Σκάγια ή άμμος για γέμισμα βάσης ηχείων

harisma23

Senior Member
18 June 2006
423
Όπως λέει και ο τίτλος ψάχνω από που μπορώ να προμηθευτώ σκάγια ή άμμο για να γεμίσω τις βάσεις ηχείων που έχω φτιάξει για τα BasicBass. Θα προτιμούσα σκάγια καθώς την άμμο τη φοβάμαι λίγο (υγρασία, βρωμιές κτλ.).

Μανώλη (ΜΤΖ) καμιά ιδέα;

Υ.Γ. Μόλις βρώ χρόνο θα ποστάρω σχέδια και φωτογραφίες από τις βάσεις, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να φτιάξει αντίστοιχες.

Για σκάγια (είχα διαβάσει σε κάποιο παλιό θέμα) στην πλατεία Κοτζιά πέριξ του Δημαρχείου. Δεν το έχω τσεκάρει όμως.

Εδω και 3 μήνες περίπου έχω βάλει άμμο στα Mordaunt Short 904 Avant, χωρίς να εχω κάποιο πρόβλημα με την υγρασία. Φυσικά πρέπει να ξηρανθεί πρώτα, σ' ενα ταψί στον φούρνο. Αρχικά ήθελα να βάλω σκάγια αλλα κατέληξαν να ειναι πολύ ακριβά για την ποσότητα που χρειαζόμουν.

Άμμο, κι αν θες καθαρή-καθαρή πάρε υγιεινής για γάτες. Εγώ πάντως έκλεψα από την οικοδομή της γειτονιάς μου (καλοκαίρι, μεσημέρι και μόνο το πάνω-πάνω στρώμα που δεν είχε υγρασία).

Εδω και 3 μήνες περίπου έχω βάλει άμμο στα Mordaunt Short 904 Avant, χωρίς να εχω κάποιο πρόβλημα με την υγρασία. Φυσικά πρέπει να ξηρανθεί πρώτα, σ' ενα ταψί στον φούρνο. Αρχικά ήθελα να βάλω σκάγια αλλα κατέληξαν να ειναι πολύ ακριβά για την ποσότητα που χρειαζόμουν.

Με λίγο ψάξιμο βρίσκονται μέτριας-κακής ποιότητας σε καλή τιμή. Είχα χρησιμοποιήσει αρκετά κιλά στις βάσεις των Audio Spectrum πολλά φεγγάρια πριν.

Η άμμος υγιεινής για γάτες, δεν είναι τόσο βαρειά, η οικοδομική είναι πιό συμπαγής, σαν μάζα.

Με χίλια βάλε σκάγια, λόγω ειδικού βαρους.

Συμφωνώ απόλυτα, μόνο που αν βάλουμε μόνον σκάγια (...που είναι στρόγγυλα) τα κενά μεταξύ τους δεν πληρώνεται ολόκληρωτικά ο όγκος, συμπληρώνουμε ιδανικά τα κενά τους με την άμμο -bye-

Re: Απάντηση: Σκάγια ή άμμος για γέμισμα βάσης ηχείων

Συμφωνώ απόλυτα, μόνο που αν βάλουμε μόνον σκάγια (...που είναι στρόγγυλα) τα κενά μεταξύ τους δεν πληρώνεται ολόκληρωτικά ο όγκος, συμπληρώνουμε ιδανικά τα κενά τους με την άμμο -bye-

Να βάλουμε σκάγια, μετά άμμο και στο τέλος μπύρα... Πάντα υπάρχει χώρος για μπύρα...
Sorry αλλά θυμήθηκα το ανέκδοτο και δεν μπορούσα να κρατηθώ... :flipout:

Όπως λέει και ο τίτλος ψάχνω από που μπορώ να προμηθευτώ σκάγια ή άμμο για να γεμίσω τις βάσεις ηχείων που έχω φτιάξει για τα BasicBass. Θα προτιμούσα σκάγια καθώς την άμμο τη φοβάμαι λίγο (υγρασία, βρωμιές κτλ.).

Μανώλη (ΜΤΖ) καμιά ιδέα;

Υ.Γ. Μόλις βρώ χρόνο θα ποστάρω σχέδια και φωτογραφίες από τις βάσεις, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να φτιάξει αντίστοιχες.

Οπως είπε και ο Βασίλης (Τσακ.) η θεωρητικά καλύτερη περίπτωση είναι τα σκάγια , να προσθέσω δε οτι αν είναι διαφόρων μεγεθών και αναμεμιγμένα με 3-4 πλασιας διαμέτρου μπίλιες απο ρουλεμάν , ακόμα καλύτερα
Οπότε εύκολα κανείς μπορεί να ζυγίσει με ακρίβεια και να προσθαφαιρεί προσδίδοντας τήν απόσβεση ανάκρουσης (στήν βάση ) που επιθυμεί
Αυτά κατά κύριο λόγο θα διαφοροποιεί ΟΛΕΣ τίς περιοχές , γιατί οταν αλλάζει μιά περιοχή , ειδικά η χαμηλή -μεσοχαμηλή , ΑΛΛΑΖΕΙ και η συνολική ακουστική αντίληψη / τονικότητα
Το σημαντικό είναι να μπεί και μιά λωρίδα "μπλουτακ" στο εμπρός και στο πίσω μέρος τής βάσης εκεί που ακουμπά το ηχείο και να συμπιεστεί , έτσι ώστε το ηχείο ...να κινείται ...μαζί με τήν βάση , δηλαδή θέλουμε καλή πρόσφυση και οχι απλά να ακουμπήσει το ένα πάνω στο άλλο (μχ με ακίδες )

Φυσικά τα πειράματα με υλικά , αποσβέσεις , στηρίξεις είναι ατελείωτα , αλλά καλύτερα να ξεκινήσει κανείς απο κάτι δοκιμασμένο

Καλημέρα

Απάντηση: Re: Σκάγια ή άμμος για γέμισμα βάσης ηχείων

...
Το σημαντικό είναι να μπεί και μιά λωρίδα "μπλουτακ" στο εμπρός και στο πίσω μέρος τής βάσης εκεί που ακουμπά το ηχείο και να συμπιεστεί , έτσι ώστε το ηχείο ...να κινείται ...μαζί με τήν βάση , δηλαδή θέλουμε καλή πρόσφυση και οχι απλά να ακουμπήσει το ένα πάνω στο άλλο (μχ με ακίδες )
...
Καλημέρα

Δηλαδή Μανώλη οι ακίδες μεταξύ ηχείου και βάσεις δεν ενδείκνυνται; (ή κάτι δεν κατάλαβα σωστά);

Υπάρχει και μολύβι σε φύλα στα οικοδομικά υλικά. Είναι η πιο συμπαγής και φτηνή λύση.

Για τους πιο τολμηρούς υπάρχει και το κατσαρολάκι όπου μέσα λειώνει κανείς μολύβι αρκετά εύκολα. Μετά σιγά σιγά το χύνει στο εσωτερικό των ηχείων.

Το πρόβλημα είναι η θερμότητα που μπορεί να χαλάσει την καμπίνα γι αυτό θέλει δοκιμή και λίγο λίγο.

άλλο πρόβλημα είναι η πρόσφυση του μολυβιού στο ξύλο (υλικό της καμπίνας) κάτι που θέλει και αυτό ψάξιμο.

Και φυσικά το μολύβι είναι δηλητήριο γι αυτό προσοχή μεγάλη κυρίως με το λιώσιμο. Δεν αναπνέουμε τις αναθυμιάσεις και δουλεύουμε σε ανοιχτό χώρο!
Και ΠΟΤΕ δεν πετάμε κομμάτια μολύβδου ή σκάγια στο περιβάλλον!!! Πάντα το δίνουμε για ανακύκλωση. (Σε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων κι αυτός θα τα δώσει μαζί με τις παλιές μπαταρίες)

Πάντως τουλάχιστον ένας κατασκευαστής (Mobile Fidelity) προτείνει άμμο κι όχι σκάγια, γιατί λέει πώς πιο σημαντικό είναι να είναι συμπαγής η μάζα παρά πόση μάζα βάζεις.

Re: Απάντηση: Re: Σκάγια ή άμμος για γέμισμα βάσης ηχείων

Δηλαδή Μανώλη οι ακίδες μεταξύ ηχείου και βάσεις δεν ενδείκνυνται; (ή κάτι δεν κατάλαβα σωστά);

Δέν μπορώ να πώ αν ενδείκνυται (γενικώς ) ή οχι , εκείνο που έχω διαπιστώσει μετρώντας κάποια πράγματα και ακούγοντας είναι οτι η μηχανική γείωση/ ζεύξη που προσφέρουν κάποιες ακίδες δημιουργούν φίλτρα κτένας , τα οποία ακούγονται
Γι αυτό και προτείνω κάποια ημίσκληρα υλικά
Ούτως ή αλλως η κεντρική ιδέα , εδώ σε αυτή τήν περιπτωση είναι : η καμπίνα να γίνει "ένα σώμα" με τήν βάση

Καλημέρα

Μα σ' αυτή την περίπτωση, δε θα συντονίζουν οι βάσεις με τα ηχεία;

Μετά θα "τραγουδάν" όλα μαζί...

Οχι το μπλουτάκ δέν αφήνει να δημιουργηθούν τα προβλήματα που θα προέκυπταν απο τήν ακουστική γέφυρα
Δεδομένου δε οτι η βάση θα είναι κάπως μασίφ ή γεμισμένη με κάποιο βαρύ υλικό , θα υπάρχει (σχετικά) πλήρης αδράνεια

(είχα γράψει και σε ένα άλλο θέμα , οτι καλύτερα να έχεις πολλά μικρά μη ανιχνεύσιμα προβλήματα παρά δυό μεγάλα ...)

Οι δικές μου που είναι diy μεταλλικές, τις έχω γεμίσει με πολυουρεθάνη (είναι αρκετά βαριές). Θέλω να τους προσαρμόσω και ακίδες κάποια στιγμή (αυτό το διάστημα έχω ακίδες μεταξύ ηχείων-βάσης.

Όταν βάλω και ακίδες στις βάσεις, θα δοκιμάσω αρχικά χωρίς τίποτα (μια και έχω φύλλο φελλού στις επιφάνειες πάνω και κάτω) και αργότερα με μπλουτάκ.