Απάντηση: Re: Σαν σημερα πεθανε ο Ανδρεας Παπανδρεου
Αυτό που είπα εγώ είναι ότι το 1975 κυρίως, αλλά και το 1981 δευτερευόντως, είχαμε μια σπάνια ευκαιρία για μια σωστή ... επανίδρυση του κράτους! Και βέβαια τον κύριο ρόλο παίξανε αυτοί οι δύο, Καραμανλής και Παπανδρέου. Αυτοί θεμελίωσαν το σημερινό πολίτευμα, αυτοί έφτιαξαν τα κόμματα που μας κυβερνούν μέχρι τώρα, αυτοί έδωσαν και ... τους απογόνους τους! :-(
Δυστυχώς το γεγονός ότι το κράτος μας έχει τα μαύρα του τα χάλια δείχνει εκ των πραγμάτων την αποτυχία...
+1
Απλά να αναγνωρίσουμε στον Παπανδρέου δύο-τρία πράγματα που προσωπικά θεωρώ θετικά.
1) Συσπείρωσε τους μη δογματικούς αριστερούς και δημιούργησε ένα αντίθετο πόλο στην
επικρατούσα συντηριτική παράταξη.
2) Εκπολίτισε σημαντικό μέρος των Ελλήνων που δεν μορφώνονταν (μιλάω για βασική
εκπαίδευση), που δεν πληρώνονταν (σημαντική αύξηση μισθών και πολύ περισσότερο
συντάξεων) και κατουρούσαν ακόμα στους δρόμους ... (οι νεότεροι μην απορούν με τα
γραφόμενα ... η Σίνα στο κολονάκι πιο ψηλά από το Gallery Amsterdam ακόμα μυρίζει!)
3) Δεν μας έβγαλε από την ΕΟΚ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά...
Δεν είμαι υπέρ της ΕΕ αλλά αναγνωρίζω ότι εκτός ΕΕ θα είμασταν σήμερα στο επίπεδο
των άλλων βαλκανικών χωρών.
Πιθανόν τα προαναφερθέντα θετικά σημεία, πάντα κατά τη γνώμη μου, να έχουν και
αρνητικό αντίκτυπο, για παράδειγμα τον δικομματισμό, την δημιουργία μεσο-αστικής
τάξης κτλ. Προφανώς όμως για αυτό βοήθησαν περισσότερο οι πολιτικοί απόγονοι του
Παπανδρέου.
Φυσικά η λίστα των "κακών" κατα τη γνώμη μου θα ήταν πολύ πιο μεγάλη αλλά ας μη
γινόμαστε κακοί, τέτοιες ημέρες ...