Snake Oil and Lies (Φιδελαιο που ολα τα γιατρευει)

τασος κυρ

New member
30 April 2010
80
Αθηνα
Καλημερα
Να ενα απο τα πολλα σχολια (και υπαρχουν πολλα) www.hometheatershack.com/forums/av-home-theater/9023-zaph-audio-snake-oil-lies.html που μπορουν να βρεθουν στο web οσον αφορα τις αληθειες και τις αναληθειες (δεν θελω να χρησιμοποιησω την λεξη "ψεματα") για το ποσο οι τιμες αντιπροσωπευουν την αποδοση. Προσωπικα στο συστημα μου χρησιμοποιω snake oil-free καλωδια (απο US εταιρεια) δηλαδη καλωδια που βασιζονται στα βασικα χαρακτηριστικα μεταφορας τασης/ρευματος και οχι στις εξωτικες περιγραφες υλικων περιτυλιγματος/εμφανισης. Πιστευω οτι υπαρχουν εντιμα καλωδια εταιρειων, δεν απορριπτω τις εμπορικες εταιρειες/αντιπροσωπειες, αλλα οι διαφορες ορισμενων τιμων δεν ανταποκρινονται αναλογικα στην αποδοση (ειναι πιστευω απιστευτη η τιμη ενος phono καλωδιου των 400-500 ευρω). Βεβαια γενναται το ερωτημα, οτι αγοραζεις φθηνα ειναι snake oil-free και αποδιδει? Φυσικα οχι αλλα διαβαζοντας, ερευνοντας, ακουγοντας και λαμβανοντας υποψη αρκετες αποψεις (αν δεν μπερδευτεις) πιστευω οτι ο καθενας καπου θα καταληξει.Εντυπωση μου εχει κανει ενα Αγγλικο site στις διαφορες αναφορες στα μηχανηματα που κανει εκτος απο τις προσωπικες αποψεις του καθε φορα δοκιμαστη παραθετει και τις εντυπωσεις ατομων που ακουσαν τα μηχανηματα (ετσι τουλαχιστον δηλωνει). Ασφαλως αυτα που γραφω θα εχουν ξαναδιαβαστει, δεν ειμαι ειδικος αλλα αυτο που ακουω με ικανοποιει και ενισχυει τις αποψεις περι snake oil στο χωρο του Ηi-Fi/End. Ευχαριστω εκ των προτερω σε οποιον διαβασει την αποψη μου

Εγώ θα τα έλεγα όλα σε μία πρόταση...

- Αγόρασε αυτό που έκανε εσένα να μην μπορείς να το αποχωριστείς μετά τη δοκιμαστική περίοδο που το είχες στο σύστημά σου.

Απάντηση: Re: Snake Oil and Lies (Φιδελαιο που ολα τα γιατρευει)

Εγώ θα τα έλεγα όλα σε μία πρόταση...

- Αγόρασε αυτό που έκανε εσένα να μην μπορείς να το αποχωριστείς μετά τη δοκιμαστική περίοδο που το είχες στο σύστημά σου.
Πολυ συμπυκνωμενο και περιεκτικοτατο.Φαινεται οτι το παραανελυσα

Καλημερα
Να ενα απο τα πολλα σχολια (και υπαρχουν πολλα) www.hometheatershack.com/forums/av-home-theater/9023-zaph-audio-snake-oil-lies.html που μπορουν να βρεθουν στο web οσον αφορα τις αληθειες και τις αναληθειες (δεν θελω να χρησιμοποιησω την λεξη "ψεματα") για το ποσο οι τιμες αντιπροσωπευουν την αποδοση. Προσωπικα στο συστημα μου χρησιμοποιω snake oil-free καλωδια (απο US εταιρεια) δηλαδη καλωδια που βασιζονται στα βασικα χαρακτηριστικα μεταφορας τασης/ρευματος και οχι στις εξωτικες περιγραφες υλικων περιτυλιγματος/εμφανισης. Πιστευω οτι υπαρχουν εντιμα καλωδια εταιρειων, δεν απορριπτω τις εμπορικες εταιρειες/αντιπροσωπειες, αλλα οι διαφορες ορισμενων τιμων δεν ανταποκρινονται αναλογικα στην αποδοση (ειναι πιστευω απιστευτη η τιμη ενος phono καλωδιου των 400-500 ευρω). Βεβαια γενναται το ερωτημα, οτι αγοραζεις φθηνα ειναι snake oil-free και αποδιδει? Φυσικα οχι αλλα διαβαζοντας, ερευνοντας, ακουγοντας και λαμβανοντας υποψη αρκετες αποψεις (αν δεν μπερδευτεις) πιστευω οτι ο καθενας καπου θα καταληξει.Εντυπωση μου εχει κανει ενα Αγγλικο site στις διαφορες αναφορες στα μηχανηματα που κανει εκτος απο τις προσωπικες αποψεις του καθε φορα δοκιμαστη παραθετει και τις εντυπωσεις ατομων που ακουσαν τα μηχανηματα (ετσι τουλαχιστον δηλωνει). Ασφαλως αυτα που γραφω θα εχουν ξαναδιαβαστει, δεν ειμαι ειδικος αλλα αυτο που ακουω με ικανοποιει και ενισχυει τις αποψεις περι snake oil στο χωρο του Ηi-Fi/End. Ευχαριστω εκ των προτερω σε οποιον διαβασει την αποψη μου

I think that CD's sound better than vinyl. I realize both formats have problems.

I am strictly a two channel Audiophile, even with video sources. I hate 5.1 setups.

All single driver crossoverless systems sound terrible. They exist because people fear crossovers.

I think that for a given price point, solid state amps are generally better than tube amps.

I believe there is no substantial difference in high end speaker cables or interconnects.

I do not read audio magazines because the reviewers are as inventive as they are clueless.

I've never let an audio salesperson talk me into buying something. Commission = pushy.

"Service" is never an excuse for higher prices at local dealers. Never pay list price.

I hate ridiculous pricing. People are starving. Don't buy a $12k 8 watt tube amp.

Half the high end companies are pushing products that are not worth a fraction the price.

I think vintage audio is a waste of money and can't even match the sound of today's mid-fi.

People who use the term Pace, Rhythm and Timing (PRAT) completely fail to impress me.

I despise the current state of car audio. High SPL doesn't trip my trigger.

Big dollar crossover components are a waste of money and offer NO improvement in sound.

Read more: Zaph Audio - Snake Oil and Lies - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com
´
Κλασική περίπτωση κάποιου, ο οποίος διάβαζει κάπου στο ιντερνέτ την λέξη "παραμόρφωση", εντυπωσιάζεται και αυτομάτως αναγεται σε "ειδήμονα".

Και φυσικά , "συμβουλεύει" και "διαφωτίζει" τους "αμαθείς" .

Μακρυά ....

Απάντηση: Re: Snake Oil and Lies (Φιδελαιο που ολα τα γιατρευει)

I think that CD's sound better than vinyl. I realize both formats have problems.

I am strictly a two channel Audiophile, even with video sources. I hate 5.1 setups.

All single driver crossoverless systems sound terrible. They exist because people fear crossovers.

I think that for a given price point, solid state amps are generally better than tube amps.

I believe there is no substantial difference in high end speaker cables or interconnects.

I do not read audio magazines because the reviewers are as inventive as they are clueless.

I've never let an audio salesperson talk me into buying something. Commission = pushy.

"Service" is never an excuse for higher prices at local dealers. Never pay list price.

I hate ridiculous pricing. People are starving. Don't buy a $12k 8 watt tube amp.

Half the high end companies are pushing products that are not worth a fraction the price.

I think vintage audio is a waste of money and can't even match the sound of today's mid-fi.

People who use the term Pace, Rhythm and Timing (PRAT) completely fail to impress me.

I despise the current state of car audio. High SPL doesn't trip my trigger.

Big dollar crossover components are a waste of money and offer NO improvement in sound.

Read more: Zaph Audio - Snake Oil and Lies - Home Theater Forum and Systems - HomeTheaterShack.com
´
Κλασική περίπτωση κάποιου, ο οποίος διάβαζει κάπου στο ιντερνέτ την λέξη "παραμόρφωση", εντυπωσιάζεται και αυτομάτως αναγεται σε "ειδήμονα".

Και φυσικά , "συμβουλεύει" και "διαφωτίζει" τους "αμαθείς" .

Μακρυά ....

Φυσικα ολα καπου στο Internet διαβαζονται. Αν ολα, τα μεσα σε εισαγωγικα, αφορουν την αποψη μου η προθεση μου δεν ειναι ουτε να συμβουλεψω ουτε να διαφωτισω απλα την παραθετω.Καποιοι ομως με μια στοιχειωδη γνωση για το πως συμπεριφερεται η ταση και το ρευμα οταν διαπερνα εναν χαλκινο αγωγο θα καταλαβουν τι θελω να πω

Re: Απάντηση: Re: Snake Oil and Lies (Φιδελαιο που ολα τα γιατρευει)

Φυσικα ολα καπου στο Internet διαβαζονται. Αν ολα, τα μεσα σε εισαγωγικα, αφορουν την αποψη μου η προθεση μου δεν ειναι ουτε να συμβουλεψω ουτε να διαφωτισω απλα την παραθετω.Καποιοι ομως με μια στοιχειωδη γνωση για το πως συμπεριφερεται η ταση και το ρευμα οταν διαπερνα εναν χαλκινο αγωγο θα καταλαβουν τι θελω να πω

Δεν εννοούσα φυσικά εσένα. Ούτε την άποψη σου.
Απλα γράφω την δική μου ....

Ίσως να μη φτάνει η στοιχειώδης γνώση για να καταλάβεις το πως δουλεύει κάτι.

Εγώ να σου γυρίσω την ερώτηση...
Αν κάποιος έρθει και βάλει στο σύστημά σου έναν πυκνωτή και ξαφνικά ακούσεις τέτοια διαφορά στον ήχο που δε θα σε νοιάζει πόσο κάνει θα σε ένοιαζε το πως το κάνει;

Μεγάλο ζήτημα που δεν θα λυθεί ποτέ. Εγώ είμαι με αντι-Snake Oil πάντως και πιστεύω ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά καλές σχεδιάσεις και υλοποιήσεις. Και αυτό απαιτεί και γνώσεις και πειραματισμό και μεράκι στο DIY.

Last edited:
Μεγάλο ζήτημα που δεν θα λυθεί ποτέ. Εγώ είμαι με αντι-Snake Oil πάντως και πιστεύω ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά καλές σχεδιάσεις και υλοποιήσεις. Και αυτό απαιτεί και γνώσεις και πειραματισμό και μεράκι στο DIY.

Οι λάμπες είναι snake oil ?

Μιχάλη διαφωνώ.
Η "στοιχειώδης γνώση" έχει έτοιμες όλες τις λύσεις για όλα τα θέματα.
Βέβαια όσο το ψάχνεις περισότερο και διαβάζεις, ανακαλύπτεις οτι στην ουσία τα πράγματα λειτουργούν τελικά πολύ περισσότερο περίπλοκα.

Πχ τα καλώδια.
Είναι εύκολο να πείς οτι "ακούγεται" η αυτεπαγωγή και η χωρωτικότητα (που και αυτά αν τα μοντελοποιήσεις θα δεις οτι τα "φιλτρα" που δημιουργούνται είναι πολύ έξω απο το ακουστικό φάσμα) όμως ο ίδιος ο μηχανισμός της αγωγιμότητας είναι πολύ πολύπλοκος τουλάχιστον σε μικροσκοπικό επίπεδο.
Χρειάζεται μάλλον πολύ περισσότερη γνώση απο τη "στοιχειώδη".....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Snake Oil and Lies (Φιδελαιο που ολα τα γιατρευει)

Εγώ να σου γυρίσω την ερώτηση...
Αν κάποιος έρθει και βάλει στο σύστημά σου έναν πυκνωτή και ξαφνικά ακούσεις τέτοια διαφορά στον ήχο που δε θα σε νοιάζει πόσο κάνει θα σε ένοιαζε το πως το κάνει;
Δεκτο δεν επρεπε να αναφερω καθολου την στοιχειωδη γνωση, ανακαλω, ομως με ενδιαφερουν ολα τα σκελη δηλ,ποιος το κανει (και γιατι), ποσο κανει και πως το κανει. Ιδανικο να ακουσεις διαφορά και να μην σε νοιζει η τιμη.Λυπηρο να πληρωνεις και να μην το κανει- αφου δεν το παιρνει

Δημήτρη να σε ρωτήσω κι εγώ κάτι.

Πιστεύεις ότι αυτοί που έχουν την φοβερή αυτή γνώση την κρατάν κρυφή για να κάνουν εταιρεία και να την εφαρμόσουν στα καλώδιά τους; η γνώση αυτή δεν ήταν προϊόν έρευνας σε κάποιο πανεπιστήμιο; τη ανακάλυψε κάποιος στο γκαράζ του; Έχουν ερευνητικά κέντρα οι εταιρείες καλωδίων;
Να μου πείς με τέτοιο κόστος και τέτοιες τιμές γιατί όχι.
Αν δεν είναι κρυφή ποιά είναι;

Επίσης βλέπεις τι λέγετε σε όλες τις διαφημίσεις για όλα τα προϊόντα με τις φοβερές φόρμουλες. Αν όλα όσα λέγονταν ήταν αληθινά δεν θα υπήρχαν φαλακροί, χοντροί, μικρόφαλλοι κ.λ.π.

Με την ακοή (μου) τα πράγματα είναι τόσο υποκειμενικά και απατηλά και εξαρτώνται τόσο από την ψυχολογία που προσφέρεται για εκμετάλευση.

Ο καθένας προσπαθεί αν τον ενδιαφέρει κάτι να πλουτίσει τις γνώσεις του για να μπορεί να κρίνει καλύτερα, τώρα για τις κρυφές και απόκρυφες γνώσεις δεν μπορώ να κρίνω αν είναι αλήθεια.

Δημήτρη να σε ρωτήσω κι εγώ κάτι.

Πιστεύεις ότι αυτοί που έχουν την φοβερή αυτή γνώση την κρατάν κρυφή για να κάνουν εταιρεία και να την εφαρμόσουν στα καλώδιά τους;

Το πιο πιθανό είναι, όχι, δεν την έχουν.
Ούτε εγώ ανέφερα ποτέ οτι η γνώση είναι κρυφή.
Δεν θα πιστέψεις τι υλικό μπορεί να βρεί ο καθένας στο διαδίκτυο πλέον.
Άρα η γνώση δεν μπορεί να είναι ούτε κρυφή ούτε προνόμοιο των λίγων.
Επειδή με ρώτησες, μπορώ να υποδείξω με ΠΜ, ορισμένα ενδιαφέροντα βιβλία (τα κατεβάζεις ή σου στέλνω εγώ) Πιστεύω οτι θα διαπιστώσεις οτι το θέμα δεν είναι τόσο εύκολο, αν θες να το προσεγγίσεις σοβαρά.
Ή τουλάχιστον , εαν είναι εύκολο για σένα, να βοηθήσεις και μένα που δυσκολεύομαι πολύ. Ειλικρινά - ειλικρινέστατα, το εύχομαι...

Όσο για το κόστος, ομολογουμένως, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπςερβολικό, (προσωπικά δε με πολυαπασχολεί καθώς δεν αγοράζω - οτι καλώδιο χρειάζομαι το φτιάχνω μόνος μου)

Εννοείς ότι για να εξηγήσεις σωστά τη συμπεριφορά ενός καλωδίου πρέπει να εξηγήσεις τον μακρόκοσμο με κβαντική μηχανική. Τότε εντάξει αν αυτοί που πουλάνε τα καλώδια το κάνανε τότε αξίζουν κάθε δεκάρα από την τιμή.
Εγώ δεν είμαι αυτής της άποψης και απλά πιστεύω ότι οι κλασικοί νόμοι του ηλεκτρομαγνητισμού είναι αρκετοί.
Όσο αφορά το αν για μένα είναι εύκολο, φυσικά είναι αλλά για να σε βοηθήσω να συζητήσουμε τα δίδακτρα.:smile:

Εννοείς ότι για να εξηγήσεις σωστά τη συμπεριφορά ενός καλωδίου πρέπει να εξηγήσεις τον μακρόκοσμο με κβαντική μηχανική. Τότε εντάξει αν αυτοί που πουλάνε τα καλώδια το κάνανε τότε αξίζουν κάθε δεκάρα από την τιμή.

1. Δεν είπα αυτό.
2. Δεν αξίζουν γιατί, όπως είπα και σε προηγούμενο θέμα (το πιο πιθανό) δεν το κάνανε.
3. Για τα δίδακτρα οκ, τα βρίσκουμε.