Σχετικά με κάρτα ήχου και HDMI

Επειδη τα εχω δοκιμασει να σας πω τι εχω βρει μεχρι στιγμης μηπως καποιος αλλος εχει προχωρησει παρακατω.

Υπαρχουν 2 κατηγοριες ηχου HDMI Nvidia και ΑΤΙ. Η καθεμια κανει ξεχωριστα τη δουλεια με τον ηχο. Η ΑΤΙ εχει δικο της audio controller στην καρτα γραφικων που εμφανιζεται στο συστημα σαν καινουργια καρτα ηχου. Η nvidia εχει ενα διπινο προσαρμογεα που συνδεει την SPDIF της μητρικης(εχει) η της καρτας ηχου (δεν εχει) πανω στην καρτα γραφικων για να βγει εξω μεσω HDMI.

Τωρα επανω εχω μια nvidia(8600) με εξοδο HDMI. Δεν εχω καταφερει να παρω SPDIF απο την καρτα ηχου (Xonar) στο HDMI οποτε λεω να ενεργοποιησω την ενσωματωμενη στη μητρικη καρτα που εχει διπινο προσαρμογεα για να τη συνδεσω στην καρτα γραφικων και τα εργα να παιζουν απο εκει εστω στερεο στην τηλεοραση. Εδω εχω σταματησει μεχρι να στησω κατι δικτυακα που θελω,

Δεν εχω ενισχυτη AV με HDMI εισοδο και δεν βλεπω να παιρνω μιας και το PC νομιζω μπορει να με καλυψει. Oυτως η αλλως η Xonar αποκωδικοποιει στις εξοδους της τον ηχο οποτε θα χρησιμοποιησω μονο τελικους αλλα δεν ειναι προτεραιοτητα για μενα το πολυκαναλο.

Διαβασα παντως κατι κουβεντες στο Avsforum οτι το spdif δεν καλυπτει τις αναγκες του πολυκαναλου ηχου λογω bandwidth.

Αυτο που ξερω σιγουρα ειναι οτι η Xonar συνδεδεμενη σε στερεο προγραμμα σε στερεοφωνικο (οχι AV - ενα αλλο τερας που εχω) ενισχυτη βγαζει παρα πολυ ωραιο ηχο. Καμια σχεση με creative (εχω δυο elite pro - xtrememusic). Αυτο δεν θελω να το χασω με τιποτα οτι συνδεσεις και να κανω. Επισης να σας πω οτι γενικα δεν παιζει και μεγαλο ρολο η καρτα ηχου αν χρησιμοποιειτε μονο το ψηφιακο κομματι οποτε μη ξοδευεστε κιολας.

Τράμπες εννοω να καθορίζεις ποιά είναι η πηγή εξόδου ήχου (απο την VGA ή απο την κάρτα ήχου)

Έβαλα απο περιέργεια μια φορά να ακούσω απο την οπτική (Auzentech Prelude) με το καλωδιο που δίνει η κάρτα. Έπαθα σόκ. Άκουγα ένα κονσέρτο για πιάνο , δεν θυμάμαι πιό, και το πιάνο ήταν ανύπαρκτο, σαν να ήταν κάπου στο βάθος. Λεπτός ήχος, το χάλι το μαύρο. Δεν ξέρω αν έφταιγε το καλώδιο, αλλα τέτοια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά δεν περίμενα. Σαν να τραγουδάνε Μαρία Κάλλας και Στέλα Μπεζαντάκου. Δεν υπερβάλω.

.

Mε το Mediaportal εχω την εντυπωση οτι γινεται καθορισμος της πηγης μιας και εχει αλλη επιλογη για ταινιες και αλλη για τη μουσικη (ASIO) οποτε μπορει να μην χρειαζεται η τραμπα. Μπορει να το κανουν και αλλα προγραμματα η players αυτο.

Στην οπτικη εξοδο της καρτας λογικα δεν θα επρεπε να υπαρχει προβλημα. Επειδη η καρτα ειναι κατα βαθος creative δεν αν αλλαζει δειγματοληψια στο software η εχεις τιποτα effects ενεργοποιημενα και χαλανε τον ψηφιακο ηχο πριν βγει απο την καρτα. Το DAC που χρησιμοποιεις (η καποιο AV) δες τι πληροφοριες σου δινει για το εισερχομενο σημα μηπως ειναι αλλαγμενη η δειγματοληψια.

Τράμπες εννοω να καθορίζεις ποιά είναι η πηγή εξόδου ήχου (απο την VGA ή απο την κάρτα ήχου)

Έβαλα απο περιέργια μια φορά να ακούσω απο την οπτική (Auzentech Prelude) με το καλωδιο που δίνει η κάρτα. Έπαθα σόκ. Άκουγα ένα κονσέρτο για πιάνο , δεν θυμάμαι πιό, και το πιάνο ήταν ανύπαρκτο, σαν να ήταν κάπου στο βάθος. Λεπτός ήχος, το χάλι το μαύρο. Δεν ξέρω αν έφταιγε το καλώδιο, αλλα τέτοια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά δεν περίμενα. Σαν να τραγουδάνε Μαρία Κάλλας και Στέλα Μπεζαντάκου. Δεν υπερβάλω.

Για το 3 η κάρτα ήχου έχει αναλογικές εξόδους για τα μπροστινά ηχεία (και για τα άλλα) τα δυο μπροστινά βγαίνουν σε καρφάκι, απλά θες ένα αντάπτορα το καρφάκι σε 2 rca και απο εκεί είτε στον προενισχυτή είτε στον ενισχυτή.

Τώρα όταν υπάρξει η λύση 4, ακόμη καλύτερα τα πράγματα.

Η σύγκριση για την οποία μιλάς είναι Prelude με coaxial vs. Prelude με optical?

Ή Prelude αναλογικά vs. Prelude optical?

Last edited:
Συγγνωμη για το μεγεθος, ειναι κοπι απο ποστ μου σε αλλο φορουμ και το εβαλα ετσι για συντομια.

2336005028_dfc67524f6_o.jpg

2336005134_d2c5c42b79_o.jpg

Το αγγλικο κειμενο που δε φαινεται ειναι εδω:

There are no audio pins in HDMI.

Lets recap.

The DVI spec. has a physical layer, an electrical layer, and a signal layer.

DVI implements analogue RGB (VGA) and/or digital RGB. DVI-A is analogue RGB only, DVI-D is digital RGB only, and DVI-I is both. From now on I'll only refer to the digital side of things. DVI can be single link (SL-DVI) or dual link (DL-DVI).

DVI sends a video frame as active video and blanking periods. In SL-DVI, digital RGB is sent as four channels red, green, blue, and clock. The 8-bit digital data for each channel is TMDS encoded to 10-bit. So put another way SL-DVI has one link of four TMDS channels. In DL-DVI two links comprising seven TMDS channels are used -- red (odd px), green (odd px), blue (odd px), red (even px), green (even px), blue (even px), and clock.

Each channel is implemented using three wires +, -, shield. This gives 12 wires for SL-DVI and 18 wires for DL-DVI (the three pairs of data channels share shield wires). An additional 2 wires are used for the Display Data Channel, 2 wires for the 5V line, one wire for hot plug connect, and a blank. Thus SL-DVI has 17 active wires, DL-DVI has 23. The blank wire plus five others are used for DVI-A.

All capability information is communicated over the DDC -- i.e. in the signal layer (see DVI spec. section 2.2.1). Put another way, the connector's physical and electrical characteristics are not supposed to mess with the signal layer.

The HDMI spec. also has a physical layer, an electrical layer, and a signal layer.

HDMI implements digital RGB (no analogue), and adds support for other colour spaces.

HDMI sends a video frame as active video and blanking periods. In SL-HDMI, digital RGB is sent as four channels red, green, blue, and clock. The 8-bit digital data for each channel is TMDS encoded to 10-bit. If a different colour space is used, three components and clock are sent. So put another way SL-HDMI has one link of four TMDS channels -- just like DVI. (DL-HDMI is spec'd, but is rarer than hens teeth.)

As with DVI, all capability information is communicated over the DDC (see HDMI spec. section 3). This includes distinguishing DVI devices from HDMI devices.

To support audio HDMI DOES NOT add an audio channel. It encodes the audio data stream into "Data Islands" within the video blanking periods of each video frame.

The electrical layer and channel wiring is basically the same as DVI. There are two differences -- one additional wire has been added for an OPTIONAL CEC communications channel (common ground with the DDC), and another wire for future use. In other words, SL-HDMI ("Type A" and "Type C" connectors) has 19 wires, but only 17 are required, and those 17 are functionally the same as in SL-DVI.

HDMI is backwards compatible with DVI. And the way this works is that when the connection "boots" the sender and receiver (and any intermediate switches) use the DDC to determine their respective capabilities. So, when an HDMI sender gets back a message that the receiver is a DVI device, it knows that it must only send 24-bpp digital RGB, and it must not transmit any data islands. Again, I stress, this is all done in the signal layer -- the physical and electrical characteristics of the connector are irrelevant.

What it boils down to is this -- as long as the optional CEC channel is not used, the 17 wires that SL-DVI and SL-HDMI have as their common core functionality can be physically connected any damn way you want. So, for example, SL-DVI-D could be physically implemented as an HDMI Type A connector; or, SL-HDMI could be physically implemented as a DVI-D connector.

Strictly speaking (as detailed above) the adaptor does not "translate", it merely connects one layout of wires into another.

Now this is where it gets interesting. As I have detailed, SL-HDMI could be physically implemented as a DVI-D connector. This seems to be what ASUS has done in the EN8600GT/HTDI/256M, which has full HDMI-over-DVI, but doesn't seem to need a proprietary adaptor (to be confirmed).

---

So what is the story with the ATI HD2400/HD2600/etc?

According to page 15 of the AMD document ATI Avivo™ HD: Addressing the Challenges of HD Playback "Current DVI-to-HDMI connectors do not carry audio, thus do not enable HDMI. ATI Radeon™ adapter handshakes with the board to enable audio via the DVI port; ... ."

The first statement is misleading as the physical connector isn't the problem. The second statement is saying that the GPU is actively communicating with the adaptor so as to determine the capabilities of the video connection. Given that DVI and HDMI both specify that all capability information is communicated over the DDC (including distinguishing DVI devices from HDMI devices) ATI's solution is clearly messing with both standards.

By all accounts non-ATI DVI-to-HDMI adaptors will not pass audio. Someone at AVS forums tested one of the ATI adaptors and found that "There are 5 or 6 pins which are connected to ground. This is totally different to usual adapters."

I'd be quite willing to bet that the grounded adaptor pins are DVI-D pins 4, 5, 12, 13, 20, & 21 (i.e. all the signal and ground pins for the second TMDS link). It is also a pretty sure bet that ATI's GPUs are doing the following sorts of tests:
** If DDC says display is DVI, operate as SL-DVI or DL-DVI as appropriate
** If DDC says display is HDMI AND second link grounded, operate as SL-HDMI
** If DDC says display is HDMI AND second link NOT grounded, sulk.

IMNSHO this is stupid and unnecessary; not least as it obsoletes some pretty damn expensive pre-existing DVI-HDMI cables.

Η λύση της Ati ίσως να μην είναι η πλέον κομψή, αλλά δουλεύει πάντα.

Αφαιρεί μια πηγή άγχους για τους υποψήφιους αγοραστές.

Δεν απαιτεί κάρτα ήχου PCI με εσωτερική s/pdif έξοδο, ή αντίστοιχη έξοδο στο MB. Το κόστος που προσθέτει στην υλοποίηση είναι απειροελάχιστο, οπότε γιατί όχι..

Η λύση της Ati ίσως να μην είναι η πλέον κομψή, αλλά δουλεύει πάντα.

Αφαιρεί μια πηγή άγχους για τους υποψήφιους αγοραστές.

Δεν απαιτεί κάρτα ήχου PCI με εσωτερική s/pdif έξοδο, ή αντίστοιχη έξοδο στο MB. Το κόστος που προσθέτει στην υλοποίηση είναι απειροελάχιστο, οπότε γιατί όχι..

1.Ο ηχος παιζει ΜΟΝΟ με μετατροπεα της ΑΤΙ, ο οποιος ειναι και ταυτοχρονα περιορισμος στην ποιοτητα της εικονας. Διοτι αλλο απ' ευθειας ακριβο HDMI-DVI καλωδιο και αλλο HDMI-HMDI ΑΦΟΥ ηδη εχει περασει το σημα απο τον φτηνιαρικο μετατροπεα.

2.Ολες οι μητρικες εχουν spdif καθως και ολες οι εσωτερικες καρτες των τελευταιων ετων. Φυσικα και οι 2 ειναι καλυτερες, ειδικα οι εσωτερικες, απο την ενσωματομενη της ΑΤΙ. Επισης αλλο το software μιας PCI, αλλο της ΑΤΙ.

3.Στις nVidia παιρνεις το ψηφιακο σημα απ' ευθειας απ την πηγη σου (ειτε καρτα, ειτε μητρικη, ειτε οτιδηποτε) ανεπηρεαστο και ετσι το εκπεμπει η καρτα.

4.Με ελαχιστα περισσοτερα ή τα ιδια χρηματα παιρνεις αποδεδειγμενα γρηγοροτερη καρτα.

Ιτσ γιορ τσοις.

1.Ο ηχος παιζει ΜΟΝΟ με μετατροπεα της ΑΤΙ, ο οποιος ειναι και ταυτοχρονα περιορισμος στην ποιοτητα της εικονας. Διοτι αλλο απ' ευθειας ακριβο HDMI-DVI καλωδιο και αλλο HDMI-HMDI ΑΦΟΥ ηδη εχει περασει το σημα απο τον φτηνιαρικο μετατροπεα.

Αλήθεια; Το έχεις δει μήπως με τα μάτια σου; Το έχει μετρήσει κανείς;
Υπενθυμίζω ότι μιλάμε για ψηφιακά σήματα, και δη εικόνας, όπου αν υπάρχει πρόβλημα γίνεται άμεσα αντιληπτό, και δεν χρειάζονται "χρυσά αυτιά".

2.Ολες οι μητρικες εχουν spdif καθως και ολες οι εσωτερικες καρτες των τελευταιων ετων. Φυσικα και οι 2 ειναι καλυτερες, ειδικα οι εσωτερικες, απο την ενσωματομενη της ΑΤΙ. Επισης αλλο το software μιας PCI, αλλο της ΑΤΙ.

Έχουν όλες s/pdif out σε header στο εσωτερικό τους; Γιατί, μια πρόσφατη που κοίταξα (μιας και την είχα πρόχειρη), η Gigabyte GA-P35-DS4, δεν βλέπω να έχει..

Τι πάει να πει "είναι καλύτερες"; Κάνουν καλύτερο s/pdif passthrough? Γιατί είναι πασίγνωστο ότι το passthrough έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, είτε περνάει από Realtek on-board είτε από X-Meridian.

Επίσης, για απλό passthrough το μόνο που απαιτείται από το SW είναι να το υποστηρίζει. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά και απλά βαραίνουν τον υπολογιστή.

3.Στις nVidia παιρνεις το ψηφιακο σημα απ' ευθειας απ την πηγη σου (ειτε καρτα, ειτε μητρικη, ειτε οτιδηποτε) ανεπηρεαστο και ετσι το εκπεμπει η καρτα.

Άρα έχεις ένα βήμα παραπάνω. Π.χ., PowerDVD -> κάρτα ήχου -> Nvidia -> HDMI.

Στις Ati το signal path είναι πιο καθαρό. PowerDVD -> Ati -> HDMI.

Θα έλεγα ότι το δεύτερο είναι λίγο πιο "απ'ευθείας".

4.Με ελαχιστα περισσοτερα ή τα ιδια χρηματα παιρνεις αποδεδειγμενα γρηγοροτερη καρτα.

Γρηγορότερη; Σε τι; Υπενθυμίζω ότι μιλάμε για HTPC. Επίσης, σε HD acceleration που μας ενδιαφέρει η Nvidia παραδοσιακά ήταν πίσω από την Ati. Πρόσφατα την έφτασε (και αν..).

Να μην πω για τους drivers.. Ειδικά παλιότερα. Τουλάχιστον με τις Ati πάντα κυκλοφορούσε μια version η οποία δούλευε.

Ιτσ γιορ τσοις.

Εδώ συμφωνούμε. :smile:

Εγώ από την άλλη, νομίζω ότι ένα HTPC πρέπει να είναι διαφορετικό από ένα desktop pc, και φυσικά από ένα pc/παιχνιδομηχανή. Κάρτες είτε της ΑΤΙ είτε της NVidia δεν έχουν θέση σε ένα HTPC. To μέλλον είναι τα on board κυκλώματα, όπως το 780G & και το 790GFX που έρχεται. Όλες οι άλλες λύσεις απλά σημαίνουν αυξημένη κατανάλωση (αλήθεια, έχει αναλογιστεί κανείς ότι το HTPC μπορεί να καταναλώνει 180 W ενώ βλέπει blue ray?), υψηλές θερμοκρασίες και άρα θόρυβο από ανεμιστήρες. Την να την κάνεις την ΑΤΙ 38χχ και την Nvidia 98χχ όταν χτυπάνε 80-90 βαθμούς κελσίου με άνεση; Μην τυχόν και παίξεις κανένα παιχνίδι;

Επίσης, τι μας έχει πιάσει με τα ακριβά καλώδια; Σε ψηφιακό σήμα είναι απλά αδιάφορη η ποιότητα του καλωδίου. Να θες 20-30 μέτρα HDMI καλώδιο, να το καταλάβω να θες κάτι ποιοτικό. Αλλά για τα 2-3-5 μέτρα που συνήθως θέλουμε οι περισσότεροι , το φθηνότερο καλώδιο κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Επίσης, οι μετατροπές σε ψηφιακό σήμα δεν έχουν καμία σημασία: όσους μετατροπείς και να βάλεις στην πορεία, δεν έχει σημασία (όσο δεν μετατρέπεις το σήμα)...

Έχουν όλες s/pdif out σε header στο εσωτερικό τους; Γιατί, μια πρόσφατη που κοίταξα (μιας και την είχα πρόχειρη), η Gigabyte GA-P35-DS4, δεν βλέπω να έχει..

Εχω βάλει την DS4 στο HTPC μου και έχει κανονικά internal SPDIF in και out.

Αλήθεια; Το έχεις δει μήπως με τα μάτια σου; Το έχει μετρήσει κανείς;
Υπενθυμίζω ότι μιλάμε για ψηφιακά σήματα, και δη εικόνας, όπου αν υπάρχει πρόβλημα γίνεται άμεσα αντιληπτό, και δεν χρειάζονται "χρυσά αυτιά".

Oχι, και ουτε νομιζω να το δω σε καλωδιο 1-2μετρων. Αλλα ωφειλεις να δεχτεις οτι ειναι ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ το συγκεκριμενο ανταπτορακι της ΑΤΙ. Καποιος που θελει να περασει hdmi σε AV και να τελειωνει... απλα δε μποει.
Οπως και να το κανουμε αν εχεις το πισι στα 20 μετρα ειναι προφανες πως:
nVidia->20m DVI-hdmi > ATI->ATI adaptor->20m hdmi-hdmi

Hμουν ετοιμος να σκισω τα "πτυχεια" μου αλλα επιβεβαιωθηκα παρακατω.
Γενικα δεν πρεπει να υπαρχει καμια μητρικη με ονμπορντ ηχο να μην εχει τετοια εξοδο.

Τι πάει να πει "είναι καλύτερες"; Κάνουν καλύτερο s/pdif passthrough? Γιατί είναι πασίγνωστο ότι το passthrough έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, είτε περνάει από Realtek on-board είτε από X-Meridian.

Και γω ειμαι αντιθετος και θεωρω βλακωδες ολες τις θεωριες περι ανωτερωτητας ακριβων καλωδιων στο ψηφιακο σημα αλλα για καποιους αρκει να ξερουν οτι ερχετε απ την X-Meridian και οχι απ την...AMD.
Αν το "ψηρισεις", πολλες ονμπορντ δεν εχουν 100% συχρονισμενο σημα εξοδου για να ταιριαζει με το βιντεο (βλ. reclock), ισως ακριβοτερες λυσεις δεν εχουν αυτο το θεμα αλλα εχεις δικιο οτι ειναι λεπτομεριες.

Άρα έχεις ένα βήμα παραπάνω. Π.χ., PowerDVD -> κάρτα ήχου -> Nvidia -> HDMI.

Στις Ati το signal path είναι πιο καθαρό. PowerDVD -> Ati -> HDMI.

Θα έλεγα ότι το δεύτερο είναι λίγο πιο "απ'ευθείας".

not quite...

PowerDVD -> τσιπακι ηχου ΑΤΙ -> GPU ΑΤΙ για καταλληλη ενσωματωση στο DVI αφου αλλιως δε παιζει -> HDMDI

Γρηγορότερη; Σε τι; Υπενθυμίζω ότι μιλάμε για HTPC. Επίσης, σε HD acceleration που μας ενδιαφέρει η Nvidia παραδοσιακά ήταν πίσω από την Ati. Πρόσφατα την έφτασε (και αν..).

MPEG-4 (h.264) 1080i: nVidia
VC1 1080p: ATI
MPEG-2 1080p: nVidia
WMV: nVidia

Να μην πω για τους drivers.. Ειδικά παλιότερα. Τουλάχιστον με τις Ati πάντα κυκλοφορούσε μια version η οποία δούλευε.

To αντιθετο θα ελεγα. Την κακη φημη την εχει η ΑΤΙ.

Hμουν ετοιμος να σκισω τα "πτυχεια" μου αλλα επιβεβαιωθηκα παρακατω.
Γενικα δεν πρεπει να υπαρχει καμια μητρικη με ονμπορντ ηχο να μην εχει τετοια εξοδο.

Τι να πω.. Το manual που έχω στον δίσκο μου λέει άλλα. Ίσως είναι άλλη revision.

not quite...

PowerDVD -> τσιπακι ηχου ΑΤΙ -> GPU ΑΤΙ για καταλληλη ενσωματωση στο DVI αφου αλλιως δε παιζει -> HDMDI

Οπότε πρακτικά ίδια με τις Nvidia, οι οποίες:

PowerDVD -> τσιπακι ηχου (οτιδήποτε) -> s/pdif interface -> GPU Nvidia για καταλληλη ενσωματωση στο DVI

Απλά η Ati έχει πιο κοντά (physically) την κάρτα ήχου με την GPU, αλλά παρεμβάλει και έναν adapter, ο οποίος κάνει ουσιαστικά τρίχες. Απλά λέει στην κάρτα γραφικών να "γυρίσει" την DVI σε HDMI με ήχο.

MPEG-4 (h.264) 1080i: nVidia
VC1 1080p: ATI
MPEG-2 1080p: nVidia
WMV: nVidia

Είσαι σίγουρος για το πρώτο; Δεν νομίζω να κυκλοφορεί πολύ υλικό σε h.264 (AVC) 1080i.
1080p, ναι.

Επίσης τα MPEG-2 1080p / WMV είναι μάλλον αδιάφορα (πλέον) στο χώρο του BluRay.

To αντιθετο θα ελεγα. Την κακη φημη την εχει η ΑΤΙ.

Εξαρτάται πότε / ποιόν θα ρωτήσεις.. ;)

Οπότε πρακτικά ίδια με τις Nvidia, οι οποίες:

PowerDVD -> τσιπακι ηχου (οτιδήποτε) -> s/pdif interface -> GPU Nvidia για καταλληλη ενσωματωση στο DVI

Απλά η Ati έχει πιο κοντά (physically) την κάρτα ήχου με την GPU, αλλά παρεμβάλει και έναν adapter, ο οποίος κάνει ουσιαστικά τρίχες. Απλά λέει στην κάρτα γραφικών να "γυρίσει" την DVI σε HDMI με ήχο.

Δε διαφωνω αλλα μονο και μονο για τον περιορισμο του ανταπτορα ή του οτι θα ηθελα εξτρα coaxial εκτος του hdmi για να μπει το pc σε ΑV ενισχυτη θα μπορουσα να την απορριψω.
Το bold δεν ειναι καποια μεταβαση με την εννοια του οτι παρεμβαλεται χαρντγουερ. Ειναι ενα καλωδιο που παει ουσιαστικα απ' ευθειας στο DVI, τιποτα αλλο.

Είσαι σίγουρος για το πρώτο; Δεν νομίζω να κυκλοφορεί πολύ υλικό σε h.264 (AVC) 1080i.
1080p, ναι.

Ναι, το ειχα δει προσφατα σε μετρησεις του RAM και το επιβεβαιωσα και απο ριβιου στο νετ. Τεσπα, δε νομιζω οτι εχει νοημα αφου οι διαφορες υπερ/κατα ειναι παντα 5-10% και μη μου πεις οτι την ωρα του playback κανεις θα τρεχει διαφορα στο πισι (αν και θα μπορουσε ανετα).

Δε διαφωνω αλλα μονο και μονο για τον περιορισμο του ανταπτορα ή του οτι θα ηθελα εξτρα coaxial εκτος του hdmi για να μπει το pc σε ΑV ενισχυτη θα μπορουσα να την απορριψω.
Το bold δεν ειναι καποια μεταβαση με την εννοια του οτι παρεμβαλεται χαρντγουερ. Ειναι ενα καλωδιο που παει ουσιαστικα απ' ευθειας στο DVI, τιποτα αλλο.

Ρώτα έναν HiEnda για αυτό το ένα καλώδιο, να δεις τι θα ακούσεις.. :smile:
Πάντως, και αυτό το καλώδιο δεν πηγαίνει κατ' ευθείαν στο DVI. Περνάει από το chipset της κάρτας γραφικών ώστε να ενσωματωθεί στο πρωτόκολλο. Αλλά διυλίζουμε πλέον τον κώνωπα.

Ναι, το ειχα δει προσφατα σε μετρησεις του RAM και το επιβεβαιωσα και απο ριβιου στο νετ. Τεσπα, δε νομιζω οτι εχει νοημα αφου οι διαφορες υπερ/κατα ειναι παντα 5-10% και μη μου πεις οτι την ωρα του playback κανεις θα τρεχει διαφορα στο πισι (αν και θα μπορουσε ανετα).

Άμα το είπε το RAM πάω πάσο!
Σοβαρά όμως, στο σημείο που έχουν φτάσει και οι μεν και οι δε, το acceleration που κάνουν είναι ουσιαστικά ίδιο. Οι "γκρίνιες" μας πλέον περιορίζονται σε άλλα θέματα, όπως πληροφορίες BB/AW, συμβατότητα 24Hz / powerstrip, LPCM, Bitstream output, κτλ.