software raid - hardware raid

lybio

New member
11 October 2012
27
καλημερα εχω μια μητρικη η οποια δεν υποστιριζει raid, με καποιο λειτουργικο συστημα οπως freenas θα μπορουσα να κανω software raid η και αυτο πρεπει να υποστιριζεται απο την μητρικη μου ή τον sata controller([h=3]PROMISE SuperTrak EX8350)[/h]

Μια χαρά είναι τα software raid και δουλεύουν παντού ;-) προχώρα το.

Μια χαρά είναι τα software raid και δουλεύουν παντού ;-) προχώρα το.

Όλα στην ουσία software raid είναι. Άπλα αλλάζει το επίπεδο υλοποίησής τους. Ο controller έχει πιο κλειστό software και ίσως εξαρτασαι περισσότερο.

ενας φιλος μου θελει να του φτιαξω ενα data storage το οποιο θα εχει απο ταινιες, μουσικη και διαφορα αλλα αρχεια(τα οποια θα παιζουν στο htpc) ομως δεν θελει να το λειτουργει 24/7 αλλα αποτε θελει να προβαλει μια ταινια κτλπ. περιπου μου ειπε πως θελει 20 ΤΒ και σκεφτηκα να το κανω με freenas και raid 0 η 5 αφου το μηχανημα θα δουλευει λιγεσ ωρες την ημερα η την εβδομαδα τα ερωτηματα μου ειναι τα εξης:

1. Ποιο αλλο λειτουργικο θα μου πρωτινατε για την υλοποιηση αυτη?
2. Η μητρικη μαζι με τον controler φτανει στους 12 sata εαν παρω και αλλο controler θα μπορει το λειτουργικο που θα διαλεξω να τους βλεπει ολους τους σκληρους για να τους κανω software raid η τα 8 sata του controler θα ειναι ενα raid ta αλλα 8 του αλλου controler αλλο raid κτλπ. ?
3. Και καμια προταση για controler σχετικα οικονομικο! (εχω βρει καποιυς μεταχειρισμενους στο ebay αλλα μου φαινονται ψιλο μουφα http://www.ebay.com/itm/Promise-SuperTrak-EX8350-Serial-ATA-3Gb-s-PCI-Express-RAID-Controller-/170971038472?pt=UK_Computing_ComputerComponents_InterfaceCards&hash=item27ceab0308 )

Σαν παραδειγμα τα έβαλα. Υπάρχουν πολλές τέτοιες υλοποιήσεις από εταιρείες όπως fantec, raidsonic. Αυτό που προσφέρουν είναι ένα απλό raid χωρίς να σπας το κεφάλι σου τι ταιριάζει με ποιο motherboard, με ποιο λειτουργικό κλπ.