Σούρλα , ακόμα κι οι αλεξίθυμοι κάποτε λυγίζουν

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
ή
"Οταν η συνθετική τελειότητα συνάντησε το απώγειο της συγκινησιακής φόρτισης"

Σημερα το απόγεμα , έχοντας αναβάλλει -παρά την θέληση μου- ένα ραντεβού για αύριο το πρωί και έχοντας τακτοποιήσει αρκετές εκκρεμότητες ( the early bird catches the worm) αποφάσισα να προσφέρω στον εαυτό μου την πολυτέλεια να μείνει σπίτι .

Βέβαια , για να λέμε και του στραβού το δίκαιο , σ' αυτήν μου την απόφαση συνετέλεσε τα μάλα , η πρωινή άφιξη του πλήρους κύκλου του Δαχτυλιδιού των Νιμπελούγκεν
21JX5K5A1NL._AA115_.jpg

δια μπαγκέτας του Sir Georg Solti .

Oπότε , το κουτί ανοίχτηκε μετά μεγίστης προσοχής κι αφού τα 14 cd του έγιναν αντικείμενο φετιχιστικής προσέγγισης , μετά ήρθε το κρίσιμο ερώτημα "από που ν' αρχίσω ;" Που καλύτερα από τις Βαλκυρίες , κυρίως για την αναγνωρισιμότητα που απολαύουν από την εποχή του "Αποκάλυψη τώρα" . Παίρνω λοιπόν το πρωτο από τα 4 cd των Βαλκυριών , το τοποθετώ ευλαβικά - σαν να με πρόσεχε ο Βάγκνερ -στο συρτάρι και έχοντας ένα κάποιο άγχος για την ηχητική ποιότητα του , αρχίζω ν´ακούω .

Γρήγορα διαλύθηκαν οι φόβοι για την ηχογράφηση . Εξαιρετική , λαμβάνοντας υπ' όψιν την ηλικία της , με καλά δυναμικά , καθαρή , τι άλλο να ζητήσει κανείς .

Και ενώ έχω απορροφηθεί μέσα στο έργο με το λιμπρέτο ανα χείρας , και τα μάτια μου να παίζουν από το γερμανικό κείμενο στην Αγγλική μετάφραση , ξαφνικά παγώνω . Η τρίχα μου σηκώνεται κάγκελο και κοντεύω να βουρκώσω . Ο James King , ως Siegmund τραγουδά : "Walse , Walse ! Wo ist dein Schwert ?" H επίκληση του στον πατέρα του είναι συγκλονιστική ( Πού είναι το σπαθί σου , που μου υποσχέθηκες ; ) .

Νομίζω ότι αυτή ήταν η πιό συγκινησιακά φορτισμένη φράση που έχω ακούσει ποτέ μου και η πιό συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή που έχω ζήσει κατά την ακρόαση μουσικής . Η φωνή του King ( που δεν τον ήξερα , ομολογώ , μέχρι σήμερα και που λατρεύω από σήμερα ) τρυπά την ψυχή μου και αντιλαμβάνομαι , hic et nunc , ότι ακούω την τελειότερη μουσική που έχω ακούσει και συγχρόνως ακούω μουσική που με έχει συγκινήσει ,και μιά φωνή που με έχει μαγέψει . Οταν τελείωσε όλο το cd ( το πρωτο από τις Βαλκυρίες , εννοείται ) ξανάβαλα το ίδιο κομμάτι για να ξαναακούσω αυτή τη φωνή .

Μετά έβαλα την κόρη μου για ύπνο .

Ουάου. Τώρα πρέπει να βρώ κάπου 860 λεπτά ελεύθερα για να ακούσω συνεχόμενο όλο το Δαχτυλίδι .

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
Kυρίως γιά τό προσωπικό κείμενο..
Κάποια στιγμή πάρε τό μονό c.d. από τήν 1η πράξη τών Βαλκυριών μέ Walter..
Παρ´ότι δέν συνήθιζα να αγοράζω ´μισές όπερες´αυτό μού τόβαλε μέ τό ζόρι στό χέρι ο Δαμιανός..Είχε απόλυτο δίκιο.
Υ.Γ
Αλεξιθυμία...Υπερβολές..Απλώς είσαι καλός αμυντικός.;);)

μπα , μόλις αφομοιώσω αυτό θα πάω για τον πλήρη κύκλο με Bohm . Είχα παλιά σε βινύλιο απόσπασμα από Βαλκυρίες με Φον Κάραγιαν , αλλά δεν μούλεγε και τόσα πολλά , καίτοι βαγκνερικός από μικρός

Σου άρεσε έ;

Λες, είπα διαβάζοντας αρχικά, να αγοράσω τον κύκλο δεύτερο χέρι και σκοτωμένο;

Αλλά μπάαα. Ατυχία!

:music-smiley-004:

Τον Bohm τον έχω βάλει κι εγώ στο μάτι, καθώς και την εκτέλεση του Furtwangler, που μου είχε προτείνει ο Έκτορας.

Το Δαχτυλίδι είναι η μόνη όπερα που έχω ακούσει ως τώρα (και αποφεύγω αρκετά την κλασική).

Ντοκ, φοβερό κείμενο.

Σου άρεσε έ;

Λες, είπα διαβάζοντας αρχικά, να αγοράσω τον κύκλο δεύτερο χέρι και σκοτωμένο;

Αλλά μπάαα. Ατυχία!

:music-smiley-004:

Βαγγέλη , άμα αγοράζω Wagner δεν υπάρχει περίπτωση να το πουλήσω . -bye-

Αμα ήταν κανας Βέρντης , κανας Πουτσίνης :flipout::flipout: άνετα

Ε, χμμ..
έχω καραψηθεί και μόνο από τη περιγραφή

..τυχαία πέρναγα απ'έξω, συνεχίζω προς τις βρούβες, προορισμό που με υποχρέωσε η χθεσινή ακρόαση του καινούργιου Wyatt.

ή
"

Ουάου. Τώρα πρέπει να βρώ κάπου 860 λεπτά ελεύθερα για να ακούσω συνεχόμενο όλο το Δαχτυλίδι .

καλά....:smash:
κόψε λίγο τα μέλια....:HTEHEH56:

πάντως πάρτο μαζί αν θέλεις γιά το ταξίδι...-bye-

Απάντηση: Re: Σούρλα , ακόμα κι οι αλεξίθυμοι κάποτε λυγίζουν

καλά....:smash:
κόψε λίγο τα μέλια....:HTEHEH56:

πάντως πάρτο μαζί αν θέλεις γιά το ταξίδι...-bye-

είσαι με τα καλά σου ; Θα ακούμε το Καλπασμό των Βαλκυριών και θα κολλήσει το πόδι στο γκάζι και θα πέφτουν οι κλήσεις σαν βροχή ;

Δημήτρη, έχει εσωτερικότητα, οι μελωδίες και η φωνή του σε τσακίζoυν, δυσκολεύτηκα να διανοηθώ ότι ένας παππούς τα λέει έτσι.
Θα τα κουβεντιάσουμε κι από κοντά.

Πες μου τώρα κι εμένα, πως να προσεγγίσω τη μουσική που περιγράφεις πιο πάνω, που για μενα είναι out of my usual waters?

Απάντηση: Re: Σούρλα , ακόμα κι οι αλεξίθυμοι κάποτε λυγίζουν

είσαι με τα καλά σου ; Θα ακούμε το Καλπασμό των Βαλκυριών και θα κολλήσει το πόδι στο γκάζι και θα πέφτουν οι κλήσεις σαν βροχή ;

Προετοιμάσου σωστά: ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ, ΛΕΜΕ! :smash:

Πες μου τώρα κι εμένα, πως να προσεγγίσω τη μουσική που περιγράφεις πιο πάνω, που για μενα είναι out of my usual waters?

τα πράγματα είναι απλά
Διαβάζεις κατ' αρχήν το λιμπρέτο . Γίγαντες , Θεοί , νάνοι , κακοί , καλοί και επαμφοτερίζοντες , νεράϊδες , πριγκίπισσες , πονηροί τύποι εν γένει , κάτι εξώγαμα αδέλφια που κοντεύουν να ερωτευτούν o ένας τον άλλον , μη γνωρίζοντας την συγγένεια τους , κάτι κακοί που έχουν ξεκληρίσει καποιους άλλους κακούς και όλο τους το σόι , ιππότες , δράκοι , ο Ρήνος , χρυσός , μπόλικος χρυσός , ένα καταραμένο δαχτυλίδι που δίνει στον κάτοχο του απόλυτη κυριαρχία κ.ο.κ. Α! και η Μπρουμχίλντε . Ωραίες ιστορίες . Ο άνθρωπος ενάντια στην μοίρα του , στο πεπρωμένο του , σε μιά συνεχή μάχη με θεούς και άλλους ανθρώπους μέσα από συμμαχίες , δολοπλοκίες κλπ κλπ

Και μετά η μουσική . Ο Βάγκνερ είναι οι Swans της κλασικής. Αργός , επιβλητικός , με μιά υποβόσκουσα δύναμη , αυτοκρατορικός , σκοτεινός όσο και οι Γερμανικοί και Σκανδιναβικοί θρύλοι , ζοφερός αλλά συγχρόνως μεγαλειώδης , αισιόδοξος , γεμάτος μελωδίες και leimmotiv. Η ορχήστρα είναι η ίδια ( ή σχεδόν με τους λοιπούς κλασικούς ρομαντικούς ) . Αλλά
τα έγχορδα είναι ένα συμπαγές ετοιμοπόλεμο τείχος , τα πνευστά είναι τα ανίκητα σπαθιά έτοιμα να ξιφουλκήσουν , η όλη ορχήστρα είναι ένας μουσικός οδοστρωτήρας που κατευθύνεται πάνω σου . Ο Βάγκνερ είναι η αρχή της σύγχρονης μουσικής μέσα στην κλασική παράδοση στα όρια της μη τονικότητας .

Φυσικά τον ακούς μόνος σου
Φυσικά δεν ασχολείσαι με κάτι άλλο ταυτόχρονα ( και νάθελες δεν...)
Φυσικά του παραδίνεσαι
Και φυσικά he takes prisoners. FOR LIFE.

Re: Απάντηση: Σούρλα , ακόμα κι οι αλεξίθυμοι κάποτε λυγίζουν

τα πράγματα είναι απλά
Διαβάζεις κατ' αρχήν το λιμπρέτο . Γίγαντες , Θεοί , νάνοι , κακοί , καλοί και επαμφοτερίζοντες , νεράϊδες , πριγκίπισσες , πονηροί τύποι εν γένει , κάτι εξώγαμα αδέλφια που κοντεύουν να ερωτευτούν o ένας τον άλλον , μη γνωρίζοντας την συγγένεια τους , κάτι κακοί που έχουν ξεκληρίσει καποιους άλλους κακούς και όλο τους το σόι , ιππότες , δράκοι , ο Ρήνος , χρυσός , μπόλικος χρυσός , ένα καταραμένο δαχτυλίδι που δίνει στον κάτοχο του απόλυτη κυριαρχία κ.ο.κ. Α! και η Μπρουμχίλντε . Ωραίες ιστορίες . Ο άνθρωπος ενάντια στην μοίρα του , στο πεπρωμένο του , σε μιά συνεχή μάχη με θεούς και άλλους ανθρώπους μέσα από συμμαχίες , δολοπλοκίες κλπ κλπ

πω πω κουράστηκα ήδη...
μουσική είπαμε να ακούσουμε, όχι να διαβάσουμε τον Ελευθερουδάκη ή το πόλεμος και ειρήνη....

Τέλος πάντων...
έχω εμπιστοσύνη (?) στο γούστο σου.
Γιά να τα λες έτσι κάτι συμβαίνει...:AFADF0:

Re: Απάντηση: Σούρλα , ακόμα κι οι αλεξίθυμοι κάποτε λυγίζουν

χρυσός , μπόλικος χρυσός , ένα καταραμένο δαχτυλίδι που δίνει στον κάτοχο του απόλυτη κυριαρχία κ.ο.κ. Α! και η Μπρουμχίλντε . Ωραίες ιστορίες . Ο άνθρωπος ενάντια στην μοίρα του , στο πεπρωμένο του , σε μιά συνεχή μάχη με θεούς και άλλους ανθρώπους μέσα από συμμαχίες , δολοπλοκίες κλπ κλπ
Για την εκλογη προεδρου στο ΠΑΣΟΚ ειναι?

Σε κάποιο άλλο τόπικ μπήκε το ερώτημα για βιβλία στα ελληνικά για το Δαχτυλίδι. Λοιπόν, το παρακάτω είναι πολύ ενδιαφέρον:

Ρίχαρντ Βάγκνερ - Το "Καθαρά Ανθρώπινο"
http://www.lemoni.gr/shop/details.asp?ProductID=89531

b9789608354227

"Η ιδέα που διαπερνά όλη την προβληματική του Βάγκνερ είναι το καθαρά ανθρώπινο: η πέραν των συμβατικοτήτων - κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών - ανθρώπινη υπόσταση και συμπεριφορά. Είναι η αξία του ανθρώπου ως ανθρώπου. Ο καινούριος κόσμος που υπόσχεται το Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν βγαίνει μέσα από την καταστροφή του παλιού, του κόσμου της εξουσίας".
Ο συγγραφέας εξετάζει τις φιλοσοφικές, αισθητικές και πολιτικές αντιλήψεις του Ρ. Βάγκνερ, όπως εκφράζονται στην τόσο σημαντική και ριζοσπαστική καλλιτεχνική του δημιουργία. Αντικρούει την εικόνα του συνθέτη, που κατασκεύασε η εθνικιστική και ναζιστική προπαγάνδα, ως μονοδιάστατη, άδικη και μη τεκμηριωμένη. Ανασυνθέτει, επίσης, τις αισθητικές και πολιτικές συζητήσεις του 19ου αιώνα καταδείχνοντας τη σημασία και την επικαιρότητά τους για την εποχή μας.

Και μερικά λινκς για το βιβλίο:

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14522&m=S08&aa=1
http://www.politikokafeneio.com/biblio/bagner221204.htm