Setup Yamaha RX-V679

seiko

New member
24 December 2015
34
Λίγη βοήθεια παιδιά. Αγόρασα τον εν λόγω ενισχυτή για να το συνδυάσω με το πακέτο 5.1 της Dali (4 zensor 1, το Vokal, και sub to E-9F). 'Οπως λέει το manual της Yamaha, έβαλα το volume στο 50% στο sub και έτρεξα το YPAO. Βέβαια έβγαλε όλα τα ηχεία large και όρισε ως crossover τα 60, τα οποία διόρθωσα σε small και crossover τα 80. Οι τιμές που μου βγαλε είναι κοντά στο 0 για όλα τα ηχεία, πλην του sub που το βγαλε -10. Δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένος από το μπάσο. Χαμήλωσα το volume στο sub (στη θέση 10:00 ενός νοητού ρολογιού), ξανάτρεξα το YPAO και μου βγαλε τιμές πάλι κοντά στο 0 για όλα τα ηχεία, για το sub έβγαλε -7,5. Αλλά και πάλι δεν ήμουν ικανοποιημένος από το μπάσο. Για να μην πολυλογώ, χαμήλωσα και άλλο το volume πάνω στο sub (στη θέση 09:00) και μου βγαλε τελικά το YPAO όλες τις τιμές κοντά στo μηδέν, συμπεριλαμβανομένου και του sub. Είναι σωστό? Που πρέπει να βρίσκονται οι τιμές αφού τρέξει το YPAO? Δυστυχώς δεν έχω ούτε τα εργαλεία αλλά ούτε και τις γνώσεις για να κάνω χειροκίνητες ρυθμίσεις.

Re: Setup Yamaha rx-v679

Καλησπέρα Seiko έχω τον RX-V779 και μου έκανε και έμενα το ίδιο, για να μου βάλει κάτι πέρα από -10 στο Sub με το YPAO έπρεπε να κατεβάσω το Sub στο 30% και κάτω :flipout: Μοιάζει λίγο, παρόλα αυτά είμαι ικανοποιημένος από το μπάσο. Αν το έχεις το Sub χωμένο πουθενά από κάτω από έπιπλο ή πολύ κοντά σε τοίχο γωνιά κτλ είναι απολυτά φυσιολογικό αν όμως το χεις πχ στο κέντρο του δωματίου περίπου σε ένα δωμάτιο χωρίς πολλά έπιπλα τότε και στο 50% να το χεις θα στο βάλει πιο πάνω.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ναι, σε γωνία το έχω. Λόγω παιδιών, είναι επίφοβο να μπει αλλού! Εσύ που το χεις αφήσει τελικά? Εννοώ στο menu του ενισχυτή. Το ιδανικό ποιο είναι, να πλησιάζει το μηδέν? Κάτι ακόμα : όταν μπαίνεις στο manual setup και αλλάζεις τις ρυθμίσεις, π.χ. το crossover, αποθηκεύονται αυτόματα οι αλλαγές ή πρέπει να επιλέξεις κάτι για να αποθηκευτούν?

Last edited:

Εγώ το χω αφήσει εκεί που το είχα σαν θέση, άπλα χαμήλωσα τον sub μέχρι να δείξει κάτι πέρα από -10 (μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα με την τοποθέτηση που θεωρητικά το ΥPAO να ήθελε να το βάλει και - 20 αν γινόταν) οπότε έστω και - 9 να στο βάλει είσαι καλά, έτσι άπλα για να ξέρουμε τι γίνεται. Όταν τελειώσεις με το ypao σου λέει να πατήσεις save changes η κάτι τέτοιο, εγώ αυτό έκανα.

Το υπογούφερ όταν είναι σε γωνία λογικά πολλαπλασιάζονται οι χαμηλές, αυτό ακούει το μικρόφωνο και κάνει τις ρυθμίσεις, βέβαια θα μου πεις θα έπρεπε να τις ακούς κι εσύ τις χαμηλές αλλά δεν είσαι ικανοποιημένος. Συνήθως οι περισσότεροι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις χαμηλές γιατί είχαμε μάθει πριν τις αυτόματες ισοσταθμίσεις να ρυθμίζουμε εμείς όπου γουστάραμε με τις χαμηλές να τις έχουμε πάντα φουσκωμένες γιατί έτσι μας γέμιζε και τώρα μας κακοφαίνεται. Στη θέση σου θα έκανα το εξής: μετά την ισοστάθμιση θα ανέβαζα δύο επίπεδα το master volume απ το subwoofer και θα πειραματιζόμουνα μ αυτό μέχρι να βρω το ιδανικό. Προσοχή όμως, η ισοστάθμιση λέει ότι ρυθμίζει έτσι ώστε όταν βάλεις την ένταση σε στάθμη αναφοράς, (στο 0) να μην υπεροδηγήσεις κάποιο ηχείο, είναι και θέμα ασφάλειας δηλαδή, οπότε αν παίξεις με την ένταση του υπογούφερ ξεχωριστά, πρόσεξε κάποια στιγμή μη ξεχαστείς και δυναμώσεις πολύ τον ενισχυτή και πάρεις το υπογούφερ στο χέρι.

Φίλε KROMPOTIS για να' μαι εiλικρινής σε έχασα. Τι εννοείς όταν λες "μετά την ισοστάθμιση θα ανέβαζα δύο επίπεδα το master volume απ το subwoofer και θα πειραματιζόμουνα μ αυτό μέχρι να βρω το ιδανικό"? Εννοείς το διακόπτη του volume πάνω στο sub ή εννοείς το volume του sub μέσα από το μενού του ενισχυτή? Αν έχω καταλάβει καλά, απ όσα έχω διαβάσει, άπαξ και τρέξεις την αυτόματη ισοστάθμιση, μετά το μόνο που συστήνεται είναι αλλαγές μέσα από το μενού. Και κάτι ακόμα, ποιο είναι τελικά το ιδανικό εύρος στο οποίο πρέπει να μου βγάλει η ισοστάθμιση τη τιμή του sub? Η yamaha έχει όρια από -10 έως + 10. Σε κάποια ξένα forums άλλοι λένε κοντά στο 0, άλλοι λένε μεταξύ -9 έως και -6. Σε ευχαριστώ.

Φίλε KROMPOTIS για να' μαι εiλικρινής σε έχασα. Τι εννοείς όταν λες "μετά την ισοστάθμιση θα ανέβαζα δύο επίπεδα το master volume απ το subwoofer και θα πειραματιζόμουνα μ αυτό μέχρι να βρω το ιδανικό"? Εννοείς το διακόπτη του volume πάνω στο sub ή εννοείς το volume του sub μέσα από το μενού του ενισχυτή? Αν έχω καταλάβει καλά, απ όσα έχω διαβάσει, άπαξ και τρέξεις την αυτόματη ισοστάθμιση, μετά το μόνο που συστήνεται είναι αλλαγές μέσα από το μενού. Και κάτι ακόμα, ποιο είναι τελικά το ιδανικό εύρος στο οποίο πρέπει να μου βγάλει η ισοστάθμιση τη τιμή του sub? Η yamaha έχει όρια από -10 έως + 10. Σε κάποια ξένα forums άλλοι λένε κοντά στο 0, άλλοι λένε μεταξύ -9 έως και -6. Σε ευχαριστώ.
Δε νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένη τιμή για την ένταση του υπογούφερ, ο κάθε χώρος είναι μοναδικός κι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες κι αυτός είναι ο λόγος της ισοστάθμισης, η προσαρμογή ρυθμίσεων στο χώρο μας ώστε να έχουμε όλοι όσο το δυνατόν ήχο αναφοράς στο σαλόνι μας. Η ισοστάθμιση σου έβγαλε ένα αποτέλεσμα βάσει του χώρου σου ώστε να απολαμβάνεις ήχο ισορροπημένο, ήχο σωστό υπό προϋποθέσεις βέβαια, αυτό θα πρέπει να το σεβαστείς, από κει και πέρα η οποιαδήποτε ρύθμιση είναι καθαρά θέμα του προσωπικού σου γούστου, γι αυτό σου πρότεινα αν δεν είσαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, να παίξεις με την ένταση είτε μέσα απ το μενού του ενισχυτή είτε απ του υπογούφερ, εσύ θα το κρίνεις αυτό. Εγώ απλά οφείλω να σε προειδοποιήσω πως αν αυξήσεις απ όπου θες την ένταση των χαμηλών συχνοτήτων, να προσέξεις με τη γενική ένταση μετά απ τον ενισχυτή μήπως υπεροδηγηθεί το υπογούφερ και κάψεις το μεγάφωνό του.

Απάντηση: Setup Yamaha rx-v679

Τα συστήματα ισοστάθμισης θέλουν να κάνουν τον ήχο σε όλο το ηχητικό φάσμα να ακούγεται flat.
Σε πολλούς αυτό δυστυχώς κακοφαίνεται, ειδικά όταν ακούμε σε χαμηλές εντάσεις.
Όταν δυναμώνεις το σύστημά σου νοιώθεις ακόμα αυτήν την απουσία μπάσου;