Smetana- Ma Vlast Η πατρίδα μου

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Addicted Member
16 March 2009
1,441
Αθήνα
Η πατρίδα μου - Ma Vlast είναι μια συλλογή από έξι συμφωνικά ποιήματα, ένα αριστούργημα αποτέλεσμα της ανάπτυξης των εθνικών μουσικών σχολών. Το έργο αυτό αποτελεί μια ένα σύμβολο της Τσεχικής ανεξαρτησίας. Είναι ένας ύμνος στην φύση, την ιστορία και τους θρύλους της Βοημίας αλλά ταυτόχρονα μια νίκη στην θλίψη του συνθέτη από την κώφωση.
Αρχικά περιελάμβανε τέσσερα μέρη αλλά αργότερα προστέθηκαν τα δύο τελευταία συμφωνικά ποιήματα .

Πρώτο <το ψηλό κάστρο> ξεκινά με δύο άρπες που καλούν τον τροβαδούρο Lumir να διηγηθεί τα ηρωικά έπη, την παλιά δόξα. Κρουστά και τρομπέτες συνοδεύουν αγώνες ιπποτών, πανοπλίες που λάμπουν κάτω από το φως, αλλά και μελαγχολία των ερειπίων και της πτώσης.

Συνεχίζεται με το δημοφιλέστερο των ποιημάτων μια ηχητική απεικόνιση της πορείας του ποταμού <Μολδάβα> από τις πηγές μέχρι το έβγα του στον Έλβα. Δύο μικρά ρυάκια, δύο φλάουτα ενώνονται με τα έγχορδα στο θέμα του Μολδάβα μέχρι όλη η ορχήστρα να τον μετατρέψει σε βουερό ποτάμι.

Ακολουθεί η περιφρονημένη μυθική καλλονή <Sarka> που ορκίστηκε να εκδικηθεί τους άνδρες. Οδηγεί τον στρατό γυναικών που σφάζουν τον αγαπημένο της και τους συντρόφους του.

Το τέταρτο ποίημα <Λιβάδια και τα Δάση της Βοημίας> αντιπροσωπεύει τα αισθήματα που του γεννούσαν στην περιπλάνηση του στην εξοχή. Ένας βουκολικός Σμέτανα χωρίς ομοιότητα με τον διάσημο ομότεχνο του.

Λίγο αργότερα προστέθηκαν τα δύο τελευταία ας πούμε πολεμικά ποιήματα.
Το πέμπτο η πόλη <Tabor> που συνδέθηκε με τους αγώνες για μεταρρυθμίσεις των μαχητών του Θεού, των Χουσσιτών χριστιανών περί το 1400.
Το έκτο ποίημα το όρος Blanik είναι το σπίτι των κοιμωμένων ιπποτών του St. Wenceslaus που θα ξυπνήσουν για να βοηθήσουν την χώρα τους.

Οι ηχογραφήσεις πολλές και καλές.

Rafael Koubelik έχει κάνει πέντε ηχογραφήσεις όλες πολύ καλές. Τελευταία ήταν η ζωντανή στην Πράγα το 1990 συναισθηματικά φορτισμένη μετά 40 χρόνια αυτοεξορίας. Από τις ηχογραφήσεις διαλέγω αυτές με την Βοστώνη σε DG και με Βιέννη σε Decca (η πρώτη επαφή μου με το έργο).
Στην πρώτη γραμμή είναι οι ερμηνείες με την σπουδαία Τσέχικη Φιλαρμονική τόσο με τον Karel Ancerl όσο και με τον Vaclav Neumann.

πολύ μου άρεσε και ο Harnoncourt-Βιέννη - RCA 2001,
από τα sacd ο Jakub Hrusa – Bamberg - Tudor 2016
αλλά και πολλές άλλες (Claus Peter Flor sacd, Levine, Sawallisch, Collin Davis, Berglund ) . Κάποιες που θεωρούνται σπουδαίες όπως του Charles Macherras Τσέχικη φιλαρμονική δεν τις έχω ακούσει.

Τελευταία απέκτησα μια ηχογράφηση DSD-512 με την Τσέχικη Φιλαρμονική και τον μαέστρο της Semyon Bychkov. Εταιρία Pentatone παραγωγή 2024.
Η εκτέλεση ανήκει στην κατηγορία πολύ καλή. Δεν θα περίμενες κάτι άλλο από αυτή την ορχήστρα με το επίπεδο της και την εμπειρία που έχει στο έργο.
Ο ήχος είναι εκπληκτικός (σε αυτή την ανάλυση) από τους καλύτερους που έχω ακούσει στον ψηφιακό κόσμο.

cover.jpg