Sapphire ATI HD3870-512MB ή HD3870x2-1TB?

Είναι προφανές ότι αυτό το ερώτημα έχει προκύψει για πολλούς, αφ' ότου η ATI (και η nVidia, βέβαια) άρχισαν να λανσάρουν τις νέες διπλότσιπες καρτούλες στην αγορά.

Θα ήθελα, βέβαια, να πω πως όπως κι εγώ, έτσι και οι οι υπόλοιποι - πιθανοί - ερωτώντες και ενδιαφερόμενοι, είμαστε θύματα του promotion και της διαρκούς εξέλιξης, η οποία δεν σταματάει ποτέ (αχ, ρε Moore τί μας κάνεις).

Όμως, μιας και έτσι κι αλλιώς θα βάλω το χέρι στην τσέπη για να ολοκληρώσω το στήσιμο του νέου PC, που θα είναι αποκλειστικά HTPC, με το βλέμμα στο μέλλον (τί ουτοπία να το λέει κάποιος αυτό, αλλά τί να κάνουμε, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε) και που θα κληθεί να συνδεθεί με το σύστημα και με έναν από τους νεότερους προβολείς HD, πρέπει να αποφασίσω αν αξίζει τον κόπο να δώσω τα διπλά, σχεδόν, λεφτά για κάτι που θα μου είναι ίσως περιττό.

Αντιλαμβάνομαι πως πρέπει να έχει ξανασυζητηθεί κάπως το θέμα ή κάποιο παρόμοιο, αλλά θα ήθελα να συμπυκνώσω και να κωδικοποιήσω τις απόψεις σας, ειδικά αυτών που έχουν ειδικές γνώσεις επί του θέματος.

Να σημειώσω πως παιχνίδια είναι εκτός των προτεραιοτήτων μου.

Παίζουν κι άλλοι κατασκευαστές, βέβαια

Να διευκρινήσω πως δεν αισθάνομαι ούτε δεσμευμένος ούτε "παντρεμένος" με την Sapphire. Απλά την γνωρίζω σαν κατασκευαστή, μιας και ως τώρα όσες κάρτες έχω πάρει, πλην 1-2, είναι Sapphire και είμαι γενικά ευχαριστημένος

Από τη στιγμή που σκοπεύεις να χτίσεις PC με αποκλειστικά HTPC προσανατολισμό, χωρίς παιχνίδια, μια απλή 3850 με 256ΜΒ θα είναι υπεραρκετή.

Από τη στιγμή που σκοπεύεις να χτίσεις PC με αποκλειστικά HTPC προσανατολισμό, χωρίς παιχνίδια, μια απλή 3850 με 256ΜΒ θα είναι υπεραρκετή.

Δίκιο έχεις γενικά, αλλά η διαφορά τιμής ανάμεσα σε μια GeCube 3850 των 256MB και μια Sapphire 3850 των 512MB είναι 40 ευρώ ενώ η διαφορά ανάμεσα στην Sapphire 3850-512 και στην Sapphire 3870-512 είναι μόνο 15 ευρώ.

Όμως, η διαφορά ανάμεσα στην 3870-512MB και στην 3870x2-1TB είναι 200 ευρώ!

Γι αυτό και ο προβληματισμός.

Με την 3870-512 mb θα είσαι μια χαρά για αναπαραγωγή full-hd.Η 3870Χ2 είναι αν θέλεις καλύτερες επιδόσεις στα παιχνίδια.Και πάλι όπως προείπαν για αναπαραγωγή τέτοιου υλικού μπορείς να κοιτάξεις κ σε χαμηλότερες κατηγορίες ή σε silent μιας κ προορίζεται για HTPC(αντί για ανεμιστηράκι κ φασαρία πάς σε παθητική ψύξη κ ησυχία)

HD3870-512MB. Αποφασίστηκε. Οι drivers, όμως;

ΟΚ, παιδιά, ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις σας.

Αύριο παραγγέλνω την απλή 3870.

Ελπίζω να κάνω καλή επιλογή.

Άκουσα ότι κάποιο πρόβλημα έχουν οι drivers αυτής της σειράς. Δεν ξέρω αν αφορούν στην απλή 3870 ή στην x2.

Ξέρει κανείς τί παίζει;

Αυτο εννοεί ο φίλος Παναγιώτης.
Όσον αφορά για τους drivers κατέβασε τους τελευταίους(8.3) όταν την πάρεις κ θα είσαι μια χαρά.:ernaehrung004:

Bits vs Bytes vs MBytes vs GBytes vs TBytes

για τι/ποιο 1TB λετε...? μηπως 1GB?
Συγγνώμη βρε παιδιά, η προπαίδεια(!) τα φταίει.:frusty:

Ένα λάθος μιας (1) μονάδας και τριών μηδενικών (000) στον πολλαπλασιασμό ήταν. Τί αξία έχουν? :SFGSFGS5:

Σορυ, μπερδεύτηκα (φταίει και το αλτσχάϊμερ, άραγε?):FSGSFGS4:

Last edited:
Κι εγώ νομίζω πως θα μείνεις ευχαριστημένος από την κάρτα. Τη δουλεύω περίπου ένα μήνα τώρα και είναι μιά χαρά. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ο θόρυβος από το ανεμιστηράκι της (μου έσπασε τα νεύρα ιδιαίτερα αργά τη νύχτα με την οικογένεια να κοιμάται και τον ήχο υποχρεωτικά χαμηλά). Ίσως βέβαια και να μου την έσπασε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιούσα την ενσωματωμένη στο MOBO και το επιπλέον ανεμιστηράκι (όχι και τόσο καλής ποιότητας) έκανε μεγάλη διαφορά. Την ανέχτηκα ένα Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ξαναάνοιξα το μηχάνημα και της πέρασα ψήκτρα της Ζαλμάν (http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977805&product=994308). Αισθάνθηκα ότι ήταν τα καλύτερα 32 ευρώ που "έριξα" στο HTPC... Για να μην μπείς στη διαδικασία να αποσυνδέεις και να ξανα-ανοίγεις το κουτί (για μένα λόγω ιδιαίτερης θέσης ήταν λίγο μπελάς) θα σου πρότεινα να τη φορέσεις εξ' αρχής (αν τη χωράει το κουτί σου) ή να σκεφτείς κάποιο μοντέλο με παθητική ψήξη (εξασφαλίζοντας βέβαια ότι το κουτί έχει καλό εξαερισμό και βέβαια πάλι αν τη χωράει το κουτί).

Κι εγώ νομίζω πως θα μείνεις ευχαριστημένος από την κάρτα. Τη δουλεύω περίπου ένα μήνα τώρα και είναι μιά χαρά.

Η ποιότητα της συγκεκριμένης κάρτας μου είναι ήδη γνωστή. Την έχω ήδη, αλλά την προόριζα για το προηγούμενο - γενικής χρήσης - PC με Q6600 στην ίδια μητρική, από το οποίο θα βγάλω μια HD 2900XT-512 για να την αντικαταστήσω με αυτήν.

Ο προβληματισμός μου είχε να κάνει με το κατά πόσον ήταν σωστή η κίνηση να πάω στην x2, μιας και το νέο PC (HTPC πλέον) θα ήταν σύγχρονο και αν θα απαιτούσε μιαν x2 ή όχι. Τέλος πάντων, μετά τις πληροφορίες που πήρα από δω, έχω καταλήξει.

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ο θόρυβος από το ανεμιστηράκι της (μου έσπασε τα νεύρα ιδιαίτερα αργά τη νύχτα με την οικογένεια να κοιμάται και τον ήχο υποχρεωτικά χαμηλά). Ίσως βέβαια και να μου την έσπασε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιούσα την ενσωματωμένη στο MOBO και το επιπλέον ανεμιστηράκι (όχι και τόσο καλής ποιότητας) έκανε μεγάλη διαφορά. Την ανέχτηκα ένα Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ξαναάνοιξα το μηχάνημα και της πέρασα ψήκτρα της Ζαλμάν (http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977805&product=994308). Αισθάνθηκα ότι ήταν τα καλύτερα 32 ευρώ που "έριξα" στο HTPC... Για να μην μπείς στη διαδικασία να αποσυνδέεις και να ξανα-ανοίγεις το κουτί (για μένα λόγω ιδιαίτερης θέσης ήταν λίγο μπελάς) θα σου πρότεινα να τη φορέσεις εξ' αρχής (αν τη χωράει το κουτί σου) ή να σκεφτείς κάποιο μοντέλο με παθητική ψήξη (εξασφαλίζοντας βέβαια ότι το κουτί έχει καλό εξαερισμό και βέβαια πάλι αν τη χωράει το κουτί).

Το coolerάκι το είδα.

Ερώτηση:

Πάει σε όλες τις κάρτες, κα την 2900XT?

Και αν ναι, πόσο δύσκολο (ή έυκολο) είναι να το βάλεις στη θέση του "της μαμάς του"?

Η εγκατάσταση δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και καλύπτεται από λεπτομερείς οδηγίες στο manual. Οι κάρτες που καλύπτει είναι οι :

ATI X1600 Series
ATI X1300 Series
ATI Radeon 9*** Series (except 9550/9600)
ATI Radeon X*** Series
NVIDIA Geforce4 MX Series
NVIDIA Geforce FX 5200
NVIDIA Geforce FX 5500
NVIDIA Geforce FX 5600(FX 5700)
NVIDIA Geforce 6600 Series (except 6600 AGP Series)NVIDIA Geforce4 TI 4 Series
NVIDIA Geforce FX 5700(Ultra) Series
NVIDIA Geforce FX 5800 Series
NVIDIA Geforce 6600 Series (except 6600 AGP Series)ATI X2600 Series
ATI X1650 Series
ATI X1600 Series
NVIDIA Geforce 8600 Series
NVIDIA Geforce 8500 Series
NVIDIA Geforce 7600 Series
NVIDIA Geforce 7300 Series
NVIDIA Geforce 6600 Series (except 6600 AGP Series) NVIDIA Geforce FX 5900 Series
NVIDIA Geforce FX 5950 Series NVIDIA Geforce 8800GT, 8800GTS (G92)
ATI HD 3870, HD3850
ATI X1950 Series, ATI X1900 Series
ATI X1800 Series
NVIDIA Geforce 7950 Series
NVIDIA Geforce 7900 Series
NVIDIA Geforce 7600 Series
NVIDIA Geforce 7800 Series
NVIDIA Geforce 6800 SeriesNVIDIA Geforce 8800 Series (G80)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς στο http://www.zalman.co.kr/ENG/product/Product_Read.asp?idx=276