Ρυθμιση sub με ντεσιμπελομετρο

svellinis

AVClub Addicted Member
1 January 2008
1,850
Νομος Αττικης
Θα ηθελα λιγο την βοηθεια σας γιατι εχω μπερδευτει λιγο.
Εχω εναν Onkyo TX-SR 805 με την σειρα diamond 8 της Wharfedale μπροστινα τα 8.4 με ευρος 30 Hz-20 Khz κεντρικο 60 Hz-20 Khz πισινα τα 8.2 με 60 Hz-20 Khz και sub ενα Yamaha YST- SW 315.
Κανω καλιμπραρισμα με τον ενισχυτη σε τρεις θεσεις κεντρικη και αριστερα δεξια απο το κεντρο σε αποσταση 90 cm .
Τα βρισκει ολα large σε αποσταση 3.60 cm η οποια ειναι περιπου και η πραγματικη τους αποσταση απο την κεντρικη θεση ακροασης .
Το sub ειναι τοποθετημενο περιπου 50 cm δεξια απο το δεξι μπροστινο και το βρισκει σε αποσταση 5,85 cm.
Σε οτι αφορα τις σταθμες μου δινει front left + 1.0 db center -5.5 db front right - 3,5 db surr. right -2,5 db surr. left -3,5 db .
Μετραω με το ντεσιμπελομετρο και εχω διαφορα στο κεντρικο το οποιο μου το βγαζω στο - 5.0 και στα δυο πισω τα οποια τα μετραω στο -1.00 db αυτα σε σταθμη περιπου 78 db καθως τo ντεσιμπελομετρο δεν ειναι ψηφιακο . Ολα καλα οι διαφορες υπαρχουν γιατι ειναι τα πισω τοποθετημενα πανω στο ντουλαπι της κουζινας λογως του χωρου.
Οταν μετραω το sub λογω του οτι η χροια του ροζ ηχου που βγαινει ειναι διαφορετικη μπερδευομαι .
Βλεπω την βελονα στο ντεσιμπελομετρο να φτανει μεχρι τα 50 db περιπου αντε 55 ενω στα υπολοιπα ειναι στα 78 db .
Και αναρωτιεμαι ειναι δυνατον να εχει κανει τοσο λαθος μετρηση ο onkyo ?
H σταθμη στο sub ειναι δυο γραμμες κατω απο την μεση. Οταν ανεβαζω την σταθμη στην μεση το ακουω να ξεχωριζει στις εκρηξεις και συμφωνα με αυτα που ξερω το sub ειναι σωστα ρυθμισμενο οταν δεν κανει αισθητη την παρουσια του.
Για ξεμπερδεψτε με παρακαλω .
Ρυθμισα ολα τα ηχεια small και εδωσα σημειο αποκοπης 40 hz στα μπροστινα 70 hz στο κεντρικο και 60 hz στα πισω εκανα καλα ?

Με το ντεσιμπελόμετρο μετράς σε "C Weighting"????

Aν μετράς σε "Α Weighting" τότε δεν μετράει χαμηλές συχνότητες οπότε προφανώς τα υπόλοιπα ηχεία παίζουν πιο δυνατά καθώς ο ροζ θόρυβος περιλαμβάνει όλο το φάσμα συχνοτήτων που δεν βγάζει το sub!

δεν εχει ρυθμιση c weighting εχει Lo Hi Cal και bat και μετραω Lo. Λες να μην μετραει C Weighting ? Απο Κατουμα το ειχα παρει πριν 5 χρονια . Για να παω μια βολτα απο εκει .
Τοσο απλο και δεν το σκεφτηκα

Aν μετράς σε "Α Weighting" τότε δεν μετράει χαμηλές συχνότητες οπότε προφανώς τα υπόλοιπα ηχεία παίζουν πιο δυνατά καθώς ο ροζ θόρυβος περιλαμβάνει όλο το φάσμα συχνοτήτων που δεν βγάζει το sub!

Αν κατάλαβα καλά λες ότι μετρώντας τα ηχεία γύρω γύρω πρέπει να είναι στο Α Weighting, και όταν πάμε στο sub πρέπει να το γυρίσουμε στο c weighting;

Οχι παντα πρεπει να ειναι στο c weighting απλα αναρωτιεται εαν κατα την μετρηση το εχω ρυθμισει στο c weighting γιατι εαν δεν το εχω κανει δεν μετραω τις χαμηλες συχνοτητες σε ολα τα ηχεια αλλα στο sub εχω την πιο λαθος μετρηση.
Υπαρχει καποιο προγραμμα υπολογιστη που μπορω να χρησιμοποιησω με το μικροφωνο αντι για ντεμπεσιλομετρο ? Να μην ξανα αγοραζω?

Λάθος θεωρείς ότι ο Onkyo κάνει λάθος στις μετρήσεις θεωρώντας ότι η δική σου μεθοδολογία είναι η σωστή. Και αυτό γιατί η καλύτερη μέτρηση με ντεσιμπελομετρο δεν είναι και τόσο ακριβής με απόλυτα στοιχεία.
Σίγουρα η μέτρηση του Onkyo είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα αφού θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτής της μέτρησης που με υπολογισμό και συσχετισμό των στοιχείων βγάζει αυτό το αποτέλεσμα. Σίγουρα όχι με μεγάλη ακρίβεια, αλλά είναι πολύ κοντά στην πραγματική στάθμη στον συγκεκριμένο χώρο και στήσιμο.

Αν θέλεις να πειραματιστείς με ντεσιμπελομετρο κατέβασε το πιο πάνω wave 40-80 HZ PINK NOISE και ακολούθησε την ακόλουθη μεθοδολογία.

Παίξε το pink noise μόνο στο δεξί ηχείο σε κατάσταση large, πάρε και σημείωσε την ένδειξη, στην συνέχεια παίξε το pink noise στο αριστερό ηχείο μόνο σε κατάσταση small και με το sub ταυτόχρονα σε λειτουργία. Βρες την σωστή ένταση και πρόσθεσε 3db περισσότερα στο sub.

Όχι η απόλυτη μέτρηση αλλά κοντά στην πραγματικότητα..

Το ντεσιμπελομετρο σε κατάσταση C Weighting.

Διαβαζω λιγο την μικρη και θα επανελθω σε κανα μισαωρο το θεμα σηκωνει συζητηση εαν εισαι μεσα ριξε καμια ματια σε μιση ωριτσα. Ευχαριστω

Λοιπον να μαι παλι ειχα διαβασει ενα τεστ στο οποιο εγραφε οτι κατα το σεταρισμα του onkyo ο δοκιμαστης εβρισκε διαφορες στην σταθμη των ηχειων
οταν μετραγε με ντεσιμπελομετρο απο την σταθμη που εδινε ο ενισχυτης στα ηχεια.
Επειδη λοιπον παντα ειχα την αισθηση οτι το κεντρικο μου ακουγεται χαμηλα σε σχεση με τα υπολοιπα ηχεια. Ανεβαζα την ενταση προκειμενου να ακουω ανετα τους διαλογους με αποτελεσμα στις σκηνες δρασης τα υπολοιπα να ακουγονατι πολυ δυνατα . ( Εχουμε και τεσσερα μικρα παιδια στο σπιτι )
Αυτο μου φανηκε πολυ περιεργο γιατι εχει μεγαλυτερη ευαισθησια 89 db απο 86 db που εχουν τα υπολοιπα.
Ειπα να το μετρησω με το ντεσιμπελομετρο κατεβασα διαφορα dvd καλιμπραρισματος και αρχισα τα πειραματα.
Δεν σκεφτηκα ομως το θεμα με τις συχνοτητες δηλαδη τι συχνοτητες μετραει το ντεσιμπελομετρο. Το μικροφωνο του μπορει να καταγραψει απο 20 hz εως 20 khz ? Εαν οχι τοτε οι μετρησεις ποσο λαθος ειναι ? Εαν το μικροφωνο του καταγραφει απο 40 hz και πανω τοτε το sub που εχει την πιο σημαντικη ρυθμιση καθως εαν δηλωσω small τα ηχεια θα παιζει και τις συχνοτητες των υπολοιπων μεχρι το σημειο αποκοπης πως θα ρυθμιστει.
Εψαξα και βρηκα σε trial μορφη το smaart 6 και θα βαλω πανω στο υπολογιστη το μικροφωνο το onkyo να δω τι μετρηση θα παρω.
Αστο το wave εχω πολλα σε διαφορεσ συχνοτητες

Απάντηση: Re: Ρυθμιση sub με ντεσιμπελομετρο

Μετραει μονο A weighting :shot: Πεντε χρονια τωρα σεταρω τους ενισχυτες μου με λαθος ντεσιμπελομετρο . Πηγα στον Κατουμα στην Καλλιθεα πριν 5 χρονια και ζητησα να αγορασω ντεσιμπελομετρο για ρυθμισω τις σταθμες των ηχειων μου και μου εδωσαν αυτο. http://www.ctgroup.com.au/SUPPLIER_Pages/Tenmars___/PDF_web_files/SLM_Analog__YF-20__ctds.pdf
:violent-smiley-030:

Re: Απάντηση: Re: Ρυθμιση sub με ντεσιμπελομετρο

Μετραει μονο A weighting :shot: Πεντε χρονια τωρα σεταρω τους ενισχυτες μου με λαθος ντεσιμπελομετρο . Πηγα στον Κατουμα στην Καλλιθεα πριν 5 χρονια και ζητησα να αγορασω ντεσιμπελομετρο για ρυθμισω τις σταθμες των ηχειων μου και μου εδωσαν αυτο. http://www.ctgroup.com.au/SUPPLIER_Pages/Tenmars___/PDF_web_files/SLM_Analog__YF-20__ctds.pdf
:violent-smiley-030:
Πήγαινε πάρε αυτό:
http://www.radioshack.com/product/i...er&origkw=sound+level+meter&parentPage=search

ή Αυτό (έχω το αντίστοιχο μοντέλο από το 1992):
http://www.radioshack.com/product/i...er&origkw=sound+level+meter&parentPage=search

Υπάρχουν αρκετά καταστήματα της Radioshack στην Ελλάδα και πιστεύω θα βρεις ένα από αυτά.

oultra-one εγώ έχω το πρώτο μοντέλο και ηθελα να σε ρωτήσω:
Αυτό γράφει ότι μετρά μέχρι 10.000hz. Είπαμε ότι ο ρόζ θόρυβος είναι όλο το φάσμα, με τις υπόλοιπες συχνότητες πάνω απο 10.000Hz τι γίνεται;

oultra-one εγώ έχω το πρώτο μοντέλο και ηθελα να σε ρωτήσω:
Αυτό γράφει ότι μετρά μέχρι 10.000hz. Είπαμε ότι ο ρόζ θόρυβος είναι όλο το φάσμα, με τις υπόλοιπες συχνότητες πάνω απο 10.000Hz τι γίνεται;
Μετράει όλο το φάσμα.

Απλά είναι φλατ μέχρι τα 10Κ. Από κει και πέρα πρέπει να προσθέτεις αρκετά dB στη μέτρηση για να έχεις τη σωστή εικόνα.

Τη διόρθωση που πρέπει να κάνεις θα τη βρεις στο εγχειρίδιο του μετρητή στο γράφημα που δείχνει την απόκριση συχνότητας του.

Μετράει όλο το φάσμα.

Απλά είναι φλατ μέχρι τα 10Κ. Από κει και πέρα πρέπει να προσθέτεις αρκετά dB στη μέτρηση για να έχεις τη σωστή εικόνα.

Τη διόρθωση που πρέπει να κάνεις θα τη βρεις στο εγχειρίδιο του μετρητή στο γράφημα που δείχνει την απόκριση συχνότητας του.

Εγχειρίδιο; Ποιο εγχειρίδιο, δέν είχε τίποτα μέσα παρα μόνο ένα πάνινο σακκουλάκι για να βάζεις το όργανο και μια σελίδα χαρτιού μικρή με ψευτοοδηγίες.

Εχει ασχοληθει κανεις με την ρυθμιση της σταθμης με software απο τον υπολογιστη ? Βρηκα δυο καλα προγραμματα το Truerta και το smaart 6 συνεδεσα το μικροφωνακι του Onkyo στο pc και εκανα μετρησεις.
Δειχνει οτι δουλευει το συστημα βγαζει και την ενταση στις σταθμες ωστε να μπορεις να παιξεις και με το equalizer . Μπορει να βοηθησει κανεις με τις ρυθμισεις τους ?

Παλιοτερα ρυθμιζα ολα τα ηχεια σαν large και δεν εδινα σημασια πολυ στο sub το εβαζα στην μεση και εαν κατα την διαρκεια της ταινιας ακουγα κατι να με ενοχλει στην σταθμη του την κατεβαζα.
Νομιζω ομως οτι με συχνοτητα 45 hz που βγαζουν τα πισω ηχεια μου κατι εχανα. Οταν μετακομησα αναγκαστηκα να βαλω τα πισω ηχεια ψηλα πανω στο ντουλαπι της κουζινας και το ενα μπροστινο το αριστερο ειναι διπλα στις κουρτινες ειπα λοιπον να κοψω τις χαμηλες και να τις δωσω στο sub μπας και βελτιωθει λιγο η κατασταση.
Σκαλιζοντας λιγο τα προγραμματα που προανεφερα ειδα οτι μπορει να ρυθμιστει και το sub και τα ηχεια απο το Pc πιο ευκολα απο to ντεσιμπελομετρο δεν καταλαβαινω ομως και πολυ τα settings των προγραμματων και τα αγγλικα μου ειναι αστα να πανε για να το ψαξω στο Net