Σκονη στον αισθητήρα ή αρχισαν τα προβλήματα ;

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,880
Αττική
Παιδιά καλησπέρα

Μεσα στην ατυχία και την κακοδαιμονία των φετινών διακοπών (μαλλον οι χειρότερες που καναμε ποτέ αφου αναγκάστηκαμε να γυρίσουμε άρον άρον λογω σοβαρου ατυχήματος προσφιλους μας στενα συγγενικού προσώπου) ακόμα και οι φωτογραφιες που πήραμε μας προδωσαν. :bigcry::bigcry:

Δυστυχώς μη εχοντας το laptop μαζι μου στις διακοπές δεν μπόρεσα από την αρχή να δώ αυτό που αντικρισα οταν επέστρεψα και έπαθα σοκ βλεποντάς τις όλες μαζί

Ενα σημαδάκι σαν κηλιδα στην πάνω δεξια γωνια του καδρου σε ολες τις φωτογραφίες με ανοικτό φόντο (π.χ ουρανος)

Το τσέκαρα και με τους 2 φακους που εχω και εμφανιζεται ακριβώς το ίδιο αρα δεν φταιει ο φακος.

Τι πιστεύετε οτι ειναι ; Σκόνη στον αισθητήρα ή κατι σοβαρότερο;
Ετρεξα το συστημα αυτόματης απομακρυνσης σκονης που εχει η K100 αλλά δεν αλλαξε τιποτα.

3 ερωτήσεις

α) Εαν ειναι σκονη ή σκουπιδάκι στον αισθητήρα πως το καθαρίζω ; φυσερό , κιτ καθαρισμού ή την πάω για service;

β) Ειναι δυνατόν ρε γαμώτο με μολις 2 αλλαγές φακών να γινει έτσι ο αισθητήρας ;

γ) Μπορώ να διορθώσω αυτό το σημαδάκι με το Paintshop Pro ;

Attachments

• IMGP7307.jpg
    IMGP7307.jpg
    107.9 KB · Views: 87
  • IMGP7326.jpg
    IMGP7326.jpg
    139.7 KB · Views: 72
α) υπάρχουν οδηγίες υποθέτω στο διαδίκτυο, αλλά καλύτερα να πάς σε ένα service.
β) μπορεί να υπήρχε πιό πριν ή να έγινε από σένα πιό πριν και να μην το είχες δει.
γ) πολύ εύκολα με το photoshop

Για το Γ, με photoshop γίνεται με το healing brush (αλλά και άλλα παρόμοια εργαλειάκια), με το Paint Pro Shop με το scratch remover tool. Ένας οδηγός στο παρακάτω (ειδικά στην περίπτωση αυτή είναι πολύ εύκολο να αφαιρεθούν τα spots).

http://graphicssoft.about.com/od/paintshoppro/ss/scratchremover.htm

Κι άλλος ένας εδώ...

http://paintshoppro.info/tutorials/retouch.htm

Last edited:
Παιδια ευχαριστώ πολύ :a0210::a0210:

Θα φτιάξω τις φωτογραφίες αλλα το αγχος μου παραμένει διοτι οσες αναφορές εχω δεί για σκονη στον αισθητήρα τα σχετικά σημαδάκια ειναι μαύρα ή αρκετά σκούρα και οχι σαν κηλίδα οπως ειναι σε μένα.. Τελος πάντων μαλλον θα την παω για εναν ελεγχο μιας και ειναι σε εγγύηση ακόμα..

Καταλαβαινω ομως οτι εαν ειναι σκουπιδάκι πρέπει να δω τις οδηγίες που βρηκα σε αναλογο θεμα στο φορουμ μας και να δοκιμάσω να καθαρισω με προσοχή τον αισθητήρα μόνος μου μιας και καταλαβαινω οτι αυτή η δουλειά δεν ειναι και τόσο σπάνια...

προσπάθησε γιά την πρώτη φορά να το κάνεις σε σέρβις και να ζητήσεις να είσαι παρών.
Διαρκεί λίγο.

Μπορεί να ειναι αποτέλεσμα υγροποίησης και στάξιμο υγροποιημένου ατμου με σκόνη επάνω στον αισθητήρα (συμβαίνει αν την βγάλεις απο τον κλιματιζόμενο χώρο, υγροποιει ο φακός (δεν φαινεται στην φωτο) και στάζει στον αισθητήρα (φαινεται ακριβώς ετσι, ειδικά σε μεγάλους αισθητήρες))

βγάλε τονφακό, φωτισε τον σενσορα απαλά και δες τι γινεται.

Last edited:
Δεν μας είπες αν ειναι slr ή όχι, αν ειναι αφαιρουμενου φακου τελοσπάντων,.

Μπορεί να ειναι αποτέλεσμα υγροποίησης και στάξιμο υγροποιημένου ατμου με σκόνη επάνω στον αισθητήρα (συμβαίνει αν την βγάλεις απο τον κλιματιζόμενο χώρο, υγροποιει ο φακός (δεν φαινεται στην φωτο) και στάζει στον αισθητήρα (φαινεται ακριβώς ετσι, ειδικά σε μεγάλους αισθητήρες))

H μηχανη είναι SLR (Pentax K100D super, 6megapixel)

Φακοι ο Pentax 16-55 (kit) και ο Sigma 17-70

βρε Sωτο, συμπάθα με δεν ανοιξα το exif.

Διορθωσα την στραβομάρα μου, Γιώργο, αφου μιλάς για αλλαγες φακών στο 1ο ποστ.

εχετε δει οι κάτοχοι SLR υγροποιήεις ή μονο στο κτηνώδες Panasonic camcorder μου συμβαινουν?

οταν βγαινεις απο χωρο με κλιματισμό στο εξωτερικό καυτό (και παραθαλάσσιο) περιβάλλον τους φακους και τα οπτικά τα παιρνει και τα σηκώνει, οπως και τα ποτήρια και τα παγωμένα μπουκάλια, οπως και τα μεταλλικά μερη.

Last edited:
Σε μια παλιά Zenit που έχω πάντως θυμάμαι (όταν τη χρησιμοποιούσα αρκετά παλιότερα) να έχει συχνά υγρασία ο φακός...

...και αν τωρα εχει και μια δόση απειροελάχιστης σκόνης (που ειναι της τάξης μονών μικρομετρ αφου δεν βρίσκει και διόδους να περάσει η μεγαλύτερη, και σταξει πάνω στο CMOS, ιδου το τρελό κηλιδάκι.

Υγροποιήσεις έχω δεί σε τρείς φακούς Sigma (!) φίλων στα εσωτερικά στοιχεία των φακών όμως. Σε μιά περίπτωση ενός 14mm (αγορασμένου από eBay) ήταν πολύ έντονη, κάλυπτε όλη την επιφάνεια του φακού.
Πάντως στην περίπτωση του Γιώργου για σκουπιδάκι μου φαίνεται.

Το καλύτερο λογισμικό για αφαίρεση στιγμάτων είναι το DXO Optics Elite.
Μην αγχώνεσαι, τα στίγματα στις SLR είναι ...θεσμός! Για να δεις καλύτερα το σημάδι, τράβηξε μια φωτό στην οθόνη του υπολογιστή με λευκή εικόνα εντελώς ανεστίαστη, στο μικρότερο διάφραγμα πχ f22.
Δες εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=27411&highlight=visibledust

Last edited:
Μην αγχώνεσαι. Σκουπιδάκι είναι, το οποίο θα το διώξεις εύκολα με κάποιο μπλόουερ. Φσστ, φσστ, θα φύγει. Τις φωτογραφίες θα τις διορθώσεις εύκολα.

Προπαντός ηρεμία.

Γιώργο, εμένα μου φαίνετε σαν κλασικό σημαδάκι απο σκόνη στον σένσορα μέσα στην κάμερα, μου είχε τύχει και μένα.
Mε μια γρήγορη επίσκεψη στον Δαμκαλίδη (Nikon γαρ) την καθάρισαν, τις έκαναν και ενα μινι σέρβις που ήθελε και πάλι έβγαζε crystal-clear photos.

Nothing to worry about!

Με κοινό φυσερό... και φαίνεται σαν "κηλίδα" γιατί προφανώς οι φωτογραφίες σου είναι με μεσαίο διάφραγμα. Εάν κλείσεις πέρα από f/16 να δεις πόσο όμορφη κουκίδα θα γίνει η κηλίδα!

Μόλις πραγματοποίησα και εγώ τον πρώτο μου καθαρισμό του αισθητήρα. Έβγαζα κάτι φωτογραφίες με f22 (που θα ανεβάσω σε λίγο στο κατάλληλο νήμα) όταν παρατήρησα σε όλες κάτι μαύρα σημαδάκια...
Αφου σιγουρέυτηκα οτι δεν ήταν στον φακό, είπα να δώ αν με τον απλό τρόπο του φυσερού μπορεί να λυθεί χωρίς να τρέχω για καθαρισμούς...

Καθάρισα λίγο τον χώρο να μήν έχει γενικότερα σκόνη και άνοιξα την μηχανή. Σικώσα τον καθρέπτη απο το μενού και πάτησα μερικές (αρκετες κα δυνατα...) φορές το φυσερό...
Εκλεισα την μηχανή, έβαλα τον φακό και το πρόβλημα εξαφανίστηκε. Ήταν αρκετά απλό τελικά. Ίσως όμως αξίζει να επενδύσει κανείς σε ένα καλό φυσερό, με μοτεράκι για πιο σταθερή ροή αέρα.

Και εγώ την ειχα καθαρισει μια εβδομαδα πριν την δώσω αρκετά εύκολα με ενα φυσερό.

Αγορασα ενα απλό φυσερό μαζι με το σετακι Spekgrabber Pro και κατι πανακια για τους φακους από εδώ

http://www.cameraclean.co.uk/

Αν και δεν το ηξερα το site εντυπωσιαστηκα από την πληθώρα προιόντων που εχουν. Τιμές καλούτσικες (οχι τίποτα ιδιαιτερο) αλλά ταχύτατη παράδοση (σε 4 μερες τα ειχα παραλάβει με απλο ταχυδρομείο)

Το dust aid που έχει στο ίδιο site, μου έχει φανεί χρήσιμο πολλές φορές...

Τίποτα σαν το μεγάλο πουάτ...