Σχετικά με μία F828

Άρης Συν.

AVClub Enthusiast
17 June 2006
1,034
Αχαΐα
Θέλω να με βοηθήσετε σε κάποιες απορίες που έχω για την φωτογραφική μου μηχανή.
1. Η βασική μου απορία αφορά την συμβατότητα της εν λόγω μηχανής με κάρτες Memory Stick Duo Pro. Ξέρω ότι χωρίς τον μετατροπέα σίγουρα δεν παίζουν αλλά με μετατροπέα είναι συμβατές οι μνήμες αυτές; Θυμάμαι κάποτε είχα διαβάσει ότι η μηχανή έχει πρόβλημα με τις Duo λόγο DRM. Ισχύει κάτι τέτοιο; Μέχρι τώρα είχα μόνο CF αλλά σκέφτομαι να πάρω και μία MSPro για να έχω και την δυνατότητα να γράφω σε 640x480 Progressive.
2. Η δεύτερη απορία μου αφορά την χρήση φίλτρων. Από ότι ξέρω φίλτρα μπορώ να χρησιμοποιήσω σε όλες τις μηχανές αλλά το θέμα είναι, μιας και η μηχανή πλέον είναι ξεπερασμένο μοντέλο, αξίζει να επενδύσω στην αγορά φίλτρων; Τι θα κερδίσω από μια τέτοια κίνηση; Έχω βρει αρκετά φίλτρα μεταχειρισμένα σε μια πιστέυω καλή τιμή. Συγκεκριμένα είναι τα :
Φίλτρο UV Cosmos - euro 10
Πολωτικό (Circular) μάρκας Hoya - euro 30
Cokin - Linear Pola - euro 35
Cokin - red with coef 3 - euro 10
Cokin - Coef+1/3 Blue (82A) - euro 15
Cokin - Multi-Image Parallel - euro 15
Cokin - Gradual P1 - euro 10
Cokin - Spot W.A. Grey 1 - euro 10
Cokin – Star 4x - euro 15
Αξίζει μια τέτοια επένδυση; Υπάρχει κανένας καλός οδηγός για νέους στην χρήση φίλτρων για να με βοηθήσει;
 
Δεν θα είναι χαμένη επένδυση, νομίζω η 828 φοράει 58ρια φίλτρα που είναι πολύ κοινό μέγεθος και σε φακούς slr.

Αλλά από όλα τα φίλτρα που παραθέτεις, σε ψηφιακή μηχανή χρήσιμα είναι το uv και ιδίως το πολωτικό -το κυκλικό όμως. Σε ορισμένες περιπτώσεις και το φίλτρο ND (neutral density). Για τα εφέ των υπολοίπων υπάρχει και το φωτοσοπ. Ειδικώς τα χρωματικά είναι πλέον ψιλοάχρηστα.
 
τα φιλτρα αυτα δεν ειναι ποιοτητας

δηλ.τα χρησιμα πολωτικο ουβε ειναι κακης ποιοτητας κ καλυτερα να τ αποφυγεις,το δε πολωτικο ειναι γραμμικο ενω εσυ θελεις κυκλικο


το 82α ειναι διορθωτικο μπλε αλλα το σωστο ειναι το 80α
(κανει διορθωση της θερμοκρασιας του φωτος απο τεχνητο-ματζεντα σε φως ημερας αντι να το κανει η μηχανη στη ρυθμιση tungsten)

τα εφετζιδικα ειναι αυτα που ειναι κ το αποτελεσμα δεν το πετυχαινεις με φωτοσοπ ή δυσκολα το πετυχαινεις
 
για την ποιότητα των φίλτρων συμφωνώ. Ακόμη και για το απλό uv, προχθές ο φακός μου φορούσε ένα που έτυχε να υπάρχει με κάποιον φακό που αγόρασα, και παρατήρησα μείωση της ευκρίνειας σε σχέση με άλλες λήψεις του.
 
Αστέριε, εγώ έχω προγραμματίσει την αγορά ενός σετ της COKIN (σύστημα Ρ, δηλ. για φίλτρα διαμέτρου 82χλστ.), και συγκεκριμένα ένα ντεγκραντέ 2 στοπ hard, ένα ντεγκραντέ 3 στοπ soft, κι ένα πορτοκαλί μισό αχνό, μισό έντονο, ειδικά για κόντρες το απόγευμα.

Να το ακυρώσω;
 
εσυ οπως παντα εισαι απο αλλο ανεκδοτο


αυτα ειναι προχωρημενα κ ξερεις κ ξερω τι κανουν

τα εχω ολα κ σε διαφορες διαβαθμησεις κ το αποτελεσμα τους δεν θα το παρεις με κανενα αλλο τροπο,στην αγορα δεν υπαρχουν αλλα εκτος απο αυτα τα πλαστικα

κοιτα μηπως εχει η κοοd-Κογχυλακης- που ειναι φθηνοτερα η κοιτα στον Δαμιανιδη που εχει στοκ σε παληες τιμες
 
Ναι, μισά είναι και τα δυο. Αλλά το hard από όσο είδα και διάβασα κόβει σκληρά, δηλ. δεν έχει μεγάλη μετάβαση από το -2 στοπ στο 0, άρα είναι κατάλληλο για σημεία με έντονη διαφοροποίηση, σαν τους ουρανούς με κόντρα φως που ΔΕΝ έχουν κάτι που να διακόπτει το πεδίο.

Αντίθετα τα soft έχουν μεγάλη έκταση διαβάθμισης της μετάβασης, επομένως μπορεί να υπάρξει και κάτι στο ενδιάμεσο, π.χ. ένα κτήριο που υψώνεται, χωρίς να φαίνεται περίεργο (λέμε τώρα)....

Σκοπεύω να τα χρησιμοποιήσω (ειδικά το soft) και στη συννεφιά, αφού το πρόβλημά μου το φθινόπωρο ήταν οι ξεπλυμένοι ουρανοί. Μέχρι στιγμής το αντιμετωπίζω με το πολωτικό, αλλά δεν είναι πάντα η κατάλληλη λύση.
 
μισο nd με ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ oμως γιατι υπαρχουν κ τα αδιαβαθμιστα !!!

το χαρντ κοβει περισσοτερο φωτισμο απο το σοφτ δηλ απο 3 στοπ εως 0 ενω το σοφτ απο 1 εως 0 κι αυτο εχει να κανει με την ενταση του φωτισμου στο πανω μισο του καδρου-αλλο καλοκαιρινος ηλιος αλλο χειμωνιατικος


το πορτοκαλι ειναι το καλυτερο γι ασπρομαυρο γιατι κανει την δουλεια του nd αλλα δινει κι εντονο κοντραστ στον ουρανο/συννεφα για να μην βγαινει αχνος