SONY W60, JVC-HD1 ή HD100?

Jargon

AVClub Enthusiast
10 February 2008
867
ΑΘΗΝΑ
Υστερα από διάβασμα των διαφόρων threads έχω καταλήξει σε αυτούς τους projectors. Θα μπω κατευθείαν στο ψητό"

Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που πέρνω προβολέα οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Αξίζει ένας να πάρψ τώρα η να περιμένω καινούρια αναμενόμενα μοντέλα

2) Αξίζει να πάρω μια πολύ καλή ηλεκτρική οθόνη 120" (π.χ STEWART curved που θα έχω χρόνια) και τον HD1 ή W60 ή μια πιο μέτρια και τον HD100 η ακόμη τον W100?

Βοήθεια πριν κάνω καμιά πατάτα!!

Τον μόνο που έχω δει είναι τον HD1 σε μια οθόνη περίπου 1500 ευρώ (δεν θυμάμαι μάρκα) 100:9.

Επίσης ο προβολέας θα χρησιμοποιέιται μόνο για ταινείες και κατα βάση HD (1080p) μέσω PS3 (αργότερα θα πάρω και standalone) και HTPC (VGA 8800GTS).

Μπορεί να είμαι μειοψηφία αλλά δεν είμαι υπέρ της ακριβής οθόνης, δεν έχω δεί καμία που να δικαιολογεί τα λεφτά της. Την συγκεκριμένη δεν την έχω δεί καθόλου.
Τώρα για προβολέα...
Δεν είδα πουθενά στις επιλογές σου DLP. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που τους έχεις αποκλείσει;
Αρχικά θα σου πώ οτι "καλύτερος προβολέας" δεν υπάρχει.
Παίζουν πολλλά πράγματα ρόλο στο τι θα πάρεις τελικά στο πανί, αλλά και τι θές να πάρεις στο πανί.
Άλλος είναι καλύτερος στην ευκρίνεια, άλλος στο φώς, άλλος στο μαύρο, άλλος στο contrast, άλλος στα χρώματα και πάει λέγωντας. Κάποιοι συνδιάζουν αρκετά από τα παραπάνω αλλά κανένας όλα.
Εσύ τι ζητάς; Και που θα βλέπεις; Στο σαλόνι σου; Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο; Πού;
Έτσι χοντρικά σου λέω οτι, αυτοί οι 4 που αναφέρεις, αποδίδουν ανάλογα με την τιμή τους. Προσωπικά, αν διέθετα τα λεφτά για αγορά και συντήρηση (1000 Ε η λάμπα) θα έπαιρνα τον 200-άρη.
Πολύ μεγάλο ρόλο στην επιλογή σου παίζει και το πόσο εκτιμάς οικονομικά μιά διαφορά της τάξεως του 10-15% στην εικόνα.
Έχω την εντύπωση πάντως οτι όποιον και να επιλέξεις πατάτα δεν πρόκειται να κάνεις. Τα σύγχρονα μηχανάκια, κι όχι μόνο αυτά αλλά και αρκετά άλλα και μάλιστα πολύ φτηνότερα, έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο που σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται πατάτες.
Θα σου πρότεινα πάντως, επειδή είσαι και πρωτάρης, να μην πληρώσεις πολλά λεφτά...
Μπές στο "κόλπο" πρώτα κι αν δείς οτι το γουστάρεις το άθλημα έχεις χρόνο μπροστά σου να "τα σκάσεις"... Μην ανησυχείς, απ' αυτό δεν ξεφεύγεις εύκολα.
icon12.gif

Για να βοηθήσω στις απαντήσεις να συμπληρώσω κάποιες λεπτομέριες:

Ο χώρος θέασης θα έιναι μέρος του σαλονιού που θα χρησιμοποιώ για home cinema. Όταν λέω μέρος εννοώ ένα παραλληλόγραμμο χώρο 4.5μ Χ 8μ. Με μια διευκρινηση όμως ότι από τα 8μ τα καθαρά για τις θέσεις θέασης θα είναι τα 4.5-5μ αλλά μπορώ να χρησιμοποιήσω και τα υπόλοιπα 3 για τα πίσω ηχεία. Φανταστείται έαν Γ που κάνει το σαλόνι και τη μια του πλευρά Home Cinema.

Εν πάσει περιπτώση η απόσταση θέασης θα είναι περίπου 4 μέτρα (Αντε 4.5). Το σπίτι έχει όμως έχει 5 μέτρα ταβάνι σε μερικά σημεία. Τεσπα τα βασικά αυτά είναι για το χώρο θέασης και θα βγάλω φωτογραφίες κάποια στιγμή.

- Για το πανί θα προτιμούσα να πληρώσω κάτι καλό τώρα και να μην το αλλάζω στο μέλλον και θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν πρέπει να πάω σε κυρτό πανί αν και θα προτιμούσα μηχανική οθόνη λόγο χώρου. Παρ'όλα αυτά αν το κυρτό δίνει καλύτερη αίσθηση το προτιμώ. Επίσης που θα έπρεπε να κινηθώ για να πάρω μια Stewart 120" ηλεκτρική και αν υπάρχει ηλεκτρική κυρτή. Ολα αυτά αν αξίζει βέβαια η επένδυση. Γιατί μέχρι τώρα δεν έιμαι πολύ σίγουρος.

-Τέλος όσον αφορά το τι θέλω στο πανί. Το ιδανικό (για εμένα) θα ήταν ότι δίχνει μια KURO Full HD 60" παίζοντας Blu Ray. Και πιο συγκεκριμένα μου αρέσουν τα θερμά χρώματα και το καλό μαύρο μαζί με καλό sharpness.
Ο 200-αρης ο SONY αποκλείεται λόγο κόστους οπότε μέχρι τον w100 ή HD100.

Επίσης θα συμφωνήσω ότι τελικά δεν ξεφεύγεις εύκολα από το χόμπι αυτό αλλά μπορώ να σου πώ ότι είναι πολύ καλύτερο από την προηγούμενη λόξα μου (PC Modding και Cooling) που έφτασα να ξοδέψω 10,000 Ευρώ για ένα PC (χωρίς τα εργαλεία που αγόρασα) και τελικά αποφάσισα πως δεν έχω τόσο χρόνο πια για PC και πόσο κακή επένδυση είναι σε σχέση με τον ήχο και την εικόνα.

είναι πολύ καλύτερο από την προηγούμενη λόξα μου (PC Modding και Cooling) που έφτασα να ξοδέψω 10,000 Ευρώ για ένα PC (χωρίς τα εργαλεία που αγόρασα) και τελικά αποφάσισα πως δεν έχω τόσο χρόνο πια για PC και πόσο κακή επένδυση είναι σε σχέση με τον ήχο και την εικόνα.

Δε σε βλεπω σε καλο δρόμο.... :ADFADF1:

Αν παντως ο σονυ 200ρης σου φαινεται ακριβος, οι οθονες που ρωτας ειναι...αστα να πανε. Ηλεκτρική, κυρτή και stewart... άλλο ενα σαλονακι περνεις με αυτα τα χρηματα.

Κι εγω ειμαι της γνωμης παντως πως οι ακριβες οθονες ειναι δυσαναλογα ακριβες γι' αυτο που προσφερουν στην εικονα, και αυτο το προσφερουν κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες (bat cave κτλ.).

Ωστόσο και ο ψυχολογικός παραγοντας είναι σημαντικος...

Δε σε βλεπω σε καλο δρόμο.... :ADFADF1:

Αν παντως ο σονυ 200ρης σου φαινεται ακριβος, οι οθονες που ρωτας ειναι...αστα να πανε. Ηλεκτρική, κυρτή και stewart... άλλο ενα σαλονακι περνεις με αυτα τα χρηματα.

Κι εγω ειμαι της γνωμης παντως πως οι ακριβες οθονες ειναι δυσαναλογα ακριβες γι' αυτο που προσφερουν στην εικονα, και αυτο το προσφερουν κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες (bat cave κτλ.).

Ωστόσο και ο ψυχολογικός παραγοντας είναι σημαντικος...

Ε ο 200αρης να πω την αλήθεια ξεφεύγει και δεν νομίζω να αποδίδει διπλά από τον HD1. Επίσης δεν σημαίνει ότι επειδή την έκανα με το PC θα ξανακάνω τα ίδια.

Οπότε για Οθόνη κυρτή τι λέτε αξίζει η όχι? Αν ναί ας πούμε 1500-1700 ευρώ φτάνουν? Επίσης υπάρχει ηλεκτρίκή? Και τέλος δεν θα υπάρχουν ειδικές συνθήκες (bat cave).

Με εξαίρεση τον HD 100 (όπου και εκεί η διαφορά απόδοσης είναι μικρή ενώ η διαφορά τιμής μεγάλη), για πολλούς δεν υπάρχει ακόμα προβολέας που να χτυπάει τον HD 1.

Από εμένα λοιπόν:

HD 1 + Μία ηλεκτρική Screenline ~110 των ~1.000 και είσαι jet (σύνολο ~4-5Κ).

Με εξαίρεση τον HD 100 (όπου και εκεί η διαφορά απόδοσης είναι μικρή ενώ η διαφορά τιμής μεγάλη), για πολλούς δεν υπάρχει ακόμα προβολέας που να χτυπάει τον HD 1.

Από εμένα λοιπόν:

HD 1 + Μία ηλεκτρική Screenline ~110 των ~1.000 και είσαι jet (σύνολο ~4-5Κ).

Συμφωνω σε ΟΛΑ με τον Σείριο...:ernaehrung004:
Επίσης, αν παρεις τον HD1, μπορεις να αγορασεις και μια πιο φθηνη οθονη ακομα... Γυρω στα 500-600 ευρώ... Εγώ έχω μια Ultrascreen των 400 ευρώ στις 105 ιντζες, και ειμαι ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ.... -bye-

Με βλέπω για HD-1 μιας και ο HD100 που είναι και ο μόνος που έχω δει μου άρεσε πολύ. Θεωρώ ότι θα είναι κοντά. Ο άνθρωπος που μου τον έδειξε μου είπε ότι έχει 20% καλύτερη απόδοση από τον HD1 αλλά πολύ μεγαλύτερη διαφορά τιμής.

Για οθόνη κυρτή τι λέτε?

Για τετοια οθονη που σκεφτεσε, κοιτα εδω http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=22323 και για λεπτομεριες ρωτα τον φιλο που ξεκινησε το θρεντ.

ηλεκτρικη κυρτη δεν νομιζω να γινεται, οποτε, μονο σταθερη. Σε αυτην την περιπτωση, θα σου αρεσε να εχεις στο σαλονι σου μια μονιμως σταθερη οθονη ???

Σχετικα με προβολεα, δεν θα σου πω γνωμη, κοιτα καποιους και αποφασισε.

Και πρωτου ξεκινησεις αυτην την διαδικασια, κανε εναν προυπολογισμο που θελεις να φτασεις.

Να δωσεις ας πουμε 4-5 χιλιαρικα για εναν προβολεα και κανα χιλιαρικο για πανι, παμε στις 5-6000. Μετα ?
Ηχεια?
Ενισχυτες?
(να μην δωσεις και 3-4 χιλιαρικα και εκει? εχεις και μεγαλο χωρο....)

Κατι σημαντικο (πολυ κατα την ταπεινη μου γνωμη), εχεις "συμβιωσει" με προβολεα ξανα?
Αν οχι, ποσο λες οτι θα σου αρεσει, ποσο πολυ θα βλεπεις?
Αξιζει να δωσεις ενα 6 χιλιαρο (καλα, δεν μιλαμε για stewart οθονη), για να βλεπεις 2 ταινιες τον μηνα πχ. ?

εχεις δει εναν προβολεα της ταξης κοντα στο 2χιλιαρο ? (πχ benq 5000),

Αν λοιπον δεν εχεις δει/συμβιωσει με προβολεα, σκεψου καλα τα παραπανω, (τα οποια ο γραφων, ουδεποτε τα σκεφτηκε)

Ντίνο να απαντήσω σε μερικές από τις ερωτήσεις σου.

- Σχετικά με την κυρτή οθόνη μάλλον όχι διότι κι εγώ αμφιβάλω ότι υπάρχει ηλεκτρική και δε θέλω να την βλέπω στο σαλόνι. Οπότε σκεφτόμουν μέχρι 1500 ευρώ ηλεκτρική εφόσον έχει νόημα. Αν όχι πιο φθηνή.

- Σχετικά με τα ηχεία και τον ενισχυτή τα έχω δώσει είδη τα χιλιάρικα. Τα ηχεία μου είναι:

>>> KEF IQ9 MAIN
>>> KEF IQ6c 3 δρόμων κέντρο
>>> 2 δίπολα KEF IQ8ds στο πλάϊ
>>> 2 IQ3 πίσω με sub πλάϊ
>>> Το SUB KEF PSW 3500 12" 300W.

Ενισχυτή έχω είδη τον ONKYO TX-NR 905

-Τηλεόραση έχω την SAMSUNG LEM52 FULL HD 52"

- BluRay Player PS3

-XBOX360 ELITE (για Games)
-Wii (Για την παρέα)

- HTPC με:
- Case Origen S21T 12" Touch Screen
- Core2 Duo overclocked 3.6Ghz
- 4GB DDR2 (overclocke)
- Nvidia 8800GTS 512MB
- 1.5 TB HDs
- Auzentech X-Meridian
- Logitech DinovoEdge

Όπως βλέπεις το μόνο που λείπει είναι οθόνη και projector και δεν συμβιβάζομαι με low end λύσεις όταν μπορώ αλλά με middle to high. Ε, αφού το ξέσκισα ας τελειώνω λοιπόν γιατί κοντεύω να μηδενίσω τις πιστωτικές (ξεπλήρωσα) και με τρώνε.

Οσον αφορά τις τανείες δεν βλέπω μόνο 2 το μήνα αλλά περίπου 10-15 και επίσης βλέπω κατα βάση MKV 1080p ή Bluray μιας και δεν με ενδιαφέρουν οι ελληνικοί υπότιτλοι. Ε θα πάιζω αραιά και που και κανένα παιχνίδι. Οπότε μόνο δεν θα κάθεται ο projector. Κακώς βέβαια πήρα αυτή την τηλεόραση τώρα που θέλω projector. Τεσπα θα βλεπει η γυναικα μου, στο θέμα μας λοιπόν.

Φίλε Jargon , ο HD-1 έχει ήδη αντικατασταθεί από το νέο HD-1x ο οποίος έχει HDMI 1.3 Η τιμή είναι σχεδόν ίδια. Η κύρια διαφορά του HD-1x από τον HD-100 είναι στο contrast και μερικώς στα οπτικά μέρη.
Τους είδα και τους 2 δίπλα -δίπλα στο εξωτερικό και αγόρασα τον HD-100 γιατί ήταν πολύ κοντά σε μαύρο στον G90 crt που είχα. Οι Sony έχουν το κακό της γρήγορης αλλαγής λάμπας, ιδίως ο 200 όπου κάθε 450 ώρες θα θέλεις 1000$.

Όσο για τον Infocus 83, τον είδα σε κόντρα με τον HD-100 και δε με ικανοποίησε. Πολύ δύσκολος στην εγκατάσταση (πρέπει να τοποθετηθεί με απόκλιση έως 10cm), εικόνα με αρκετή οξύτητα αλλά μέτρια μαύρα και contrast, πολλά artifacts σε απλό DVD και πολύ λιγότερα σε Blu-Ray. Ακόμη και με το νέο Denon 3800 σε DVD δεν είχε καλή εικόνα,αντίθετα με Blu-Ray πολύ -πολύ καλύτερα
Κάτι μου λέει ότι ο εσωτερικός Scaler του είναι optimized μόνο για HD ώστε
να πέσει η τιμή του προβολέα.

Απάντηση: Re: SONY W60, JVC-HD1 ή HD100?

Όσο για τον Infocus 83, τον είδα σε κόντρα με τον HD-100 και δε με ικανοποίησε. Πολύ δύσκολος στην εγκατάσταση (πρέπει να τοποθετηθεί με απόκλιση έως 10cm), εικόνα με αρκετή οξύτητα αλλά μέτρια μαύρα και contrast, πολλά artifacts σε απλό DVD και πολύ λιγότερα σε Blu-Ray. Ακόμη και με το νέο Denon 3800 σε DVD δεν είχε καλή εικόνα,αντίθετα με Blu-Ray πολύ -πολύ καλύτερα
Κάτι μου λέει ότι ο εσωτερικός Scaler του είναι optimized μόνο για HD ώστε
να πέσει η τιμή του προβολέα.

Όσο αφορά την εγκατάσταση συμφωνώ(δύσκολος μεγάλο offset φακός παράκεντρα) και δεν είναι μόνο 10cm όταν μιλάμε για μια οθόνη δυο μέτρων.
Τα όποια artifacts έχουν να κάνουν με την χρήση του BR .
Εαν τον συγκρίνεις άμεσα Α-Β με τον 100 και έχοντας επιλέξει την θέση της ίριδας στην μέση τότε ναι θα έχεις άσχημο επίπεδο μαύρου.

Παρέλειψα βέβαια να πω ότι ο 83 έχει πολύ φώς, είναι ιδανικός αν δεν παίζεις με πλήρη συσκότιση η αν θέλεις οθόνη πάνω από 120 ίντσες.