Ρύθμιση κινητού πιάτου

newlynx

AVClub Enthusiast
28 August 2006
1,207
Γεια χαρα παιδιά,
περυσι το καλοκαίρι είχα στήσει ένα κινητό πιάτο (gilbertini 1,2 kai μοτεκ μοτερ) ενόψει Euro και HD προβολής του. Βέβαια δεν ασχολήθηκα και πολύ με τα δυτικά άκρα λήψης αφού κυρίως έβλεπα Astra 19,2 και Hotbird. Επίσης δεν έχω προβλημα με Hellassat,Turksat,Astra 28.2 .
Όμως δοκιμάζοντας της τελευταιές μέρες τα δυτικά όρια έιδα ότι είχα μηδενική λήψη. Έπαιξα κυρίως με Ατλαντιc Bird 12,5W και Telstar 15W (λόγω History HD) αλλά χωρίς επιτυχία.
Κοιτώντας το dishpointer.com και συγκρίνοντας της περυσινή μου εγκατάσταση βλέπω πως έχω βάλει τον πραγματικό νότο στις 165 μοίρες και όχι στις 176 που είναι το σωστό στην Πατρα. Αφού το έχω τόσο λάθος γιατί πιάνω τους συγκεκριμένους δορυφόρους? Βέβαια επειδή έχω δορυφορική κάρτα δεν μπορώ να δω την ποιότητα του σήματος. Μήπως οι συγκεκριμένοι δορυφόροι που πιάνω είναι τόσο δυνατοί που ακόμα και με λάθος στήσιμο τους πιάνω?
Θα καθίσω σήμερα να δω μήπως το ρυθμίσω γιατι πλησιάζει και ο τελικός του CL :)

Άρχισα να διορθωνω κάποια πράγματα αλλά το γεγονος ότι έχω δορυφορική κάρτα κάνει τα πράγματα δύσκολα γιατί είναι δύσκολο να σηκώσω το pc και να το παω ταράτσα, και επίσης δεν έχω ber και snr. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει και να δώσει μερικές δύσκολες συχνότητες από 42Ε μέχρι 30W ώστε να ελέγξω το τόξο?
Σημείωση : είμαι Πάτρα.

Όταν λες ότι έχεις πραγματικό νότο στις 176 αντί στις 165 τι εννοείς; Ο πραγματικός νότος στην Πάτρα είναι στις ~21.7° ανατολικά, οπότε θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τον Eutelsat W6 για να κεντράρεις το κάτοπτρο.

Εννοώ πραγματικό νότο με βάση την πυξίδα. Θα δοκιμασω και με τον τρόπο που λες....

Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Θα δοκιμάσω και θα σας πω πως πήγε.....

Στόχευσε στις 21.6° ανατολικά που είναι το σημείο 0 για την Πάτρα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχεις και την πλήρη ανύψωση του πιάτου. Μετά για να πιάσεις το τόξο, πρέπει να τεστάρεις κάποιους ακριανούς δορυφορούς που θέλεις να πιάνεις και να πειραματίζεσαι συνεχώς. Να ξέρεις πάντως ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα και θέλει υπομονή κι επιμονή...

Το latitude-longιtude στο μοτερ, για Πατρα ξερετε ποσο ειναι για να του πειτε να βαλει ?
Εγω δεν γνωριζω....

attachment.php

Attachments

• patra-zero.jpg
    patra-zero.jpg
    179.4 KB · Views: 174
Και εγώ το dishpointer χρησιμοποιώ. Μόλις προλάβω θα αρχίσω τις δοκιμές και εύχομαι να έχω καλά αποτελέσματα. Ναι γενικά θέλει πολύ υπομονή αλλά αμά πάρω φόρα κάτι θα γίνει.....

dish.png

To dishpointer μου δίνει τα παραπάνω δεδομένα. Με βάση αυτά ρύθμισα το πιάτο αλλά αντί να βελτιωθώ χειροτέρεψα. Γνωρίζετε τι μπορεί να φταίει?

Δε μπορώ να δω την εικόνα από rapidshare. Μίκρυνέ τη και ανέβασέ τη ως συνημμένο στο φόρουμ.

Το declination angle είναι η γωνία διόρθωσης της κίνησης του πιάτου στον ορίζοντα, επειδή το πιάτο σου είναι στη επιφάνεια της γης και όχι στο κέντρο της.

dish.jpg
Μόλις κατέβηκα από την ταράτσα. Μετά από πολύ παίδεμα και έχοντας άνθρωπο μπροστά στο δέκτη να μου λέει τα αποτελέσματα των κινήσεών μου κατάφερα να πάρω ένα 5% περίπου παραπάνω. Το πιάτο μετά από 1,5 χρόνο είχε κουνηθεί ελάχιστα σε σχέση με τη σωστή ανύψωση που θα έπρεπε να έχει. Έχω πλέον φτάσει πολύ κοντά να ανοίξει το ITV HD (45% σήμα από 11426) αλλά και πάλι δεν ανοίγει. Είμαι ικανοποιημένος όμως, διότι πλέον θεωρώ πως παίρνω οτι μπορεί να δώσει η εγκατάστασή μου.

View attachment 50214
Μόλις κατέβηκα από την ταράτσα. Μετά από πολύ παίδεμα και έχοντας άνθρωπο μπροστά στο δέκτη να μου λέει τα αποτελέσματα των κινήσεών μου κατάφερα να πάρω ένα 5% περίπου παραπάνω. Το πιάτο μετά από 1,5 χρόνο είχε κουνηθεί ελάχιστα σε σχέση με τη σωστή ανύψωση που θα έπρεπε να έχει. Έχω πλέον φτάσει πολύ κοντά να ανοίξει το ITV HD (45% σήμα από 11426) αλλά και πάλι δεν ανοίγει. Είμαι ικανοποιημένος όμως, διότι πλέον θεωρώ πως παίρνω οτι μπορεί να δώσει η εγκατάστασή μου.

Η ικανοποίηση συνήθως δεν κρατάει πολύ, αν έχεις το μικρόβιο μετά απο κάποιους μήνες θα αρχίσεις πάλι να το πειράζεις, ειδικά εφόσον είναι κινητό!
Επίσης δες (αν δεν το έκανες) την στροφή του lnb ή την εστιακή απόσταση (λίγο μέσα ή έξω), μπορεί να πάρεις και περισσότερα απο ότι με την ρύθμιση του τόξου και ειδικά με την στροφή του lnb μπορει να ευνοήσεις ένα κανάλι δύσκολης λήψης ρυθμίζοντας την τέλεια λήψη σ εκείνο τον δορυφόρο (και με 5 μοίρες στροφή μπορεί να εκπλαγείς απο το αποτέλεσμα!)

Την εστιακή απόσταση δεν μπορώ να την αλλάξω λόγω του σχήματος τόσο του lnb όσο και της βάσης στήριξής του.
Δοκίμασα να στρέψω το lnb αλλά έχανα σε σήμα οπότε το επανέφερα στο 0.
Είμαι σίγουρος πως δεν θα μείνω μακρυά από την ταράτσα για πολύ καιρό κι αυτό γιατί πέτυχα να βελτιώσω την απόδοση του συστήματός μου. Αν δεν τα κατάφερνα θα μου είχαν κοπεί τα φτερά, όχι όμως τώρα.

Εγω θα ασχοληθώ μα το δικό μου την επόμενη βδομάδα, μιάς και θα λείψει 6 μέρες η γυναίκα μου! Ως συνήθως κατι θα φτιάξω και κάτι θα χαλάσω πάλι αλλά δεν μπορω να μην το πειράζω κατα διαστήματα!

Είναι να μην το κολλήσεις το μικρόβιο. Μετά δύσκολα ξεκολλάς...