Ρυθμιση subwoofer

Μεταφερω απο εκει : "It is important when using a subwoofer with satellite loudspeakers that the outputs do not cancel at low frequencies. Many subwoofers only provide a simple in or out of phase switch to achieve this. The ELS sub has a continuously variable phase control to get the best response, no matter where the subwoofer and satellites are. Once correctly set it can be forgotten. This provides correct phase integration with your other speakers and varies from brand to brand and speaker to speaker.
Two other adjustment controls are provided to alter the range of frequencies where the subwoofer works. One control is to extend or limit the high frequency end of its range, to match different size front channel or 2 channel speakers. The other control is to extend or limit the low frequency end of the speakers range. One control allows an optimum setting depending on whether maximum bass extension is wanted, for instance with music, or movies.
Judge for yourself how loud the speaker should play. The effect is designed to be useful and not obvious or intrusive. If you feel it is tiring to listen to, you may well have the level too high or the other settings in the wrong position."
Βασει αυτων μπορει να μου πει καποιος πρακτικα πως θα ρυθμισω τα ποντεσιομετρα? Τα ηχεια εχουν αυτα τα χαρακτηριστικα :
Frequency Range 54 Hz - 20 kHz.Που πρεπει να ειναι το Low και το high του sub και που το volume?

Κοιτα εδω θελει και λιγο πειραμα το πραγμα και χρηση αυτιων...

Αν οντως τα ηχεια σου κατεβαινουν στα 54hz (εδω παιζει ρολο ο χωρος και η τοποθετηση τους) εγω θα ξεκιναγα απλα κοβωντας τις ψηλες συχνοτητες του sub (να μην ανεβαινει ψηλα και σου λερωνει τον ηχο των ηχειων σου) ενω θα αφηνα τις χαμηλες. Οσο για το volume θα ξεκιναγα με το ποντεσιομετρο στο παρα δεκα η στη μεση κι απο 'κει και περα θα πειραματιζομουν μεχρι να το φερω εκει που θα ειναι, στ' αυτια μου παντα, ανετο/ξεκουραστο.

Καλη επιτυχια...-bye-

Α ξεχασα, αν βεβαια διαπιστωσεις καποιο κενο στο μπασο μεταξυ ηχειων και sub εννοειτε οτι θα πρεπει ν' αλλαξεις τη σχετικη ρυθμιση και ν' αφησεις το sub να παει πιο ψηλα.

Last edited:
Φιλε Delta, εγω εχω το msub και θα σου πω τι συμβαινει με αυτο. Τελικα, μετα απο αρκετο καιρο, εμαθα τι ακκριβως κανει το ΗΙ-LEVEL OUTPUT kai HI-LEVEL INPUT του συγκεκριμενου sub. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, επιτρεπει απλα μια συνδεση των ηχειων μεσω του sub. Δεν παρεμβαλεται κανενα cross στη συγκεκριμενη εισοδο εξοδο. Οσο για τα ποτενσιομετρα, δουλευω το sub απο τα 70 Hz και κατω και μου ακουγεται μια χαρα με τα συγκεκριμενα ηχεια παντα. Την ενταση την εχω μεταξυ 1/3 και 1/4. Παιζει μεγαλο ρολο η τοποθετηση, πειραματισου.

Φιλε Delta, εγω εχω το msub και θα σου πω τι συμβαινει με αυτο. Τελικα, μετα απο αρκετο καιρο, εμαθα τι ακκριβως κανει το ΗΙ-LEVEL OUTPUT kai HI-LEVEL INPUT του συγκεκριμενου sub. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, επιτρεπει απλα μια συνδεση των ηχειων μεσω του sub. Δεν παρεμβαλεται κανενα cross στη συγκεκριμενη εισοδο εξοδο. Οσο για τα ποτενσιομετρα, δουλευω το sub απο τα 70 Hz και κατω και μου ακουγεται μια χαρα με τα συγκεκριμενα ηχεια παντα. Την ενταση την εχω μεταξυ 1/3 και 1/4. Παιζει μεγαλο ρολο η τοποθετηση, πειραματισου.
Εννοεις και τα 2 ποντεσιομετρα σε τιμη 70?

Εαν, οπως λεει ο Πετρος, αυτα τα φιλτρα ειναι για την περιπτωση που περνουν τα ηχεια μεσω εισοδων/εξοδων του sub τοτε μη σε απασχολουν.

Φανταζομαι ο Πετρος σου λεει το ποντεσιομετρο που ρυθμιζει τη συχνοτητα αποκοπης (hz) στο 70hz και το ποντεσιομετρο του volume στο 1/3-1/4.

Θα βοηθουσε αν ειχες φωτο του πισω μερους με τα ρυθμιστικα του...-bye-

Λεω γι αυτο το χαρακτηριστικο που εχει το sub

"Frequency Range 20Hz - 150Hz with high & low filtering"
Υπαρχουν 2 ποντεσιομετρα για την συχνοτητα αποκοπης.(Low και High) Λογικα το low στο 70 για να παιζει απο εκει και κατω το High ομως τι νοημα εχει ?

Attachments

• EPELSS_CHE_REAR.jpg
    EPELSS_CHE_REAR.jpg
    21.6 KB · Views: 148
Last edited:
Λοιπον θα σου πω τι θα 'κανα εγω.

Το hi filter στο 60hz και το low filter στο 20hz. Με καθε επιφυλαξη θεωρω πως ετσι το sub θα παιζει απο 60hz και κατω μεχρι τα 20hz (η τελος παντων μεχρι οπου μπορει να φτασει...) Οσο για το volume αναμεσα στο 1/3 και το μισο της διαδρομης του...

Ok , θα δοκιμασω , απλα παραμενει η απορια μου γιατι χρειαζονται δυο ρυθμιστικα.

Ειναι αποριας αξιον αυτο βεβαια αλλα τεσπα...πειραματισου και πες μας τι καταφερες.

Υ/Γ. Τωρα που το ξανασκεφτομαι οι ανθρωποι στην epos ειχαν κατα νου ενα μουσικο sub, αρα σου δινουν και τη δυνατοτητα, ισως, να μπορεις να περιορισεις τα μπουμαρισματα πολυ χαμηλα προς χαρην της μουσικοτητας... εχει καποια λογικη...

Last edited:
Το low filter ειναι κατι σαν την επιλογη (music και movie) της yamaha. Οταν ακους μουσικη τα 20 Hz τι τα θες? Εγω το sub το εχω να παιζει απο τα 70 Hz μεχρι τα 40 αντε και 30 Hz. Το ανωτατο οριο το εχω βρει, για το κατωτατο δεν ειμαι σιγουρος ακομα.

Ειναι αποριας αξιον αυτο βεβαια αλλα τεσπα...πειραματισου και πες μας τι καταφερες.

Υ/Γ. Τωρα που το ξανασκεφτομαι οι ανθρωποι στην epos ειχαν κατα νου ενα μουσικο sub, αρα σου δινουν και τη δυνατοτητα, ισως, να μπορεις να περιορισεις τα μπουμαρισματα πολυ χαμηλα προς χαρην της μουσικοτητας... εχει καποια λογικη...

Οντος το low filter υπαρχει για το μπουμαρισμα.

Να ρωτησω και κατι αλλο. Παιζει ρολο, εαν το καλωδιο συνδεσης ενυσχητη-υπογουφερ ειναι κατασκευασμενο για υπογουφερ ή εαν ειναι απλο RCA?