Σχετικά με κάρτα ήχου και HDMI

Downhill

New member
16 October 2007
96
ρε παιδία. αν πούμε οτι συνδέουμε την τηλεόραση στο HTPC μας μέσω HDMI, με την λογική οτι το HDMI στέλνει και ήχο με την εικόνα, παρακάμπτεται η κάρτα ήχου του HTPC??

επίσης ποιά είναι η προτιμότερη συνδεσμολογία των υποσυστημάτων?
α) Ολα συνδεδεμένα στον ενισχυτή να τα διαχειρίζεται ο ίδιος?
ή β) Τηλεόραση απευθείας στο HTPC και ήχο στον ενισχυτή?

ρε παιδία. αν πούμε οτι συνδέουμε την τηλεόραση στο HTPC μας μέσω HDMI, με την λογική οτι το HDMI στέλνει και ήχο με την εικόνα, παρακάμπτεται η κάρτα ήχου του HTPC??

Εξαρτάται. Αν την έχεις απενεργοποιήσει από το BIOS.

Αν ο ενισχυτής σου διαχειρίζεται καλά, ποιοτικά, το σήμα HDMI τότε να το προτιμήσεις.

Είναι σίγουρα πιο πρακτική σαν σύνδεση και γλιτώνεις και καλώδια.

Η hdmi του pc ειναι ενσωματωμενη στο board η εχεις καποια καρτα vga με hdmi ?

Αν η HDMI βγαίνει απευθείας από VGA (π.χ. Sapphire 3470 με αντάπτορα) και όχι on board, τότε τί από τα δύο γίνεται ;
1) Εχει η VGA δικό της controller ήχου και στέλνει audio από αυτόν ή ...
2) Παίρνει ήχο από την κάρτα ήχου (είτε PCI, είτε on board) και απλά τον "ενώνει" με το video από τη VGA για να το στείλει στην HDMI ;

Δεν έχω πάρει ακόμα τα υποσυστήματα του HTPC μου αλλά έχω στα υπόψη μου κάρτα γραφικών με HDMI και κάρτα ήχου της Auzentech (X-Fi Prelude 7.1). Δηλαδή ΘΕΛΩ να χρησιμοποιήσω την κάρτα ήχου οπωσδήποτε.

Και επειδή έιμαι σχετικά άσχετος θα γίνω ακόμα πιο σαφής να σας βοηθήσω και εσάς να δώσετε μία ολοκληρωμένη απάντηση....

Εχω ενισχυτή τον Υamaha RXV-1700. Και είμαι μεταξύ της Panasonic TH42PX7 που ΔΕΝ έχει PCin αλλά συνδέεται μόνο με HDMI και της TH42PX70 που έχει ΚΑΙ PCin.

Περίπτωση 1η: Με την PX7 όπως το καταλαβαίνω έχω 2 επιλογές. Ή θα συνδεθεί το HDMI κατευθείαν στην κάρτα γραφικών ή θα συνδεθεί απευθείας στον ενισχυτή.

Περίπτωση 2η: Με την PX70 έχω την επιλογή ή να συνδέσω την ΤV με το PCin στην κάρτα γραφικών και τον ήχο απευθείας στην κάρτα ήχου και απο εκεί στον ενισχυτή, ή να ακολουθήσω την συνδεσμολογία της 1ης περίπτωσης...

Αν έχετε αντέξει μέχρι εδώ τα ερωτήματα που θέλω να μου απαντήσετε είναι:

Περίπτωση 1:
-Ποιά συνδεσμολογία είναι προτιμότερη. Ενισχυτής ή κάρτα γραφικών?
-Σε κάθε περίπτωση η κάρτα ήχου μου θα γίνεται bypass??

Περίπτωση 2:
-Ειναι σωστή αυτή η συνδεσμολογία και αν ναί θεωρείτε οτι είναι καλύτερη λύση απο την περίπτωση 1 ή υπάρχει κάποια προτιμότερη?

Ανεξάρτητητες Ερωτήσεις:
-Θεωρείτε οτι η αγορά μίας τέτοιας κάρτας ήχου είναι περιττή απο την στιγμή που ο ενισχυτής είναι γενικά μία αξιοπρεπής πρόταση?
-Έπεσε στο μάτι μου και μία μητρική της Asus με HDMI ενσωματωμένο...καλή λύση (για εξοικονόμηση χώρου στο κουτί) ή μούφα ??
-Πώς θα ξέρω οτι μία κάρτα υποστηρίζει αναλυσεις 1080p στα 50,60 και 24 HZ για να κλειδωνει με τον προβολεα σε 1:1 pixel mapping απο την στιγμή που δεν αναφέρεται στα χαρακτηριστικά τους???

ΟΥΦ! συγγνώμη για το μεγάλο πόστ αλλά είμαι παιδί με απορίες :)

Ελπίζω να μου τις λύσετε ρε παιδιά!!!

Last edited:
Αν ο ενισχυτής σου διαχειρίζεται καλά, ποιοτικά, το σήμα HDMI τότε να το προτιμήσεις. Είναι σίγουρα πιο πρακτική σαν σύνδεση και γλιτώνεις και καλώδια.

1) Κρίνοντας από την παραπάνω δήλωση του Συντονιστή, ρίξτα όλα στον ενισχυτή και κάνε τον κέντρο της διάταξής σου. Εκεί θα ρίξεις επίσης ό,τι άλλη συσκευή έχεις (π.χ VCR, PS, Camera). Ετσι έχεις : HTPC->HDMI->AV, AV->HDMI->TV (για οποιαδήποτε TV από τις δύο). Ετσι με δύο μόνο καλώδια κάνεις τη δουλειά σου, και ελέγχεις τα πάντα από το AV

2) Οταν ο ενισχυτής είναι το κέντρο, αυτό σημαίνει ότι για να δεις οτιδήποτε στην TV (η οποία πλέον δουλεύει απλά σαν monitor) πρέπει να είναι ανοιχτός ο ενισχυτής, κάτι που ενδεχομένως να μην είναι επιθυμητό όταν π.χ. θέλεις απλά να δεις ένα pdf στην οθόνη και όχι να παίξεις media με HD ή με ήχο 7.1 κλπ. Επίσης σημαίνει ότι για να δεις ήσυχα μια ταινία το βράδυ θα πρέπει να πεις στον ενισχυτή να στείλει ήχο μόνο στα front, ενώ θα ήταν πιο εύκολο αν απλά έβγαινε ο ήχος ΚΑΙ από τα ηχεία της TV. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να λυθούν με την ΡΧ70 αν επιπρόσθετα συνδέσεις HTPC->DSUB->TV και HTPC->RCA->TV.

3) Δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση σχετικά με το ποιον ήχο μεταφέρει η HDMI μιας VGA. Τον ήχο της κάρτας ήχου, ή έχει δικό της controller, ή μήπως μπορώ να επιλέξω; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε γίνεται bypass η κάρτα ήχου.

4) Γενικά στο forum έχει αναφερθεί ότι δεν μπορείς να έχεις αξιοπρεπεές HD χωρίς μια ξεχωριστή dedicated VGA άρα μάλλον ξεχνάς το HDMI της MoBo.

5) Αν δεν υπάρχει VGA (π.χ. G35) και η MoBo έχει onboard ήχο και έξοδο HDMI, τότε αναγκαστικά μεταφέρει τον ήχο της onboard κάρτας. Αν όμως βάλεις επιπρόσθετη κάρτα ήχου (πάντα χωρίς ξεχωριστή VGA) λογικά θα πρέπει να μπορείς να επιλέξεις ποιόν ήχο θα στείλει η MoBo στο HDMI (της onboard ή της ανεξάρτητης κάρτας).

3) Δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση σχετικά με το ποιον ήχο μεταφέρει η HDMI μιας VGA. Τον ήχο της κάρτας ήχου, ή έχει δικό της controller, ή μήπως μπορώ να επιλέξω; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε γίνεται bypass η κάρτα ήχου.

Οι Ati σειράς 2χ00 και πάνω έχουν δικό τους controller, το οποίο παρουσιάζεται σαν δεύτερη κάρτα ήχου.

Οι Ati σειράς 2χ00 και πάνω έχουν δικό τους controller, το οποίο παρουσιάζεται σαν δεύτερη κάρτα ήχου.

Ενδιαφέρομαι επειδή έχω την 3470 η οποία με αντάπτορα HDMI στέλνει και ήχο. Αν πάρω audio+video σήμα από την ΑΤΙ με HDMI, μπορώ να επιλέξω αν θα στέλνει ήχο από την κάρτα ήχου (είτε on board είτε PCI) ή υποχρεωτικά από τον controller της ΑΤΙ;

1) Κρίνοντας από την παραπάνω δήλωση του Συντονιστή, ρίξτα όλα στον ενισχυτή και κάνε τον κέντρο της διάταξής σου. Εκεί θα ρίξεις επίσης ό,τι άλλη συσκευή έχεις (π.χ VCR, PS, Camera). Ετσι έχεις : HTPC->HDMI->AV, AV->HDMI->TV (για οποιαδήποτε TV από τις δύο). Ετσι με δύο μόνο καλώδια κάνεις τη δουλειά σου, και ελέγχεις τα πάντα από το AV.

Καταρχάς σε ευχαριστώ για την απάντησή σου!

Αν κατάλαβα καλά, αν χρησιμοποιήσεις καλώδιο HDMI ξεχνάς την κάρτα ήχου και επομένως είναι πεταμένα λεφτα σωστά?Αυτή είναι υποχρεωτική λύση για την PX7...

Όμως για την PX70...

-αν συνδέσω την TV με το HTPC μέσω PCin θα δουλεύει ΚΑΙ ανεξάρτητα σαν TV αλλα ΚΑΙ σαν μόνιτορ του PC σωστά?

-Επίσης αν συνδέσω τον ήχο της στην είσοδο της κάρτας ήχου και μετά απο εκεί στον ενισχυτή? Παίρνω τα θετικά μίας ακριβής κάρτας ήχου ή με βάση τον ενισχυτή δεν χρειάζεται μία τέτοια αγορά?

ενδύκνειται μία τέτοια συνδεσμολογία ή τα μαγαρίζω όλα? :)

να τα συνδέσω απευθείας όλα στον ενισχυτή και να μήν ασχοληθώ με την αγορά κάρτας ήχου? (ούτε της PX70)

Last edited:
Όμως για την PX70...
-αν συνδέσω την TV με το HTPC μέσω PCin θα δουλεύει ΚΑΙ ανεξάρτητα σαν TV αλλα ΚΑΙ σαν μόνιτορ του PC σωστά?
Για την ακρίβεια, το τί βλέπεις από όλα αυτά εξαρτάται απλά από το ποια είσοδο επιλέγεις να δεις στην TV σου. Επομένως αν της πεις :
1) Δείξε μου είσοδο HDMI: Αν έχεις συνδέσει TV με AV μέσω HDMI (audio+video) τότε θα παίζει ό,τι της λέει το AV
2) Δείξε μου είσοδο VGA : Αν έχεις TV με HTPC μέσω PCin (για video) και στέρεο RCA (για ήχο από την κάρτα ήχου) τότε θα παίζει ό,τι της λέει το HTPC
3) Δείξε μου οποιαδήποτε είσοδο composite, components, scart κλπ, ή απλά κανάλια, θα παίζει ό,τι δείχνει η συσκευή που έχει συνδεθεί στην αντίστοιχη είσοδο (π.χ. κεραία RF, αποκωδικοποιητής ή ένα VCR το οποίο θα συνδεθεί σε κάποιο scart της TV)
Σχετικά με την ποιότητα της σύνδεσης PCin, δεν το πίστευα, αλλά πρόσφατα άλλαξα από το παλιό HTPC (σύνδεση με TV μέσω PCin) στο καινούργιο (σύνδεση με TV μέσω DVI) και είδα επιτέλους "ζωντανά" και καθαρά χρώματα.

Αν κατάλαβα καλά, αν χρησιμοποιήσεις καλώδιο HDMI ξεχνάς την κάρτα ήχου και επομένως είναι πεταμένα λεφτα σωστά?
Ο Δημήτρης είπε ότι αν πάρεις ήχο από HDMI τότε αυτός είναι υποχρεωτικά από τον controller της VGA, άρα αχρηστεύεται η PCI κάρτα ήχου. Υποθέτω όμως ότι αν συνδέσεις AV-HTPC μεσω HDMI ΚΑΙ μέσω κάποιου καλωδίου ήχου (π.χ. optical ή coaxial), τότε μπορείς να πεις αφενός στο HTPC να στέλνει ήχο από την (PCI) κάρτα ήχου (και όχι από την VGA) και αφετέρου στον AV να λαμβάνει video από το HDMI και ήχο από την optical. Μπορεί να το επιβεβαιώσει κάποιος; Αν αυτό γίνεται, το HDMI δουλεύει πρακτικά σαν DVI οπότε μεταφέρει μόνο video, και ο ήχος θα φτάνει στον AV από την κάρτα ήχου.

-Επίσης αν συνδέσω τον ήχο της στην είσοδο της κάρτας ήχου και μετά απο εκεί στον ενισχυτή? Παίρνω τα θετικά μίας ακριβής κάρτας ήχου ή με βάση τον ενισχυτή δεν χρειάζεται μία τέτοια αγορά?
Το Line-out της TV είναι στερεοφωνικό, άρα στο AV δεν θα φτάσει πολυκάναλος ήχος. Ασε που προσθέτεις μετατροπές Digital-Analog-Digital. Γιατί δε μένεις στην παραπάνω λύση η οποία τα κάνει όλα και συμφέρει ...

να τα συνδέσω απευθείας όλα στον ενισχυτή και να μήν ασχοληθώ με την αγορά κάρτας ήχου? (ούτε της PX70)
Από πλευράς συνδέσεων και ελέγχου είναι η καλύτερη λύση. Μπορείς όμως να έχεις κάρτα ήχου ως εξής. Τελικό σενάριο :
1) HTPC->HDMI->AV και HTPC->Optic->AV (Τροφοδοσία AV : εικόνα από VGA και ήχος από κάρτα ήχου)
3) AV->HDMI->TV (Τροφοδοσία TV από AV : εικόνα και ήχος από AV. Ολες οι δευτερεύουσες συσκευές πάνω στο AV)
2) HTPC->PCin->TV και HTPC->RCA->TV (Αμεση τροφοδοσία TV από HTPC χωρίς χρήση AV : εικόνα από VGA και ήχος από κάρτα ήχου)

Μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει αυτό το σενάριο ;

Last edited:
Υποθέτω όμως ότι αν συνδέσεις AV-HTPC μεσω HDMI ΚΑΙ μέσω κάποιου καλωδίου ήχου (π.χ. optical ή coaxial), τότε μπορείς να πεις αφενός στο HTPC να στέλνει ήχο από την (PCI) κάρτα ήχου (και όχι από την VGA) και αφετέρου στον AV να λαμβάνει video από το HDMI και ήχο από την optical. Μπορεί να το επιβεβαιώσει κάποιος; Αν αυτό γίνεται, το HDMI δουλεύει πρακτικά σαν DVI οπότε μεταφέρει μόνο video, και ο ήχος θα φτάνει στον AV από την κάρτα ήχου.

με την προϋπόθεση οτι το PC έχει την δυνατότητα επιλογής απο πού να στειλει ήχο ακούγεται σαν καλή πρόταση...μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιος??

έστω με ένα απλό +1?? ;)

και το ερώτημα παραμένει....αν ο ενισχυτής είναι αξιοπρεπής κερδίζεις κάτι απο την χρήση μίας καλής κάρτας ήχου ή είναι τσάμπα λεφτά??

Σώστε με ρε παιδία...είμαι απο τα άτομα που γράφουν όλα τα mp3 στα 320kbps. Ναί είμαι ψείρας με τον ήχο!!

Last edited:
με την προϋπόθεση οτι το PC έχει την δυνατότητα επιλογής απο πού να στειλει ήχο ακούγεται σαν καλή πρόταση...μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιος??

Σε άλλο thread http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=23314&page=2 έφαγα τα κομμάτια μου να καταλάβω γιατί δεν άκουγα ήχο από το HTPC. Η σύνδεση ήταν HTPC->2xRCA από on board κάρτα->Απλό στερεοφωνικό. Τελικά αποδείχθηκε ότι έφταιγαν τα sound properties από το control panel (!!!) από όπου ΡΥΘΜΙΖΕΙΣ ποιόν ήχο βγάζεις έξω. Είχε default τον controller της VGA (ΑΤΙ) αλλά εγώ ήθελα την on board κάρτα ήχου (Realtek). Την επέλεξα και το πρόβλημα λύθηκε. Αρα γίνεται.

Πρέπει ακόμα να βεβαιωθείς ότι αν και συνδεδεμένο με HDMI, το AV μπορεί να αγνοήσει τον ήχο, να κρατήσει μόνο το video και να πάρει ήχο από optical. Δεν τα ξέρω αυτά τα μαραφέτια ...

Last edited:
Πρέπει ακόμα να βεβαιωθείς ότι αν και συνδεδεμένο με HDMI, το AV μπορεί να αγνοήσει τον ήχο, να κρατήσει μόνο το video και να πάρει ήχο από optical. Δεν τα ξέρω αυτά τα μαραφέτια ...

XAXAXA ωραίος!!!

ρε φίλε διαβάζω σαν τρελλός κοντά ενα μήνα τώρα και ακόμα αισθάνομαι οτι δεν έχω καλύψει ούτε τα μισά...εκεί που λέω οτι έλυσα όλα τα προβλήματα ξεπηδάνε αλλα 10!!

τον ενισχυτή τον έχω στα χέρια μου και φαντάζομαι θα μπορούσα να διαβάσω το manual (δεν τον έχω συνδέσει ακόμα γιατί το σπίτι ανακαινίζεται) αλλα θα βόλευε να μιλήσει και κάποιος πιό έμπειρος (yamaha rxv-1700) ...σε ευχαριστώ πάντως μου έδωσες μερικές καλές κατευθύνσεις...

Last edited:
1)Αν θες να δεις μια ταινία , τότε σου αρκεί το HDMI της VGA. Μεταφέρει την ψηφιακή πληροφορία στον ενισχυτή και τέρμα.

2)Αν θες αποκωδικοποίηση των νέων φορμα, ξέχασε το. Η καινούργια Xtention της Auzentech υποσχεται κάτι τέτοιο σύντομα.

3) Αν θές να ακούσεις μουσική , τα mp3 σου, τότε από την ΚΑΡΤΑ ΗΧΟΥ με τα χίλια.

4) Αν δεν θές να κάνεις τράμπες απο το control panel συνεχώς, τότε αν έχεις την Auzentech Prelude, περιμένεις την Xtention που θα βγάζει τελικά τον ήχο σε HDMI και τελείωσε το θέμα.

5) Αν τώρα πάλι δεν θες να μεσολαβήσει ο προ γιατί σου χαλά τον ήχο και θες κατευθείαν στον τελικό βγάζει ήχο απο την στέρεο της κάρτας ήχου σου.

Διαλέγεις και παίρνεις....

3) Αν θές να ακούσεις μουσική , τα mp3 σου, τότε από την ΚΑΡΤΑ ΗΧΟΥ με τα χίλια.

4) Αν δεν θές να κάνεις τράμπες απο το control panel συνεχώς, τότε αν έχεις την Auzentech Prelude, περιμένεις την Xtention που θα βγάζει τελικά τον ήχο σε HDMI και τελείωσε το θέμα.

Διαλέγεις και παίρνεις....

το 4 καλή φαση....

και τί εννοείς τράμπες απο τον control panel?
και τελικά ποιά σύνδεση είναι καλύτερη για ήχο? κάπου διάβασα οτι η οπτική δεν είναι ο,τι καλύτερο...
εντάξει και ταινιούλες θέλω να δώ αλλά το 3 με καίει κυρίως.......για να τα κάνω αυτό τί συνδέσεις πρέπει να κάνω???

Last edited:
Τράμπες εννοω να καθορίζεις ποιά είναι η πηγή εξόδου ήχου (απο την VGA ή απο την κάρτα ήχου)

Έβαλα απο περιέργια μια φορά να ακούσω απο την οπτική (Auzentech Prelude) με το καλωδιο που δίνει η κάρτα. Έπαθα σόκ. Άκουγα ένα κονσέρτο για πιάνο , δεν θυμάμαι πιό, και το πιάνο ήταν ανύπαρκτο, σαν να ήταν κάπου στο βάθος. Λεπτός ήχος, το χάλι το μαύρο. Δεν ξέρω αν έφταιγε το καλώδιο, αλλα τέτοια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά δεν περίμενα. Σαν να τραγουδάνε Μαρία Κάλλας και Στέλα Μπεζαντάκου. Δεν υπερβάλω.

Για το 3 η κάρτα ήχου έχει αναλογικές εξόδους για τα μπροστινά ηχεία (και για τα άλλα) τα δυο μπροστινά βγαίνουν σε καρφάκι, απλά θες ένα αντάπτορα το καρφάκι σε 2 rca και απο εκεί είτε στον προενισχυτή είτε στον ενισχυτή.

Τώρα όταν υπάρξει η λύση 4, ακόμη καλύτερα τα πράγματα.

Έβαλα απο περιέργια μια φορά να ακούσω απο την οπτική (Auzentech Prelude) με το καλωδιο που δίνει η κάρτα. Έπαθα σόκ. Άκουγα ένα κονσέρτο για πιάνο , δεν θυμάμαι πιό, και το πιάνο ήταν ανύπαρκτο, σαν να ήταν κάπου στο βάθος. Λεπτός ήχος, το χάλι το μαύρο. Δεν ξέρω αν έφταιγε το καλώδιο, αλλα τέτοια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά δεν περίμενα. Σαν να τραγουδάνε Μαρία Κάλλας και Στέλα Μπεζαντάκου. Δεν υπερβάλω.

Αρα προτείνεις coaxial και όχι optic ;

Εγώ απλά λέω οτι απο την Auzentech Prelude και με το καλώδιο της , αυτό που άκουσα δεν μου άρεσε καθόλου. Με άλλο καλώδιο δεν ξέρω. Μπορεί κάποιος άλλος να είχε άλλη εμπειρία.