ΣΙΝΕΜΑ – Τέλος εποχής για το περιοδικό.

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Η διεύθυνση του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ ανακοινώσε ότι διακόπτει την μηνιαία έκδοση του περιοδικού και εισέρχεται στη εποχή του Νέου Σινεμά!!!
Κάτι σαν Νέα Καβάλα, Νέος Πανιώνιος, κλπ.!
Θα συνεχίσει λέει σαν ηλεκτρονικό περιοδικό ενώ θα εκδίδει τέσσερεις συλλεκτικές εκδώσεις το χρόνο.
Ήδη οι Κρανάκης και Κάτσικας διέκοψαν την συνεργασία τους.

Εύλογο το ερώτημα αναγνώστη ο οποίος αναρωτιέται:
Και τώρα τί θα διαβάζω στην τουαλέτα;
Μήπως θα πρέπει να φορτώνομαι το λάπτοπ και εκεί;
:laugh:

Εμένα δεν με στεναχωρεί καθόλου το γεγονός του ότι θα μου λείψουνε οι κριτικές των σημερινών ταινιών. Αυτές μπορείς να τις βρεις σε πολλές πηγές, έντυπες και ηλεκτρονικές. Αυτό που θα μου λείψει είναι οι αναφορές σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία του κινηματογράφου. Αφιερώματα σε ταινίες και πρόσωπα που διαμόρφωσαν το συγκεκριμένο είδος τέχνης.
Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα που σνομπάριζε το εν λόγω περιοδικό και είχε και τα επιχειρήματά της.
Σεβαστή η άποψη. Είναι άδικο όμως να μην παραδεχτούμε ότι συνέβαλε (παλαιότερα κυρίως) για μία μερίδα κόσμου να καταλάβει, ότι άλλο το σινεμά ως τέχνη και άλλο το σινεμά ως πασατέμπος.
Εύχομαι να βρεθούν κάποιοι αξιόλογη άνθρωποι να καλύψουν το κενό.-bye-

Ενα περιοδικο που προσπαθει να διατηρησει "alternative" χαρακτηρα και εχει τιμη 9.90 ειναι λογικο να κλεισει.

Μεγαλωσαμε με το Σινεμα.

Ακολουθει ομως την λογικη σειρα των πραγματων.

Ολα τα ειδικα περιοδικα θα ακολουθησουν σιγα σιγα.

Κρίμα, το έπαιρνα ανελλιπως από το πρώτο τεύχος (με το Harrison Ford ως Indiana Jones, το Δεκέμβρη του '89) μέχρι και το '99 και από εκεί και μετά αποσπασματικά. Πραγματικά με αυτό μεγαλώσαμε...

oσο ηταν ο τζιωτζιος διευθυντης ηταν καλα.οταν εφυγε αρχισε η παρακμη....
παντως οντως μεγαλωσαμε και μαθαμε μ’αυτο...

Κρίμα, το έπαιρνα ανελλιπως από το πρώτο τεύχος (με το Harrison Ford ως Indiana Jones, το Δεκέμβρη του '89) μέχρι και το '99 και από εκεί και μετά αποσπασματικά. Πραγματικά με αυτό μεγαλώσαμε...

Εσύ φταις λοιπόν, που το σταμάτησες !!! :flipout: :flipout:

Από το '99-'00 συζητούνταν το κλείσιμο του περιοδικού, λόγω ζημιών που δυστυχώς ούτε η κασέτα, ούτε το DVD μπόρεσαν να ανακόψουν...

Καλά σιγά μην περίμενα το Σινενά για να μάθω κινηματογράφο. Γι αυτό είχε φροντίσει ο μακαρίτης ο Ραφαηλίδης με τις μεταφράσεις των κινηματογραφικών τετραδίων, και το American CInematographer. Το Σινεμά θα το θυμάμαι για κάποια κείμενα φίλων μου, για τις ταινίες που έδινε κόντρα στο mainstream, και για την έμπνευση που είχαν οι πρωτεργάτες του να στήσουν ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην Αθήνα.

Ηταν καλη παρεα το περιοδικο Φωτη σε ενα χωρο που εκτος απο κατι περιοδικες εκδοσεις δεν ειχε αλλη εκπροσωπηση.

Τεχνικα φυσικα δεν υπηρχε.

Ηταν καλη παρεα το περιοδικο Φωτη σε ενα χωρο που εκτος απο κατι περιοδικες εκδοσεις δεν ειχε αλλη εκπροσωπηση.

Τεχνικα φυσικα δεν υπηρχε.

Θεωρώ πολύ ρηχό το περιεχόμενό του. Όχι βέβαια ότι είναι Αθηνόραμα, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ουσιαστικό. Ειδικά στα αφιερώματα που έκανε προς το τέλος. Του στυλ, μαζευόμαστε 15 νοματαίοι και γράφουμε τα εσώψυχά μας σαν να κάναμε κουβέντα γύρω από το τζάκι. Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Κουβέντες τέτοιες κάνω και με την δική μου παρέα.

Αναφέρθηκα στα κινηματογραφικά τετράδια, όχι τυχαία. Αποτελούσαν την μοναδική ίσως περιοδική έκδοση, με την οποία μπορούσες να μάθεις να βλεπεις σινεμά. Υπήρχαν και άλλα αξιόλογα περιοδικά. Όπως ο καθρέφτης του κινηματογράφου όσο τον έβγαζε ο Μωραϊτης, η ο κινηματογραφιστής αργότερα, που ήταν κοντά στα στάνταρντ της αμερικάνικης έκδοσης. Το Σινεμά απλά πούλαγε το ιλουστρασιον, και εκμεταλλεύοταν τις εκδοτικές καταβολές του για να φτάσει σε κάθε περίπτερο. Η αλήθεια είναι όμως ότι αν δεν έδινε τα dvd θα είχε κλείσει εδώ και μια δεκαετία.

Αυτό που θα μου λείψει είναι οι αναφορές σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία του κινηματογράφου. Αφιερώματα σε ταινίες και πρόσωπα που διαμόρφωσαν το συγκεκριμένο είδος τέχνης.
Μα αυτή την ''ανάγκη'' πάει να καλύψει με τις 4 ετήσιες ''συλλεκτικές'' εκδόσεις.

Αμα ειναι ετσι να βγαλει ενα ετησιο τευχος με σκληρο εξωφυλλο να εχει μια αξια γνωσης.

Το μελλον ολοι αντιλαμβανονται οτι ειναι στο διαδικτυο.

Δυστηχως.

συμφωνω με τον Φωτη
το περιοδικο ΣΙΝΕΜΑ ηταν η color επιφανεια του κινηματογραφου
επισης θα προσθεσω σ αυτα που ειπε τον ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ενα περιοδικο που εγραφαν οι Δημοπουλος Αγγελοπουλος Φ. Λιαπα
και πολλοι αλλοι , επισης το cine 7 και την ΟΘΟΝΗ
και τωρα καταληξαμε να εχουμε 15 αθλητικες εφημεριδες
και 0 περιοδικα για τον κινηματογραφο

.....συγνωμη ποδοσφαιρικες εφημεριδες

.

εκτος απο την υψηλη τιμη του ,το μεγαλυτερο πλην ητανε το στυλ γραφης των συντακτων που ηταν δυσνοητο και απομακρο για το ευρυ κοινο.

καλη η ποιοτητα και η κουλτουρα αλλα δεν πουλαει.οποτε ή χαμηλωνεις την τιμη και συνεχιζεις -αν τα καταφερεις- ή κλεινεις.

ειχα σταματησει να το παιρνω εδω και 6 μηνες μιας και τα αφιερωματα που εκανε δεν ηταν του γουστου μου.

Απάντηση: Re: ΣΙΝΕΜΑ – Τέλος εποχής για το περιοδικό.

εκτος απο την υψηλη τιμη του ,το μεγαλυτερο πλην ητανε το στυλ γραφης των συντακτων που ηταν δυσνοητο και απομακρο για το ευρυ κοινο.

καλη η ποιοτητα και η κουλτουρα αλλα δεν πουλαει.οποτε ή χαμηλωνεις την τιμη και συνεχιζεις -αν τα καταφερεις- ή κλεινεις.

ειχα σταματησει να το παιρνω εδω και 6 μηνες μιας και τα αφιερωματα που εκανε δεν ηταν του γουστου μου.

μα το περιοδικο για το ευρυ κοινο ηταν !
αυτο το καλη ποιοτητα και κουλτουρα δεν πουλαει , μπορεις να μας το εξηγησεις ?

.

Μέχρι πριν από μια 10ετία, οπότε το αγόραζα και εγώ, όσο συντάκτες του ήταν ο Τζιώτζιος, ο Μήτσης, ο Ακτσόγλου, για αυτή την περίοδο μπορώ να μιλήσω, το περιοδικό ισορροπούσε μεταξύ "ποιοτικού" και "εμπορικού" κινηματογράφου. Δεν το άφηνε αδιάφορο το Terminator 2 αλλά είχε και καλά αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς καθώς και αναφορά και κριτική σε "δύσκολες" ταινίες που προβάλλονταν στους κινηματογράφους και που ενδεχομένως να μην τις παίρναμε "μυρωδιά". Απλά δεν νομίzω ότι αυτήν την εποχή υπάρχει περιοδικό "ειδικού τύπου" (αυτοκίνητο, hi-fi, PC) και όχι "ποικίλλης" ύλης που να πηγαίνει καλά. Τώρα είναι η εποχή του Internet όπως είπε και ο Kosh.

Re: Απάντηση: Re: ΣΙΝΕΜΑ – Τέλος εποχής για το περιοδικό.

μα το περιοδικο για το ευρυ κοινο ηταν !
αυτο το καλη ποιοτητα και κουλτουρα δεν πουλαει , μπορεις να μας το εξηγησεις ?

.

δηλαδη εσυ που διαβαζες την κριτικη μιας ταινιας θεωρεις οτι ο τροπος γραφης ηταν για το ευρυ κοινο? εβαλα τη μανα μου να το διαβασει μια μερα επειδη της αρεσει να βλεπει ταινιες και της φανηκαν ακαταλαβιστικα. συμφωνησα μαζι της μιας και εγω πολλες φορες ξεκινουσα να διαβασω για μια ταινια και στο τελος
απορουσα τι διαβασα.

επισης θεωρεις οτι τα αφιερωματα στον αρτζεντο ,στον παζολινι ή τα dvd του bergman αφορουν το ευρυ κοινο? καλως ή κακως το Σινεμα πουλαγε κουλτουρα η οποια -παλι καλως ή κακως - δεν πουλαει.

δηλαδη εσυ που διαβαζες την κριτικη μιας ταινιας θεωρεις οτι ο τροπος γραφης ηταν για το ευρυ κοινο? εβαλα τη μανα μου να το διαβασει μια μερα επειδη της αρεσει να βλεπει ταινιες και της φανηκαν ακαταλαβιστικα. συμφωνησα μαζι της μιας και εγω πολλες φορες ξεκινουσα να διαβασω για μια ταινια και στο τελος
απορουσα τι διαβασα.

επισης θεωρεις οτι τα αφιερωματα στον αρτζεντο ,στον παζολινι ή τα dvd του bergman αφορουν το ευρυ κοινο? καλως ή κακως το Σινεμα πουλαγε κουλτουρα η οποια -παλι καλως ή κακως - δεν πουλαει.

Μα όποιος θεωρεί την ενασχόληση με Αρτζεντο, Παζολινι, και Μπέρκμαν, βαρετή κουλτούρα, ας ασχοληθεί με το Cosmopolitan και τα συναφή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΣΙΝΕΜΑ – Τέλος εποχής για το περιοδικό.

Μα όποιος θεωρεί την ενασχόληση με Αρτζεντο, Παζολινι, και Μπέρκμαν, βαρετή κουλτούρα, ας ασχοληθεί με το Cosmopolitan και τα συναφή.

:worshippy::worshippy:

μα δεν ειπα οτι ειναι βαρετη κουλτουρα ,ειπα οτι δεν πουλαει . και μονο που φτανει στα σινεμα η χανα μοντανα και δεν φτανουν αλλες αξιολογες ταινιες δειχνουν τι πουλαει σε αυτη τη χωρα. και ξαναλεω καλως ή κακως αυτη ειναι η πραγματικοτητα.