spdif και καρτα γραφικων! Δυσκολο προβλημα!

Jerry

New member
5 February 2008
28
Παιδια αντιμετοπιζω ενα προβλημα.
ΥΠαρχει μια τηλεοραση sony η οποια ειναι συνδεμενη με το pc μεσω hdmi.

Το hdmi in της TV δεν παιρνει απο αλλου ηχο αν και εχει υποδοχη επειδη το καλωδιο ειναι hdmi(το καταλαβαινει), εβαλα ανταπτορες αλλα παλι τιποτα , θελει dvi καλωδιο με ανταπτορα το οποιο δεν μπαινει στη καρτα γραφικων.(δεν υπαρχει βυσμα ελευθερο)

Η μητρικη δεν εχει spdif , ετσι πηρα μια καρτα ηχου που βγαζει spdif απο mini jack.

Η καρτα γραφικων θελει 2 καλωδια spdif και ενα gnd.

Εδω ειναι η καρτα ηχου, να φτιαξω καλωδιο με στεροφωνικο mini jacl για να βγαλω το spdif? εδω βλεπω οτι εχει διαφορα σε stero spdif και σε souround!
Αυφου το hdmi μετεφερει 5,1 εδω γιατι δειχνει οτι με ενα καλωδιο μεταφερει μονο stereo.
http://support.creative.com/kb/showarticle.aspx?sid=5764

και το στερο μου κανει δεν με νοιαζει, στο στερεοφωνικο mini jack το κατω κατω ειναι το gnd , το spdif που θα το βαλω? στο μεσαιο η στο ακριανο?

Last edited:
Η κάρτα ήχου που έχεις, πρέπει να έχει και εσωτερικό spdif out, όπως επίσης και η κάρτα γραφικών αντίστοιχο εσωτερικό spdif in(Διαφορετικά θα έπρεπε να είχε drivers για να οδηγήσει τον ήχο στην hdmi). Αν βρείς λοιπόν το spdif out πάνω στην πλακέτα της κάρτας ήχου και το συνδέσεις(με το αντίστοιχο καλωδιάκι-πεντάπινο συνήθως), με την spdif in της κάρτας γραφικών, θα οδηγήσεις έτσι τον ήχο μέσω hdmi στην τηλεόραση σου.

δεν εχει εσωτερικη συνδεση για αυτο θελω να το παρω απο την εξωτερικη

Μπορείς να μου πείς, τα μοντέλα της TV, κάρτας γραφικών και κάρτας ήχου?

Μπορείς να δώσεις λίγο παραπάνω πληροφορίες ως το προς τι θέλεις να κάνεις γιατί με μπέρδεψες λίγο :-)

Αν κατάλαβα καλά έχεις συνδέσει την TV με HDMI (in) <---> HDMI (out) PC σωστά? και θέλεις να πάρεις τον ήχο όχι από την HDMI αλλά από αλλού (SPDIF)? Και να τον δρομολογήσεις ξεχωριστά στην TV? :hmmmm2:

Aυτό δεν θα παίξει παρεπιμπτόντως, τουλάχιστον στη Samsung που έχω δοκιμάσει - η TV θα περιμένει τον ήχο από το HDMI. Επιλέγει ως πηγή την HDMI και κάνει "mute" κατά κάποιο τρόπο τις υπόλοιπες εισόδους. Αν τα έχεις συνδέσει μέσω καλωδίου DVI (PC) ---> HDMI (TV) και ΔΕΝ είναι Dual Link το DVI, θα παίρνεις εικόνα κανονικά από το HDMI αλλά χωρίς ήχο. Αν παράλληλα συνδέσεις είτε SPDIF είτε L/R καλώδιο στην TV για να έχεις ΚΑΙ ήχο, δεν θα ακούγεται τίποτε!

Last edited:
Ναι σας μπερδεψα,
Εχω συνδεσει με hdmi καλωδιο την tv, η καρτα γραφικων εχει εισοδο εσωτερικη για spdif, 2 pins ειναι , ενα gnd και ενα spdif.
Εχω παρει τη παραπανω καρτα ηχου που δεν εχει εσωτερικη spdif και ρωταω αν γινεται να συνδεσω ενα minijack στο spdif out(εξωτερικα) και να το συνδεσω εσωτερικα στη καρτα γραφικων.

Δυστηχως η tv δεν μπορει να παρει απο αλλη πηγη ηχο, αν ειναι συνδεμενο το hdmi!δεν εχει καποια ρυθμιση, αναγαστηκα πρεπει να ειναι dvi το αρχικο βυσμα και στο τελος να εχεις ανταπτορα

Last edited:
Εξακολουθώ και είμαι μπερδεμένος! Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Πως συνδέεις την TV με το PC (κάρτα γραφικών)?

1. TV είσοδος HDMI <---> κάρτα γραφικών(PC) έξοδος HDMI [με καλώδιο HDMI-HDMI]
2. TV είσοδος HDMI <---> κάρτα γραφικών(PC) έξοδος DVI [με καλώδιο HDMI-DVI]
3. TV είσοδος HDMI <---> κάρτα γραφικών(PC) έξοδος DVI [με καλώδιο HDMI-HDMI και χρήση αντάπτορα DVI-HDMI]
4. ...
5. κ.τ.λ.

Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί. Πως ακριβώς έχεις κάνει τη σύνδεση?

Για το SPDIF, από το link που έδωσες, ο πρώτος τρόπος σύνδεσης σε ενδιαφέρει (βλέπε πρώτη φωτογραφία). Ο δεύτερος είναι μια πατέντα της Creative για σύνδεση με κάποια μοντέλα ηχείων της μόνο.

Μην ανησυχείς, βγάζει surround ήχο (διαμορφωμένο σε AC3/DTS), πρέπει να ρυθμίσεις κατάλληλα από το control panel της Creative την επιλογή SPDIF σε passthrough. Αυτό σημαίνει ότι η κάρτα δεν κάνει αποκωδικοποίηση του ψηφιακού σήματος, και το στέλνει όπως είναι κωδικοποιημένο στον ενισχυτή (ή και στην TV) για αποκωδικοποίηση (αρκεί να υποστηρίζει ο ενισχυτής/TV Dolby Digital AC3 ή DTS). Οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις νομίζω το κάνουν (DD AC3, όχι DTS), και κάνουν και downmix το AC3 5.1 σε 2.0/2.1

Έχεις το πρώτο καλωδιάκι που δείχνει η φωτό (minijack σε θηλυκό RCA)? Αν ναι, θέλεις επιπλέον ένα καλώδιο (πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου), από τη μία RCA αρσενικό και από την άλλη κατάλληλο βύσμα για να κουμπώσει στην κάρτα γραφικών. Δώσε μας και καμια φωτογραφια σε υψηλή ανάλυση της κάρτας (ή το μοντέλο) για να δουμε τι βυσμα θέλει.
Αν όχι, πρέπει να δεις/βρεις πληροφορίες, τι είδους minijack χρησιμοποιεί η Creative παραπάνω? είναι ένα απλό μονοφωνικό minijack ή όχι? μήπως έχει custom "διάκενα" πάνω στο βύσμα?

Η καρτα γραφικων εχει hdmi και η tv HDMI.(καλωδιο hdmi)
Δεν ειμαι ασχετος καταλαβανομαστε.
Οπως ειπα η καρτα γραφικων εχει εσωτερικη συνδεση!
ειναι 2 pin, το ενα gnd και το αλλο spdif.
Oλες οι καρτες γραγικων εχουν το ιδιο.

Αυτο που ρωταω ειναι αν μπορω να συνδεσω την ψηφιακη εξοδο της καρτας ηχου με την εσωτερικη εισοδο spdif της καρτας γραφικων.

Το καλωδιο θα το φτιαξω εγω, το minijack που θα παρω να ειναι mono η stereo?Αν παρω stereo που θα συνδεσω το spdif καλωδιο? Στην ακρη ή στην μεση.(το gnd κλασσικα κατω κατω.
ευχαριστω για τη βοηθεια!

Last edited:
βρηκα και αλλα στοιχεια

1)ειδα το εσωτερικο του βυσματος digital ι/ο της καρτας ηχου και ειναι στεροφωνικο

2)Αυτη ειναι η καρτα και λεει Digital I/O (με χρήση προεραιτικού module).
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.540171

3)Το οποιο ειναι αυτο
http://us.store.creative.com/Sound-Blaster-Digital-IO-Module/M/B002DS2IRA.htm

Το θεμα ειναι αν λειτουργει χωρις αυτο η ειναι απαρετητο:rifle:

Η καρτα γραφικων εχει hdmi και η tv HDMI.(καλωδιο hdmi)
Έγινε φίλε είσαι ξεκάθαρος :smile:
Απλά με μπέρδεψες με τα περί DVI adaptor και φανταζόμουν άλλα πράγματα...

Οπως ειπα η καρτα γραφικων εχει εσωτερικη συνδεση!
ειναι 2 pin, το ενα gnd και το αλλο spdif.
Oλες οι καρτες γραγικων εχουν το ιδιο.

Να υποθέσω ότι έχεις ...nVidia? Έλα πέστο μου μη με βασανίζεις άλλο!!! :smile:

Αυτο που ρωταω ειναι αν μπορω να συνδεσω την ψηφιακη εξοδο της καρτας ηχου με την εσωτερικη εισοδο spdif της καρτας γραφικων.

Ναι. γίνεται. με λίγο πειραματισμό στη συνδεσμολογία.

Το καλωδιο θα το φτιαξω εγω, το minijack που θα παρω να ειναι mono η stereo?Αν παρω stereo που θα συνδεσω το spdif καλωδιο? Στην ακρη ή στην μεση.(το gnd κλασσικα κατω κατω.
ευχαριστω για τη βοηθεια!

Εδώ είναι το θέμα. To minijack της Creative δεν είναι και ότι πιο standard. και απο τη φωτο δεν φαίνεται καλά αν είναι mono ή στερεο.

Στο mono είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Βρίσκεις ένα καλωδιάκι σαν κι αυτό το κόβεις στη μεριά των δύο μαύρων pins, κολλάς το minijack και καθάρισες (εντάξει κάνεις και μια δοκιμή μεταξύ τους). Ή αν είναι από τις soundblaster που έχουν τέτοιο βύσμα δεν χρειάζεται να τα κόψεις, απλά να βρεις τα σωστά pins πρώτα και να τα κουμπώσεις. Ή αντί για το minijack παίρνεις το καλώδιο που φαίνεται στο link που έδωσες από το site της creative, κόβεις το θηλυκό RCA και κολλάς το καλώδιο με τα δύο pins.

Στο στέρεο χρειάζεται μεγαλύτερος πειραματισμός :smile:

Κάπου έχω το κουτί και τα manuals από μια Audigy2 Platimun eX, θα τσεκάρω αν έχουν κάπου το διάγραμμα με τα pins του digital out.

Δεν νομίζω να το χρειάζεσαι το digital Ι/Ο. Είναι υπερβολή - εσύ θες μόνο output, που στο δίνει η κάρτα. Αυτό που κάνει το module είναι να σου βγάζει και optical (TOSLink) και coaxial (SPDIF), Input και Output. Δεν είναι απαραίτητο.

το εχω το καλωδιο αυτο και το ιδιο σκεφτομουν να κανω,
απλα ηθελα να αποφυγω να παρω μια καρτα που εχει 70ε με εσωτερικο κονεκτορ.Αλλα με αυτα τα λεφτα παιρνεις καινουρια καρτα γραφικων δεν αξιζει...
η καρτα ειναι ναι nvidia

Δεν το κανω τελικα θα του βαλω εναν ανταπτορα και θα το συνδεσω με vga να τελειωνω, ασε που δεν ειναι για μενα και ειδη εχω δωσε και απο τη τσεπη μου για ανταπτορες καλωδια χωρις αποτελεσμα....:violent-smiley-030::violent-smiley-030:

Ευχαριστω για τη βοηθεια!

Καλησπέρα! Βασικά να ρωτήσω και εγώ τις γνώμες σας.
Έχω το εξής σύστημα
1x Tv
1x htpc
1x av receiver
Αρχικά προσπάθησα να συνδέσω το pc με HDMI, στον ενισχυτή αλλά η εικόνα μου έκανε οριζόντιες γραμμές.. οπότε το σύνδεσα απευθείας στην tv με hdmi και μετά στον ενισχυτή με οπτική ίνα. Όλα οκ.

Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Το περισσότερο υλικό που βλέπω πλέον είναι αρχεία .mkv μέσω του Gom player (στον οποίο έχω κατεβάσει και το AC3 φίλτρο για HD ήχο).. Δεν μπορώ να πω πως ακούω σωστό 5.1 ήχο... Αν νοικιάσω blue ray δισκάκι και το βάλω στο ps3 (το οποίο είναι μόνο με hdmi στον ενισχυτή) ακούω ΠΟΛΥ καλύτερο ήχο ειδικά από τα πίσω ηχεία..

1. Θεωρείτε πως καλύτερα θα ήταν να συνδέσω το pc με HDMI (παρά με οπτική?) μέσω του ενιχυτή και αν ναι έχετε να προτείνετα κάτι να διορθώσει τις οριζόντιες γραμμές στην εικόνα??

2. Θεωρείτε πως μπορεί να φταίει ο gom player?? Αν ναι προτείνετε κάποιον καλύτερο--αν γίνεται να είναι freeware??

3. Θεωρείτε πως μπορεί να φταίνε αποκλειστικά τα αρχεία και ότι και να κάνω δε θα ακούσω ποτέ σωστό ήχο DTS ήχο από htpc και από .mkv αρχεία?? (ας πούμε από αρχεία dvdrip βάζω τον ενισχυτή στην επιλογή 5.1 stereo αλλιώς αν το αφήσω στο 5.1 prologic 2 cinema η ταινία δεν ακούγεται...)

4. Οτιδήποτε άλλο??

Εγώ σαν αναπαραγωγέα χρησιμοποιώ συνήθως τον windows media player (βάζοντας το k-lite codec pack), και πιο σπάνια τον media player classic home cinema (πάλι από το ίδιο codec pack).
H σύνδεση είναι pc -> HDMI -> tv -> οπτική ίνα -> ενισχυτής. (Ο δικός μου δεν έχει HDMI, και η τηλεόραση κάνει passthrough DD/DTS).
Δεν μπορώ να πω ότι είχα ποτέ πρόβλημα με τον ήχο.

Καλό Πάσχα κιόλας!!

Έχω ακριβώς την ίδια συνδεσμολογία αυτή την στιγμή..
(σπεύδω να κάνω edit γιατί μάλλον κατάλαβα λάθος..
εγώ έχω pc--hdmi--tv και pc--spdif--ενισχυτής.. Εσύ πας από το pc στην tv και μετά από την Tv στον ενισχυτή για ήχο ή κατάλαβα λάθος?? )

Τα αρχεία που βλέπεις είναι .mkv ή dvdrip (.avi ή κάτι άλλο χαμηλής ανάλυσης)???

Ο ήχος ξεχωρίζει σωστά στα ηχεία?? διάλογοι-- κεντρικό, δράση--μπροστινά, εφέ-- πίσω???

Last edited: