spdf και soundblaster

Pink Panther

Established Member
17 June 2006
188
Αττική
Καλημέρα.

Γνωρίζει κάποιος αν η ψηφιακή έξοδος της pci live (σε mini jack) είναι οπτική ή ψηφιακή;

Θέλω να δω τι ποιότητα ήχου θα πάρω από το PC συνδέοντάς το με το dac A324 της MF.

Αν δεν κάνω λάθος είναι ψηφιακή. Θα χρειαστείς ένα καλώδιο digital κι έναν αντάπτορα minijack --> RCA για τη σύνδεση

Καλημέρα.

Γνωρίζει κάποιος αν η ψηφιακή έξοδος της pci live (σε mini jack) είναι οπτική ή ψηφιακή;

Θέλω να δω τι ποιότητα ήχου θα πάρω από το PC συνδέοντάς το με το dac A324 της MF.

Οταν κανεις τη δοκιμή γράψε μας εντυπώσεις.
Ενδιαφέρομαι για παρόμοια σύνδεση οπότε θα μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το off topic αν παρανόησα.
Επειδή μπερδεύτηκα λίγο, η οπτική είναι ψηφιακή έξοδος, κατά συνέπεια μάλλον ρωτάς αν η έξοδος της κάρτας σου εκτός από αναλογική είναι και οπτική, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στα laptop, για να την συνδέσεις με το DAC σου.
Αν είναι , που δυστυχώς δεν το γνωρίζω θα πρέπει να ανφέρεται όμως στο site της εταιρίας, θα χρειαστείς μία οπτική ίνα και έναν αντάπτορα οπτικής σε mini jack σαν αυτόν στην φωτογραφία.

Attachments

• TOSLINK2OPTICAL.jpg
    TOSLINK2OPTICAL.jpg
    9.6 KB · Views: 26
Καλημέρα.

στη σειρά X-Fi ExtremeMusic η τελευταία τρύπα από δεξιά είναι ψηφιακή. αλλά ελίναι είσοδος JACK, οπότε για να συνδεθεί το ομοαξονικό καλώδιο (coaxial) χρειάζεταιι κάποια "ανταπτοριά"

H Creative στο δικτυακό της κατάστημα πουλά ειδικό εξωτερικό module με 30 περίπου ευρώ, σου δίνει από μία ψηφιακή ομοαξονική & οπτική είσοδο κι από μία ψηφιακή ομοαξονική και οπτική έξοδο.

Ακόμα, η X-fi έχει εσωτερικά θέση με πιν που μπορείς να συνδέσεις το ειδικό spdif εξαρτηματάκι που βγάζει ομοαξονική έξοδο - υπήρχε ε κάποια motherbooard σαν πρόσθετο optional εξάρτημα.

ΝΟΜΊΖΩ ΠΩς ΑΡΚΕΤΆ ΑΠΌ ΤΗΝ x-FI ισχύουνκαι στη Live. Ας κοιτάξεις και σττο μάνουάλ της.

μινι καρφι σε θυληκο rca χρησιμοποιω στην δικια μου
και απο εκει ενα καλωδιο rca αρσενικο σε αρσενικο[coaxial]
στον ψηφιακο ενισχυτη

Καλημέρα.

Σορρυ, αλλά αγουροξυπνημένος έγραψα άλλα αντί άλλων! :bang:

Εννοούσα αν είναι οπτική ή ηλεκτρική (coaxial).

Σορρυ, αλλά αγουροξυπνημένος έγραψα άλλα αντί άλλων! :bang:

Εννοούσα αν είναι οπτική ή ηλεκτρική (coaxial).

ηλεκτρική;

coaxial = ομοαξονική (ομοαξονικό καλώδιο)

Απάντηση: Re: spdf και soundblaster

μινι καρφι σε θυληκο rca χρησιμοποιω στην δικια μου
και απο εκει ενα καλωδιο rca αρσενικο σε αρσενικο[coaxial]
στον ψηφιακο ενισχυτη

Οπότε πρέπει να είναι ηλεκτρική.

Συνέδεσα όμως μικρό καρφί σε αυτήν και το RCA από την άλλη στο dac, αλλά δεν λάλησε...

Αναρρωτιέμαι μήπως το ψηφιακό σήμα δεν είναι αναγνωρίσημο από το dac, αλλά μόνο από ψηφιακό ενισχυτή. (είναι δυνατόν; )

Tο manual αναφέρει "6channel or compressed AC-3 SPDIF output connection to external output for connection to external digital devices or digital speaker system".

Να συμπληρώσω ότι είχα τικάρει την επιλογή digital output only στο play control.

ηλεκτρική;

coaxial = ομοαξονική (ομοαξονικό καλώδιο)

Ναι Testos, (έγραφα την ώρα που συμπλήρωσες).

Νομίζω πως η ομοαξονική έξοδος ονομάζεται αλλιώς και ηλεκτρική, επειδή έτσι μεταφέρει το σήμα. Anyway, το απέδωσες σωστότερα!

Re: Απάντηση: Re: spdf και soundblaster

Οπότε πρέπει να είναι ηλεκτρική.
Αναρρωτιέμαι μήπως το ψηφιακό σήμα δεν είναι αναγνωρίσημο από το dac, αλλά μόνο από ψηφιακό ενισχυτή. (είναι δυνατόν; )

Το DAC σου θα καταλάβει οποιοδήποτε σήμα μπορεί να αποκωδικοποιήσει, και δεδομένου οτι μιλάμε για ένα audio DAC θα μπορεί να δουλέψει με στερεοφωνικό PCM 16/44 (και με πολύ λίγες πιθανότητες ίσως έως 24/96).
Αν το τροφοδοτείς με κάτι άλλο π.χ. AC3 / dts / MP3 κλπ 99% δεν θα το "καταλάβει".
Ίσως είναι χαζό αυτό που ρωτάω, αλλά το τροφοδότησες με σήμα από CD?
btw το SPDIF είναι ένα interface που μπορεί να μεταφέρει σήμα με διαφορετικές κωδικοποιήσεις. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ορίσεις ότι το σήμα είναι PCM 16/44 κάπου απο τις επιλογές της κάρτας σου.

Last edited:
Πήγαινε στις ρυθμίσεις τις κάρτας σου και επέλεξε spdif out για να το ακούσεις να λαλάει...

Ναι Testos, (έγραφα την ώρα που συμπλήρωσες).

Νομίζω πως η ομοαξονική έξοδος ονομάζεται αλλιώς και ηλεκτρική, επειδή έτσι μεταφέρει το σήμα. Anyway, το απέδωσες σωστότερα!

"ηλεκτρική" , αποκλείεται. Δεν είμαι βέβαια τεχνικός (μάστορας ή επιστήμονας) για να το τεκμηριώσω.

H σωστότερη απόδοση (νομίζω) είναι αυτή που είδα σε επόμενο μήνυμα, SPDIF, δηλαδή Sony Philips Digital InterFace.

Αντιγράφω από:
http://estream.schule.at/index.php?modul=glossar&glosslang=gr

coaxial cable Ομοαξονικό καλώδιο.Είναι ένα καλώδιο με δύο χάλκινους αγωγούς ο ένας ενσωματωμένος μέσα στον άλλο. Οι αγωγοί είναι θωρακισμένοι από δύο πλαστικά επίπεδα και ένα πλεγμένο χάλκινο δίχτυ ανάμεσά τους. Το καλώδιο αυτό μπορεί να υποστηρίζει δίκτυα υψηλής ταχύτητας (broadband) και χρησιμοποιείται επίσης στην καλωδιακή τηλεόραση.

ή από:
http://www.asxetos.gr/search/search.asp?txtKeyword=CAL&Submit=true&offset=380&section=0

Optical και Coaxial

- Αποτελούν τις πιο συνηθισμένες ψηφιακές εξόδους ήχου, τις οποίες συναντάμε σε όλα σχεδόν τα DVD player της αγοράς. Η οπτική έξοδος (optical) μεταφέρει τα δεδομένα με τη μορφή παλμών φωτός μέσα από έναν οπτικό αγωγό. Το βύσμα εξόδου έχει τετράγωνο σχήμα και ονομάζεται Toshlink. Η ομοαξονική (coaxial) σύνδεση μεταφέρει τα δεδομένα μέσα από ένα μεταλλικό καλώδιο. Το βύσμα εξόδου έχει την τυπική ομοαξονι κή κυκλική μορφή (RCA). Αν αναπαράγετε πολυκάναλα μουσικά DVD (DVD-Audio και SACD), ο ήχος που θα πάρετε είναι αποκλειστικά στερεοφωνικός.

Last edited: