Samsung UE40EH5300 vs. UE40EH6030

silencer51

New member
17 August 2011
54
Μετά απο αρκετό ψάξιμο έχω καταλήξει στις 2 αυτές 40αρες.

Όπως έχω γράψει και σε άλλο θρεντ, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ μια 32αρα UE32EH5450 με την οποία ειμαι υπερευχαριστημένος. Δώστε χοντρά πανελς στο λαο!

Ίσως το πιο uniform panel που έχει περάσει απ' τα χέρια μου σε θέματα brightness/color uniformity, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων επαγγελματικών monitor...

Οπότε λέω να επιμείνω στην ΕΗ σειρά της Samsung, η οποία ως εταιρία ειναι μονόδρομος ελέω media player που παίζει τα πάντα (υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε άλλη εταιρία;)

Το ζήτημα είναι... ΕΗ5300 ή ΕΗ6030? Τι είναι καλύτερο για χρήση 80% ταινίες - 10% τηλεόραση -10% gaming - 0% σπορ;

Και μια ακόμα ερώτηση. Γνωρίζει κανείς ποιες ειναι οι διαφορές ανάμεσα στην EH5300 και την EH5450? Στην αρχή πίστευα πως ηταν το CMR αλλα τελικά έχουν 100άρι CMR και οι 2... Δε βρίσκω κάτι πάντως διαφορετικό
στα specs...

50 Hz Vs 100 Hz ουσιαστικά. Αλλά, αφού είναι για 80 % ταινίες γιατί δε κοιτάζεις καλύτερα για μεγαλύτερη ? Ειδικά αν έχεις απόσταση θέασης στα δύο μέτρα περίπου ή περισσότερο.

H EH5300 είναι τηλεόραση πραγματικών 50Hz με Smart TV, η ΕΗ6030 είναι τηλεόραση πραγματικών 100Hz άνευ Smart TV...

Οπότε, μεταξύ των δύο επιλέγεις κυρίως βάσει του αν προτιμάς τη δυνατότητα για ομαλότερη κίνηση ή τα περισσότερα μπλιμπλίκια...

η ομαλότερη κίνηση της 6030 οφείλεται απλά και μόνο στα 100hz? είχα την εντύπωση πως τα hz παίζουν ρόλο μόνο σε αθλητικές μεταδόσεις και ότι η ομαλότητα στην κίνηση οφείλεται στην επεξεργασία εικόνας.

Κι εγω αυτό που αναφέρει ο music lover ήξερα. Επίσης απ' όσο ξέρω η 6030 δεν υποστηρίζει 24p playback... Οπότε τα 100Hz πέραν της ομαλότερης κίνησης σε σπορ και του soap opera effect που θα βοηθήσουν;

Επιπλέον, έχω διαβάσει αρκετά αρνητικά σχόλια για την 6030 όσον αφορά motion blurring κλπ...

Για μεγαλύτερη δεν παίζει, μιας και θα μπει χωνευτή σε έπιπλο-σύνθεση με μαξιμουμ πλάτος τα 94-95 εκατοστά. (Οι 40αρες Σαμσουνγκ ειναι στα 92,5-93cm)

H απόσταση θέασης ειναι 2 μέτρα ακριβώς.

Για να βρεις καλύτερη επεξεργασία εικόνας από την 6030 θα πρέπει να πας στην Sony HX750 αλλά ξεφεύγει το ποσό
Το ότι είναι 100Hz κάποιες TV δε σημαίνει ότι δεν έχουν motion blur
Η αναπαραγωγή 24p είναι άριστη για ενσωματωμένο media player. Μπορείς να διαβάσεις κι ένα review που έκανε ένας φίλος τώρα τελευταία στο νήμα της 6030 όπου δεν παρατηρήθηκαν σκαλώματα.Με την κατάλληλη ρύθμιση έχεις την σωστή αναπαραγωγή και την αποφυγή του soap opera effect

η ομαλότερη κίνηση της 6030 οφείλεται απλά και μόνο στα 100hz? είχα την εντύπωση πως τα hz παίζουν ρόλο μόνο σε αθλητικές μεταδόσεις και ότι η ομαλότητα στην κίνηση οφείλεται στην επεξεργασία εικόνας.

Τα 100Hz δεν είναι διαχωρισμένα από την επεξεργασία εικόνας... ;)

Τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εμφανίζει μία τηλεόραση 100/120Hz, προέρχονται από τα 50-96 επιπλέον καρεδάκια που δημιουργεί ο επεξεργαστής εικόνας και όχι από τις φυσικές ιδιότητες του πάνελ. Ο χρόνος απόκρισης των κρυστάλλων ως φυσική ιδιότητα, δεν βελτιώνεται σε ένα πάνελ 100/200Hz συγκριτικά με ένα πάνελ των 50Hz. Απλά, λόγω του υψηλότερου (τεχνητού) framerate, οι μεταβολές από καρέ σε καρέ μεταξύ γειτονικών pixel γίνονται μικρότερες, οπότε οι κρύσταλλοι έχουν να περιστραφούν σε μικρότερες γωνίες και έτσι εμφανίζουν λιγότερο motion blur (όταν το σύστημα frame interpolation είναι ενεργό, αν είναι σβηστό δεν εμφανίζουν καμμία διαφορά με μία συμβατική τηλεόραση 50Hz).

Κι εγω αυτό που αναφέρει ο music lover ήξερα. Επίσης απ' όσο ξέρω η 6030 δεν υποστηρίζει 24p playback... Οπότε τα 100Hz πέραν της ομαλότερης κίνησης σε σπορ και του soap opera effect που θα βοηθήσουν;

Από τη στιγμή που αναφέρεις αναπαραγωγή από τον ενσωματωμένο media player, τα 24p τα ξεχνάς ούτως ή άλλως, μιας και κανένας ενσωματωμένος media player τηλεόρασης δεν υποστηρίζει σωστή απεικόνιση των 24p.

Σύμφωνα με αναφορές από το νήμα κατόχων, ο επεξεργαστής εικόνας Novatek που φοράει η 6030, φαίνεται να εφαρμόζει καλύτερο pulldown κατά την αναπαραγωγή αρχείων 24p, σε σχέση με τον MStar της 5300, με αποτέλεσμα λιγότερο "σπαστή" κίνηση. Eπιπλέον, μπορείς να παραμετροποιήσεις το MotionPlus σε μία ρύθμιση που να μην προσθέτει βιντεΐλα και να προσομοιάζει την αίσθηση της σωστής αναπαραγωγής των 24p.

Όσον αφορά σε αναπαραγωγή από εξωτερικό media player, πάλι σύμφωνα με αναφορές από το νήμα κατόχων, η 6030 δεν φαίνεται να υποστηρίζει σωστή αναπαράσταση των 24p. Για την 5300 είναι άγνωστο το αν υποστηρίζει. Επειδή όμως δεν νομίζω να διαφοροποιείται από την 5450 σε αυτόν τον τομέα, αν έχεις κάποιο εξωτερικό media player, μπορείς να κάνεις μια δοκιμή με το AVClub Motion Test 3, να δεις και να μας πεις...

Bασικα ναι μεν δεν υποστηριζει σωστη αναπαραγωγη 24p απο την αλλη ομως ο φιλος ''kblachos'' σε τεστ που εκανε για την σωστη αναπαραστηση δινει την εξης απανατηση στο thread που αφορα την 6030 και λεει

'' Εγινε το γνωστό test πρώτα με αναπαραγωγή απ' τον ενσωματωμένο player και ακολούθως από εξωτερικό media player.

Μέσω του ενσωματωμένου player γίνεται αντιληπτό πως αυτός δεν υποστηρίζει σωστή αναπαραγωγή 24p αφού όπως φαίνεται εφαρμόζεται εναλλάξ Pulldown του τύπου 2:3:3:2:2:3:3:2:..., 2:2:2:2:3:3:3:3:......

Ακολούθως έγινε αναπαραγωγή του αρχείου μέσω του Popcorn C-200 με ρύθμιση εξόδου 1080p/24 με framerate sync NTSC/PAL/24p. Και εκεί απ' ότι φαίνεται γίνεται pulldown του ίδιου τύπου.

Το παρήγορο είναι πως κατά την αναπαραγωγή διαφόρων αρχείων mkv φαίνεται πως ο επεξεργαστής της Novatek έχει σαφώς καλύτερη συμπεριφορά απ' τον αντίστοιχο της MStar. Τα σκαλώματα στην Samsung PSE450 στην οποία έγιναν τα ίδια test είναι εμφανή, πράγμα που στην EH5030 δεν συμβαίνει, δίνοντας την αίσθηση πως γίνεται σωστή αναπαραγωγή των 24p. Και εννοώ αναπαραγωγή με το motion plus απενεργοποιημένο ή στην επιλογή "καθαρή εικόνα" που μάλλον είναι μία ρύθμιση παρόμοια με την custom: αποφυγή blur -> 10 και αποφυγή judder -> 0.

Με το Motion plus ενεργοποιημένο η κίνηση είναι βούτυρο αλλά η εικόνα είναι η γνωστή αηδία του κάθε λογής interpolation. Απορώ πως κάποιοι βλέπουν έτσι κινηματογραφικές ταινίες. Περί ορέξεως βέβαια''

Θελω να τονισω τις λεξεις δίνοντας την αίσθηση πως γίνεται σωστή αναπαραγωγή των 24p'' κατι που για μενα ειναι αρκετο να την επιλεξω αν ημουν στην θεση σου απο την στιγμη που μιλαμε για την φθηνοτερη ισως 40αρα LED με πανελ πραγματικων 100hz.Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι ακομα και ο JL_? μπηκε σε διλημα για το ποια ειναι καλυτερη βλεποντας την διπλα σε ενα ανωτερο μοντελο εστω ελαχιστα οπως η es6100 παραθετω και το σχολιο του ''Έτυχε να δω μια ΕΗ6030 πλάι σε μια ES6100 σήμερα, που έπαιζαν και οι δύο υλικό DVB-T. Η επεξεργασία του Novatek ΝΤ558 είναι ανώτερη από του MStar X10P, το upscale σαφώς πιο ευκρινές, χωρίς τα γνωστά φλουταρίσματα.

Θα είναι πραγματικά κρίμα αν αυτή η τηλεόραση δεν υποστηρίζει τελικά σωστή αναπαράσταση 24p

Με το Motion plus ενεργοποιημένο η κίνηση είναι βούτυρο ...

Με λίγα λόγια η τηλεόραση μπορεί να παίζει ταινίες χωρίς judder. Για εμένα αυτό αρκεί να χαρακτηριστεί η τηλεόραση ως επιτυχημένη στην αναπαραγωγή των 24p.

Όπως έχω γράψει και προηγουμένως έχω την PS51E6500.....

Σχετικά με τον media player της 6500 δεν τον χρησιμοποιώ καθόλου διότι:

Τα περισσότερα αρχεία που έχω είναι στα 24ρ και ο ενσωματωμένος δεν υποστηρίζει ακέραια αναπαραγωγή τους. Τα παίζει στα 60 ΗΖ με 3:2 pulldown και στις γρήγορες σκηνές η εικόνα είναι εκνευριστικά "σπαστική", για τα δικά μου δεδομένα και απαιτήσεις τον θεωρώ απαράδεκτο (όπως και όλους τους ενσωματωμένους media player των τηλεοράσεων, ανεξάρτητα από μάρκα και τεχνολογία).

*Ετυχώς η 6500 έχει ρύθμιση Cinema Smooth η οποία ενεργοποιείται ΜΟΝΟ όταν δεχτεί σήμα 24ρ από εξωτερική πηγή. Οπότε έχω συνδέσει το PS3 (για δισκάκια Blu Ray) και το media player (για αρχεία σε σκληρό δίσκο) με αυτόματο το 24ρ και όταν η τηλεόραση ανιχνεύει τέτοιο σήμα (στην HDMI) ενεργοποιείται και το Cinema Smooth με σαφώς βελτιωμένη και ομαλή αναπαραγωγή.

Όταν η τηλεόραση διαθέτει δυνατότητα προσθήκης καρέ (στο post αναφερόμουν στη UT50, αλλά ισχύει για όλες όσες έχουν το "προσόν").....

-IFC OFF: Ίδια συμπεριφορά με την 6500, εκνευριστικά "σπαστική".
-IFC ON - LOW ή MEDIUM: Ομαλή αναπαραγωγή με διαφορετική εμφάνιση soap opera effect, χωρίς "σπαστική" συμπεριφορά (δεν είμαι fan της προσθήκης καρέ, αλλλά στην προκειμένη περίπτωση προτιμώ οποιοδήποτε effect προκαλείται, από τον "λόξυγγα" και την "θολούρα").
-IFC ON - HIGH: Αππαπαπαπα μακριά κι αγαπημένοι, κατά τη γνώμη μου δεν βλέπετε..

Κατά τη γνώμη μου και κατά τα γούστα μου, η προσθήκη καρέ χρειάζεται:

-Στο τηλεοπτικό, ειδικά οταν πρόκειται για αθλητικές μεταδόσεις με γρήγορη κίνηση (μου λείπει στην 6500).
-Όταν κάποιος δεν έχει εξωτερικό media player ή BD player για την αναπαραγωγή αρχείων 24ρ και είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί τον ενσωματωμένο (δεν μου λείπει έχω εξωτερικό).
-Αν είναι fan του soap opera effect (δεν είμαι γι'αυτό στην 46G10 το έχω ενεργοποιημένο ΜΟΝΟ για τηλεοπτικό)

Μην πιαστείς κορόιδο και πάρεις καμιά αποτυχημένη τηλεόραση...(αν σε ενδιαφέρει η αναπαραγωγή των 24ρ)...

Υ.Γ. 3: Κατά τη γνώμη μου, αν αποφασίσεις να πάρεις Samsung και εαν σε ενδιαφέρει να παρακολουθείς πολύ υλικό 24ρ, μην πιαστείς κορόιδο και χαραμίσεις τα λεφτά σου σε τηλεόραση χωρίς Cinema Smooth.

Bασικα ναι μεν δεν υποστηριζει σωστη αναπαραγωγη 24p απο την αλλη ομως ο φιλος ''kblachos'' σε τεστ που εκανε για την σωστη αναπαραστηση δινει την εξης απανατηση στο thread που αφορα την 6030 και λεει

'' Εγινε το γνωστό test πρώτα με αναπαραγωγή απ' τον ενσωματωμένο player και ακολούθως από εξωτερικό media player.

Μέσω του ενσωματωμένου player γίνεται αντιληπτό πως αυτός δεν υποστηρίζει σωστή αναπαραγωγή 24p αφού όπως φαίνεται εφαρμόζεται εναλλάξ Pulldown του τύπου 2:3:3:2:2:3:3:2:..., 2:2:2:2:3:3:3:3:......

Ακολούθως έγινε αναπαραγωγή του αρχείου μέσω του Popcorn C-200 με ρύθμιση εξόδου 1080p/24 με framerate sync NTSC/PAL/24p. Και εκεί απ' ότι φαίνεται γίνεται pulldown του ίδιου τύπου.

Το παρήγορο είναι πως κατά την αναπαραγωγή διαφόρων αρχείων mkv φαίνεται πως ο επεξεργαστής της Novatek έχει σαφώς καλύτερη συμπεριφορά απ' τον αντίστοιχο της MStar. Τα σκαλώματα στην Samsung PSE450 στην οποία έγιναν τα ίδια test είναι εμφανή, πράγμα που στην EH5030 δεν συμβαίνει, δίνοντας την αίσθηση πως γίνεται σωστή αναπαραγωγή των 24p. Και εννοώ αναπαραγωγή με το motion plus απενεργοποιημένο ή στην επιλογή "καθαρή εικόνα" που μάλλον είναι μία ρύθμιση παρόμοια με την custom: αποφυγή blur -> 10 και αποφυγή judder -> 0.

Με το Motion plus ενεργοποιημένο η κίνηση είναι βούτυρο αλλά η εικόνα είναι η γνωστή αηδία του κάθε λογής interpolation. Απορώ πως κάποιοι βλέπουν έτσι κινηματογραφικές ταινίες. Περί ορέξεως βέβαια''

Θελω να τονισω τις λεξεις δίνοντας την αίσθηση πως γίνεται σωστή αναπαραγωγή των 24p'' κατι που για μενα ειναι αρκετο να την επιλεξω αν ημουν στην θεση σου απο την στιγμη που μιλαμε για την φθηνοτερη ισως 40αρα LED με πανελ πραγματικων 100hz.Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι ακομα και ο JL_? μπηκε σε διλημα για το ποια ειναι καλυτερη βλεποντας την διπλα σε ενα ανωτερο μοντελο εστω ελαχιστα οπως η es6100 παραθετω και το σχολιο του ''Έτυχε να δω μια ΕΗ6030 πλάι σε μια ES6100 σήμερα, που έπαιζαν και οι δύο υλικό DVB-T. Η επεξεργασία του Novatek ΝΤ558 είναι ανώτερη από του MStar X10P, το upscale σαφώς πιο ευκρινές, χωρίς τα γνωστά φλουταρίσματα.

Θα είναι πραγματικά κρίμα αν αυτή η τηλεόραση δεν υποστηρίζει τελικά σωστή αναπαράσταση 24p

Από αυτό που διαβάζω καταλαβαίνω (ίσως λανθασμένα) το εξής. Η τηλεόραση όταν τροφοδοτείται με 24p από το popcorn hour παίζει στα 60 με pulldown. Μια τηλεόραση οταν τροφοδοτείται με 24 τα παίζει στα 48, 72, ή 96 η τέσπα σε ακέραιο πολλαπλάσιο.

Οταν τροφοδοτείται με 24p με το motion plus ενεργοποιημένο (frame interpolation προφανώς) τότε δεν υπάρχουν τα σπασίματα του pulldown μάλλον λόγω της προσθήκης καρέ.

Στη 450 που γίνεται αναφορά δεν υπάρχει αλγόριθμος προσθήκης καρέ και συνεπώς το pulldown είναι αναπόφευκτο.

Από αυτό που διαβάζω καταλαβαίνω (ίσως λανθασμένα) το εξής. Η τηλεόραση όταν τροφοδοτείται με 24p από το popcorn hour παίζει στα 60 με pulldown. Μια τηλεόραση οταν τροφοδοτείται με 24 τα παίζει στα 48, 72, ή 96 η τέσπα σε ακέραιο πολλαπλάσιο.

Οταν τροφοδοτείται με 24p με το motion plus ενεργοποιημένο (frame interpolation προφανώς) τότε δεν υπάρχουν τα σπασίματα του pulldown μάλλον λόγω της προσθήκης καρέ.

Στη 450 που γίνεται αναφορά δεν υπάρχει αλγόριθμος προσθήκης καρέ και συνεπώς το pulldown είναι αναπόφευκτο.

Επισης Βασιλη να διορθωσω στο post που εκανα προηγουμενως οτι ο φιλος kblachos μαλον εκανε λαθος και αντι 6030 εγραψε 5030 μιας και ανφερεται σε απαντηση στον JL_? οπου ελεγε οτι θα ειναι κριμα να μην υποστηριζει σωστη αναπαραγωγη 24p αναφερομενως στην 6030 σε συγριση με την 6100.

παιδια , αυτο που καταλαβα εγω ειναι πως, ακομα και αν το panel δεν υποστηριζει τα 24p, αν συνδεσουμε π.χ. στην hdmi ενα blu ray player η εναν media player,τον σεταρουμε στα 24p, το αρχειο μας η το δισκακι ειναι γυρισμενο στα 24p, τοτε το αποτελεσμα που θα δουμε στην κινιση, σαν εικονα εστω στο 70-80%, θα ειναι σαν η 6030 να υποστηριζει τα 24p??? αν καταλαβα λαθος συγνωμη...

Last edited:
παιδια , αυτο που καταλαβα εγω ειναι πως, ακομα και αν το panel δεν υποστηριζει τα 24p, αν συνδεσουμε π.χ. στην hdmi ενα blu ray player η εναν media player,τον σεταρουμε στα 24p, το αρχειο μας η το δισκακι ειναι γυρισμενο στα 24p, τοτε το αποτελεσμα που θα δουμε στην κινιση, σαν εικονα εστω στο 70-80%, θα ειναι σαν η 6030 να υποστηριζει τα 24p??? αν καταλαβα λαθος συγνωμη...

Ας πούμε ότι σε σχέση με άλλες τηλεοράσεις που επίσης δεν υποστηρίζουν σωστή αναπαράσταση των 24p, η 6030 φαίνεται να αποδίδει καλύτερα...

Πάντως με Judder 0-2 και Blur 10 που την έχω δοκιμάσει, δεν τα πάει άσχημα σε αναπαραγωγή υλικού 24p. Για τον ενσωματωμένο player.

Η 6030 δέχεται 24p σαν είσοδο και τα αναπαράγει με παρεμβολή (motion interpolation) όπως κάνει πλέον η πλειοψηφία των τηλεοράσεων 100/200 Hz. Δεν ξέρω αν κάποιες από τις "σοφίες" που γράφονται κατά διαστήματα σε έχουν μπερδέψει.