Σπουδές για να γίνει κάποιος τεχνικός που κάνει εγκαταστάσεις πιάτων...

alexpol7

Senior Member
10 July 2012
309
ελλαδα
παιδια οποιος ασχολειται με αυτο το επαγγελμα θα ηθελα να μου δωσει μερικες πληροφοριες για το τι σπουδες πρεπει να τελιωσει καποιος...
το ψαχνει ενας συγγενης μου που μολις φετος θα παει τριτη λυκειου και θα δωσει πανελλαδικες...ευχαριστω εκ των προτερων!!!

ΤΕΙ ηλεκτρονικης, Μεταπτυχιακό ηλεκτρονικής ή ραδιοηλεκτρολογίας και σχολές ηλεκτρονικής τύπου ΚΑΤΕ, σιβιτανίδειος, κτλ

Σιγά μην χρειάζεται μεταπτυχιακό ηλεκτρονικής ή ραδιοηλεκτρολογίας για να βάζει κανείς πιάτα...

Σαφώς και χρειάζεσαι πτυχίο, όπως και άδεια εγκαταστάτη....

Επίσης θα πρέπει να είσαι και ασφαλισμένος προς τρίτους αν θες να λέγεσαι επαγγελματίας....

Μιλάμε για το τυπικό της υπόθεσης. Ο οποισδήποτε μπορεί να μάθει και να βάζει κάτοπτρα. Αν θέλει όμως να κόβει τιμολόγια για αυτό, και να λέγεται επαγγελματίας, τότε θα πρέπει να έχει άδεια και άδεια χωρίς πτυχίο δεν δίνεται. Από εκεί και πέρα υπάρχουν εκαντοντάδες έξω στην αγορά, που με τον άλφα ή βήτα τρόπο δουλεύουν... μαύρα, αλλοί με καλά και άλλοι με κακά αποτελέσματα. Εδω ο καναλωτής παίρνει το ρίσκο και αυτός αποφασίζει. Για τον νόμο πάντως, μαύρη εργασία = καμία εργασία.

Σιγά μην χρειάζεται μεταπτυχιακό ηλεκτρονικής ή ραδιοηλεκτρολογίας για να βάζει κανείς πιάτα...

Ναι γιατί τα μεταπτυχιακά αυτά σου δίνουν εργασιακή άδεια Ραδιοηλεκτρολόγου Α, ενώ το ΤΕΙ Ηλεκτρονικής και τα άλλα πτυχία δίνουν άδεια Ραδιοηλεκτρολόγου Β.

Last edited by a moderator:
Βασικα δεν βαζει μονο κατοπτρα ο εγκαταστατης. Κανει και εγκαταστασεις!!! Καλωδιωσεις, μελετες, δικτυα, CCTV, τον καλουν οι ηλικιωμενοι της γειτονιας να ρυθμισει την ψηφιακη τηλεοραση, και ολιγον εμπορια. Τοποθετει επιγειες κεραιες και αν εχει καλο ονομα στην γειτονια μεχρι και μπριζες αλλαξει, ακουμπαει και λιγο την δουλεια του ηλεκτρολογου (λιγο). Αν ψαχτει πιο πολυ και γνωριζει απο ηλεκτρονικα προχωραει και σε θυροτηλεφωνα και συναγερμους.

Αν ειναι να βαζει μονο πιατα θα τον κοψει η πεινα!! Τοτε θα ερθει σε εμενα τον μαγειρα που να εγκαταστησω ενα πιατο το ξερω!! :laugh::laugh::laugh::laugh:

Last edited:
δηλαδη να του πω απο οτι καταλαβα πως πρεπει να τελιωσει ΤΕΙ ηλεκτρονικης μετα να κανει μεταπτυχιακο ηλεκτρονικής ή ραδιοηλεκτρολογίας ...το και σχολές ηλεκτρονικής τύπου ΚΑΤΕ, σιβιτανίδειος, κτλ δεν πολυ καταλαβα...????αρα αν τελιωσεις μονο το τει ηλεκτρονικης περνεις αδεια τυπου β!!!εχουν σημαντικη διαφορα το α με το β[αδεια]????

Η αρχική ερώτηση ήταν σπουδές για να μπορείς να κάνεις δορυφορική εγκατάσταση. Άρα το ΤΕΙ ηλεκτρονικής είναι υπέρ αρκετό.

Ναι γιατί τα μεταπτυχιακά αυτά σου δίνουν εργασιακή άδεια Ραδιοηλεκτρολόγου Α, ενώ το ΤΕΙ Ηλεκτρονικής και τα άλλα πτυχία δίνουν άδεια Ραδιοηλεκτρολόγου Β.
Ξέρω πολύ καλά τα περί Ρ/Η, καθότι είμαι Ρ/Η. Αλλά από ΑΕΙ (Φυσικής), όχι ΤΕΙ.

Εγώ πάντως πήρα τηλέφωνο τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό της Nova που μου είχε κάνει την εγκατάσταση, για να έρθει να μου ρυθμίσει το μοτέρ και μου είπε ότι δεν γνωρίζει από μοτέρ... Με έστειλε σε άλλον. Δεν πειράζει όμως γιατί το πάλεψα και το κατάφερα μόνος μου! Οπότε τα πτυχία δεν μου λένε τίποτα (στο κομμάτι της εγκατάστασης).

αν ψάχνεται μόνο για εγκατάσταση δορυφορικών συστημάτων νομίζω πως με ΤΕΙ ηλεκτρολογίας είναι έτοιμος. Μετά πηγαίνει κοντά σε κάποιον που έχει εμπειρία ή βάζει το μυαλό να δουλέψει και τα μάτια να ψάχνουν (φορουμ κτλ) και με τον καιρό γίνεται τζιμάνι. λέω ηλεκτρολογίας γιατί ο ηλεκτρονικός ασχολείται πιο πολύ με πλακέτες που με οδηγεί σε αυτοματισμούς, επισκευή κινητών κτλ

υ.γ. μεταπτυχιακό σε καμία περίπτωση. τι να κάνει; master "Ρύθμιση στόχευσης κατόπτρου για τέλεια λήψη hotbird"; σιγά...

Βασικά πρέπει να του αρέσει το "άθλημα",αλλιώς θα φτιάξει μια ωραία κόλαση και θα μείνει εκεί...Αν του αρέσουν τα ηλεκτρονικά και ψάχνεται δε θα μείνει μόνο σε εγκαταστάσεις-ήδη τις περισσότερες τις κάνουν οι ηλεκτρολόγοι-,αλλά θα πάει ένα βήμα πιο πέρα.

σας ευχαριστω ολους για τα σχολια σας....αρα για να κανει εγκαταστασεις πιατων ,κεραιων κ.λ.π πρεπει να απλα να τελιωσει το ΤΕΙ ηλεκτρολογιας και να κανει εξασκηση διπλα σε ενα εμπειρο...NOT BAD....

Η αρχική ερώτηση ήταν σπουδές για να μπορείς να κάνεις δορυφορική εγκατάσταση. Άρα το ΤΕΙ ηλεκτρονικής είναι υπέρ αρκετό.

Ξέρω πολύ καλά τα περί Ρ/Η, καθότι είμαι Ρ/Η. Αλλά από ΑΕΙ (Φυσικής), όχι ΤΕΙ.

Ακριβώς και εγώ. Έχω τελειώσει ΑΕΙ Φυσικής, μεταπτυχιακό ραδιοηλεκτρολογίας και αν θέλω μπορώ να έχω άδεια δορυφορικού εγκαταστάτη (χάρη στο μεταπτυχιακό και όχι στο πτυχίο). Τέλος αυτοί που έχουν τελειώσει ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας, δεν δικαιούνται άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Μόνο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ, όχι Ηλεκτρολόγοι. Αυτά λέει ο νόμος.
Από εκεί και πέρα σε καμία σχολή δεν διδάσκεται εγκατάσταση μοτέρ και εννοείται ότι αυτά είναι πρακτικές γνώσεις που τα μαθαίνεις μέσα στην δουλειά. Φαντάζου να δίναμε μάθημα εγκατάσταση μοτέρ. Εξετάσεις στην ταράτσα!

Last edited:
Δε νομίζω να υπάρχει σχολή που να μαθαίνει κανείς να βάζει πιάτα... ούτε καν τα θεωρητικά πέρι δορυφορικών κτλ.

Αυτά τα μαθαίνεις πάνω στη δουλειά, ξεκινώντας με κάποιον που θα σου δείξει στην αρχή και μετά σιγά σιγά μόνος.
Σημασία όμως έχει να σου αρέσει και να ψάχνεσαι. Υπάρχουν περιπτώσεις που χομπίστες ξέρουν περισσότερα από επαγγελματίες.

Από επαγγελματίες πιάτα βάζουν ηλεκτρονικοί, ηλεκτρολόγοι, πληροφορικάριοι, ότι θες.
Ο καθένας λόγω του κλάδου του έχει τον δικό του τρόπο.

Κεγώ θα έλεγα αφού του αρέσει το επάγγελμα να πάει προς ΤΕΙ Ηλεκτονικής ή το ΤΕΙ Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων που τα συνδυάζει όλα (αυτό τέλειωσα εγώ :) )

Αλλά δε γίνεται να βάζει μόνο πιάτα.

Μπορεί να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα, όπως κεραίες, κάμερες-καταγραφικά, συναγερμούς, θυροτηλέφωνα, τηλεφωνικά κέντρα, δίκτυα-δομημένη καλωδίωση, wifi, υπολογιστές κ γενικά ότι έχει σχέση με την τεχνολογία.

Last edited:
Συμφωνώ με τον Τάσο, η ηλεκτρονική (ασθενή ρεύματα) έχει πολύ περισσότερο σχέση με την σύγχρονη τεχνολογία από ότι η ηλεκτρολογία (ισχυρά ρεύματα). Από εκεί και πέρα το θέμα είναι πόσο σου αρέσει. Το καλό με την δορυφορική TV είναι ότι χρησιμοποιεί όχι μόνο τεχνολογία υπολογιστών, αλλά και χειρονακτική εργασία στην ταράτσα. Ο συνδιασμός αυτός προσωπικά σαν χομπίστα είναι ότι πιο super!

Last edited:
δηλαδη πρεπει να παει στο τει ηλεκρονικης η στο ΤΕΙ Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων...οι προηγουμενοι μου λεγαν να παει στο τει ηλεκτρολογιας!!!!!με μπερδεψατε λιγο παιδια!!!