SOS..πιθανοτατα καηκε το τουιττερ..τι κανω???

nigio

Established Member
22 December 2008
284
παιδια εχω την υποψια οτι σταθηκα ατυχος στην αγορα του πρωτου μου ηχοσυστηματος,διοτι κατα πασα πιθανοτητα το τουιτερ του δεξιου ηχειου καηκε..

system:Ονκυο 608
ηχεια:heco victa 500
συμπτωματα..α)στο συστημα ηχοσταθμισης ο ηχος τεσταρισματος του δεξι ηχειου ειναι διαφορετικος,οι υψηλες συχνοτητες ακουγονται "νεκρες".
β)στα τραγουδια παω κοντα στο αριστερο ηχειο κ στις υψηλες συχνοτητες κουφαινωμαι ενω στο δεξι δεν νοιωθω τιποτα..κριμα ρε γ*μ*το δεν εχει περασει ουτε ενας μηνας απο τοτε που τα αγορασα..πειτε μου τι κανω?η εγγυηση τι μπορει να μου προσφερει?

Θυμάσαι αν έγινε κάτι και κάηκε το tweeter;
Στη δική μου περίπτωση πχ το DAC έστειλε ενα spike, οταν το αναψα, και απο αμέλεια είχα ξεχασει τον ενισχυτή ανοιχτό, οπότε το spike πήγε στα ηχεία κι αποχαιρέτησα τα tweeter.

Aν δεν συνέβη κάτι απο δική σου αμέλεια, ίσως και να σε καλύψει η εγγύηση αν και αμφιβάλλω. Αυτό που μπορείς να κανεις πλέον ειναι να πας το ηχείο για αλλαγή tweeter ή να αγοράσεις ανταλλακτικό και να το αλλάξεις μόνος σου.

το οτι παιζω σε υψηλη ενταση μπορει να εχει ρολο?ή επισης μερικες φορες ανεβαζω το trebble ,που ισως αυτο να φταιει...δεν μπορω να φανταστω κατι αλλο,και επισης ποιος ο λογος να μην το καλυψει η εγγυηση?επισης επισης δεν πηρα ηχεια για να τα ακουω κατω απ τη μεσο της εντασης..συνηθως τα βαζω στο μισο,αντε λιγο παραπανω...

το οτι παιζω σε υψηλη ενταση μπορει να εχει ρολο?ή επισης μερικες φορες ανεβαζω το trebble ,που ισως αυτο να φταιει...δεν μπορω να φανταστω κατι αλλο,και επισης ποιος ο λογος να μην το καλυψει η εγγυηση?επισης επισης δεν πηρα ηχεια για να τα ακουω κατω απ τη μεσο της εντασης..συνηθως τα βαζω στο μισο,αντε λιγο παραπανω...

αυξημένη ένταση+αύξηση treble = κάψιμο tweeter

τα ηχεία καίγονται σπάνια από καθαρή ισχύ, τις περισσότερες φορές καίγονται από ψαλιδισμό του ενισχυτή , από παραμόρφωση -bye-

αν συνεχίσεις να ακούς κατω από αυτές τις συνθήκες θα καούν πάλι...

για υψηλές εντάσεις, θα έπρεπε να αγοράσεις ένα σετάκι ηχεία μόνιτορ- αυτοενισχυόμενα τα οποία αφενός έχουν ενσωματωμένο τον κατάλληλο ενισχυτή (ή τους κατάλληλους ενισχυτές σε κάποιες περιπτώσεις, όπου tweeter και woofer οδηγούνται από ξεχωριστούς ενισχυτές) και αφετέρου είναι φτιαγμένα για πολύωρες ακροάσεις σε υψηλές εντάσεις !

άλλαξε συνήθεια...
εκτός του ότι ακούς λάθος, θα σου ξανασυμβεί.-bye-

Απάντηση: Re: SOS..πιθανοτατα καηκε το τουιττερ..τι κανω???

μου θυμησες εναν παλιο καλο μου φιλο που καθε μηνα πηγαιναμε για νεο τουιτερ στην αλλη ακρη της αθηνας για τα focal του...

ηταν λιγο κουφος αυτος, και παραγωγος τρομαρα του στο δευτερο...
τα τρεμπλα στο συν 6....

δε σε λενε μακη ε?
πλακα κανω...-bye-

Πάρε Klipsch. Θα κάψεις πρώτα τα αυτιά σου και μετά τα ηχεία...

Θυμάσαι αν έγινε κάτι και κάηκε το tweeter;
Στη δική μου περίπτωση πχ το DAC έστειλε ενα spike, οταν το αναψα, και απο αμέλεια είχα ξεχασει τον ενισχυτή ανοιχτό, οπότε το spike πήγε στα ηχεία κι αποχαιρέτησα τα tweeter.

Aν δεν συνέβη κάτι απο δική σου αμέλεια, ίσως και να σε καλύψει η εγγύηση αν και αμφιβάλλω. Αυτό που μπορείς να κανεις πλέον ειναι να πας το ηχείο για αλλαγή tweeter ή να αγοράσεις ανταλλακτικό και να το αλλάξεις μόνος σου.

Το φοβάμαι και εγώ αυτό το θέμα..Δεν ξέρω γιατί, αλλά 3-4 φορές έχει συμβεί να βάλω ταινία και να έχω αυξήσει την ένταση απο την αρχή (όταν φεύγεις απο το μενού του blueray και πάει να αρχίσει η ταινία) και να έρθει spike με κίνδυνο να κάψει τα τουίτερ. Πλέον στην αρχή το έχω χαμηλά και όταν μπεί η ταινία αυξάνω, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό? Και αν ξεχαστώ καμιά φορά δηλαδή θα ρισκάρω να τα πάρω στο χέρι?Δεν είναι λογικό αυτό...

Οσο είχα μάπα ενισχυτή (Marantz 1090) που από καθαρότητα ήταν σκέτη λάσπη, το κάψιμο των tweeter ήταν κάτι που είχα μάθει να ζω μαζί.

Σε θέση flat ακουγόταν ένα εντελώς ψόφιο πράμα. Καλύτερα ακουγόταν ένα ...τρανζιστοράκι!

Ηξερα ότι ήταν λάθος αλλά δεν ακουγόταν με τίποτα αν δεν ήταν loudness και πρίμα τέρμα!

Οταν μετά έφτιαξα μόνος μου τους Tiger 0.1 (σχεδίαση Bryston, κάτι πολύ πιο σοβαρό από τη βλακεία που είχα για ενισχυτή), τότε ακόμα και +/-1 db ενίσχυση σε πρίμα/μπάσα μου ακουγόταν εντελώς ανισσόροπο και λάθος..

Οπότε φίλε μας, πάρε ένα σωστό ενισχυτή και δε θα χρειαστεί ποτέ πια να πειράξεις τη τονική ισορροπία, και κατά συνέπεια, δε θα ξανακάψεις tweeter.