spdif/analog ?

Downhill

New member
16 October 2007
96
καλημέρα!επειδή τα έχω μπεδέψει θα ήθελα κάποιος να μου ξεκαθαρίσει το εξής...

απο διάφορα πόστ μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση οτι το SPDIF δεν είναι τόσο ποιοτικό όσο η άναλογική επιλογη... ισχύει κάτι τέτοιο?

είναι λοιπόν προτιμότερο να μήν δώσω τον ήχο στον ενισχυτή μέσω spdif?

Εξαρτάται απο το ποια συσκευή έχει τα καλλίτερα dac.

Αν τα έχει το player πας αναλογικά.
Αν τα έχει ο ενισχυτής πας ψηφιακά.

Και λέγοντας "αναλογική" φαντάζομαι πως εννοείς να συνδέσεις όλα τα ανεξάρτητα κανάλια (π.χ. 5.1 ή 7.1 κ.λ.π.) με αναλογικό τρόπο άρα και αντίστοιχο αριθμό καλωδίων από την πηγή προς τον ενισχυτή σου, ε;
Πράγμα που θα σημαίνει πως αυτό το υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές για τις οποίες αναφέρεσαι αλλά και ότι εσύ θα μπορούσες να το κάνεις, ε;

α, κατάλαβα...εννοείται οτι ο ενισχυτής εχι τα καλύτερα dac οπότε ψηφιακά...

@cosmosKGR: ΧΑΧΑΧΑΑ!!! ωραίος!!

ρε παιδιά άλλη μία ερώτηση!

Πήγα σε γνωστό μαγαζί που ανακάλυψα μέσω του φόρουμ για καλώδιο ομοαξονικό για σύνδεση απο την SPDIF στον ενισχυτή...

Εννοείται πως είμαι άσχετος στο θέμα καλωδίωσης και φαίνεται (απλά ζητάω ότι λέει το manual). Ρώτησα και εγώ λοιπόν για καλωδιάκι 2μ και στην αρχή μου λέει ο ένας απο τους πωλητές 9ε τα 2 μέτρα. Μετά πετάγεται ο άλλος και λέει, "όχι ρε αυτό! 9ε αυτο?". Κάνει λοιπόν τους υπολογισμούς του ο άλλος και λέει, "ΑΑΑ! ΝΑΙ! για 2 μέτρα 30 ε!"

-ρε παιδιά ακριβό δεν είναι??
-και τί ενισχυτή έχεις?
-yamaha rxv1700
-ε, σίγουρα το θές το ακριβό!!!! Θα έχεις jitter αν δεν είναι καλό το καλώδιο μπλα μπλα μπλα...

Σας φαίνεται νορμάλ αυτή η τιμή ρε παιδία? Είμαι ασχετος αλλα σύμφωνα με τα λίγα που ξέρω 2 μ καλό ομοαξονικό είναι γύρω στα 10-15ε!

αξίζει να πάρω το ακριβότερο καλώδιο και πώς θα διαπιστώσω άν όντως είναι ανώτερης ποιότητας?

Απάντηση: Re: spdif/analog ?

@cosmosKGR: ΧΑΧΑΧΑΑ!!! ωραίος!!
Ευχαριστώ βέβαια, αν και δεν έκανα πλάκα πριν, απλά ουσιαστικά σε ρώταγα για το αν πράγματι ήξερες τί θα σήμαινε η λύση της αναλογικής σύνδεσης σε πολυκάναλο σύστημα!
Τεσπα όμως...

Πήγα σε γνωστό μαγαζί που ανακάλυψα μέσω του φόρουμ για καλώδιο ομοαξονικό για σύνδεση απο την SPDIF στον ενισχυτή...

Εννοείται πως είμαι άσχετος στο θέμα καλωδίωσης και φαίνεται (απλά ζητάω ότι λέει το manual). Ρώτησα και εγώ λοιπόν για καλωδιάκι 2μ και στην αρχή μου λέει ο ένας απο τους πωλητές 9ε τα 2 μέτρα. Μετά πετάγεται ο άλλος και λέει, "όχι ρε αυτό! 9ε αυτο?". Κάνει λοιπόν τους υπολογισμούς του ο άλλος και λέει, "ΑΑΑ! ΝΑΙ! για 2 μέτρα 30 ε!"

-ρε παιδιά ακριβό δεν είναι??
-και τί ενισχυτή έχεις?
-yamaha rxv1700
-ε, σίγουρα το θές το ακριβό!!!! Θα έχεις jitter αν δεν είναι καλό το καλώδιο μπλα μπλα μπλα...

Σας φαίνεται νορμάλ αυτή η τιμή ρε παιδία? Είμαι ασχετος αλλα σύμφωνα με τα λίγα που ξέρω 2 μ καλό ομοαξονικό είναι γύρω στα 10-15ε!

αξίζει να πάρω το ακριβότερο καλώδιο και πώς θα διαπιστώσω άν όντως είναι ανώτερης ποιότητας?

Το θέμα της τιμής στα καλώδια ήχου είναι πολυσυζητημένο, και κάθε φορά καταλήγει σε τσακωμό.

Άποψή μου είναι να πας σε ένα καλώδιο s/pdif ανάλογο της κατηγορίας του ενισχυτή σου. Αν πούμε ότι ξοδεύεις συνολικά το 10% της αξίας του ενισχυτή σου σε καλώδια, μιλάμε για περίπου 80-90 . Από αυτά, στο s/pdif καλώδιο δεν αναλογούν ούτε 8.. Οπότε, πάρε ένα απλό καλώδιο και μην το σκέφτεσαι.

Διαφορές είναι πολύ απίθανο να ακούσεις.

Re: Απάντηση: Re: spdif/analog ?

Ευχαριστώ βέβαια, αν και δεν έκανα πλάκα πριν, απλά ουσιαστικά σε ρώταγα για το αν πράγματι ήξερες τί θα σήμαινε η λύση της αναλογικής σύνδεσης σε πολυκάναλο σύστημα!
Τεσπα όμως...

Όπως τα περιέγραψες στο προηγούμενο post σου είναι. Πρέπει η κάρτα ήχου να βγάζει αναλογικές εξόδους και αυτές να τις συνδέσεις στον ενισχυτή σου. Με τον τρόπο αυτό ο ενισχυτής απλά ενισχύει το σήμα - δεν αποκωδικοποιεί.

Στην αγορά κυκλοφορούν, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσει κανείς πολλά χρήματα πχ 90 ευρώ για καλώδιο SPDIF 2 μέτρων! Εκτός αν το καλώδιο είναι για ...φιλανθρωπικούς σκοπούς και θέλει να δωρίσει το 95% της τιμής! :flipout:

Να δώσεις για αναλογικά καλώδια έχει νόημα, αφού το σήμα υφίσταται έως και σοβαρές απώλειες και κάθε απώλεια που προστίθεται, φαίνεται. Επίσης ισχυρές παρεμβολές μπορεί να επηρεάσουν. Στο ψηφιακό τα πράγματα είναι πολύ ευκολότερα. Οι απώλειες και οι παρεμβολές πρέπει να περάσουν ένα κατώφλι για να υπάρξει διαφορά. Και όταν υπάρξει, θα γίνει απότομα και έντονα αισθητή (πιθανόν με ολοκληρωτική κατάρρευση του σήματος, ή παράσιτα) -πριν από αυτό, δεν θα προκύψει καμία αλλαγή.

Προσωπικά, χρησιμοποιώ SPDIF σύνδεση μήκους 24 μέτρων. Φαντάσου με τη λογική των εμπόρων τι χρήματα θα είχα δώσει: (90/2) x 24 = 1080 ευρώ!!!
Πήγα και πήρα απλώς ένα καλό καλώδιο δορυφορικής (75Ω) με φύλλο αλουμινίου στη θωράκιση (συγκεκριμένα από τον Βενιέρη Αγ. Παύλου 57 -Περιστέρι) -δύο τύπους είχε, ένα φθηνό και ένα ακριβό -το ακριβό ήταν γύρω στο ένα ευρώ το μέτρο! Έβαλα (με κολλητήρι) και δύο εξ' ολοκλήρου μεταλικά RCA καλής ποιότητας στις άκρες και το πέρασα στους τοίχους. Το καλώδιο ποτέ δεν παρουσίασε το παραμικρό, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο!

Last edited:
EDIT: Σόρυ, λάθος :bang: :40 ήταν τα μέτρα!!! 24 ήταν το HDMI του προβολέα!!!

Last edited:
soto απο περιέργεια, πόσο σου κοστίσανε τα 2 αυτά καλώδια και απο πού τα πήρες? Ρωτάω γιατί και εγώ ενδιαφέρομαι να ρίχνω projector στην βεράντα στον απέναντι τοίχο μιάς πολυκατοικίας (πραγματικό summer cinema) και μέχρι τώρα το έκανα με ένα λάπτοπ που δεν σηκώνει HD.

Απο άποψη ποιότητας εικόνας τί λενε?

soto απο περιέργεια, πόσο σου κοστίσανε τα 2 αυτά καλώδια και απο πού τα πήρες? Ρωτάω γιατί και εγώ ενδιαφέρομαι να ρίχνω projector στην βεράντα στον απέναντι τοίχο μιάς πολυκατοικίας (πραγματικό summer cinema) και μέχρι τώρα το έκανα με ένα λάπτοπ που δεν σηκώνει HD.

Για το πρώτο αναφέρω στο ποστ (με κόστος τα 40μ. ~ 40 ευρώ).
Για το δεύτερο (το HDMI) 25μετρο (24 ήταν η απόσταση) είναι το ACCELL UltraRun Series HDMI/HDMI, το είχα παραγγείλει από Αμερική από την Coolbee, συγκεκριμένα αυτό: http://www.coolbee.com/Accell_B068C_082B_43_HDMI_82ft_CL3_Cable_p/av-accl-ultrarunhh25mcl3-0001.htm

Το HDMI μου πήγε (τότε) $240 το καλώδιο + $170 κούριερ (ήμουν και βιαστικός) +100 ευρώ τελωνείο (το εκτελώνισα ο ίδιος) = 400 ευρώ. Αν βέβαια το παράγγελνα με USPS (αν τους το ζητούσα) θα πλήρωνα μόνο $240 + πες $25 μεταφορικά = $265 = 181 ευρώ. σημερινά (μάλλον χωρίς τελωνείο). Το καλώδιο αυτό έχει ενσωματωμένο ενισχυτή στην άκρη που συνδέεται με την οθόνη/προβολέα (εντός του βύσματος) και έχει υποδοχή για τροφοδοσία από ένα μικρό τροφοδοτικό που περιλαμβάνεται. Απ' ότι βλέπω όμως, σήμερα η τιμή έχει πέσει στο μισό ($133 = 91 ευρώ)!

Αν αναφέρεσαι για την ποιότητα κατασκευής, είναι πολύ καλή και έχει και 10 χρόνια εγγύηση! Για την ποιότητα εικόνας δεν τίθεται θέμα.

Last edited: