Σχεδον dIY DAC

31 December 2010
1,624
ATHENS - NEA MAKRI
Ενα πολυ καλο φιλαρακι το οποιο εχει μια απιστευτη μυτη βρηκε μια πλακετα στο Μοναστηρακι και μου την εδωσε ...αποδειχτηκε οτι ηταν η ψηφιακη πλακετα ενος Luxman περιεχει μια οπτικη εισοδο , 2 coax και μια coax εξοδο .

Σε ελευθερο χρονο εχτισα ενα τροφοδοτικακι για αυτο τελειως προχειρα 15+15/ 5+5 αλλαξα τα op amps με κατι πιο γρηγορο και σοβαρο ξηλωσα καμμια δεκαρια πυκνωτες προσθεσα καμμια δεκαρια αλλους και το εβαλα να το ακουσω .

Αρχικα επειδη τα op amps που ειχε δουλευαν με 15+15 το τροφδοτικο μου ηταν ρυθμιζομενο και τα δικα μου δουλευαν στα 18+18 τα τσιμπησα εκει ωστε να δουλευουν σωστα .

Το κεντρικο θεμα εκει ειναι το LC 7881 το οποιο θεωρητικα ειναι μαλλον απαρχαιομενο αλλα ολο το πακετο επαιξε απιστευτα καλα σε φαση που το συγκρινα με το city pulse 2.03e rush series που υπηρχε στο εργαστηριο και μαλλον το Luxman επαιζε καλυτερα ...

Μπορει κανεις να φανταστει γιατι ?

Εχω και μια αλλη απορια οπου μια και εγω στα ψηφιακα ειμαι πανασχετος ισως καποιος θα μπορουσε να με βοηθησει με μια δυο λεξεις .

Στην εξοδο του κυκλωματος υπηρχε ενα κυκλωμα εμφασης το οποιο δεν γνωριζω ακριβως τι κανει και ειχε ενα ζευγαρι τρανσιστορ εκει κομμενα ( οχι του muting ) τα οποια ανικεταστησα με οτι βρηκα μπροστα μου μεχρι να βρω τα πρεπουμενα και παρολα αυτα συνεχιζει και παιζει απιστευτα καλα .

Αν χρειαστει εχω και πληρες σχηματικο με ολα τα περιξ

Μια φωτο απο το χυμαδιο περιμενω μετασχηματιστη και εκτυπωση απο το laser για να το κλεισω σε ενα πανεμορφο κουτακι

enjoy

DAC.JPG

To emphasis μπορεί να έχει σχέση με αυτό
http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=Pre-emphasis

http://www.dsprelated.com/showmessage/2587/1.php
Randy Yates wrote:
> What is it?

Emphasis / De-Emphasis a complementeray cut-and-boost pair of
high-shelve filters used before the ADC stage and after the DAC stage
(ie. the producer of the CD applies emphasis to the analogue signal, and
the CD player then has to apply de-emphasis). The transition band is
specified by the 50/15 rule (50us and 15us timing constants for the
corner frequencies), the gain is about 10 dB (specs should be available
on the net).

> Why is it used?

If you assume that high frequency content of music is low in average
(decreases with -6dB/oct for example), then boosting the high
frequencies would increase the SNR in that range without affecting the
average SNR in the low frequencies too much.

> How is it usually implemented (digitally or analogically)?

Obviously, it should be implemented in the analogue domain. However, if
you convert an AES/EBU digital audio stream to some other format (for
example raw data, as Rune likes to :-), you should theoretically check
the emphasis bit, and apply a digital de-emphasis if necessary. I once
converted the analogue filter specs to digital filter (sorry, don't have
the files handy, as I'm not at work). There has been plenty of talk on
how to do this best here in comp.dsp, it is slightly non-trivial because
bi-linear transform introduces too much warping.

However, I don't think there are many CDs that actually use emphasis, so
it's a pretty academic subject.

Regards,
Andor

Καποια περιοδικά όπως το sterephile ακομα τσεκάρουν για τη σωστή συμεριφορά των Players σε emphasis

Re: Απάντηση: Σχεδον dIY DAC

Πραγματικα ευχαριστω ...καπως ετσι το ειχα φανταστει αλλα πρακτικα αρνηθηκα να το δεχτω θεωρουσα οτι το σημα θα επρεπε να βγαινει "'ατοφιο"" χωρις επεξεργασιες ... χμμμ σε μπελαδες με εβαλες κατι μου λεει οτι ο θεμα αυτο θελει πολυ μελετη ...

Σκεφτομαι οτι το κυκλωμα της μαλλον αυξημενης εμφασης ειναι αυτο που δινει και την αισθηση οτι αυτο το dac παιζει καλυτερα Προφανως η αυξημενη εμφαση θα ηταν απαραιτητη απο την στιγμη που οι τελεστικοι ηταν τρενα ( με τα σημερινα δεδομενα )

Το επομενο βημα θα ειναι να μειωσω ενα κλικ την εμφαση μια και οι τελεστικοι που εχω πανω ειναι 10 φορες πιο γρηγοροι ...

Πολυ ενδιαφερον

Ευχαριστω πολυ tmjuju

Είναι πολύ λίγες και σπάνιες οι περιπτώσεις που χρησιμοποιείται πια το preemphasis flag.
Νομίζω δεν έχω κανένα δισκάκι εκτός κλασική μουσική σε BIS και κάποια Harmonia Mundi άντε και κάνα πολύ παλιό – κανένα μοντέρνο rock-metal δηλαδή…
Λογικά στο κύκλωμα που έχεις μπροστά σου, πρέπει με κάποιο τρόπο να ανιχνεύεται το Preemphasis bit, και μόνο τότε να χρησιμοποιείται το κύκλωμα.
Υπάρχουν πάντως test-CDs για να ελέγξεις κατά πόσο δουλεύει σωστά.

Τσιπακι ??? για το dac το γραφω ειναι το LC 7881

για το audio δοκιμασα ενα κλικ με τα ΟΡΑ 628 αλλα ειχα καποια θεματα compensation και καταληξα στα κλασσικα 5532 αλλα μαμα μαμα της philips ( εχω ξανα αναφερει οτι στον ηχο τους τα 5532 βρηκα παρα πολλες διαφορες απο κατασκευαστη σε κατασκευαστη ) εχω ακομα καμμια εκατοστη αυθεντικα .

για να ειμαι απολυτος δεν ειμαι και 100% δεν ειμαι και σουπερ ευχαριστημενος ..θα παιξω ισως λιγακι παραπανω αφου μελετησω τα θεματα εμφασης αποεμφασης .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Τσιπακι ??? για το dac το γραφω ειναι το LC 7881

για το audio δοκιμασα ενα κλικ με τα ΟΡΑ 628 αλλα ειχα καποια θεματα compensation και καταληξα στα κλασσικα 5532 αλλα μαμα μαμα της philips ( εχω ξανα αναφερει οτι στον ηχο τους τα 5532 βρηκα παρα πολλες διαφορες απο κατασκευαστη σε κατασκευαστη ) εχω ακομα καμμια εκατοστη αυθεντικα .

για να ειμαι απολυτος δεν ειμαι και 100% δεν ειμαι και σουπερ ευχαριστημενος ..θα παιξω ισως λιγακι παραπανω αφου μελετησω τα θεματα εμφασης αποεμφασης .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

απ αυτό ήταν

luxman.jpg

Μήπως είναι ενεργά φίλτρα για να κόβουν τον υψίσυχνο θόρυβο που βγάζουν όλα τα τσιπάκια ή buffer?
Αν όχι δοκίμασε να το κάνεις bypass και βλέπεις...