Ρύθμιση White Balance

Ενα θέμα που με απασχολεί σχετικά με το white balance είναι το αν είναι πάντα απαραίτητο το λευκό να φαίνεται λευκό, αφαιρώντας δηλαδή κάθε τίντα που προέρχεται από το φως του περιβάλλοντος.
Για παράδειγμα σε συνθήκες magic light, οι τόνοι του δέρματος (αλλά και όλα τα χρώματα) είναι φυσικό να είναι πιο θερμοί (εως πολύ θερμοί). Προσωπικά, δε θέλω να αφαιρώ αυτή τη "θερμότητα", γιατί έχει σαν αποτέλεσμα να βγαίνει μια διαφορετική φωτογραφία αυτού που θέλω να απαθανατίσω (και αυτού που υπάρχει, άλλωστε, τη δεδομένη στιγμή).
Τι λέτε εσείς σχετικά; Στα photo stock agencies τι απαιτήσεις υπάρχουν; Στον επαγγελματικό χώρο;

Ωραίο βίντεο, αρκετά απλό για να κατανοήσεις το custom white balance.
Μόνο να κάνω μια σημείωση. Στο βίντεο προτείνει το custom white balance να γίνεται με γκρι κάρτα.
Εδώ υπάρχει πολύ συζήτηση αν η γκρι κάρτα ή η άσπρη κάρτα είναι καλύτερη για custom WB. Απο προσωπική εμπειρία θα πω ότι στα μάτια τα δικά μου δουλεύει καλύτερα η άσπρη κάρτα .
Μάλιστα υπάρχουν κάρτες γκρι απ'τη μια και λευκή απ´την άλλη που κάνουν και για WB και για exposure.

Φίλε NassosT , νομίζω ότι η απάντηση στην ερώτησή σου είναι... εξαρτάται. Εξαρτάται απο το τι "ύφος" θέλεις να δώσεις στη φωτογραφία σου.Μπορεί να θέλεις να δώσεις το ζεστό - θερμό χρώμα ή το ψυχρό αντίστοιχα.
Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να αποτυπώσεις τα πράγματα όπως έχουν.

Last edited:
Απάντηση: Re: Ρύθμιση White Balance

Ενα θέμα που με απασχολεί σχετικά με το white balance είναι το αν είναι πάντα απαραίτητο το λευκό να φαίνεται λευκό, αφαιρώντας δηλαδή κάθε τίντα που προέρχεται από το φως του περιβάλλοντος.
Για παράδειγμα σε συνθήκες magic light, οι τόνοι του δέρματος (αλλά και όλα τα χρώματα) είναι φυσικό να είναι πιο θερμοί (εως πολύ θερμοί). Προσωπικά, δε θέλω να αφαιρώ αυτή τη "θερμότητα", γιατί έχει σαν αποτέλεσμα να βγαίνει μια διαφορετική φωτογραφία αυτού που θέλω να απαθανατίσω (και αυτού που υπάρχει, άλλωστε, τη δεδομένη στιγμή).
Τι λέτε εσείς σχετικά; Στα photo stock agencies τι απαιτήσεις υπάρχουν; Στον επαγγελματικό χώρο;

Όταν ξέρω ότι το λευκό είναι λευκό με ενοχλεί να είναι κίτρινο και σίγουρα ένας άνθρωπος είναι άσχημο όταν είναι κίτρινος σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Στα photo stock agencies δεν ξέρω τι απαιτήσεις έχουν δεν έχω ασχοληθεί. Όσο αφορά τον επαγγελματικό τομέα νομίζω ότι εκεί το σωστό WB είναι κανόνας εκτος αν μιλάμε για Landskape με ουρανούς, θάλασσες, τοπια με πολλά χρώματα που παίζει μεγάλο ρολο τι αίσθηση θέλει να δώσει ο φωτογράφος. Ένα σωστό WB είναι πάντα η βάση να ξεκινάς ( χρωματικά )σωστά από εκεί και πέρα αφορά τον εκάστοτε που κρατα τι μηχανή τη θέλει να κάνει.
Βεβαία κάποιος μπορεί να μην κάνει τα παραπάνω και να φτιάχνει αργότερα το WB στο Photoshop ειδικά άμα τραβάει σε RAW.

Εγω εχω και λευκη και γκρι καρτα.
Τις δουλευω κυριως για να εχω το ιδιο wb σε ολες τις μηχανες που δουλευω ταυτοχρονα.

Αν μιλαμε για φωτο, δεν εχει και πολυ σημασια , γιατι τραβαω παντα σε raw.

Αν μιλαμε για βιντεο, εκει παιζει μεγαλο ρολο, γιατι οι περισσοτερες βιντεοκαμερες - dslr δε τραβανε σε raw (εκτος απο τη RED) , κι εκει για να κανεις σωστο colour correction στο post production , πρεπει να εχεις flat υλικο για να επεμβεις αργοτερα.

Αν φυσικα ξερεις απο πριν τι θελεις, μπορει να τραβας οπως θελεις, αλλα σιγουρα ειναι πιο δυσκολο να επεμβεις μετα.

Απάντηση: Re: Ρύθμιση White Balance

Πολύ σωστή τοποθέτηση Νάσο!
Το πραγματικό λευκό χρειάζεται στην φωτογραφία still life όπου είναι πολύ σημαντική η χρωματική ισοροππία και πιστότητα. Πχ σε λήψεις προϊόντων για διαφημιστική χρήση. Στις λήψεις με flash επίσης.
Απο κεί και πέρα όμως;....
Τον παλιό καλό καιρό :D τα περισσότερα films ήταν ισορροπημενα περίπου στα 5.500K και με φίλτρα ανεβοκατεβάζαμε την θερμοκρασία.
Προσωπικά σε όλες μου τις dSLR έχω βρεί ως χρυσή τομή τα 4.800Κ (πάντα σε Raw) οπότε οι μετέπειτα ρυθμίσεις στο CS εάν χρειαστούν είναι απλές.
Βέβαια επειδή οι κανόνες είναι για να παραβιάζονται, ουδέποτε θα θυσίαζα το γλυκό μαγικό φώς για οποιαδήποτε ντε και καλά "σωστή" θερμοκρασία λευκού.

Εγώ για το ίδιο το λευκό δεν ανησυχώ τόσο... Συνήθως διαλέγω την θερμοκρασία που μου αρέσει για το σύνολο της φωτογραφίας και μετά στα σημεία έχει λευκό που θέλω να είναι λευκό του κάνω σε ένα layer μόνο τοu desaturate.
Τα χρώματα είναι απο τα πιο σημαντικά μέσα που έχει μια φωτογραφία και δεν σκοπεύω να το αφήνω στο αυτόματο είτε στο ρεαλιστικό. Πλέον η επεξεργασία που κάνω στις φωτογραφίες είναι ώς επι το πλείστον color tweaking.

πχ σε αυτήν
6005415207_3a313a7717_o.jpg

το περβάζι με βάση το WB που έκανα ήταν μπλε-μωβ. Αλλα ήταν σωστή για όλο το υπόλοιπο. Οπότε μετά αφαίρεσα το χρώμα απο τα σημεία που ήθελα. Το οτι δεν ήταν ετσι στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σημασιά...

Το παραπάνω βίντεο δείχνει με τον ποιο απλό τρόπο πιστεύω πως απλά μπορούμε να έχουμε σωστές θερμοκρασίες στης φωτοργαφοίες μας μέσω του WB.
Ύπαρχη πολύς κόσμος που δεν ξέρει από photoshop η επεξεργασία και είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα διαβάζουν αυτό το forum που αγαπούν την φωτογραφία αλλα δεν είναι διαθετειμένοι να μπλέξουν τα μπούτια τους με προγράμματα επεξεργασίας.
Eχουν την μηχανή γατί τους αρέσει σαν ασχολία, για να τραβάνε τις οικογενειακές στιγμές, φίλους, διακοπές.
Οποτε αυτοί που δεν ξέρουν από PS είναι ωραίο να γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει η μηχανή τους γι'αυτούς, μιας και το WB θα το χρειαστούν αρκετές φορες, μέσα στο σπίτι χωρίς φλας έως και της βραδινές βόλτες στην πόλη με τα διαφορα φώτα που την κατακλύζουν.
Όπως ανέφερα και παραπάνω το mood η αίσθηση, ατμόσφαιρα που θέλει να δώσει ο καθένας στης φωτογραφίες του είναι προσωπική και κανένας κανόνας δεν μπορεί να το αλλάξει.

Αν μιλαμε για ερασιτεχνικη χρηση, "περι ορεξεως κολοκυθοπιτα"!

Εγω επειδη δουλευω καθημερινα με βιντεο και φωτο στη δουλεια μου, ειναι απαραιτητα να εχουμε οσο πιο flat εικονα , με το μεγιστο δυναμικο ευρος.
Ετσι εχεις τη δυνατοτητα μετα στο ποστ, να κανεις οτι θελεις.

Επισης , τα περισσοτερα plugin (πχ Red giand LOOKS) δουλευουν σωστα ΜΟΝΟ αν εχεις καθαρη εικονα, με ουδετερο white balance.