Sony’s Revolutionary Curved Sensor Released

Για να δούμε... Δεν την συμπαθώ ιδιαίτερα ως φωτογραφική εταιρεία, αλλά αν περιμέναμε από τους καθιερωμένους Canonikon αληθινή πρόοδο, ζήτω που καήκαμε!
 
this sensor promises 1.4x better sensitivity in the middle and 2x better sensitivity in the corners!

Λες?
 
Πακέτο με λιγότερο θόρυβο και μείωση αριθμού - απλοποίηση διορθωτικών στοιχείων (γυαλιών δηλαδή) στους φακούς...
 
Νομίζω πως αυτή είναι μια σπουδαία φάση στην εξέλιξη των ψηφιακών μηχανών. :-)
Αυτοί οι καμπύλοι αισθητήρες , όταν εξελιχθούν, θα λύσουν όλα τα προβλήματα που έχουμε στις γωνιές του κάδρου και θα επιτρέψουν ακόμα πιο μικρά full frame σώματα.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια βέβαια. Ρίξτε μια ματιά σε ένα παράδειγμα http://52cameras.co.uk/?p=1137
 
New Sony Creates Curved CMOS Sensor

Τα τελευταία χρόνια η Sony έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην εξέλιξη αισθητήρων για φωτογραφικές μηχανές.
Τώρα η Sony θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στην τεχνολογία αισθητήρων εξελίσσοντας τον κυρτό αισθητήρα!

Λεπτομέρειες για το νέο επίτευγμα της Sony δημοσιοποιήθηκαν στο IEEE Spectrum, το περιοδικό του Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Ο αισθητήρας αυτός είναι τύπου CMOS και μιμείται τον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή ο οποίος φυσικά είναι κυρτός και όχι επίπεδος.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι λόγω της κυρτότητας του αισθητήρα, το φως πέφτει επάνω του απευθείας και όχι λοξά. Το χαρακτηριστικό αυτό τον κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο, ενώ επιτρέπει την τοποθέτηση πιο επίπεδων φακών και μεγαλύτερου aperture για περισσότερο εισερχόμενο φως στον αισθητήρα.

Επίσημα η Sony ανακοίνωσε ότι εργάζεται επάνω σε δύο διαφορετικούς αισθητήρες , έναν full frame μεγέθους 43mm και έναν μικρότερο των 11mm ο οποίος είναι ιδανικός για φορητές συσκευές και μικρές φωτογραφικές μηχανές.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η τεχνολογία αυτή σύμφωνα με τον Kazuichiro Itonaga (Sony’s R&D) είναι πολύ κοντά στην παραγωγή και μέχρι σήμερα η Sony έχει φτιάξει περισσότερους από 100 κυρτούς αισθητήρες με την τεχνολογία της.

http://spectrum.ieee.org/tech-talk/...reates-curved-cmos-sensors-that-mimic-the-eye
 

Attachments

  • curved-sensor-sony.jpg
    curved-sensor-sony.jpg
    36.8 KB · Views: 84
  • sony-curved-cmos-sensor-02-570.jpg
    sony-curved-cmos-sensor-02-570.jpg
    96.9 KB · Views: 87
Re: New Sony Creates Curved CMOS Sensor

Αυτή την περίοδο (ξανα)διαβάζω το "Made in Japan" του Akio Morita (μακαρίτης πρώην "ιστορικός" πρόεδρος της εταιρείας). Παρότι δυσεύρετο, αξίζει να το αναζητήσετε - θα καταλάβετε πολλά για τους Ιάπωνες και την sony ειδικότερα... Το γεγονός ότι δεν διστάζουν να βγουν από τις αγορές που δεν μπορούν να έχουν πλεονέκτημα λόγω R&D (laptop π.χ.), λέει πολλά για το τι θα δούμε ακόμα!
 
Re: New Sony Creates Curved CMOS Sensor

Ενας απο τους guru (χωρίς εισαγωγικά ..) οπτικος μηχανικός .. στα Dpreview forum τα λέει αλλιώς ..

http://www.dpreview.com/forums/post/53873674

Ιωσήφ έφη ..

"The curved sensor myth gets debunked here every few months.

Read the papers that accompany Sony's work. The sensor is curved because they stressed the substrate to alter electron mobility. Now that they've proved that this is a good thing to do, they're working on ways of inducing stress while retaining a more useful flat sensor. In short, the curvature was an unpleasant side-effect of a useful research path.

Some PR guys got ahold of this and went all psycho, the way PR guys do.

Optically, the curved sensor counters one aberration, curvature of field. It does nothing about spherical aberration (the primary resolution limiting factor for fast lenses), astigmatism, chromatic aberration, or distortion. It simply makes lens design more difficult."
 
Re: New Sony Creates Curved CMOS Sensor

Μάλιστα... Πολύ ενδιαφέροντα και τα δύο post. Στην πράξη νομίζω θα φανεί τι είναι καλύτερο. Πάντως μου φαίνεται καλή ιδέα ο κυρτός αισθητήρας. Αλλά από την άλλη και οι επίπεδοι μέχρι τώρα μια χαρά είναι. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.
 
Re: New Sony Creates Curved CMOS Sensor

Μα ήδη ο αισθητήρας της 7r αντιμετωπίζει το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Επίσης σε αυτά τα πρώϊμα στάδια, δεν νομίζω ότι υπάρχουν "θέσφατα", ας περιμένουμε λίγο... Όπως περιμένουμε και τον οργανικό αισθητήρα των panasonic - fuji.