Shanling UA4 (Portable USB Dac/Amp)

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
13,365
Έχοντας εδώ και μερικές μέρες τον Mobile Dac/ενισχυτή για κινητά Shanling UA4 είπα να γράψω δυο λογάκια για αυτή την συσκευή.

Αρχικά να πω ότι είχα πριν το ifi Go Link, που δεν ήταν κακή σαν συσκευή, το αντίθετο, άλλα δεν είχε ούτε τις δυνατότητες, ούτε την ποιότητα ήχου άλλα και κυρίως το Raw power για να οδηγήσει σε ένταση πιο απαιτητικά ακουστικά.

Ετσι αφού το έδωσα, και ύστερα από αρκετά reviews και έρευνα κατέληξα στο Shanling UA4, και νομίζω ότι είναι μια από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει ποτέ στο κομμάτι του ήχου.

Μιλάμε για μια συσκευή που την βρίσκεις στην Ελλάδα στα γνωστά καταστήματα ήχου περίπου στα 110 ευρώ.

Είναι όμορφη, μικρή, ελαφριά (20γρ.) με άψογη μεταλλική κατασκευή. Εχει και 3 κουμπάκια πάνω για έλεγχο της συσκευής όπως και μια μικρή οθόνη Oled που επίσης βοηθάει πολύ.

Φυσικά η συσκευή έχει και έξοδο 4.4 Balanced (που ήταν κάτι που το ήθελα) με ότι συνεπάγεται αυτό.

Στο εσωτερικό το Highlight της συσκευής είναι το σύγχρονο High End DAC ES9069Q (μοντέλο 2023) που πραγματικά δίνει άλλο νόημα στην ακρόαση μουσικής on the go. Ειλικρινά ακούγοντας απαιτητικά κομμάτια με καλά ακουστικά απορείς με την δυναμική, τον έλεγχο, την λεπτομέρεια και την ένταση που βγάζει η συσκευή. Βοηθάει και ο διπλός Amplifier που έχει εσωτερικά η συσκευή που ειδικά σε Balanced, βγάζει 227mw στα 32Ω, ικανός να οδηγήσει κάθε iem με ευκολία, ενώ δεν θα έχει πρόβλημα (υπό συνθήκες) να δώσει ένταση ακόμα και σε μεγάλα και απαιτητικά ακουστικά.

Η συσκευή έρχεται μαζί και με ένα Usb C καλώδιο για σύνδεση με το κινητό, που για μένα δεν είναι τόσο καλής ποιότητας σε σχέση πάντα με το όλο πακέτο, οπότε αγόρασα ένα καλύτερο/ποιοτικότερο από την ίδια της Shanling το L3.

https://www.aliexpress.com/item/1005004708692659.html

Παράλληλη αγόρασα και μια magsafe θηκούλα πάλι από την Shanling που κολλάει μαγνητικά πίσω από το Iphone. Πολύ χρήσιμη.

https://www.aliexpress.com/item/1005007519009458.html

Σαν σύνολο θα έλεγα ότι είναι απίστευτο που έχει φτάσει πλέον η τεχνολογία, που μπορούμε κυριολεκτικά με το κινητό μας και on the go με μια συσκευούλα μια σταλιά σαν το Shanling UA4, να έχουμε ποιότητα ήχου που θα την ζήλευαν πολλά σοβαρά, ακριβά και ογκώδη μηχανήματα του παρελθόντος και όχι μόνο.

Για μουσική πλέον όταν ακούω μόνος μου έχω καταργήσει ότι άλλο είχα και απολαμβάνω αποκλειστικά με το Shanling UA4, φανταστική εμπειρία χρήσης και αν συνδυαστεί με ένα καλό και ποιοτικό iem ακουστικό δεν μπορείς να ξαναγυρίσεις σε τίποτα λιγότερο.

Ρίξτε του μια ματιά όσοι ενδιαφέρεστε για καλό ήχο, δεν θα απογοητευτείτε.

Υ.Γ. Η συσκευή δουλεύει και σε Desktop Mode, θα την δουλέψω και με αυτό τον τρόπο και θα επανέρθω.

https://en.shanling.com/product/444

IMG_4533.jpg

IMG_4534.jpg

Έχω το μικρότερο μοντέλο της UA σειράς της Shanling, το UA2.
Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι παίζει πάρα πολύ καλά. Και μάλιστα με καλά και ακριβά IEM's. (Σε σύνδεση με Android). Δεν έχει χωριστό ρυθμιστικό Volume, όπως έχουν τα μεγαλύτερα μοντέλα, αλλά δεν με πειράζει.
Παρατηρώ ότι κατά τη χρήση ανεβαίνει η θερμοκρασία του. Γίνεται χλιαρό. Ένδειξη ότι απορροφά αρκετή ισχύ. (Την οποία και αποδίδει). Τίθεται ένα ερώτημα κατά πόσον εξαντλεί γρήγορα τη μπαταρία του κινητού. Είναι ένα πείραμα που ως τώρα δεν έχω κάνει.
Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τα μεγαλύτερα μοντέλα.

Πάντως προκύπτει ότι από πλευράς ήχητικής ποιότητας και απόδοσης η σειρά UA της Shanling είναι πάρα πολύ καλή επιλογή.

Έχω το μικρότερο μοντέλο της UA σειράς της Shanling, το UA2.
Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι παίζει πάρα πολύ καλά. Και μάλιστα με καλά και ακριβά IEM's. (Σε σύνδεση με Android). Δεν έχει χωριστό ρυθμιστικό Volume, όπως έχουν τα μεγαλύτερα μοντέλα, αλλά δεν με πειράζει.
Παρατηρώ ότι κατά τη χρήση ανεβαίνει η θερμοκρασία του. Γίνεται χλιαρό. Ένδειξη ότι απορροφά αρκετή ισχύ. (Την οποία και αποδίδει). Τίθεται ένα ερώτημα κατά πόσον εξαντλεί γρήγορα τη μπαταρία του κινητού. Είναι ένα πείραμα που ως τώρα δεν έχω κάνει.
Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τα μεγαλύτερα μοντέλα.

Πάντως προκύπτει ότι από πλευράς ήχητικής ποιότητας και απόδοσης η σειρά UA της Shanling είναι πάρα πολύ καλή επιλογή.
Για το θέμα της μπαταρία παίζει ρόλο μεγάλο και το κινητό, πόσο μεγάλη έχει, ο επεξεργαστής του τι καταναλώνει, η οθόνη του κλπ. Σε γενικές γραμμές ρουφάνε αυτά τα μικρά μηχανηματάκια. Πολύ πρόχειρα με το UA4 ξοδεύω περίπου ένα 10% της μπαταρίας του κινητού την ώρα αν δουλεύει και η οθόνη και σε υψηλή ένταση. Με κλειστή την οθόνη και με μέτριες εντάσεις, δεν τρώει πάνω από 5% την ώρα. Aυτά με ένα κινητό με μεγάλη μπαταρία όπως το Xiaomi 14Ultra....με το Iphone 15pro ξοδεύω ένα 50% παραπάνω από τα νούμερα που είπα πριν.

Απο θερμοκρασίες και το UA4 ανεβάζει άλλα όχι κάτι τραγικό...απλά γίνεται χλιαρό ύστερα από 30-40 λετπά ακρόασης.

Εχω και το UΑ1s που το είχα πάρει για την σύζυγο, δεν το έχω δουλέψει πολύ άλλα λίγο που το τέσταρα είναι και αυτό ανέλπιστα καλό και αναβαθμίζει τον ηχο του κινητού κατά τεράστιο βαθμό.

Απο περιέργεια τι IEM'S έχεις και έχεις δοκιμάσει στην συσκευή σου?

Απο περιέργεια τι IEM'S έχεις και έχεις δοκιμάσει στην συσκευή σου?
Κινητό: Samsung Galaxy S20 FE

IEM's:
Final Heaven IV
Final B3
Final Piano Forte II
Meze Rai Penta​

Νομίζω ότι για τη σειρά UA της Shanling καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα.
Θα προσθέσω ότι είμαι κάτοχος και του Bluetooth DAC/Amp Shanling UP5, το οποίο με βολεύει και το χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο. (Για χρήση έξω και επειδή συνδέεται πανεύκολα με πολλές συσκευές. TV, TV-Box, PC's, κλπ). Η ευκολία που παρέχει το ασύρματο Bluetooth είναι ομολογουμένως πολύ μεγάλη. Και ο ήχος του πολύ καλός. (Προπάντων με την LDAC σύνδεση).
Συνδέεται όμως με το κινητό και ενσύρματα (καλώδιο USB-C). Και τότε ο ήχος γίνεται ακόμα (πολύ) καλύτερος και κυρίως αυξάνεται η ισχύς και η δυναμική περιοχή του. Προφανώς κατά την ενσύρματη σύνδεση αντλεί από την πολύ μεγαλύτερη μπαταρία του κινητού και όχι από την ενσωματωμένη δική του.

• Like
Reactions: karamela
επιβεβαιωνω. το εχω κανα χρονο αν και δεν πολυακουω αλλα παιζει θαυμασια και ειδικα με τα πλαναρ hidizs mp145 ειναι απιστευτο

Κινητό: Samsung Galaxy S20 FE

IEM's:
Final Heaven IV​
Final B3​
Final Piano Forte II​
Meze Rai Penta​

Νομίζω ότι για τη σειρά UA της Shanling καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα.
Θα προσθέσω ότι είμαι κάτοχος και του Bluetooth DAC/Amp Shanling UP5, το οποίο με βολεύει και το χρησιμοποιώ πολύ περισσότερο. (Για χρήση έξω και επειδή συνδέεται πανεύκολα με πολλές συσκευές. TV, TV-Box, PC's, κλπ). Η ευκολία που παρέχει το ασύρματο Bluetooth είναι ομολογουμένως πολύ μεγάλη. Και ο ήχος του πολύ καλός. (Προπάντων με την LDAC σύνδεση).
Συνδέεται όμως με το κινητό και ενσύρματα (καλώδιο USB-C). Και τότε ο ήχος γίνεται ακόμα (πολύ) καλύτερος και κυρίως αυξάνεται η ισχύς και η δυναμική περιοχή του. Προφανώς κατά την ενσύρματη σύνδεση αντλεί από την πολύ μεγαλύτερη μπαταρία του κινητού και όχι από την ενσωματωμένη δική του.
Εχεις πολύ καλά ακουστικά!! Καλά αφού έχεις και το UP5 προφανώς δεν χρειάζεσαι κάτι καλύτερο από την σειρά UA...είσαι 100% καλυμμένος!!

Ο λόγος που δεν έχω πλέον Bluetooth DAC/Amp είναι ότι όπως είπες σε Bluetooth ρίχνουν την ποιότητα, ισχύς και την απόδοση αισθητά (κατά την δική μου γνώμη) άλλα και το βάρος/όγκος, καθώς μετακινούμε αρκετά και με δυσκολεύουν ελαφρώς σε χρήση...βέβαια περι ορέξεως και αναγκών!!!

• Like
Reactions: Sonus Naturalis