Σχετικότητα απόστασης θέασης

manosbrr

Established Member
3 December 2014
205
Καλησπέρα,

Επανέρχομαι με τις απορίες ενός αρχάριου...

Πήγα σε ένα κατάστημα για επίδειξη προβολέων και μου έκανε μια πρόταση ο πωλητής (φαίνεται γνώστης μεγάλος στο χώρο) που μου ανέτρεψε τα σχέδια.

Το δωμάτιο που θα μπεί ο προβολέας είναι 4Χ3 m.
Είχα σκοπό να τον βάλω στη μικρή διάσταση (τοίχο-τοίχο 3m , απόσταση θέασης μάτια-οθόνη 2,5 μέτρα) και να προβάλω σε 90'.
Μου είπε είναι μικρή απόσταση για προβολέα, και δεν ενδείκνυται, και πρέπει να πάω σε μεγαλύτερη απόσταση, στα 4 μέτρα , στους άλλους τοίχους του δωματιου. Αλλά και να πάω στην μεγαλύτερη απόσταση στα 3,5 μέτρα απόσταση θέασης (με μεγαλύτερη οθόνη πχ. 106'), το ίδιο δεν είναι ???
Δηλαδή αν βλέπω από πιο μακρυά αλλά σε μεγαλύτερη οθόνη, το ίδιο δεν είναι ? ή αλλάζει κάτι στην εμπειρία θέασης.

Συνοψίζοντας.. αν πηγαίνοντας πιο μακρυά την απόσταση θέασης και κρατώντας σταθερό το λόγο (διαγώνιο οθόνης-απόσταση θέασης), αλλάζει κάτι στην εμπειρία θέασης/ ποιότητα?

Το πιο βασικο που θα επρεπε να σε απασχολει ειναι οτι οι νεοι προβολεις που ειναι και 3d βγαζουν πολυ φως σε σχεση με καποτε.
Οποτε καταλαβαινεις οτι σε μια οθονη 90" ισως το φως να ειναι αρκετο και κατ'επεκταση λιγο κουραστικο, ειδικα στις πρωτες μισες ωρες ζωης της λαμπας.
Αν συνυπολογισεις και τις αντανακλασεις του χωρου σε ενα τυπικο σαλονι με ανοιχτοχρωμους τοιχους καταλαβαινεις τι γινεται και οσον αφορα το κοντραστ της εικονας. (αλλο θεμα αυτο)

Εχεις δικιο, ειτε πιο κοντα με μικροτερες ιντσες, ειτε πιο μακρυα με μεγαλυτερες ειναι το ιδιο, ομως σε μεγαλυτερες θα πεσει λιγακι το φως του προβολεα στην οθονη και ισως δεν θα ειναι τοσο κουραστικος. (Μπορεις βεβαια να μειωσεις και την φωτεινοτητα του προβολεα απο το ρυθμιστικο κοντραστ, στην αναγκη)

Θα ελεγα να ξανα κοιταξεις τον προβολεα στις 90 και 106 ιντσες ωστε να δεις το φως του, καθως και απο ποια αποσταση δεν σε κουραζει η εικονα και σαν μεγεθος απο την αποσταση θεασης.
Ισως το καταστημα να σου κανει αυτη τη χαρη αν το ζητησεις.
Προσωπικα βλεπω απο τα 3.5 μετρα στις 106 ιντσες.

Ενας γενικος μπουσουλας, ειναι να καθεσαι τοσο μακρια οσο η εικονα 3 φορες το υψος της για ανετη θεαση.
Ο καθενας ομως εχει και υποκειμενικα γουστα. Επελεξε αυτο που ευχαριστει εσενα πιο πολυ.

Δηλαδή αν βλέπω από πιο μακρυά αλλά σε μεγαλύτερη οθόνη, το ίδιο δεν είναι ? ή αλλάζει κάτι στην εμπειρία θέασης.

Συνοψίζοντας.. αν πηγαίνοντας πιο μακρυά την απόσταση θέασης και κρατώντας σταθερό το λόγο (διαγώνιο οθόνης-απόσταση θέασης), αλλάζει κάτι στην εμπειρία θέασης/ ποιότητα?

Το ίδιο είναι.

Όχι.

Αλλαζει η επιφανεια προβολης και ως εκ τουτου η φωτεινοτητα του προβολεα αφου τα lumen διαχεονται σε πιο μεγαλη επιφανεια. Με προβολεα εισαγωγικης σειρας optoma benq θες γκρι πανι και 100+ ιντσες για να εισαι φυσιολογικα αλλιως θα καιγονται τα χρωματα και θα φεγγει το δωματιο.
Αν εχεις τοιχο και οχι οθονη το παιζεις με το χρωμα της επιφανειας προβολης.
Αν εχω λαθος διορθωστε με. Τον ψηνω τον benq αλλα στις βαρια βαρια 90 ιντσες που με παιρνει να ανοιξω.
Παιζει και η λυση του φιλτρου αλλα μπλεκεται το πραγμα με χρωματικες παλεττες κλπ καθως και με υπερθερμανσεις στα οπτικα.
Πραγματικα δεν καταλαβαινω το παθος των εταιριων με τα lumen...

Re: Απάντηση: Σχετικότητα απόστασης θέασης

Δεν είναι λίγο περίεργο αυτό?

Είναι σαν να λέμε δηλαδή ότι αν βλέπω από την 40 τηλεόραση μου από το 1 μέτρο (fullHF), είναι σαν να βλέπω σε projector σε 100' από τα 2,5 μέτρα ( και με καλύτερη ανάλυση κιόλας).
ή σαν να βλέπω σε projector στις 70' και απλά να κάθομαι πιο μπροστά .. Σαν να καταργούνται με αυτή τη λογική οι μεγάλες οθόνες (106+)

Δεν μου κάθεται καλά αυτή η λογική (βέβαια δεν είμαι γνώστης του αντικειμένου)...

Βέβαια κατανοώ το σκεπτικό με την φωτεινότητα σε σχέση με την απόσταση προβολής.
Αλλά μονο αυτή είναι η διαφορα?

Last edited by a moderator:
Σωστα τα λες. Απλα σχεδον κανεις δεν βλεπει τηλεοραση απο το 1 μετρο στις 40 ιντσες. Ομως οσο ανοιγουν οι ιντσες προβολεα η αναλυση πεφτει αν εισαι πολυ κοντα.
Μην σου φαινεται παραξενο οπου απο την ιδια αποσταση θεασης π.χ. 4 μετρα καποιος πηγε απο τις 92" στις 110".
Μπορει να εχασε σε αναλυση (αφου δεν μετακινηθηκε προς τα πισω) αλλα του μεγαλωσε η "κινηματογραφικη αισθηση".

Για παραδειγμα εχω 106" αλλα πριν λιγο καιρο επισκεφθηκα φιλο οπου εχει 130". Η εικονα ηταν ακομη πιο κοντα στην αισθηση του σινεμα.
Απλα οι υπερβολες μπορει να κουρασουν. Υπαρχουν ατομα οπου βλεπουν 120-126" απο τα 3-3,5 μετρα. Τους αρεσει ομως η αισθηση αυτη.
Αν εισαι τυπος οπου δεν κουραζεται ευκολα με μεγαλη εικονα κοντα του, ισως το προτιμησεις και εσυ.
Ενα tip που μπορω να σου δωσω ειναι το εξης:

Αν βαλεις πολλες ιντσες και παιξεις μια ταινια ΕΙΔΙΚΑ 16:9 χωρις μαυρες μπαρες πανω κατω, ισως σε κουρασει το υψος της εικονας και πιαστει ο σβερκος σου.
ΑΝ μπορεσεις να κατεβασεις το κατω μερος της εικονας οσο το δυνατον πιο χαμηλα (π.χ. 50-60 εκ) στο πατωμα, η θεαση θα ειναι πιο ξεκουραστη απο κοντινη αποσταση.

Οσον αφορα τα της φωτεινοτητας λογω του 3D που ειπε και ο Γιαννης πιο πανω, οι προβολεις βγαζουν αρκετο φως οπου κουραζει σε μικρες ιντσες. Για αυτο αν καποιος επιλεξει για τους δικους του λογους να παει σε μικροτερες ιντσες, καλο θα ειναι να χρησιμοποιησει μια οθονη γκρι με αρνητικο gain, ή να βαψει γκρι τον τοιχο, ή να εφαρμοσει ενα nd2filter στο φακο του προβολεα κλπ.

Βασικα δεν ξερω αν απαντησα καν στην απορια σου, γιατι δεν καταλαβα και ακριβως ποια ειναι αυτη.
Αν τα παραπανω που εγραψα ηταν αστοχα, παρακαλω επαναδιατυπωσε την απορια σου.