απο 20-20κ σε ανηχοικο θαλαμο, και οχι διπλα σε 3 ντουβαρια δωματιου. Αρα το ποσο καλα θα ακουγονται ως large στο σαλονι σου, ειναι θεμα να τα μετρησεις-ακουσεις.

Ελπιζω να βοηθησα....(μαλλον σου γ....την ψυχολογια?)
:)

Από εμένα μια ερώτηση: πως παίζει το σύστημα σου? Ο ενισχυτής τα σηκώνει τα ηχεία? Σε υψηλές στάθμες και για πολύ ώρα? Σε 5-ch stereo?
Ρωτάω γιατί με τον ίδιο ενισχυτή και σαφώς ευκολότερα ηχεία είχα προβλήματα υπερθέρμανσης και σβησίματος του yamaha...

Στις ερωτήσεις σου αν και δεν είμαι ειδικός θα προσπαθήσω να βοηθήσω με τις περιορισμένες προσωπικές μου εμπειρίες:
Για το (1) συμφωνώ με τον Βλάση
Για το (3) νομίζω ότι είναι θέμα δοκιμών. Γενικά με ένα καλό sub μπορεί να πάρεις καλύτερο ήχο δηλώνοντας ακόμα και large ηχεία ως small... Βέβαια να έχεις στο μυαλό σου ότι ο yamaha θα δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να οδηγεί ηχεία large. Σε παραπέμπω στην αρχική μου ερώτηση. Πρόσεξε επίσης την αυτόματη ρύθμιση του yamaha γιατί συνήθως πάει και δηλώνει τα ηχεία ως large (μου το έκανε και σε small ηχεία) με αποτέλεσμα την επιπλέον καταπόνησή του...

Σας ευχαριστώ ολους για την βοηθεια σας. :)

φίλε μου έχω δοκιμάσει πολλές φορές να ακούσω μουσική με 5.1 stereo
και μου φαίνονται όλα μια χαρά απο θέμα έντασης ηχείων.
Δεν παραμορφώνουν σε δυνατές εντάσεις ούτε και μου έχει σβήσει ποτέ..
(ο παλιός μου RX-V440 έσβηνε) αλλα ο ενισχυτής ζεσταίνεται αρκετά.
Δεν τον έχω κλεισμένο κάπου στενά αλλά πάνω σε ενα τραπεζάκι για την ώρα. Τα μπροστινά ηχεία τα έχω βάλει σε μεγάλα ράφια τα οποία τα έχω κρεμάσει στον αριστερό και δεξί τοίχο και είναι περίπου κολλημένα με τον τοίχο (κακό αυτό). πρέπει πιστεύω να αγοράσω βάσεις για καλύτερη ακουστική. Ούτως η άλλως για δαπέδου τα αγόρασα..

Θα βάλω φώτο κάποια στιγμή.

Όσο για το sub, ξενερώνω γιατί σκεφτόμουν να πάρω το omni της mirage...
η κατασκευή του yamaha μου φαίνεται κάπως ψεύτικη και φτηνιάρα.

Last edited: