Σφαιρικές κ.α. καμπίνες

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Μου διαφεύγει η ακριβής θεωρία και πρακτική ίσως. Σίγουρα και η όποια εμπειρία.
Αρκετές εταιρίες καταλήγουν σε σφαιρικές καμπίνες ή σχήματα που θυμίζουν μπαλόνι.

Αλλά δεν μπορώ να βρω εύκολο τρόπο εξομοίωσης αντίστοιχου σχήματος καμπίνας.

Το να υπολογίσουμε τα λίτρα και να κατασκευάσουμε ένα σχέδιο με αυτές τις διαστάσεις θαρρώ πως είναι ένα εύκολο πρώτο βήμα αλλά πιθανότατα ανεπαρκές.

Για παράδειγμα εάν ήταν να κάνουμε ένα σφαιρικό ported ηχείο, υπάρχουν μέθοδοι για να υπολογιστεί το πού θα μπει χωροταξικά το port πάνω στη σφαίρα?

Είναι μονόδρομος τα άκρως εξειδικευμένα CFD (computational fluid dynamics) προγράμματα?
Υπάρχει κάποια πρώτη εξομοίωση σε mathcad/matlab?
Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για το σχεδιασμό σφαιρικών καμπίνων?

Μου διαφεύγει η ακριβής θεωρία και πρακτική ίσως. Σίγουρα και η όποια εμπειρία.
Αρκετές εταιρίες καταλήγουν σε σφαιρικές καμπίνες ή σχήματα που θυμίζουν μπαλόνι.

Αλλά δεν μπορώ να βρω εύκολο τρόπο εξομοίωσης αντίστοιχου σχήματος καμπίνας.

Το να υπολογίσουμε τα λίτρα και να κατασκευάσουμε ένα σχέδιο με αυτές τις διαστάσεις θαρρώ πως είναι ένα εύκολο πρώτο βήμα αλλά πιθανότατα ανεπαρκές.

Για παράδειγμα εάν ήταν να κάνουμε ένα σφαιρικό ported ηχείο, υπάρχουν μέθοδοι για να υπολογιστεί το πού θα μπει χωροταξικά το port πάνω στη σφαίρα?

Είναι μονόδρομος τα άκρως εξειδικευμένα CFD (computational fluid dynamics) προγράμματα?
Υπάρχει κάποια πρώτη εξομοίωση σε mathcad/matlab?
Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για το σχεδιασμό σφαιρικών καμπίνων?

Ειχα δει παλια μια παρομοια κατασκευη δες το θεμα εδω:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=18386

Και γιατι ντε και καλα πορτεντ? Το κλειστο δε μας κανει? Εχω την εντυπωση οτι αυτα που πιστευαμε (ή τουλαχιστον πιστευα εγω) σε γενικες γραμμες για την κλειστες καμπινες τωρα επαληθευονται καθως βλεπουμε ολο και περισσοτερα ηχεια με εξαιρετικες επιδοσεις στα μπασα πχ Martin Logan Summit, Kef Moun με τετοιου ειδους φορτιση χαμηλων. Θεωριτικα θα επρπεπε να ξεκινησεις απο κει που ειναι και πιο βασικο και μετα να την ψαξεις με πιο εξεεζητημενα θεματα οπως η δυναμικη ρευστων κλπ ...

Δεν έχεις άδικο για τα σφραγισμένα κουτιά… Εντο μεταξύ τη συγκεκριμένη κατασκευή την είχα δει και εγώ ψάχνοντας στα παλιότερα Threads. Δεν έχω ακούσει κάτι αντίστοιχο παρόλο που πολύ θα ήθελα. Άσε που το έχω το κώλυμα μου με τα ομοκεντρικά… τα συμπαθώ ιδιαίτερα ακόμα και με τα όποια τερτίπια τους.

Αλλά βλέπω και καμπίνες που ξεφεύγουν από τη σφαίρα και πλησιάζουν το σχήμα μπαλονιού, κάνοντας συνήθως το πίσω μέρος πιο τραβηγμένο για να αποφύγουν τις ανακλάσεις από το πίσω μέρος του ηχείου κ.α. Αυτό το κατανοώ μεν χοντρικά, αλλά ψάχνω και για κάποια πιθανή μοντελοποίηση.

Νατξ, υπάρχουν και πολύ πιο εξεζητημένα σχέδια καμπίνας… Αλλά πάμε μακριά.

Θεωρητικά το ψάχνω λίγο για την ώρα προσπαθώντας να βρω μοντέλα. Και έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις / εργαλεία για μελέτη και εξομοίωση ενός τρισδιάστατου σχήματος καμπίνας. Γενικά συμφωνώ με την προτροπή σου για μελέτη… προσπαθώ… & Χρειάζομαι αρκετό χρόνο.

Δεν έχεις άδικο για τα σφραγισμένα κουτιά… Εντο μεταξύ τη συγκεκριμένη κατασκευή την είχα δει και εγώ ψάχνοντας στα παλιότερα Threads. Δεν έχω ακούσει κάτι αντίστοιχο παρόλο που πολύ θα ήθελα. Άσε που το έχω το κώλυμα μου με τα ομοκεντρικά… τα συμπαθώ ιδιαίτερα ακόμα και με τα όποια τερτίπια τους.

Και γω τα γουσταρω τα ομοαξονικα. Ειδικα τα Ταννου, με τρελλα.
Εχω μαλιστα κ ενα paper της Tannoy το οποιο θα ειχε ενδιαφερον να το δουμε και να σχολιαστει αλλα δεν μπορω να το ανεβασω (~ 220Κ)