Σκέψεις και απορίες για NAS

janpap08

AVClub Addicted Member
3 February 2012
1,548
Αλεξανδρούπολη
Σκέψεις και απορίες για NAS(new entry)

Εδώ και αρκετό καιρό έχω αρχίσει να σκέφτομαι να πάω στη λύση ενός έτοιμου NAS.Βασικότατο για εμένα ότι δεν έχω τον χρόνο για περίπλοκα στησίματα λειτουργικών κτλ.

Η αλήθεια είναι ότι οι απαιτήσεις μου είναι πολύ απλές,δηλαδή αναπαραγωγή απαιτητικών 3D αρχείων στην TV μου(samsung es6700)/πρόσβαση στα αρχεία μου από υπολογιστές στο σπίτι/downloading αρχείων(αν και αυτό είναι προαιρετικό).

Το κυριότερο είναι πως θέλω επιτέλους να αποκτήσω έναν αξιόλογο αποθηκευτικό χώρο,εύκολα προσβάσιμο από όλες τις συσκευές μου και χωρίς το βάλε-βγάλε καλωδίων.Αυτή τη στιγμή νομίζω πως 4Tb μου αρκούν,άλλωστε για το αρχείο μου μπορώ να χρησιμοποιήσω και HDD.

Βεβαίως στο μυαλό μου υπάρχουν και οι νέες προοπτικές και δυνατότητες που θα προκύψουν μετά την αγορά του NAS...οι σκέψεις μου είναι οι εξής:

D-link DNS-320

D-link DNS-325

SYNOLOGY DS212J

Οι ερωτήσεις μου τώρα είναι οι παρακάτω:
  1. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις μου μήπως είναι υπερβολή το Synology?
  2. Έχω ένα απλό μόντεμ από τον ΟΤΕ της Huawei.Θα με καλύψει ή θα χρειαστώ και κάτι άλλο?
  3. Η κάρτα δικτύου μου είναι ,αν δεν κάνω λάθος, αυτή.Οι ταχύτητες αντιγραφής θα είναι αξιόλογες?
  4. Ο δίσκος που έχω είναι ο WD20EARS 2Tb.Υπάρχει κάποιο θέμα συμβατότητας?
  5. Υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να έχω στο μυαλό μου???
Συγνώμη εάν σας κούρασα και ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας...

Last edited:
Απάντηση: Σκέψεις και απορίες για NAS(new entry)

Για το synology, δες εδώ συμβατότητα με δίσκους:

http://www.synology.com/support/hd.php?lang=enu&bays_id=2&product_id=89

Western Digital WD20EARS 2TB Desktop

To use this hard drive, we suggest that you reinstall the system with DSM 2.2-0965 or onward first, then reformat the HDD to adopt the WD Advanced Format Technology.
Before installing this hard drive on DS107, DS107e, DS108j, and DS109j, upgrade DSM to 2.2-0942 version and onward with 1TB or smaller capacity hard drive.
The batch number, 00S8B1, 00MVWB0, for this particular hard drive has passed the hard drive compatibility test.

Re: Σκέψεις και απορίες για NAS(new entry)

Ενα ΝΑΣ ειναι ενα παρα πολυ χρησιμο αξεσουαρ για το δικτυο μας. Σου λεω απο την αρχη οτι το πρωτο πραγμα που θα πρεπει να τσεκαρεις ωστε να το χαρεις ειναι αν το modem/router σου ειναι 1000αρι (gigabit). Η καρτα δικτυου σου ειναι (φαινεται κ απο το ονομα). Αν το μοντεμ δεν ειναι (που συνηθως τα φτηνιαρικα που δινουν οι εταιριες δεν ειναι) θα πρεπει να αγορασεις ενα 1000αρι switch, με κοστος γυρω στα 15-30 ευρω.

Το δευτερο που θα πρεπει να σκεφτεις ειναι τι μεγιστο χωρο σκεφτεσαι οτι θα χρειαστεις. Το ds212 παει μεχρι 2 Χ 3 tb, για τα 320, 325 ψαξτο απο τη σελιδα τους. http://sharecenter.dlink.com/products/DNS-325

Ενδεικτικα να σου πω οτι εγω στο 212 μου με ενα δισκο 2tb WD green βλεπω με gigabit switch 30ΜΒ/sec read κ 45 write. Υπεραρκετο για hd streaming. Δες λιγο κ τα threads που εχουν συζητηθει αυτα τα ΝΑΣ να παρεις μια ιδεα. Εγω οταν εψαχνα να αγορασω κατεβασα τα manual απο τα site κ καθομουν κ τα ψιλοδιαβαζα για να δω τι δυνατοτητες εχουν.

Σαν "κατεβαστηρια" μπορεις να χρησιμοποιησεις κ τα 3, οποτε εκει δεν κολλας καθολου. Να ξερεις οτι synology πληρωνεις λιγο πιο ακριβα λογω του λειτουργικου τους κ οχι λογω hardware. Επισης, πηγαινε στα σαιτ των εταιριων κ συχνα εχουν demo του λειτουργικου να το δεις κ μονος σου. Για τα synology ψαξε το DSM demo.

Ενα ακομα πραγματακι που θα πρεπει να δεις ειναι αν ο DLNA σερβερ τους εχει τη δυνατοτητα να σερβιρει κ εξωτερικους υποτιτλους κ συγκεκριμενα ελληνικους κ οχι μονο λατινικους, μιας και απο οτι καταλαβα εχεις TV με θυρα LAN κ θα τραβας κατευθειαν τα βιντεο απο το ΝΑΣ, χωρις τη διαμεσολαβηση Home theater pc. Αυτο ειναι κατι που δεν εχω δοκιμασει στο 212 μου, γιατι η τν μου δεν εχει lan. Επισης δες τι σοι community υπαρχει γυρω απο τα προϊοντα αυτα βλεποντας τα επισημα forum. Για τα προϊοντα της synology υπαρχει ενα αρκετα ενεργο modding community με χρηστες που φτιαχνουν προγραμματακια για το ΝΑΣ κ επεκτεινουν τις δυνατοτητες του.

Αφου τα ειπαμε ολα αυτα, ας δουμε κ μια δυο εναλλακτικες κ τσαμπα λυσεις :)
Μηπως το ρουτερ σου εχει θυρα usb? Αν ναι τοτε κατα πασα πιθανοτητα μπορεις να κουμπωσεις πανω ενα εξωτερικο δισκο κ να το χρησιμοποιησεις σαν ενα πολυ βασικο ΝΑΣ. Για το πως κ τι δες το manual του ρουτερ σου. Γενικα εχε υποψιν σου οτι τετοιες λυσεις δινουν μεγιστες ταχυτητες εως 5 MB/sec εκτος αν το ρουτερ ειναι κατι φοβερο κ τρομερο (που αφου το πηρες μαζι με τη συνδρομη σου, δεν θα ειναι). Ακομα κ τα 5 ομως ειναι συνηθως αρκετο για 1080p ripped. Με το 3d δεν ξερω τι παιζει, αλλα αυτο θα το δεις ευκολα με τη βοηθεια ενος calculator. Δες το μεγαλυτερο αρχειο βιντεο που εχεις τι μεγεθος εχει κ κατσε να υπολογισεις τι bandwidth θα χρειαστεις.

Δευτερη τσαμπα λυση ειναι ενος παλιου desktop ή ακομα κ laptop το οποιο γεμιζεις δισκους εσωτερικους ή κ εξωτερικους. Το χρησιμοποιεις ετοιμο κανοντας share τους σκληρους ή τρεχοντας ενα DLNA server (π.χ. PS3 media server). Aν ψηνεσαι για πιο hardcore καταστασεις του περνας λειτουργικο συστημα για σερβερ τυπου freenas, unraid κτλπ. Εγω ειχα δοκιμασει καποια στιγμη κ ειχα φτιαξει για τον χαβαλε μου εναν amahi server πανω σε ενα pentium 4 1.6. Απο τη στιγμη που η τν σου ειναι smart κ ο media player ειναι πανω της, δεν σε νοιαζει κ παρα πολυ η υπολογιστικη ισχυ του σερβερ. Δες αν η τν σου μπορει να δει κ network shares ή αν βλεπει μονο media που σερβιρει ενας DLNA server.

Αν θελεις κατι αλλο ξανα ποσταρε. Επισης πες μας αν το δικτυο σου εχει καμμια ιδιομορφια. Αν απλα εισαι ρουτερ -> τν με ethernet τοτε αυτο ειναι το πιο απλο κ πιο γρηγορο (αφου βαλουμε το gigabit switch) δικτυο. Τα μπλεξιματα αρχιζουν οταν μπαινουν στη μεση wifi, wifi bridges, powerline κτλπ.

Εγώ έχω βάλει αυτό http://www.amazon.com/Verbatim-MediaShare-Network-Storage-97159/dp/B003ES4NIA και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.Του έχω βάλει από 1tb στις 2 usb και στην e-sata που έχει στην πίσω πλευρά,συν το 1tb που έχει ενσωματωμένο,άρα σύνολο 4tb.Έχει άλλη μία usb στην μπροστινή πλευρά που ακόμα δεν έχω χρησιμοποιήσει.Έχω δίκτυο σε όλο το σπίτι,και κάνω απροβλημάτιστα αναπαραγωγή όλα τα αρχεία από 2 wd live από το pc και από τον dreambox.Το μόνο του μειονέκτημα αν μπορεί να θεωρηθεί,είναι η ψιλό αργή μεταφορά μεγάλων αρχείων από το pc στους δίσκους.Νομίζω ότι για τις απαιτήσεις ενός οικιακού δικτύου για τα χρήματα του είναι σούπερ.

Καταρχην τα χρηματα για ενα switch ειναι σχετικα λιγα οποτε δεν θα με απασχολησει.

Την tv θελω να την εχω συνδεδεμενη ασυρματα με το nas.Αυτη τη στιγμη κανω ακριβως την ιδια δουλεια απροβληματιστα απο το pc μου μεσω του samsung allshare .Επισης η τηλεοραση εχει τη δυνατοτητα να συνδεθει και σε αλλους σερβερς.

Οσο για τους υποτιτλους,ειχα την εντυπωση πως η αναπαραγωγη γινεται μεσω του media player της tv οποτε δεν εχει σχεση απο που τραβαω το αρχειο.Οπως πχ συνδεω εναν hdd και βλεπω ή οπως βλεπω αρχεια μεσω του allshare,αυτο θα γινει και με το nas. Θα το ψαξω παντως...

Για τα dlink καμια γνωμη...???

Μηπως το ρουτερ σου εχει θυρα usb? Αν ναι τοτε κατα πασα πιθανοτητα μπορεις να κουμπωσεις πανω ενα εξωτερικο δισκο κ να το χρησιμοποιησεις σαν ενα πολυ βασικο ΝΑΣ. Για το πως κ τι δες το manual του ρουτερ σου. Γενικα εχε υποψιν σου οτι τετοιες λυσεις δινουν μεγιστες ταχυτητες εως 5 MB/sec εκτος αν το ρουτερ ειναι κατι φοβερο κ τρομερο (που αφου το πηρες μαζι με τη συνδρομη σου, δεν θα ειναι). Ακομα κ τα 5 ομως ειναι συνηθως αρκετο για 1080p ripped.

Να μπω και εγώ σφήνα στην κουβέντα;
Εχω ένα ρουτερ από τη cyta της thompson το οποίο από ότι βλέπω έχει USB θύρα στο πλαϊ. Εχω ένα εξωτερικό WD που τον κάνω βόλτα πέρα δώθε, μια στον υπολογιστή για να κοπιάρω τα ripped και μια στο Mediaplayer για να τα παίξει. Να το βάλω έτσι απλά πάνω στο router για να δω αν τα βλέπω από το pc και το media player; Και από τα δύο παίζω με wi fi, αλλά θα μπορούσα στην πορεία να το αλλάξω αυτό....με κάμποσα μέτρα καλώδιο γύρω γύρω από την οροφή :) .
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι σίγουρος για το τι πρέπει να κάνω για να το δω από το Pc το δίσκο όταν τον καρφώσω στο usb του ρούτερ...

edit: ξαναδιαβάζοντας είδα ότι γράφεις για το Manual του ρουτερ, οπότε ψάχνω, βρίσκω, διαβάζω και τα ξαναλέμε.

Το ρουτερ πρεπει να εχει καπου επιλογη τυπου "file server" ή κατι τετοιο την οποια θα πρεπει να ενεργοποιησεις. Επισης φροντισε να τοποθετησεις (παλι απο το ρουτερ) τον usb hdd στο ιδιο workgroup που ειναι κ οι υπολοιπες συσκευες δικτυου σου. Δες επισης απο το ρουτερ σου αν θα πρεπει να διαλεξεις εσυ ποια folders θα γινονται share στο δικτυο. Ανοιξα λιγο το web ui του πιρελλι που δινει η συτα κ απο εκει ειδα αυτες τις επιλογες.

Από ότι διάβασα και αλλού με το thompson tg782 δεν γίνεται δουλειά λόγω configuration/firmware της cyta....και αν κάποιος θέλει να βάλει ένα δικό του router που να κάνει ότι γουστάρει ο ιδιοκτήτης μπορεί ή πρέπει να το βάλει σε μια θύρα usb του cyta router και να παίξει από εκεί και πέρα όπως θέλει;

Να υποθεσω ότι στο ρουτερ που σου έδωσε η συτα δεν έχεις πρόσβαση ως admin? κ εγώ συτα έχω Vdsl κ νόμιζα ότι το κάνουν μονο εκεί, δεν φανταζόμουν ότι το κάνουν κ στις adsl. Δοκίμασε παρόλα αυτά ν βάλεις το δίσκο πάνω κ μετά δες τι θα γίνει. Τα πιο συνηθισμένα workgroups είναι το HOME k to WORKGROUP, οπότε βάλε το pc σου μια στο ένα κ αν δεν δουλεύει βάλε το στο άλλο να δεις αν θα βλέπεις τον USB hdd. Αν αποτύχει, ασε τον πάνω στο ρουτερ κ πάρε τεχνική υποστήριξη cyta κ πες τους τι θέλεις να κανείς κ θα μπουν αυτοί στο ρουτερ σου να το κάνουν.

Αυτή τη μαλακια με τα κλειδωμενα ρουτερ να μην είχε η συτα κ θα ήταν φανταστική εταιρεία.

Μίλησα με cyta και μου είπαν ότι θα μου αλλάξουν router και θα μου φέρουν pirelli όπου σε αυτό θα μπορώ να βλέπω τη USB θύρα.
Ελα όμως που με Pirelli πρωτοξεκινήσαμε και αφού αλλάξαμε 2-3 συσκευές καταλήξαμε στη thompson γιατί με το Pirelli είχα τρομερή αστάθεια στο internet, όλο έπεφτε. Για να δούμε τώρα τι θα γίνει.

Ενημερωτικά,τελικά αποφάσισα να πάω στην λύση του synology 212j...μέσα στην εβδομάδα το περιμένω.
Όταν το παραλάβεις, αμέσως πριν κάνεις άλλα πράγματα δες ποια έκδοση λογισμικού έχει.
Άν έχεις DSM 4.0 , είσαι ΟΚ μην πειράξεις τίποτε. Αν έχεις DSM 4.1 -2647 πάλι μην πειράξεις τίοποτε. Είναι η τελευταία που διορθώνει πολλά σοβαρά bugs της 4.1-2636.
Αν έχεις αυτή την 2636, αμέσως αλλαγή στην 2647 πριν φορτώσεις αρχεία γιατί μπορεί να τα χάσεις κιόλας!

Άντε γρήγορα να έρθει να το χαρές! Κ μετα ότι χρειαστείς εδώ είμαστε.

Προς blugosi: δεν το ήξερα αυτο για την 2636.... Βουρ για update!!!

Ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας παίδες...θα σας ενημερώσω(και πιθανότατα θα σας ζαλίσω) μόλις παραλάβω και στήσω.

Απάντηση: Re: Σκέψεις και απορίες για NAS

Ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας παίδες...θα σας ενημερώσω(και πιθανότατα θα σας ζαλίσω) μόλις παραλάβω και στήσω.

από digital master το πήρες? (λόγω του ότι εχεις από εκεί λινκ στο πρώτο μήνυμα σου...)

Re: Απάντηση: Re: Σκέψεις και απορίες για NAS

από digital master το πήρες? (λόγω του ότι εχεις από εκεί λινκ στο πρώτο μήνυμα σου...)

Ναι φίλε μου...στα 195 + 25 για ένα switch της d-link.

Είχα διαβάσει κάπου εδώ μέσα ότι τα παιδιά είναι πολύ εντάξει και όντως οι μέχρι τώρα εντυπώσεις μου είναι άψογες και ελπίζω να παραμείνουν έτσι.

SOS

ήρθε το Pirelli σήμερα...θα σας πω αργότερα ταδ διάφορα, είναι σε εξέλιξη η κατάσταση

Το θέμα μου είναι ότι αναγκάστηκα να ξαναφορμάρω τον εξωτερικό σκληρό που έχω σε fat32 για να τον βλέπει το νέο router.
Προσπαθώ να αντιγράψω κάτι βιντεο που είναι μεγάλα (4-10 gb) και μου βγάζει μήνυμα ότι δεν μπορεί να τα αντιγράψει γιατί το σύστημα αρχείων δεν δέχεται τόσο μεγάλα αρχεία (κάπως έτσι). Τι γίνεται ρε παιδιά την πάτησα τελείως;

SOS

ήρθε το Pirelli σήμερα...θα σας πω αργότερα ταδ διάφορα, είναι σε εξέλιξη η κατάσταση

Το θέμα μου είναι ότι αναγκάστηκα να ξαναφορμάρω τον εξωτερικό σκληρό που έχω σε fat32 για να τον βλέπει το νέο router.
Προσπαθώ να αντιγράψω κάτι βιντεο που είναι μεγάλα (4-10 gb) και μου βγάζει μήνυμα ότι δεν μπορεί να τα αντιγράψει γιατί το σύστημα αρχείων δεν δέχεται τόσο μεγάλα αρχεία (κάπως έτσι). Τι γίνεται ρε παιδιά την πάτησα τελείως;

Απ'όσο γνωρίζω η διαμόρφωση σε FAT 32 σημαίνει μέγιστο μέγεθος αρχείου= 4GB...
Αυτό αίρεται με τη διαμόρφωση σε NTFS, η οποία φυσικά δεν σε εξυπηρετεί...

Ας απαντήσει και κάποιος ειδικότερος εμου, για να μη σε πάρω στο λαιμό μου