Σχετικά με αναλυτές σήματος...

Ulyseas

Senior Member
28 October 2011
525
Άμστερνταμ
Είμαι στο ψάξιμο αναλυτή για υπολογιστή. Δεν υπάρχουν άπειρες επιλογές, και πάλι όμως η κατάσταση είναι χάσιμο.
Ελεγα, αν μπόρουν οι πιο έμπειροι να δώσουν συμβουλές, όχι για το ποιά συσκευή είναι καλύτερη, αλλά ποιά χαρακτηριστικά
θα πρέπει να ψάξω και να δώσω βαρύτητα καθώς και ποιό έιναι το ελάχιστο αποδεκτό των χαρακτηριστικών για έμπιστες μετρήσεις.

Για παράδειγμα, 14 μπιτ στα 125ksps είναι επαρκές;

Και το άλλο θέμα: παλιότερα χρησιμοποιούσα μία έμου0404 με interface tou pete millet. Ολα καλά όλα ωραία αλλά πολύ περίπλκες οι ρυθμίσεις,
πέρα από το λογισμικό και στην κάρτα με όλα τα gain & volume knobs.
Τι θεωρείτε καλύτερο; Μια onboard κάρτα με έναν μετατροπέα μπροστά; μια εξωτερική κάρτα;
Επειτα είναι και το θέμα λειτουργικού....Εχω φύγει από τα windows και χρησιμοποιώ λίνουξ και μακ. Εχω windows στο γραφείο,
αλλά στο σπίτι δεν θέλω να γυρίσω πίσω στον διάολο. Εχω ελπίδα;

Ααχ πως το μπέρδεψες το θέμα!

Ειλικρινά για το λογικό αναλυτή δεν μπορώ να σου δώσω επαρκής πληροφορίες, δεν έχω χρησιμοποιήσει. Λάβε όμως σε γνώση σου ότι υπάρχουν ευκαιρίες κινέζικες αλλά όλες σχεδόν χωλαίνουν σοβαρά στο λογισμικό τους.
Οι κινέζοι φημίζονται για την προχειροδουλειά τους στο λογισμικό κυρίως.
Τώρα εάν καταφέρεις να βρεις από Rigol ή και Siglent θα είναι ότι καλύτερο από τους Απωανατολίτες, έχει και η Owon αναλυτή αλλά δεν εμπιστεύομαι τα λογισμικά τους (έχω παλμογράφο τους για αυτό στο λέω). To βάθος ανάλυσης είναι σημαντικότατο όπως επίσης και η ποσότητα μνήμης και το πως μοιράζεται ανά κανάλι...

Καλά πήγες και έδωσες το interface του Pete Millet?
Είναι λογικό να υπάρχουν πολύπλοκες ρυθμίσεις σε έναν FFT αφού κάνει παπάδες...
Αυτή τη στιγμή όλη η παγκόσμια κοινότητα δύο φορητές συσκευές χρησιμοποιεί για μετρήσεις την emu που έδωσες ή την αντίστοιχη σε έκδοση φορητού 1616 και την Κινέζικη QuantaSylum. Η τελευταία είναι κατώτερη σε υλικό από τις αντίστοιχες της emu, αλλά έχει όμως dedicated και πολύ πιο σταθερό λογισμικό, τελευταία έβγαλε και ένα differential probe που βοηθά στις μετρήσεις.

Από τα πάραπάνω και πέρα χάος...και όταν λέμε χάος το εννοούμε...για να πας σε κάτι πραγματικά διαφορετικό και αξιόπιστο...βουτάς σε μη φορητά συστήματα και ακριβά.
Ο RNMarsh γνωστός στο diyaudio, έγραφε ότι παρόλο που έχει και FFT θηριάκια, έχει βολευτεί πάρα πολύ με τη QuantaSylum για τις βασικές μετρήσεις και όταν αναφέρει βασικές μετρήσεις ο ίδιος θέτει όριο τα 100dB και μόνο!

Δεν έχω ακούσει κανέναν στο diyaudio να χρησιμοποιεί Mac/Linux για μετρήσεις, μάλλον δεν είναι τυχαίο. Επίσης είναι γνωστό ότι τα 64bit λειτουργικά δίνουν μετρήσεις με χαμηλότερο κατώφλι θορύβου...προσωπικά είμαι ακόμη με 32bit.

Μανώλη ευχαριστώ!

Το μιλέτ ήταν βλακεία που το έδωσα με την έμου δεν άντεχα. Μου βγήκε η πίστη και δεν το μετάνιωσα. Τώρα σκέφτομαι να βάλω μία εσωτερική στο πισι
και για ιντερφέις βλέπουμε.
Το θέμα είναι πόσα μπιτς και πόσα ksps είναι το μίνιμουμ; Γιατί έχω βρει κάτι που δουλεύει μέσω δικτύου (όξ απο δω το usb χεχε) και παίζει και με ματλαμπ
που έχω μία άνεση http://redpitaya.com/
Στο diyaudio δεν την έχουν συζητήσει. Ομως γυρνάω στο αρχικό ερώτημα: Φτάνουν τα 14 bit/125ksps;

Εδώ έχω δει να χρησιμοποιεί λογικό αναλυτή ο Δημήτρης Δημητρακούδης, μέσω υπολογιστή...αν διαβάσει το νήμα ίσως μπορέσει να σε βοηθήσει.

Διαφορετικά δώσε στο google τα logic analyzer eevblog και θα σου δώσει αρκετούς συνδέσμους.
Πιστεύω αυτή τη στιγμή, στα θέματα του εξοπλισμού, το φόρουμ του γνωστού Αυστραλού D.Jones είναι ότι καλύτερο.

Εάν σε ενδιαφέρει χρήση μέσω δικτύου, ειλικρινά πρόσεχε πάρα πολύ τις Κινεζιές, όλες υπόσχονται χρήση ethernet και στην πράξη βλέπεις ότι είναι >70% uselless!

Περί interface, τι μετρήσεις σκέπτεσαι να κάνεις κυρίως σε FFT, εάν πρόκειται για ψηφιακά τα πράγματα είναι πιο εύκολα, εάν σκέπτεσαι για ενισχυτές περιπλέκει...

Για λογικό αναλυτή όντως τα πράγματα είναι πιο απλά και ΠΟΛΥ φθηνότερα, δυστυχώς όμως εγώ θέλω αναλυτή σήματος. Κυρίως για προ και αργότερα θα το χρειαστώ και για ενισχυτή.

Είναι μια ζαλούρα η ιστορία. Προσπαθώ να το δω από διαφορετικές οπτικές για να αποφασίσω αλλά δεν βγάζω άκρη.
Εχω χαθεί ψάχνωντας τα σάιτ picoscope,virtins,quantasylum & red pitaya....

Τελικά για FFT ψαχνόσουν και πάλι...αλλά τον υπολογιστή δεν θα τον αποφύγεις!

Αυτό που βρήκες δεν το είχα διαβάσει, είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει για προσιτό εμπορικό προιόν, προς τα τέλη του 2015 θα πάει η κατασκευή.
Το διάβασα στα γρήγορα, ένα πουσαρισμένο QA400 και με μια ματιά πάρα πολύ καλές και προσεγμένες οι δυνατότητές του. Έχουν ανοιχτά ώτα και διαβάζουν τα όσα ζητούσαν οι κάτοχοι.
Όλοι φώναζαν ότι χρειάζεται κάποιο interface με εξασθενητή και τσουπ νάτο το 1Χ/0,1Χ/0,01Χ, λένε ότι θα πηγαίνει μέχρι και 60Vrms εισόδου που είναι επαρκέστατη για μέχρι 450Wrms/8Ohm (τι άλλο θέλουμε)

Επιλογή επίσης και στην αντίσαση εισόδου 600/100Κ.

Το θεωρώ πάντως δεδομένο ότι θα κατασκευαστεί και ίσως έχει και άλλες βελτιώσεις. Ήδη ζητούν να τους δοθούν προτάσεις βελτίωσης.
Σίγουρα θα έχουν γιατί στην κοινότητα του diyaudio είναι πολυπληθής οι κάτοχοι του QA400 και μεταξύ αυτών γκουρού των μετρήσεων.

Θα το παρακαλουθώ ανελλιπώς, ευχαριστώ για την ενημέρωση. Πληροφοριακά είδα ότι το ΑΡΤΑ μπορεί να τρέξει κάτω από Linux αλλά θέλει emulator, τώρα μέσω emulator πως θα συμπεριφέρεται....ποιος ξέρει!

Ναι, όντως φαίνεται ότι πρέπει αυτό. Ελπίζω να μην πάρει πολύ μέχρι να το ετοιμάσουν και να μην ζητούν αστρονομικά ποσά.
Αν η διαφορά είναι 50-100 ευρώ από το 400αρι τότε βουρ!

Με τρώει η παλάμη μου όμως.......

Το σημαντικότερο σύστημα στους audio αναλυτές είναι το conditioning του σήματος καθώς και το front end. Αμφότερα προσδιορίζουν την σωστή στάθμη, ώστε να εμπίπτει εντός των δυνατοτήτων μέτρησης του ADC, καθώς επίσης και την εφαρμογή των σωστών αντιστάσεων προσαρμογής (στην ουσία συμβιβασμός ανάμεσα στο χαμηλό φορτίο εισόδου v.s θορύβου καθώς και συμμόρφωση με διεθνή standards).
Θα έλεγα πως η λύση του QA400 είναι πολύ καλή, συνεκτιμώντας την απουσία νέων EMU. Η ύπαρξη δυναμικής περιοχής των 100db σημαίνει πλήρη χρήση 16bit ενώ και το sampling rate είναι ικανό (196ΚHz). Επίσης η δυναμική περιοχή μπορεί να αυξηθεί αν κάποιος φτιάξει ένα notch φίλτρο στη είσοδο, ώστε να του δώσει 20-40 db εύρος, κυρίως στη μέτρηση των παραμορφώσεων. Φυσικά ένα buffer και ένας εξασθενητής πάλι χρειάζεται, αλλά όχι κάτι πολύπλοκο. Νομίζω πως ο Μανόλης έχει να προτείνει δικά του επιτυχημένα κυκλώματα.

Το νεότερο μοντέλο αναφέρουν πως θα έχει πολλαπλάσια τιμή, άρα δεν νομίζω πως θα είναι συγκρίσιμο. Ίσως να είναι δελεαστικό αλλά όχι φτηνό (όσο οι απαιτήσεις αυξάνουν ακόμα και οι κινέζοι ακριβαίνουν).

Ντίνο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Ελπίζουμε, οι Κινέζοι να προσφέρουν και πάλι ένα προσιτό μηχανάκι στο κοινό τους. Το νέο όπως θα είδες, θα προσφέρει και εξασθενητή και μπάφερ εισόδου και μάλιστα διάβαζα ότι θα έχουν και ένα αξεσουάρ με δυνατότητα ενίσχυσης του εισερχόμενου σήματος με τα κατάλληλα μπάφερ και πάλι.

Να σου πω, με τα SE dac που δεν έχουν λαμπάτη έξοδο, μια χαρά τη βολεύω με τον απλό εξασθενητή στην τεράστια είσοδο της EMU.
Τελευταία με το παιχνίδι και του R2R+μπάφερ, βελτίωσα και τη μέτρηση σε ενισχυτές που είχα ένα θέμα, αλλά ευελπιστώ σε μια πιο ολοκληρωμένη λύση.

Να σου πω και τι άλλο σκέπτομαι...να ολοκληρώσω τη ψηφιακή γεννήτρια του Altor σε μια ενιαία μονάδα με το R2R, σκέπτομαι μια αναλογικο-ψηφιακή γεννήτρια (εντάξει το αναλογικό υπό προυποθέσεις συγκεκριμένες δουλειές όχι τετράγωνα) όπου να παρεμβάλω ένα πυκνωτή εν σειρά στην έξοδο της ψηφιακής γεννήτριας για μηδέν dc-offset, αυτό με τη σειρά του να πηγαίνει στο R2R+μπάφερ για εξασθένηση αναλογική και όχι ψηφιακή που θα χάνονται τα bit...αυτό θα τροφοδοτεί μετρήσεις προενισχυτών-ενισχυτών και από εκεί και πέρα το σύνηθες δηλ. τεχνητό φορτίο, το γνωστό εξασθενητή τύπου ladder και καρφί στην EMU.

Καλύπτομαι αρκετά με αυτό τον τρόπο.

Δεν πρέπει να είναι κινέζοι. Κάτι είχε γράψει ο Damian σχετικά στο φόρουμ. Αμερικάνοι είναι και η σειρά που βγάζουν είναι για κινέζικες γραμμές παραγωγής που πρέπει να γίνονται όλα στο μπαμ.

Ντίνο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Ελπίζουμε, οι Κινέζοι να προσφέρουν και πάλι ένα προσιτό μηχανάκι στο κοινό τους. Το νέο όπως θα είδες, θα προσφέρει και εξασθενητή και μπάφερ εισόδου και μάλιστα διάβαζα ότι θα έχουν και ένα αξεσουάρ με δυνατότητα ενίσχυσης του εισερχόμενου σήματος με τα κατάλληλα μπάφερ και πάλι.

Να σου πω, με τα SE dac που δεν έχουν λαμπάτη έξοδο, μια χαρά τη βολεύω με τον απλό εξασθενητή στην τεράστια είσοδο της EMU.
Τελευταία με το παιχνίδι και του R2R+μπάφερ, βελτίωσα και τη μέτρηση σε ενισχυτές που είχα ένα θέμα, αλλά ευελπιστώ σε μια πιο ολοκληρωμένη λύση.

Να σου πω και τι άλλο σκέπτομαι...να ολοκληρώσω τη ψηφιακή γεννήτρια του Altor σε μια ενιαία μονάδα με το R2R, σκέπτομαι μια αναλογικο-ψηφιακή γεννήτρια (εντάξει το αναλογικό υπό προυποθέσεις συγκεκριμένες δουλειές όχι τετράγωνα) όπου να παρεμβάλω ένα πυκνωτή εν σειρά στην έξοδο της ψηφιακής γεννήτριας για μηδέν dc-offset, αυτό με τη σειρά του να πηγαίνει στο R2R+μπάφερ για εξασθένηση αναλογική και όχι ψηφιακή που θα χάνονται τα bit...αυτό θα τροφοδοτεί μετρήσεις προενισχυτών-ενισχυτών και από εκεί και πέρα το σύνηθες δηλ. τεχνητό φορτίο, το γνωστό εξασθενητή τύπου ladder και καρφί στην EMU.

Καλύπτομαι αρκετά με αυτό τον τρόπο.

Μανόλη ως function generator ακούγεται καλό, αλλά σαν signal generator και μάλιστα χαμηλών παραμορφώσεων, νομίζω πως οι παραμορφώσεις της γεννήτριας θα είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες ενός τυπικού ενισχυτή. Όμως για απόκριση συχνότητας, εκτίμηση ισχύος, έλεγχο ευαισθησίας κτλ, νομίζω πως θα κάνεις πολύ καλά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν πρέπει να είναι κινέζοι. Κάτι είχε γράψει ο Damian σχετικά στο φόρουμ. Αμερικάνοι είναι και η σειρά που βγάζουν είναι για κινέζικες γραμμές παραγωγής που πρέπει να γίνονται όλα στο μπαμ.

Σίγουρα θα είναι μια καλή λύση αν η Κινεζική εμπλοκή μπορέσει να μας δώσει το Audio Precision του φτωχού όπως π.χ η Rigol μας έδωσε το Tektronix του φτωχού.
Τώρα, το ότι συνεργάζονται Αμερικανοί και Κινέζοι (κάτι μεταξύ Shenzhen και Seattle) δεν είναι σπάνιο. Πάντως το μηχάνημα κυκλοφορεί και στην Κίνα με άλλο όνομα, ενώ στο site ( http://www.fpinstrument.com/index_en.html ) μάλλον υπάρχει και η φωτογραφία του καινούργιου με το όνομα: Integrated Audio Tester FP8985.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ένα κάλο interface εισόδου - εξόδου για το QA 400 υπάρχει στο https://www.flickr.com/photos/prettygoodaudio/9925201135/

Ντίνο, ως αναλογική γεννήτρια στο εύρος που έχω δει δηλ. 20-20Khz κρατά την παραμόρφωση της εξόδου του dac, μετράει δηλ. THD+N σε -3dBFS κάτω από το 0.0030, νομίζω είναι πάρα πολύ καλά για μέτρηση ενισχυτών. Απλά έχω ένα μικρό dc-offset ≈10mV στην έξοδο.
Πάει και παραπάνω, γιατί έχει δυνατότητα δειγματοληψίας μέχρι και 384KHz, απλά λόγω emu δεν μπορώ να τη μετρήσω με ασφάλεια πάνω από τα 30-35KHz.

Το πλεονέκτημα στην εξασθένιση προς τον τελικό ή και τον προενισχυτή, είναι ότι δεν θα γίνεται από τη ψηφιακή εξασθένιση αλλά μέσω του παθητικού κυκλώματος R2R το οποίο είναι με αντιστάσεις τύπου Melf.
Θα μου πεις, έχω την έξοδο της emu η οποία είναι ακόμη καλύτερων προδιαγραφών, για κάποιο λόγο όμως όταν ανακατεύεται στη λούπα η έξοδος-είσοδος της emu το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από αυτό που προτείνω.

Έχω βρε επίσης άλλο ένα interface, παραλλαγή του pete millet, θα το βρω και θα το ανεβάσω και αυτό.
Μακάρι να δούμε το "Audio Precision του φτωχού".

Ντίνο, ως αναλογική γεννήτρια στο εύρος που έχω δει δηλ. 20-20Khz κρατά την παραμόρφωση της εξόδου του dac, μετράει δηλ. THD+N σε -3dBFS κάτω από το 0.0030, νομίζω είναι πάρα πολύ καλά για μέτρηση ενισχυτών. Απλά έχω ένα μικρό dc-offset ≈10mV στην έξοδο.
Πάει και παραπάνω, γιατί έχει δυνατότητα δειγματοληψίας μέχρι και 384KHz, απλά λόγω emu δεν μπορώ να τη μετρήσω με ασφάλεια πάνω από τα 30-35KHz.

Το πλεονέκτημα στην εξασθένιση προς τον τελικό ή και τον προενισχυτή, είναι ότι δεν θα γίνεται από τη ψηφιακή εξασθένιση αλλά μέσω του παθητικού κυκλώματος R2R το οποίο είναι με αντιστάσεις τύπου Melf.
Θα μου πεις, έχω την έξοδο της emu η οποία είναι ακόμη καλύτερων προδιαγραφών, για κάποιο λόγο όμως όταν ανακατεύεται στη λούπα η έξοδος-είσοδος της emu το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από αυτό που προτείνω.

Έχω βρε επίσης άλλο ένα interface, παραλλαγή του pete millet, θα το βρω και θα το ανεβάσω και αυτό.
Μακάρι να δούμε το "Audio Precision του φτωχού".

Αν η παραμόρφωση είναι τόσο χαμηλή τότε δεν υπάρχει πρόβλημα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Μόνο περιορισμό που βλέπω είναι πως θα έχεις μεταβλητή αντίσταση εξόδου στη γεννήτρια.

Ντίνο, αν και το R2R έχει σταθερή αντίσταση εξόδου (μικρή αλλαγή κατά την εξασθένιση), θα έχω μπάφερ μετά το R2R οπότε η αντίσταση εξόδου προς τη DUT θα είναι σταθερή και χαμηλότατη.
Οπότε λύνεται και αυτό, ήδη εάν θυμάσαι στο νήμα "R2R ως μετρητική...." είχα βάλει κάποιες μετρήσεις με αυτό το σετάπ και είναι ότι καλύτερο έχω μετρήσει σε ενισχυτή (έχει κάποια διαγράμματα εκεί).

Να και το εναλλακτικό του Pete Millet που έλεγα.

http://www.mini-cooper-clubman.de/html/body_soundcard_interface.html

DSC_4796.JPG

Λεμον, βρήκα μια μεταχειρισμένη 1616m στα 100 ευρώ, αξίζει τον κόπο να την χτυπήσω;
Η λες να παραμείνω στο αρχικό πλάνο να δούμε τι θα βγάλει ο αλτορ και qa;

Γνώμη μου είναι να περιμένεις, όχι τόσο για Alto ... το πάει πάρα πολύ αργά, αλλά για τη νέα QA.

Αν πρόκειται για την 1616Μ τότε αποτελεί καλύτερη λύση συγκριτικά με την 0404, διότι χρησιμοποιεί στο A/D το AKM AK 5394A και στο D/A το Cirrus Logic CS4398 που είναι καλύτερα στις υψηλές συχνότητες από το A/D PCM1804 της Texas Instruments και το D/A AKM AK4395 που χρησιμοποιεί η 0404 (στη 1616M δεν εμφανίζεται η έξαρση του θορύβου στις συχνότητες πάνω από τα 75 KHz, πιθανότατα διότι το AKM AK 5394A κάνει noise shaping σε υψηλότερη συχνότητα). Επίσης η 1616Μ έχει ελαφρώς καλύτερους προενισχυτές. Σε κάθε περίπτωση η τιμή είναι πολύ χαμηλή και δεν νομίζω πως θα συγκρίνεται με αυτή του νέου super QA.

χρήσιμο ;
http://www.etcetera.co.uk/products/E-MUCompare.htm

Αυτή η εταιρία έβγαλε κορυφαία μηχανήματα, απλά το όλο "κόλλησε" με τη μη εξέλιξη των οδηγών.
Ακόμη και σήμερα μόνο θαύματα θα έκαναν με νέους οδηγούς!

Υπό αυτή τη σκέψη, προσωπικά δεν θα προχωρούσα ούτε στην 1616Μ, θα περίμενα τη νέα QA και εάν η τιμή της βγει απαγορευτική ... να είναι καλά οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων emu που θα συνεχίσουν να υπάρχουν.