S.E OTL / SET prototype

Σταυρος Δανος

AVClub Addicted Member
21 March 2008
1,811
Πατρα/Κυπρος
Εδω και μηνες γυροφερνε μεσα στο μυαλο μου μια υλοποιηση ενος otl με τις 6c19π,λαμπες οι οποιες ειναι καταπληκτικες κατ εμε,και τις εχω και καθονται.

Μιας και περιμενω τους ιντερστειτζ και δεν προχωραει ο 813,ειπα να δοκιμασω τις 6c19π για οδηγηση του compression driver.

Χρησιμοποιησα 4 παραλληλα λαμπες,στα 85V,με ενα τσοκ στην καθοδο,το οποιο προοριζεται για την τροφοδοσια της 813(0.5Α,15Η):flipout:

Εξοδος με πυκνωτη πολυπροπυλενιου 47μ,οδηγηση με τις E180F.

Ο ενισχυτης παραμορφωνε αρκετα,ακομα και οταν δοκιμασα πιο χαμηλες τασεις,ή αντι 4 παραλληλες 2 λαμπες.
Δεν ειχα ωρα να μετρησω,μονο ακουστικες εκτιμησεις.

---------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------

Ετσι,γρηγορα εγκαταλειψα το otl,και αφου αφαιρεσα το τσοκ,εβαλα μια 113ωμη αντισταση στην καθοδο και τον μετασχηματιστη για τις 813(το τερας της Sowter:worshippy:)πανω απο τις ρωσσιδες.

HPIM1751.JPG

HPIM1754.JPG
Και ειχα φοβερα αποτελεσματα!!!!!!!!!!!
Καμια σχεση με τον otl,και καμια σχεση φυσικα με τον Trends που στηθηκε για συγκριση.
Παλι οδηγηση με τις Ε180F

Φυσικα δεν σηκωνε και τρελλες σταθμες(γυρω στο μισο βαττ,μπορει και λιγο παραπανω υπολογιζω με βαση το swing.

------------------------------------------------------------------

Συμπερασμα.
1.Μου εφυγε τουλαχιστο η εμμονη για otl,τουλαχιστο μεχρι να βρω κανενα τσοκ για αυτο το σκοπο.
2.Πολυ καλες λαμπες για set,αν και ο μετασχηματιστης που καθισε επανω τους ειναι για αλλη χρηση.Αν ψαξω και αλλο για καλυτερο σημειο λειτουργειας με βλεπω τριπλοενισχυομενο μεχρι το Πασχα:flipout:

Μπορει να κανω και το αλλο καναλλι αν βρω καμια τετραδα βασεις 9pin ετσι προχειρες:music-smiley-005:

Μακάρι να έφευγαν οι εμμονές τόσο εύκολα.

ΥΓ: Δυστηχώς για μερικούς γίνονται απόσταγμα "σοφείας".

Εδω και μηνες γυροφερνε μεσα στο μυαλο μου μια υλοποιηση ενος otl με τις 6c19π,λαμπες οι οποιες ειναι καταπληκτικες κατ εμε,και τις εχω και καθονται.

Μιας και περιμενω τους ιντερστειτζ και δεν προχωραει ο 813,ειπα να δοκιμασω τις 6c19π για οδηγηση του compression driver.

Χρησιμοποιησα 4 παραλληλα λαμπες,στα 85V,με ενα τσοκ στην καθοδο,το οποιο προοριζεται για την τροφοδοσια της 813(0.5Α,15Η):flipout:

Εξοδος με πυκνωτη πολυπροπυλενιου 47μ,οδηγηση με τις E180F.

Ο ενισχυτης παραμορφωνε αρκετα,ακομα και οταν δοκιμασα πιο χαμηλες τασεις,ή αντι 4 παραλληλες 2 λαμπες.
Δεν ειχα ωρα να μετρησω,μονο ακουστικες εκτιμησεις.

---------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------

Ετσι,γρηγορα εγκαταλειψα το otl,και αφου αφαιρεσα το τσοκ,εβαλα μια 113ωμη αντισταση στην καθοδο και τον μετασχηματιστη για τις 813(το τερας της Sowter:worshippy:)πανω απο τις ρωσσιδες.

View attachment 37248

View attachment 37249
Και ειχα φοβερα αποτελεσματα!!!!!!!!!!!
Καμια σχεση με τον otl,και καμια σχεση φυσικα με τον Trends που στηθηκε για συγκριση.
Παλι οδηγηση με τις Ε180F

Φυσικα δεν σηκωνε και τρελλες σταθμες(γυρω στο μισο βαττ,μπορει και λιγο παραπανω υπολογιζω με βαση το swing.

------------------------------------------------------------------

Συμπερασμα.
1.Μου εφυγε τουλαχιστο η εμμονη για otl

Απ τα λιγα θεωρητικα που ξερω, αλλα και απο ακουστικες εκτιμισεις, ενα σταδιο εξοδου πρεπει:

1. Να μην ειναι συμμετρικο
2. Να εχ=ει στο τελος, πριν το μεγαφωνο, εναν Μ/Τ

Αρα ?

@Morfeas
Τι εννοεις προεδρε?

Για τις λαμπες τωρα,χρειαζονται πολυ πιο μικρο φορτιο,και ο μετασχηματιστης που τους δοκιμασα,ο οποιος ειναι 5κ,ειναι εντελως ακαταλληλος.Εντουτοις ακουγονται περιφημα.

Τζιμ,δεν ειναι πανακεια,αλλα ο μετασχηματιστης κανει πολυ περισσοτερα απο οσο του φορτωνουν.

Παντως αν ειχα καμια 10 παραλληλα τουλαχιστο,για να πεσει η αντισταση εξοδου,ισως να ηταν διαφορετικα τα πραγματα στον otl.

@Morfeas
Τι εννοεις προεδρε?

Για τις λαμπες τωρα,χρειαζονται πολυ πιο μικρο φορτιο,και ο μετασχηματιστης που τους δοκιμασα,ο οποιος ειναι 5κ,ειναι εντελως ακαταλληλος.Εντουτοις ακουγονται περιφημα.

Τζιμ,δεν ειναι πανακεια,αλλα ο μετασχηματιστης κανει πολυ περισσοτερα απο οσο του φορτωνουν.

Παντως αν ειχα καμια 10 παραλληλα τουλαχιστο,για να πεσει η αντισταση εξοδου,ισως να ηταν διαφορετικα τα πραγματα στον otl.

Εμ, ειδες τωρα τι εννοει ο προεδρος? Αν ειχες 10 , 20, 30, κλπ.
Γιατι δε φτιαχνεις μ αυτες ενα μικρο ΣΕ για τα Ραλλ?

Τζιμ σε καμια περιπτωση δεν παιρνω οτι αποτελεσματα παιρνω απο τις δοκιμες μου για θεσφατο ή "σοφια",ουτε καν εμπειρεια.Απλα μου αρεσει να πειραματιζομαι με οτι μου κατσει στο νου.Πες το αρρωστια:)

Μαλλον με βλεπω με ενα μικρο se για το compression driver,και τις 845 για το raal.Και τις χοντρες για τα φοστεξ:)

Σταύρο μιλάω γενικά και ειδικά γι αυτούς που διαβάζουν.

πχ το θέμα αυτό δεν μπορεί σε καμμιά περίπτωση να παγιωποιηθεί στο ότι τα OTL δεν παίζουν και τα SE παίζουν.

Τζιμ σε καμια περιπτωση δεν παιρνω οτι αποτελεσματα παιρνω απο τις δοκιμες μου για θεσφατο ή "σοφια",ουτε καν εμπειρεια.Απλα μου αρεσει να πειραματιζομαι με οτι μου κατσει στο νου.Πες το αρρωστια:)

Σταυρο δεν καταλαβες.
Δεν υπαινχθηκε κανεις κατι τετοιο, τουλαχιστον οχι εγω. Απλα το θεμα της εμμονης/ επιμονης/κολληματος σε καποια πραγματα, σου μπαινει μια ιδεα πχ και αρχιζεις και ασχολισε και αφιερωνεις χρονο σε "λαθος" πραγματα.
Ειναι πολυ φυσιλογικο και απαραιτητο να πειραματιζεσαι και να δοκιμαζεις φτανει να μπορεις μετα να ξεκολλας την ωρα που πρεπει.
Αυτο (υποθετω) αμφισβητησε ο μανωλης δηλδη κατα ποσο σου εφυγε η "εμμονη" και οχι τη σοφια σου ή τις γνωσεις, την κριση κλπ.
Ολοι εδωμεσα, νομιζω, μια χαρα εκτιμαμε τον συνομιλητη μας αλλιως δεν θα μπαιναμε στον κοπο ν απανταμε, να συζηταμε και κλπ....

Οσο για εμμονες με κατασκευες, προσωπικα, τις εκανα τις πατατες μου και το πιο πιθανο ειναι οτι θα τις ξανακανω. Οσο για το θεμα ΟΤΛ - ΣΕ οπως , ειπωθηκε δεν θα το λυσουμε τωρα......

εχει λυθει εδω και πολυ καιρο:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

(Πρασινη φατσουλα, ελληνιστι grinning smiley = κανω πλακα, αστειευμαι)

Βρε παιδες δεν παρεξηγησα κανενα και ιδιαιτερα οχι εσας τους δυο που δειχνω πιστευω ποσο σας εκτιμω.Ελπιζω και εγω να μην παρεξηγηθηκa,ιδιαιττερως με το πρωτο ποστ.Δεν εκανα πειραματισμους για να δω τι παιζει και τι οχι.Ειχα 4 9pin προχειρες και ορεξη για να δω με τεσσερις 6c19Π τι ειναι το καλυτερο που μπορω να κανω.
Και βγηκε η αποφαση οτι με 4 κανεις set καλυτερο απο otl:)

Με 16 λαμπες τα πραγματα αλλαζουν:)

Αν τραβάνε και οι 4 γύρω στα - ας πούμε 500 mA -, βγάζεις γύρω στα 1,4 βαττ rms στα 8 ωμ, τα διπλά στα 16, με την προϋπόθεση ότι πολώνεις ακριβώς στη μέση της ευθείας φόρτου και μπορείς να πας το swing μέχρι 1 Α χωρίς ρεύμα πλέγματος.

Το πρόβλημα με το SE OTL είναι το ρεύμα. Για 4 βαττ στα 8 ωμ, θέλεις 700mA και σημείο λειτουργίας ακριβώς στη μέση. Με καμμιά 12αριά λάμπες ανά κανάλι μπορεί να βγάλεις μέχρι και 5 βαττ, καταναλώνοντας 100. (Greenpeace environment award 2009 μην περιμένεις)

Ιδέα: έτσι όπως τις έχεις τώρα, πάρε έναν 120άρη πυρήνα και με σύρμα 1-1,2 χιλ. φτιάξε έναν 3,5-4:1 μετ/τή. Γέμισε όλο το διαθέσιμο χώρο. Μοίρασε τις στρώσεις του δευτ/ντος ανάμεσα σ'αυτές του πρωτεύοντος ισομερώς. Το διάκενο πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-2 χιλ ανά πλευρά, καλύτερα ρύθμισέ το πειραματικά (θα πρότεινα καμμιά 100στή mA για κάθε μία):
Φουλ ισχύ στους 20-30 χερτζ (ανάλογα ποιό είναι το κατώτερο οριό σου), διάκενο τόσο ώστε η 3η αρμονική να μην είναι πολύ ψηλότερη από τους 100 (θα είναι σίγουρα λίγο, 6db ας πούμε, τα 15 είναι το κακό).

Αν κρατιέται και η δεύτερη στα ίδια λογικά πλαίσια, είσαι αρχηγός (έχεις δηλ. αρκετή επαγωγή πρωτεύοντος, 1 Ανρί είναι αρκετά - έως πολύ-καλό, με 2 τρέμε krell!).

Αν δεν βρίσκεις 120άρη για "σφάξιμο" βάλε 96. Μικρότερο, χωρίς να έχω κάνει τις πράξεις, χοντρικά μιλάω, δεν κάνει, εκτός κι αν αγνοήσουμε τις συχνότητες κάτω από 40-50 χερτζ.

Για να παραφράσω και το ρητό: Καλύτερο από το σίδερο είναι το περισσότερο σίδερο.

Ενδιαφέρον πρότζεκτ! Καλή συνέχεια.

Ευχαριστω Κωνσταντινο!!

Για otl,βρηκα κατι τσοκ για τροφοδοσια νηματων,1,6Α 1Η,αλλα μαλλον ειναι ακαταλληλοι?Ειναι φτηνοι παντως για δοκιμες στην καθοδο.Τι λες?
Οσο για τυλιγμα,δεν ξερω αν εχω τις γνωσεις και την πειρα για κατι τετοιο

Σημερα συνεχισα τις δοκιμες μου για τον set.
Επαιξε με 2 λαμπες ανα καναλλι αντι 4,και πηρα πολυ καλυτερο ηχο.

Αλλαξα και την πολωση στα 80mA απο τα 32mA(βασικα υπολειτουργουσαν),ανοδος στα 85V.

Παλι,δεν ειχα τις τρελλες σταθμες(κορυφες σε τραγουδια μεχρι και 106db),και δεν ξερω αν θα φτανει τα υπολοιπα(αν σκεφτουμε οτι τα φοστεξ κτυπουν ανετα 120 στην θεση ακροασης:ernaehrung004:)

Καμια σκεψη?

Δεν μπορώ να ξέρω πόσες σπείρες έχει το τσοκ - άρα και αν κάνει αλλά πιθανολογώ -με σχετική βεβαιότητα- ότι είναι μια χαρά για OTL, μιας και πάνω από 5-6 Vrms δεν πρόκειται να "βλέπει" -αντιστοιχούν σε 3-4 βαττ στα 8 ωμ.

Να ρίξουμε καμια ματιά στις καμπύλες, μπας και βρούμε κανένα σημείο λειτουργίας με μπόλικο ρεύμα και αρκετό swing για otl.

Ο κατ/τής δεν έχει προβλέψει ότι κάποιοι τρελοί θα θέλουν να τη φορτώσουν με 8 ωμ, οπότε από τις καμπύλες δεν βγαίνει άκρη, είναι πολύ μεγάλη η κλίμακα. Εμπειρικά δείχνει στα 60 βολτ/130 μιλιαμπέρ πιθανό σημείο ή το 80 βολτ/80-90 μιλιαμπερ.

Θα έχουμε ρεύμα, αλλά μάλλον θα ξεμείνουμε από voltage swing, στην προσπάθεια να πιάσουμε πάνω από 1/10 βαττ- είπαμε καμπύλες στα σημεία αυτά γιοκ. Θεωρητικά θα πολώνονται στα -5, αλλά αν κρίνω από τις ρώσικες γενικά, ένας θεός ξέρει που θα βρίσκεται η κάθε μια. Το δεύτερο έχει λιγότερο ρεύμα, δίνει περισσότερο swing.
Με 300 μιλλιαμπέρ όμως, ούτε μισό βαττ δεν βγαίνει, δυστυχώς..

Μάλλον δεν...

6c19p-otl.jpg

Αυτο ειναι σχεδιο απο εμπορικη υλοποιηση.Υπαρχουν και μονομπλοκ με 16 ανα καναλλι!!Σε κιτ.

Οποταν στην περιπτωση μας,μενουμε σε set.Με πιο μικρο λογο μετασχηματισμου απο τον 25:1 που εχω τωρα.Ας πουμε 5:1?

Η τριοδος εχει πολυ μικρη εσωτερικη αντισταση,και με 2 παραλληλες θα ειναι φοβερη ακουστικα.

Με Rp=300,μια λαμπα θελει το 1κ τουλαχιστο στην ανοδο,οποταν με 2 ειμαστε στα 500ωμ

Μαλλον ενας 7~8:1 ειναι οτι πρεπει.Ο 25:1 ειναι εντελως ακαταλληλος,αλλα εχω πολυ μικροτερη αντισταση εξοδου,και πολυ μικροτερη ισχυ,λογω μικρου swing του sec.

Ελπιζω να μην σε πειραζει Τζιμ,απαντω εδω.

Η ρωσσιδα εχει κερδος 3,σε ενα τυπικο κυκλωμα υπολογιζε περιπου 2.

Ως προενισχυτρια ειναι παρα πολυ καλη αν δεν χρειαζεσαι κερδος,οδηγαει τα παντα.Την εχω δοκιμασει και ως buffer οπου ειναι φοβερη(την εχω και τον ντακ).

Δεν μικροφωνιζει οσο και να την κτυπας(εκτος και αν την δωσεις με σφυρι:worshippy:),και αν την δεις εσωτερικα πολυ στιβαρη κατασκευη,καμια σχεση με οποιαδηποτε λαμπα παρομοιου μεγεθους

Κατσε να την δεις και απο κοντα

Ελπιζω να μην σε πειραζει Τζιμ,απαντω εδω.

Η ρωσσιδα εχει κερδος 3,σε ενα τυπικο κυκλωμα υπολογιζε περιπου 2.

Ως προενισχυτρια ειναι παρα πολυ καλη αν δεν χρειαζεσαι κερδος,οδηγαει τα παντα.Την εχω δοκιμασει και ως buffer οπου ειναι φοβερη(την εχω και τον ντακ).

Δεν μικροφωνιζει οσο και να την κτυπας(εκτος και αν την δωσεις με σφυρι:worshippy:),και αν την δεις εσωτερικα πολυ στιβαρη κατασκευη,καμια σχεση με οποιαδηποτε λαμπα παρομοιου μεγεθους

Κατσε να την δεις και απο κοντα

Φυσικα και δεν με πειραζει. Ενδιαφερουσα φαινεται. Το compression driver (αυτο δεν θα οδηγας ? αν καταλαβα καλα), ποσα Ωμ ειναι?

Εχω βρει δυο μετασχηματιστες 600:8ωμ δηλ 8.5:1!
Κινεζικοι και πολυ φτηνοι!!!
Βρε λες?
Στα 100V,@80mA(8W),δυο παραλληλα,με βλεπω με 4W,ικανα για το cd.
Βρε λες??
Χρειαζομαι και ενα driver καλο,μαλλον τις ρωσσιδες σε srpp,με κερδος 2.5 περιπου.Οποταν για 4W στα 8ωμ(5.6V swing),output stage gain=2,χρειαζομαι
5.6*8.5/2=24V απο το driver.
Εκτος αν ριξω καμια E180F με κανα τσοκ στην ανοδο,κερδος ~40,και με ενα ενεργο φιλτρο στην εισοδο ειμαι κομπλε.

Αυτα ως μια πρωτη σκεψη.....
Καμια εισηγηση?