Σημα ΒΑΝ για σεισμο ? απο τις 22 Μαιου 09

spyrmak

Supreme Member
19 February 2007
4,747
Aθηνα
http://www.zougla.gr/news.php?id=41094

Σήματα ΒΑΝ είδε ο καθηγητής Π. Βαρώτσος
22 Μαΐου 2009, 05:33

Προειδοποιητικό σήμα, το οποίο κατεγράφη από το σταθμό ΒΑΝ της Κερατέας, εξετάζει ο Παναγιώτης Βαρώτσος. Ο καθηγητής, παρά το γεγονός ότι αποφεύγει πεισματικά την δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, δεν κατόρθωσε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της τα σήματά του, τα οποία δημοσιεύτηκαν από τις 18 Απριλίου στη γνωστή ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Η περιοχή την οποία εξετάζει ως ύποπτη, εντοπίζεται μεταξύ των δύο πλευρών του άξονα, από την Αιγιαλεία μέχρι την Εύβοια.

Το πρόγραμμα ΒΑΝ βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και το γεγονός αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους πολίτες, όταν ενημερώνονται για τα σήματα του καθηγητή Βαρώτσου, προκειμένου να αποφεύγονται αδικαιολόγητα κρούσματα πανικού.

Σημειώνεται ότι, μετά από παρέλευση ενός έως και δύο μηνών, κατά το παρελθόν έχουν επαληθευθεί αρκετά σήματα καταγεγραμμένα από τη συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα.

Απόσπασμα από τη δημοσίευση του Π. Βαρώτσου στην ιστοσελίδα του Κορνέλ. Στο τέλος του αγγλικού κειμένου αναφέρονται οι συντεταγμένες που καθορίζουν την επίμαχη περιοχή:

The same holds for a non-dichotomous signal recorded on March 28, 2009 at Keratea station located close to Athens (Fig.8).To approach the occurrence time of the impending event,the procedure developed in Ref.32 has been employed for the seismicity within the area N 38.8-37.7, E 24.1-22.6.

http://www.zougla.gr/news.php?id=41533

foto-xartis-replace546.jpg

http://www.zougla.gr/news.php?id=42607

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα! Κ. Καθηγητά σχετικά με το σήμα ΒΑΝ που λάβατε στις 28 Μαρτίου για επερχόμενη σεισμική δραστηριότητα σε αυτό το «παραλληλόγραμμο περιοχών»...

Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση μέσω του sait.

Μας λέτε ότι η εμπειρία της ερευνητικής ομάδας έχει δείξει ότι απ' την στιγμή που καταγράφεται ένα σήμα έχει μια χρονική περίοδο 3 μηνών να εξετάσει - ερευνήσει και ενδεχομένως μέσα σε αυτό το διάστημα να εκδηλωθεί και ο σεισμός ..

Το τρίμηνο τελειώνει, οι εκτιμήσεις τις ομάδας τελικά ποιες είναι;

Θα γίνει τελικά σεισμός μέχρι να τελειώσει το τρίμηνο;

Οι σεισμοί όπως σωστά είπατε δεν σκοτώνουν παρά μόνο τα κτίρια, όπως καταλαβαίνεται δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας.

Γι' αυτό επιθυμούμε την ενημέρωση για να μπορούμε να προστατευθούμε από μια επικείμενη-ενδεχομένη σεισμική δραστηριότητα.

Η απάντηση σας, αν και εφόσον την έχω δεν θα ήθελα να με παραπέμψει στη δημοσίευση του πανεπιστημίου Cornell, γιατί το έκανα, αλλά δεν είμαι επιστήμων παρά μόνο μια απόφοιτος λυκείου.

Ευχαριστώ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα σας,

Σε σχέση με τα τελευταία πρόσφατα δημοσιεύματα για το σήμα του ΒΑΝ από το σταθμό της Κερατέας που καταγράφηκε στις 28/3/2009 είναι φανερό ότι κανείς θα ανέμενε κάποιο συμβάν αρκετά σοβαρό (Μs>5R) στην προεπιλεγμένη περιοχή από τους συγγραφείς της δημοσίευσης "Detrended fluctuation analysis of the magnetic and electric field variations that precede rupture". Αυτό διαφαίνεται και από τις ερμηνείες των κ. Χουλιάρα και Τσελέντη σε συνεντεύξεις τις οποίες παρακολούθησα στην τηλεόραση (προς αποφυγή παρερμηνειών κανείς από τους δύο δεν έθιξε το μέγεθος, πρόκειται για δική μου εκτίμηση).

Νομίζω ότι με δεδομένη την υψηλή σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου και την περιοδικότητα του σεισμικού φαινομένου στα όρια σφάλματος μερικών ετών (βλ. για παράδειγμα δονήσεις ρήγματος Αλκυονίδων τα τελευταία 100 χρόνια μεγέθους >6R) θα ανέμενε κανείς ότι α) επειδή ο σημερινός χρόνος για τη διέγερση του συγκεκριμένου ρήγματος είναι μέσα στα πλαίσια της περιοδικότητας του, και β) η εν λόγω περιοχή είναι μέσα στην επιλεγμένη, να συμβεί κάτι στη συγκεκριμένη περιοχή (ή στην ευρύτερη περιοχή του συγκεκριμένου ρήγματος που επεκτείνεται μέχρι την Εύβοια).

Αντ’ αυτού με έκπληξη διαβάζω σήμερα στη δημοσίευση από την ίδια ομάδα που βρίσκεται στον ίδιο ιστότοπο με τίτλο arXiv:0904.2465.v3, που αποτελεί προφανώς ενημέρωση της προηγουμένης, ότι το σήμα της Κερατέας αποτελούσε τελικά πρόδρομο συμβάντων μεγέθους ML=3.5 και 3.2R στην εν λόγω περιοχή.

Θα ήθελα αρχικά τη γνώμη σας για το τι μετράει το ΒΑΝ (και τελικά οι αρκετές τέτοιου τύπου διατάξεις που λειτουργούν πλέον στην Ελλάδα από την πρώτη ανακοίνωση του ΒΑΝ πίσω στο 1981 και χρησιμοποιούνται από διάφορους ερευνητές πέραν της ομάδας ΒΑΝ) και αν τελικά μέρος της αλήθειας για όλη αυτή την ιστορία εμπεριέχεται στην επιστολή του κ. Σταυρακάκη που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου 10 χρόνια, αν θυμάμαι καλά, με τίτλο "Γιατί το ΒΑΝ δεν προβλέπει τους σεισμούς".

Σας εκφράζω τους παραπάνω προβληματισμούς μου διότι αφενός μεν δεν αμφισβητώ το δικαίωμα του καθενός στην έρευνα, αφετέρου δε ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια ΒΑΝ κανείς θα περίμενε μια διαφορετική εξέλιξη στη μεσοπρόθεσμη (έστω και μηνών) πρόβλεψη σεισμών με μέγεθος >6R. Το τελευταίο διαπιστώνω ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εφικτό παρά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί με χειροπιαστά a posteriori παραδείγματα στη σελίδα earthquakeprediction.gr.

Φιλικά, Βαρσάμης Χρήστος, Δρ. Φυσικής Στερεάς Κατάστασης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αγωνία για την εξέλιξη του πειράματος της ομάδας ΒΑΝ που ξεκίνησε με την καταγραφή του προσεισμικού σήματος στην Κερατέα στις 28 Μαρτίου είναι και δικιά μας. Όμως, λάθος ερμηνεύσατε ότι φτάσαμε στο τέλος με τους μικρούς σεισμούς που αναφέρατε. Αυτοί ακριβώς οι σεισμοί μας δείχνουν ότι έχουμε μπει στο τελευταίο κρίσιμο στάδιο ή «critical point» όπως λέει η συγκεκριμένη δημοσίευση και όχι ότι αυτοί οι μικροί είναι οι αναμενόμενοι σεισμοί, όπως λανθασμένα υποθέσατε.

Όπως προκύπτει από την ίδια τους την βιβλιογραφία η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ δημοσιεύει στοιχεία που αφορούν μόνο σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ για λόγους στατιστικής. Όσο για την πρόοδο της ομάδας από το 1981, επίσης από την πρόσφατη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία προκύπτει ότι η μεθοδολογία «natural time» που δημιούργησε και εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η ομάδα ΒΑΝ χρησιμοποιήθηκε επίσης πρόσφατα στην Ιαπωνία, με εξαιρετική επιτυχία στην πρόγνωση σεισμού 6 Ρίχτερ με ακρίβεια μερικών ημερών.

Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο να καταλάβετε το κάθε τι που λέγεται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις… Μα και εμείς για αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε εδώ… ΕΕΕΕ;;;;;

http://www.zougla.gr/news.php?id=14618

Ιάπωνες σεισμολόγοι στην Ελλάδα για το σήμα Βαρώτσου
26 Νοεμβρίου 2008, 19:00

Διονύσης Αντωνέλλος

Στην Ελλάδα Ιάπωνες επιστήμονες για το σήμα της ομάδας ΒΑΝ. Τι περιμένουν οι σεισμολόγοι και πώς ερμηνεύουν την έντονη σεισμική δραστηριότητα σε Κεφαλονιά, Αιγιαλεία και Βίλια Αττικής.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα σας,

καταρχήν να συγχαρώ το έγκυρο site σας που μας προσφέρει ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο άμεσα και έγκυρα κάτι που δύσκολα το βρίσκει κανείς σήμερα...

Σήμερα είδα την νέα στήλη που αφορά τους σεισμούς και θαυμάζω την προσπάθεια όλων για την καταγραφή διάφορων φαινομένων και την ανάλυσή τους με τελικό στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και προστασία όλων.

Έχω λοιπόν να αναφέρω ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που παρατήρησα στις 16/5/2009 (πριν 10 μέρες δηλαδή αλλά πιστεύω πως ακόμα και πριν τόσες μέρες αξίζει να σημειωθεί).

Παρατήρησα λοιπόν στον ουρανό της Αθήνας κάτι σαν ουράνιο τόξο παρόμοιο σχεδόν με το φαινόμενο που είχε λάβει χώρα στον μεγάλο σεισμό της Κίνας το 2008. (Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έβρεχε εκείνη τη μέρα και ούτε είναι κανονικό ουράνιο τόξο γιατί δεν έχει καμπύλη αντιθέτως είναι οριζόντιο).

Δεν ξέρω εάν είναι το ίδιο και ούτε θέλω να το πιστεύω. Σύμφωνα με τα τότε
στοιχεία το φαινόμενο που θα δείτε στο παρακάτω link έλαβε χώρα 10 λεπτά προ του μεγάλου σεισμού

Πιστεύω πως αυτό που φωτογράφισα εγώ πάντως ήταν μετεωρολογικό φαινόμενο , αλλά σκέφτηκα πως αξίζει να εξεταστεί από τους επιστήμονες που ξέρουν τι μπορεί να είναι. Την φωτογραφία σας την επισυνάπτω στο mail μου.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και εύχομαι ό,τι καλύτερο για αυτή την νέα προσπάθεια που ξεκινάει.

Σωτήρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το φαινόμενο που καταγράψατε δεν μπορεί να συσχετιστεί με σεισμό. Όμως θα εξεταστεί από ειδικό συνεργάτη και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα σας,

καταρχήν να συγχαρώ το έγκυρο site σας που μας προσφέρει ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο άμεσα και έγκυρα κάτι που δύσκολα το βρίσκει κανείς σήμερα...

Σήμερα είδα την νέα στήλη που αφορά τους σεισμούς και θαυμάζω την προσπάθεια όλων για την καταγραφή διάφορων φαινομένων και την ανάλυσή τους με τελικό στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και προστασία όλων.

Έχω λοιπόν να αναφέρω ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που παρατήρησα στις 16/5/2009 (πριν 10 μέρες δηλαδή αλλά πιστεύω πως ακόμα και πριν τόσες μέρες αξίζει να σημειωθεί).

Παρατήρησα λοιπόν στον ουρανό της Αθήνας κάτι σαν ουράνιο τόξο παρόμοιο σχεδόν με το φαινόμενο που είχε λάβει χώρα στον μεγάλο σεισμό της Κίνας το 2008. (Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έβρεχε εκείνη τη μέρα και ούτε είναι κανονικό ουράνιο τόξο γιατί δεν έχει καμπύλη αντιθέτως είναι οριζόντιο).

Δεν ξέρω εάν είναι το ίδιο και ούτε θέλω να το πιστεύω. Σύμφωνα με τα τότε
στοιχεία το φαινόμενο που θα δείτε στο παρακάτω link έλαβε χώρα 10 λεπτά προ του μεγάλου σεισμού

Πιστεύω πως αυτό που φωτογράφισα εγώ πάντως ήταν μετεωρολογικό φαινόμενο , αλλά σκέφτηκα πως αξίζει να εξεταστεί από τους επιστήμονες που ξέρουν τι μπορεί να είναι. Την φωτογραφία σας την επισυνάπτω στο mail μου.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και εύχομαι ό,τι καλύτερο για αυτή την νέα προσπάθεια που ξεκινάει.

Σωτήρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το φαινόμενο που καταγράψατε δεν μπορεί να συσχετιστεί με σεισμό. Όμως θα εξεταστεί από ειδικό συνεργάτη και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

http://en.wikipedia.org/wiki/Earthquake_light

http://geology.about.com/od/earthquakes/a/EQlights.htm

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΙΔΙΕΣ .....ΚΙΕΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ-ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ. ΑΙΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΗ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ.....ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΛΟΙΠΟΝ. ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΓΙΑ 6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟΝ ΥΠΟΘΑΛΛΑΣΙΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΕΞΩ ΑΠ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ....ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟ. ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.