splitter, ενισχυτής και λοιπές απορίες νέωπα

gpap21

New member
14 June 2011
11
Καλημέρα παιδιά!

Θέλω να προσθέσω δεύτερη tv στο σπίτι και θέλω λίγο τη βοήθεια σας σχετικά με τα κατάλληλα προϊόντα που πρέπει να πάρω...

Καταρχήν αυτή τη στιγμή έρχεται καλώδιο από την ταράτσα, 6οροφης πολυκατοικίας στο ισόγειο, καρφώνει κατευθείαν πάνω στην TV και δίνει ικανοποιητικό σήμα. Αυτό το σήμα αν μπορώ να το βάλω και σε δεύτερη TV, οπότε σκέφτηκα το εξής:

Το υπάρχων καλώδιο θα πέφτει σε διακλαδωτή ή ενισχυτή, και μετά η πρώτη τηλεόραση θα είναι στο 1μ, η δεύτερη στα ~20μ

Ερωτήσεις:

1) Ο ενισχυτής θεωρείται πάντα καλύτερη λύση έναντι του απλού splitter? Παίζει να δημιουργήσει προβλήματα? Αυτός είναι αρκετός? Εκτός από απλό splitter και ενισχυτή, υπάρχουν και άλλες λύσεις?

2) Αν πρέπει να βάλω ενισχυτή όπως περιγράφηκε παραπάνω, κρίνετε πως πρέπει να βάλω επιπρόσθετο ακριβώς πριν την δεύτερη TV ή είναι πλεονασμός?

3) Καλώδιο των 20μ - τι "ποιότητα" και πάνω να ψάξω? Ενδεικτικά από εδώ?

Στην πορεία θα βρω κι άλλες απορίες, δεν θα με ξεφορτωθείτε εύκολα :D

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Καλημέρα παιδιά!

Θέλω να προσθέσω δεύτερη tv στο σπίτι και θέλω λίγο τη βοήθεια σας σχετικά με τα κατάλληλα προϊόντα που πρέπει να πάρω...

Καταρχήν αυτή τη στιγμή έρχεται καλώδιο από την ταράτσα, 6οροφης πολυκατοικίας στο ισόγειο, καρφώνει κατευθείαν πάνω στην TV και δίνει ικανοποιητικό σήμα. Αυτό το σήμα αν μπορώ να το βάλω και σε δεύτερη TV, οπότε σκέφτηκα το εξής:

Το υπάρχων καλώδιο θα πέφτει σε διακλαδωτή ή ενισχυτή, και μετά η πρώτη τηλεόραση θα είναι στο 1μ, η δεύτερη στα ~20μ

Ερωτήσεις:

1) Ο ενισχυτής θεωρείται πάντα καλύτερη λύση έναντι του απλού splitter? Παίζει να δημιουργήσει προβλήματα? Αυτός είναι αρκετός? Εκτός από απλό splitter και ενισχυτή, υπάρχουν και άλλες λύσεις?

2) Αν πρέπει να βάλω ενισχυτή όπως περιγράφηκε παραπάνω, κρίνετε πως πρέπει να βάλω επιπρόσθετο ακριβώς πριν την δεύτερη TV ή είναι πλεονασμός?

3) Καλώδιο των 20μ - τι "ποιότητα" και πάνω να ψάξω? Ενδεικτικά από εδώ?

Στην πορεία θα βρω κι άλλες απορίες, δεν θα με ξεφορτωθείτε εύκολα :D

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Καλώς ήρθες φίλε. Λοιπόν έχουμε και λέμε, συνήθως οι ενισχυτές επιβάλλονται όταν είναι να πέσουν πάνω από μία τηλεοράσεις, το καλό μ αυτούς είναι ότι "πειράζονται", έχουν ρυθμιστικά. Απ την άλλη μου κάνει εντύπωση αυτό που ρωτάς απ την άποψη ότι εγώ που είχα το ίδιο πρόβλημα με τον ψηφιακό δέκτη πάει, ξεμπέρδεψα από ενισχυτές και παρόμοια καλούδια, γι αυτό λοιπόν ρωτάω: δεν έχεις ψηφιακό σήμα ώστε με δέκτη να ξεμπερδεύεις και να κάνεις τη δουλιά σου που έχει in -out ώστε να συνδέσεις τη δεύτερη τηλεόραση; Οσο για τον Σταυριανό είναι γείτονάς μου, είναι εξυπηρετικά τα παιδιά και έχουν γνώσεις, σε συμφέρει να τα παραγγείλεις ό,τι θες απ το ίντερνετ που είναι πιο φθηνά και πας και τα παραλαμβάνεις από κει στην τιμή του ίντερνετ. Για το καλώδιο της κεραίας μη τσιγγουνευτείς, εγώ πήρα απ αυτόν αυτό που έχει 0,91 το μέτρο, έχει χαλκό καλής ποιότητας - αγωγιμότητας, είδα τεράστια διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο το οποίο πέταξα!

Last edited:
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου.
Για τον ψηφιακό δέκτη αν κατάλαβα λειτουργεί και σαν ενισχυτής?
Η υπάρχουσα tv δεν έχει ενσωματομένο ψηφιακό δέκτη, και δεν της έχω βάλει ακόμα τίποτα. Η καινούρια έχει ενσωματομένο.
Άρα τι προτείνεις? Ποια συνδεσμολογία? Να πάρω έναν δέκτη που θα έχει 1 in και 2 out (1 για κάθε tv) αν κατάλαβα καλά? Confused!

Παρεμπιπτόντως, όταν λές οι ενισχυτές "έχουν ρυθμιστικά"... εννοείς ποτενσιόμετρο που μεταβάλει τα dB ή κάτι άλλο?

Οχι δεν λειτουργεί σαν ενισχυτής ο ψηφιακός, απλά έχει σαν τα dvd writter in και out. Απλά με τον ψηφιακό δέκτη όσο κακή να ναι η κεραία, η πρίζα, το καλώδιο, η εικόνα θα είναι τέλεια απ την άποψη απαλλαγής από τεχνουργήματα όπως είδωλα, χιόνια κ.λ.π. Αφού λες ότι έχει ενσωμάτωμένο δέκτη η δεύτερη τηλεόραση δεν έχεις δει την διαφορά; Πιστεύω ότι με ψηφιακό δέκτη γλιτώνεις τα έξοδα για κεραίες, πρίζες και καλώδια. Οσο για τα ρυθμιστικά ναι, ακριβώς αυτό που λες και το βλέπεις ζωντανά όσο ρυθμίζεις που δείχνει καλύτερα η εικόνα, αλλά μόνο για τα αναλογικά, στα ψηφιακά που το δοκίμασα δεν κάνει τίποτα επειδή ακριβώς αυτό το πλεονέκτημα έχει το ψηφιακό σήμα, με 50% λήψη είναι σαν 100% στο αναλογικό κι ακόμα καλύτερα. Ξέχασα να σου πω ότι με ψηφιακό δέκτη, συνδέεις την κεραία στο in του ψηφιακού δέκτη και από κει με hdmi στην τηλεόραση που δεν έχει ενσωματωμένο δέκτη κι απ το out του ψηφιακού κατευθείαν στην τηλεόραση που έχει ψηφιακό δέκτη.

Last edited:
Χμμ κατάλαβα τι μου λές για τον ψηφιακό δέκτη και πως λειτουργεί, αλλά ακόμα δεν κατάλαβα ποια ακριβώς συνδεσμολογία μου προτείνεις :stupido3:
Να διευκρινίσω ότι στη νέα TV θέλω να βλέπω και τα αναλογικά. Άρα?
Κεντικό καλώδιο από ταράτσα --> Ψηφιακός δέκτης με 2 εξόδους (υπάρχει?)--> ένα στην υπάρχουσα tv και ένα στην καινουρία, χωρίς ενισχυτές?

Sorry αλλά δεν το πολυκατέχω!

edit: ok τώρα το έπιασα, το πρόβλημα είναι ότι η παλιά tv δεν έχει καν hdmi, μόνο scart! άρα θέλω έξοδο scart... και θα βλέπω αναλογικά + ψηφιακά όλα από το κανάλι του scart? Tεχνικά αν γίνεται δεν έχω θέμα, αλλά η συγκεκριμένη tv χρησιμοποιείται από τα γονίδια, που συνήθως δεν έχουν... όρεξη για μάθηση νέων "πολύπλοκων" διαδικασιών πως θα χρησιμοποιούν την TV!

Last edited:
Χμμ κατάλαβα τι μου λές για τον ψηφιακό δέκτη και πως λειτουργεί, αλλά ακόμα δεν κατάλαβα ποια ακριβώς συνδεσμολογία μου προτείνεις :stupido3:
Να διευκρινίσω ότι στη νέα TV θέλω να βλέπω και τα αναλογικά. Άρα?
Κεντικό καλώδιο από ταράτσα --> Ψηφιακός δέκτης με 2 εξόδους (υπάρχει?)--> ένα στην υπάρχουσα tv και ένα στην καινουρία, χωρίς ενισχυτές?

Sorry αλλά δεν το πολυκατέχω!

Τα αναλογικά κανάλια εκπέμπονται και ψηφιακά. Λοιπόν έχεις δύο τηλεοράσεις, η μία απ αυτές έχει ψηφιακό δέκτη κι η άλλη όχι. Συνδέεις το καλώδιο που έρχεται απ την ταράτσα κατευθείαν στο in του ψηφιακού δέκτη που θα αποκτήσεις πρώτα ο Θεός. Μετά συνδέεις τον ψηφιακό δέκτη με καλώδιο dhmi ή component ή scart στην tv που δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, σαν να συνδέεις tv με video. Σ αυτή την τηλεόραση δεν θα μπει καθόλου καλώδιο κεραίας δηλαδή. Μετά απ το out του ψηφιακού δέκτη θα πας στο in της κεραίας της τηλεόρασης που έχει ψηφιακό δέκτη ώστε απ ευθείας να σου δείχνει τα ψηφιακά κανάλια, κατάλαβες τώρα; Αν δεν κατάλαβες αύριο θα προσπαθήσω να στο φτιάξω σε σχήμα και να στο στείλω γιατί τώρα είναι αργά και θα μου πάρει κάποια ώρα.

Χεχε όχι δεν χρειάζεται και σχεδιάγραμμα, κατάλαβα :)
Άρα στην πρώτη θα βλέπω αναλογικά και ψηφιακά από το κανάλι του scart, και στην δεύτερη/καινούρια θα βλέπω αναλογικά και ψηφιακά από το out...

Καλή λύση ακούγεται, ο μόνο ενδοιασμός μου είναι αυτός που έβαλα στο edit στο προηγούμενο post μου. Θα το σκεφτώ.

Αν καταλήξω σε ενισχυτή να κοιτάξω να έχει οπωσδήποτε ποτενσιόμετρο? Και αρκεί 1 ενισχυτής εκεί που τελειώνει το κεντρικό καλώδιο?

Last edited:
Χεχε όχι δεν χρειάζεται και σχεδιάγραμμα, κατάλαβα :)
Άρα στην πρώτη θα βλέπω αναλογικά και ψηφιακά από το κανάλι του scart, και στην δεύτερη/καινούρια θα βλέπω αναλογικά και ψηφιακά από το out...

Καλή λύση ακούγεται, ο μόνο ενδοιασμός μου είναι αυτός που έβαλα στο edit στο προηγούμενο post μου. Θα το σκεφτώ.

Αν καταλήξω σε ενισχυτή να κοιτάξω να έχει οπωσδήποτε ποτενσιόμετρο? Και αρκεί 1 ενισχυτής εκεί που τελειώνει το κεντρικό καλώδιο?

Το σχεδιάγραμμα στο είπα όχι υποτιμητικά, απλά για να σε βοηθήσω. Αν το κατάλαβες θα δεις ότι δεν χρειάζεσαι καθόλου ενισχυτή, δεν υπάρχει λόγος, με ψηφιακό δέκτη το σήμα είναι μακράν καλύτερο κι απ τον καλύτερο ενισχυτή!!!! Αναλογικά ξέχνα τα, δεν υπάρχει λόγος, δεν μου είπες τι συνδέσεις έχουν οι τηλεοράσεις σου και σε ποια περιοχή είσαι για να ξέρω τι απαντήσεις να σου δώσω.-bye-

Το σχεδιάγραμμα στο είπα όχι υποτιμητικά, απλά για να σε βοηθήσω.
Ναι βρε, δεν παρεξήγησα :) Ίσα ίσα, το είπα επειδή δε θέλω να σε βάλω και σε τέτοιο κόπο.

Αν το κατάλαβες θα δεις ότι δεν χρειάζεσαι καθόλου ενισχυτή, δεν υπάρχει λόγος, με ψηφιακό δέκτη το σήμα είναι μακράν καλύτερο κι απ τον καλύτερο ενισχυτή!!!! Αναλογικά ξέχνα τα, δεν υπάρχει λόγος, δεν μου είπες τι συνδέσεις έχουν οι τηλεοράσεις σου και σε ποια περιοχή είσαι για να ξέρω τι απαντήσεις να σου δώσω.-bye-
Κυψέλη είμαι. Η παλιά σαν... παλιά έχει μόνο 1 scart, και η καινούρια σαν καινούρια έχει τα πάντα όλα. Έχω και 1 dvd player που δεν το έχω συνδέσει με καμία, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και αν θα βοηθήσει, αν είναι πες μου να το κοιτάξω να σου πω αύριο τι έχει και αυτό :)

Έτσι εντελώς θεωρητικά τώρα, σε περίπτωση που είχε και η παλιά ενσωματομένο ψηφιακό δέκτη, εκεί τι μέθοδο θα πρότεινες? Splitter?

Ναι βρε, δεν παρεξήγησα :) Ίσα ίσα, το είπα επειδή δε θέλω να σε βάλω και σε τέτοιο κόπο.

Κυψέλη είμαι. Η παλιά σαν... παλιά έχει μόνο 1 scart, και η καινούρια σαν καινούρια έχει τα πάντα όλα. Έχω και 1 dvd player που δεν το έχω συνδέσει με καμία, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και αν θα βοηθήσει, αν είναι πες μου να το κοιτάξω να σου πω αύριο τι έχει και αυτό :)

Έτσι εντελώς θεωρητικά τώρα, σε περίπτωση που είχε και η παλιά ενσωματομένο ψηφιακό δέκτη, εκεί τι μέθοδο θα πρότεινες? Splitter?

Nαι splitter υποχρεωτικά. Οσο για το dvd player δεν μπορεί σε κάτι να βοηθήσει ούτε παίζει ρόλο όσον αφορά το ψηφιακό σήμα. Κοίτα στην ανάλογη κατηγορία για επιλογή ψηφιακού δέκτη, εκεί θα βρεις πολλή πληροφορία, πάντως με 60 ευρουλάκια θα κάνεις δουλιά, μην ξεχάσεις μόνο ένα καλώδιο κεραίας καλό για σύνδεση του δέκτη με την τηλεόραση που έχει δέκτη. Ωρα για ύπνο, καληνύχτα ό,τι θες κι αύριο εδώ θα μαστε.-bye--bye--bye-

Σε ευχαριστώ πολύ, καληνύχτα! Θα μαζέψω απορίες και θα τις ποστάρω για αύριο :D

Όπως αυτή... Αν δεν θέλω ψηφιακά στην παλιά (μάλλον δε βάζω μυαλό ε? :O), αλλά απλά να σπάσω το σήμα... να πάω σε ενισχυτή ή είναι καλύτερο κάτι τέτοιο? -bye-:sleepey:

Last edited:
Σε ευχαριστώ πολύ, καληνύχτα! Θα μαζέψω απορίες και θα τις ποστάρω για αύριο :D

Όπως αυτή... Αν δεν θέλω ψηφιακά στην παλιά (μάλλον δε βάζω μυαλό ε? :O), αλλά απλά να σπάσω το σήμα... να πάω σε ενισχυτή ή είναι καλύτερο κάτι τέτοιο? -bye-:sleepey:

Οντως δεν βάζεις μυαλό, πριν σου απαντήσω να ρωτήσω μια απορία, έχεις δει καθόλου πως είναι το ψηφιακό σήμα; Γιατί, συγχώρεσέ με για την έκφραση, μόνο ένας μαζόχας θα θελε να μείνει στο αναλογικό αφού πρώτα έχει δει πως είναι το ψηφιακό!!!!:slapface:

Οντως δεν βάζεις μυαλό, πριν σου απαντήσω να ρωτήσω μια απορία, έχεις δει καθόλου πως είναι το ψηφιακό σήμα; Γιατί, συγχώρεσέ με για την έκφραση, μόνο ένας μαζόχας θα θελε να μείνει στο αναλογικό αφού πρώτα έχει δει πως είναι το ψηφιακό!!!!:slapface:

Ή μαζόχας, ή έχω μια πειστική δικαιολογία ;)

Κοίταξε, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες σε κανένα χρόνο να αντικατσταθεί και η παλιά τηλεόραση με μια καινούρια. Οπότε ίσως να μην αξίζει τώρα να "επενδύσω" σε έναν καλό ψηφιακό δέκτη, αλλά αντ' αυτού σε έναν καλό ενισχυτή ή splitter + καινούρια tv του χρόνου.

Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να ισχύει η τελευταία απορία στο παραπάνω μου post... :D

Ή μαζόχας, ή έχω μια πειστική δικαιολογία ;)

Κοίταξε, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες σε κανένα χρόνο να αντικατσταθεί και η παλιά τηλεόραση με μια καινούρια. Οπότε ίσως να μην αξίζει τώρα να "επενδύσω" σε έναν καλό ψηφιακό δέκτη, αλλά αντ' αυτού σε έναν καλό ενισχυτή ή splitter + καινούρια tv του χρόνου.

Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να ισχύει η τελευταία απορία στο παραπάνω μου post... :D

Χμμμ οκ, αν είναι όντως να γίνει αυτό τότε μαζί σου, θα έπαιρνα ένα καλό splitter σαν αυτό που έχεις ποστάρει και τέλειωσες, αλλά πες το απ την αρχή βρε αδερφέ, σχεδόν πείστηκα ότι είσαι μαζοχάκος χχχαχαχαχαχχαχααχ-bye-