SOS! Έχασα όλα τα Contacts. Δε μπορώ ν' ανοίξω το Backup αρχείο PIM της Sony Ericsson

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
10,230
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ο τίτλος τα λέει όλα.

Είχα το (παμπάλαιο) κινητό Sony Ericsson V600i. Σ' αυτό με τον καιρό είχαν συγκεντρωθεί πλήθος επαφών (contacts), σημειώσεων κλπ.
Επειδή ήταν φανερό πως το κινητό μου ήταν στα τελευταία του κατάφερα να στείλω το σύνολο των επαφών του μέσω σύνδεσης Blutooth στο NetBook μου.

Δημιουργήθηκε ένα αρχείο με όνομα V600i.pim

Εν τω μεταξύ μου έπεσε κάτω το παλιό κινητό και είναι μάλλον απίθανο να ξαναλειτουργήσει, ακόμα και προσωρινά.

Δυστυχώς δεν έχω πουθενά αλλού αντίγραφο των επαφών και μου είναι πολύτιμες. Ψάχνοντας στο google βρίσκω πως το αρχείο pim που δημιουργήθηκε αντιστοιχεί στα αρχικά Personal Information Manager που χρησιμοποιεί η Sony Ericsson.

Υπάρχει τρόπος να ανοίξω το αρχείο και να δω τις επαφές μου μέσα από τα Windows; Αν δεν μπορέσω να τις δω θα χάσω την επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους, ακόμα και στενούς φίλους μου.

Έχω ήδη πάρει καινούργιο κινητό: το Android LG E610v. Υπάρχει τρόπος να μεταφέρω σ' αυτό τις επαφές από το Backup αρχείο που έχω πάρει;

Αλλά κι' αυτό να μη γίνεται το πιο σημαντικό είναι ν' ανοίξω το αρχείο και να τις δω. Να μη χάσω την επικοινωνία με τους φίλους μου.

Ένα SOS βρε παιδιά! :frown:

Διαβάζω τη σελίδα που με παραπέμπεις, αλλά δε βλέπω λύση από κει. Το πρόγραμμα που παραπέμπει αφορά "Pocket PC 2003, Windows Mobile 5.0, Pocket PC, WM6/6.1/6.5 Professional devices". Το μόνο που έχω είναι ένα αρχείο Backup των επαφών του κινητού σε .PIM format σωσμένο στο NetBook (Windows 7).

Πως να το ανοίξω και τουλάχιστον να μπορώ να το διαβάσω, αυτό είναι το πιο μεγάλο μου πρόβλημα...

Τα νέα μέχρι στιγμής είναι δυσάρεστα. Κατέβασα και εγκατέστησα το Sony PC Companion. Δυστυχώς μάταια. Για να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια, ζητάει προηγουμένως να συνδέσω τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου. Ωραία! Αφού το συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο είναι χαλασμένο με τι να συνδέσω; Κι' αν λειτουργούσε, δεν θα είχα καμμία ανάγκη...

Όπως έχουν τα πράγματα, αν δεν καταφέρω ν' ανοίξω και να διαβάσω αυτό το .PIM αρχείο, έχω ήδη χάσει την επαφή με πολλούς φίλους και συνεργάτες.

Κάνε αρχικά για σιγουριά ένα αντίγραφο του αρχείου για να μην σου πάθει κάτι και μετά δοκίμασε να το ανοίξεις με winrar (μετονόμασε το αντίγραφο σε ταδε.rar για να το ανοίξει) ή με excel ή να κάνεις edit το αρχείο με το Total Commander (http://www.ghisler.com/download.htm , δεξί κλικ στο αρχείο να κοκκινίσει και edit κάτω). Αν είσαι τυχερός μπορεί να δεις τα περιεχόμενα και αν έχεις μόνο επαφές μέσα μπορεί να τις διαβάσεις.

Last edited:
Κάνε αρχικά για σιγουριά ένα αντίγραφο του αρχείου για να μην σου πάθει κάτι και μετά δοκίμασε να το ανοίξεις με winrar (μετονόμασε το αντίγραφο σε ταδε.rar για να το ανοίξει) ή με excel ή να κάνεις edit το αρχείο με το Total Commander (http://www.ghisler.com/download.htm , δεξί κλικ στο αρχείο να κοκκινίσει και edit κάτω). Αν είσαι τυχερός μπορεί να δεις τα περιεχόμενα και αν έχεις μόνο επαφές μέσα μπορεί να τις διαβάσεις.
Από τα παραπάνω δοκίμασα τα δύο πρώτα.
Το WinRar δεν αναγνωρίζει το αρχείο και το θεωρεί κατεστραμμένο.

Το Excel αντίθετα ανοίγει το αρχείο -με κάποια διαδικασία μετατροπής πρώτα. Προκύπτει ότι ολόκληρο το αρχείο είναι ένα σύνολο από επί μέρους VCARDS.

Το περιεχόμενο μπορεί να διαβαστεί όταν είναι με λατινικούς (αγγλικούς) χαρακτήρες, όχι όμως όταν είναι στα ελληνικά, οπότε εμφανίζονται ακαταλαβίστικα αλφαριθμητικά ψηφία.
Παραθέτω πιο κάτω ένα παράδειγμα αποσπάσματος από το αρχείο. Πρόκειται για τη δική μου καταχώρηση που κατάφερα να εντοπίσω. Τα τηλέφωνα έχουν αντικατασταθεί με κόκκινους αστερίσκους για ευνόητους λόγους.

Ότι είναι γραμμένο στα ελληνικά (σημειώσεις, διευθύνσεις κλπ) εμφανίζεται με ακατάληπτους χαρακτήρες. Υπάρχει τρόπος να τα μετατρέψω και να τα διαβάσω;

Κάποια άλλη λύση μήπως;

BEGIN:VCARD
VERSION:2.1
N;CHARSET=UTF-8:Studio Sonus Naturalis;
TITLE;CHARSET=UTF-8:Mr.
ORG;CHARSET=UTF-8:Sonus Naturalis
TEL;HOME:+30210*******
TEL;CELL:+306944******
TEL;FAX:+30210*******
TEL:+3028420*****
EMAIL;INTERNET;PREF;CHARSET=UTF-8:****@ath.forthnet.gr
EMAIL;INTERNET;CHARSET=UTF-8:***************@yahoo.com
EMAIL;INTERNET;CHARSET=UTF-8:
ADR;HOME;CHARSET=UTF-8;ENCODING=QUOTED-PRINTABLE:;;=CE=A0=CF=81=CF=89=CF=84=
=CE=BF=CF=80=CE=B1=CF=80=CF=80=CE=AC 27;=CE=97=CE=BB=CE=B9=CE=BF=CF=8D=CF=8=
0=CE=BF=CE=BB=CE=B7;=CE=91=CF=84=CF=84=CE=B9=CE=BA=CE=AE=CF=82;16343;=CE=95=
#ΟΝΟΜΑ?
NOTE;CHARSET=UTF-8;ENCODING=QUOTED-PRINTABLE:=CE=97=CF=87=CE=BF=CE=B3=CF=81=
=CE=B1=CF=86=CE=AE=CF=83=CE=B5=CE=B9=CF=82-=CE=95=CF=80=CE=B5=CE=BE=CE=B5=C=
F=81=CE=B3=CE=B1=CF=83=CE=AF=CE=B1 =CE=89=CF=87=CE=BF=CF=85-=CE=9C=CE=BF=CF=
=85=CF=83=CE=B9=CE=BA=CE=AD=CF=82 =CE=A0=CE=B1=CF=81=CE=B1=CE=B3=CF=89=CE=B=
3=CE=AD=CF=82
BDAY:20540424
X-IRMC-LUID:000200000000
END:VCARD

Το Total Commander δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Αν όμως πρόκειται να μου βγάλει κι' αυτό κάτι παρόμοιο θα είναι δώρο άδωρο...

Με την (από)κωδικοποίηση δεν μπορώ να βοηθήσω. Θα πρότεινα να επιμείνεις και με με άλλο (από)συμπιεστικό πρόγραμμα (ζιπ, 7ζιπ) αλλά και το http://www.filefacts.net/program-281-pim-archiver που δεν ξέρω αν σου κάνει αλλά και με το total commander (είναι πολύ γρήγορη η εγκατάσταση και δεν χρειάζεται να πληρώσεις για να δοκιμάσεις. Το πιθανότερο είναι βέβαια να μην σου βγάλει κάτι διαφορετικό).

Εντελώς διά της μπακαλικής και εφόσον είναι πολύ σοβαρά αυτά που θες, μπορείς αυτά που σου βγάζει να τα αντιστοιχίσεις στα ελληνικά γράμματα με την βοήθεια αυτού του πίνακα: http://www.utf8-chartable.de/unicode-utf8-table.pl?start=896&number=128. Δεν βρήκα κάποιον αυτόματο μετατροπέα αλλά μπορείς να φτιάξεις κάποιον κανόνα σε κάποιο εξελόφυλλο (ή και στο word. Π.χ.: Αντικατάσταση του ==cf==84 με τ, κλπ) για να σου κάνει τις μετατροπές ώστε να σου βγουν οι ελληνικοί χαρακτήρες. Ίσως κάποιος φίλος συνφουμίστας έχει κάποια πιο γρήγορη λύση βέβαια.

Last edited:
σου έχω την πιο απλή λύση. Απλά αλλαζεις την επέκταση του αρχείου σε .vcf (πχ mycontacts.vcf), μπαίνεις στο Gmail --> Contacts --> More --> Import contacts και το δίνεις το αρχέιο σου.

Μετα θα περαστούν αυτόματα και στο νέα σου android κινητό εφόσον χρησιμοποιείς το ίδιο google account ;)

20130122080547.png

Last edited:
Well...
Ανοίγεις το αρχείο με notepad.
Κάνεις Save as και κάτω κάτω σου έχει την επιλογή, αντί για ansi να το σώσεις σε UTF-8.
Το σώζεις έτσι και το ανοίγεις με το excel. :smile: