Σειρα προτεραιοτητας αγορας κομματιων ενο 5.1

nigio

Established Member
22 December 2008
284
Παιδια καλημερα,
εχω τα heco victa 500 και ΟΝΚΥΟ 608.Με ποια σειρα προτεραιοτητας πρεπει να αγορασθουν τα επομενα κομματια?
Με βαθμο απο 1-4 ας σημειωθει η σειρα προτεραιοτητας για τα παρακατω:
Sub,πισω ηχεια,βασεις πισω ηχειων,κεντρικο ηχειο διαλογων.Στις επιλογες του ενισχυτη μου τα μονα φορματ που μου "εχουν ξεκλειδωσει' ειναι το dolby prologic theater dimensional 2.0 ,στερεο,μονο.Ποια κομματια ειναι απαραιτητα για να ξεκλειδωσουν και τα υπολοιπα.Αν μπορειτε προτεινετε και συγκεκριμενα καποια παρτς για αγορα με τα ελαχιστα δυνατα χρηματα(οι καιροι ειναι δυσκολοι) για την καλυτερη δυνατη αποδοση..ευχαριστω

Για αρχή εγώ θα σου έλεγα το κεντρικό μετά το sub και μετά τα πίσω ηχεία (αν χρειάζονται και οι βάσεις τους τότε να τις πάρεις)

Εγω θα σου προτεινα σιγουρα πρωτα το κεντρικο, το οποιο να κοιταξεις να ειναι και αυτο Heco της αντιστοιχης κατηγοριας με τα front, μετα τα πισω (και οι βασεις πακετο αν χρειαζονται) και τελος το sub. Αυτο το λεω χωρις καμια διαθεση να υποτιμησω τη σημασια του sub (καθε αλλο) απλα ο ενισχυτης σου μπορει να δωσει το καναλι LFE να το παιξουν τα front. Οποτε δε χανεις ολο το φασμα των συχνοτητων αυτου του καναλιου ειδικα αν τα ηχεια σου κατεβαινουν αρκετα χαμηλα. Χανεις μονο οσες συχνοτητες ειναι κατω απο αυτες που μπορουν να αναπαραγουν τα front σου. Απο την αλλη με τα surround κλεινει ο κυκλος πισω σου οποτε "μπαινεις" στην ταινια. Θα πει κανεις οτι ναι, αλλα ο χρονος που παιζει το sub κατα τη διαρκεια μιας ταινιας ειναι περισσοτερος απο τα surround που ακουγονται μια στο τοσο, σωστο, αλλα θεωρω οτι μεταξυ των δυο ειναι καλυτερα να χανεις λιγο σε συχνοτητες λογω ελλειψης sub παρα ο ηχος να σου ερχεται μονο απο μπροστα. Οσο για το ποια μπορεις να παρεις για πισω, νομιζω οτι δεν εισαι "υποχρεωμενος" να παρεις Heco και για πισω, οποτε μπορεις να παιξεις με διαφορα μοντελα. Sorry που δε σου δινω καποιο link, αλλα επειδη γραφω απο κινητο ειναι λιγο δυσκολο..

Last edited:
οι διαλογοι της ταινιας θα ακουγονται πολυ καλυτερα με το κεντρικο απ'οτι με τα 2 front??

Σχετικά με το "ξεκλείδωμα" που λές εξαρτάται κυρίως από την πηγή και το υλικό παρά από το πλήθος των ηχείων
Για να χαρείς το νέο σου ηχοσύστημα πρέπει να ακούσεις τουλάχιστον DTS
Ακόμα και με 2 ηχεία θα ακούσεις διαφορά και πιο γεμάτο ήχο
Δεν ξέρω αν οι πηγές σου υποστηρίζουν και τα νέα φορμά ήχου (TrueHD,DTS MA)

ενα himedia 300a εχω ως media player που στην ενοτητα media player γινεται σαφες οτι υποστηριζει DTS-MA και True-hd,τα DTS-MA,και True-HD ειναι φορμα ηχου που πρεπει να εχει η ταινια?τα βρισκω δηλαδη μονο σε bluray δισκακια?συνηθως dts εχουν οι ματροσκες που βλεπω,ετσι βλεπω πατωντας το κουμπι info,που βγαζει τις λεπτομεριες της ματροσκας..αλλα ο ενισχυτης δεν εχει ποτε διαθεσιμη DTS-MA ή Τrue-HD...

ενα himedia 300a εχω ως media player που στην ενοτητα media player γινεται σαφες οτι υποστηριζει DTS-MA και True-hd,τα DTS-MA,και True-HD ειναι φορμα ηχου που πρεπει να εχει η ταινια?τα βρισκω δηλαδη μονο σε bluray δισκακια?συνηθως dts εχουν οι ματροσκες που βλεπω,ετσι βλεπω πατωντας το κουμπι info,που βγαζει τις λεπτομεριες της ματροσκας..αλλα ο ενισχυτης δεν εχει ποτε διαθεσιμη DTS-MA ή Τrue-HD...

Ναι, η ταινία θα πρέπει να έχει stream ήχου DTS-MA ή Dolby True-HD. Δεν τα βρισκεις μονο σε BD αλλά και σε rips τα οποία έχουν encoded τέτοια πληροφορία ήχου (συνήθως είναι πολύ μεγαλύτερα σε όγκο αυτά τα αρχεία απο τα κοινά rips). Όπως λες τα περισσότερα έχουν ήχο DTS ο οποίος απέχει πολύ απο DTS-MA και Dolby True-HD. Για να σου δώσω να καταλάβεις, το μέγιστο bitrate του DTS είναι 1.50975 Mbps ενώ το αντίστοιχο DTS-MA (lossless) είναι 24.5 Mbps μιλώντας πάντα για BD..Οπότε καταλαβαίνεις τη διαφορά του όγκου της πληροφορίας ήχου σε κάθε περίπτωση και κατ'επέκταση την απόδοση του ήχου. Αν ο ενισχυτής δεν εμφανίζει την ένδειξη αυτών των φορμά, σιγουρέψου οτι έχεις επιλέξει στο player να δίνει στην έξοδο bitstream ή PCM και όχι stereo. Αν δε το είχες ήδη επιλέξει βέβαια δε θα σου εμφάνιζε ούτε το DTS (είναι μάλλον θέμα υλικού) οπότε κοίτα αν η ταινία έχει ήχο DTS-MA. (Για να το ακούσεις βέβαια σωστά θες τουλάχιστον 5.1)

Ρώτα στο θέμα του himedia
Έχει πολλούς κατόχους
Γενικά στον ενισχυτή δεν ρυθμίζεις τίποτε
Υποψιάζομαι οτι δεν έχεις πεί στο player να στέλνει την αποκωδικοποίηση στον ενισχυτή αλλιώς θα έβλεπες τουλάχιστον DTS