SSD (Solid-state drive) για OS Boot

Είπα να το θέσω και αυτό το χαρτί στο τραπέζι μιας και όλο και περισσότερο μπαίνουν στη ψηφιακή ζωή μας.

Άρα, ποια είναι η άποψή σας για την αντικατάσταση (πια) σε έναν υπολογιστή, του πατροπαράδοτου μηχανικού σκληρού δίσκου με κάτι τέτοιας τεχνολογίας, καθαρά ηλεκτρονικής δηλαδή μορφής. Και μιλώ φυσικά για τον δίσκο εκκίνησης του μηχανήματος που θα φέρει το λειτουργικό του σύστημα, τα βασικά προγράμματα χρήσης του και ίσως κάποια (λίγα) κατ' επιλογή "βαριά" media files.
Το ερώτημα αποκτά πιστεύω ιδιαίτερη σημασία, αν αυτό πρόκειται να γίνει σε HTPC. Γι αυτό και το θέτω εδώ.

Τα κύρια πλεονεκτήματα χοντρικά είναι:
  1. Μηδέν θόρυβος!
  2. Ελάχιστη έκχυση θερμότητας.
  3. Τεράστια αντοχή σε κραδασμούς (λέμε αν...).
  4. Ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος.
  5. Πολύ μεγάλη ταχύτητα κατά την προσπέλαση ανάγνωσης δεδομένων (προβλέπεται να βελτιωθούν σημαντικά οι ταχύτητες στο μέλλον)
Τα κύρια μειονεκτήματα χοντρικά είναι:
  1. Σχετικά μεγάλο κόστος αγοράς (προς το παρόν) σε σχέση με τις διαθέσιμες χωρητικότητες τους.
  2. Λίγες οι επιλογές στις διαθέσιμες χωρητικότητές τους (προς το παρόν) αλλά μικρές και οι ίδιες οι χωρητικότητές τους, σε σχέση με τις επιλογές που έχουν οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι.
  3. Κάπως αργή (ακόμα) η προσπέλαση εγγραφής δεδομένων.
  4. Σχετικά περιορισμένος (ακόμα σε κάτι δεκάδες χιλιάδες φορές) ο αριθμός επανεγγραφών στην επιφάνεια τους, πριν δηλαδή ξεκινήσει να "καίγεται" / καταστρέφεται το κάθε επανεγγραφόμονο σημείο του.
  5. Κάπως ασαφής η πλήρης συμβατότητα με τα υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα. Αν και ήδη διατίθενται σε mini notebooks (βλέπε από Asus σε κάποια μοντέλα eee) με λειτουργικά συστήματα Windows XP & Linux.

Άποψη μου? Όχι ακόμα. Πολύ εντυπωσιακό σαν τεχνολογία με πολλές υποσχέσεις.

Αλλά πάντα στη ζωή μου ήμουν της άποψης "μην αγοράζεις κάτι σε βρεφικό στάδιο ανάπτυξης".

Πολύ ακριβό, με μικροπροβληματάκια στην ταχύτητα, και με ασυμβατότητες, καθώς και λίγες επιλογές. Τα είπες και μόνος σου.

Υπαρχουν μοντέλα που δεν εχουν κανενα απο ολα αυτα τα προβλήματα εκτος του κόστους κτήσης (το οποιο πεφτει μερα με την μέρα)

Θα πρότεινα πάντως, αν κάποιος έχει υπ' όψιν του στοιχεία για μοντέλα που θα άξιζε τον κόπο, χωρίς δηλαδή κάποια από τα προαναφερόμενα μειονεκτήματα (ανεξαρτήτου κόστους), να τα ανέφερε εδώ με τον πλήρη τίτλο τους βέβαια.

Διάβασα για κάποιες κινήσεις που κάνει η Intel σχετικά, για πολύ πιο βελτιωμένα μοντέλα που θα έχουν όμως ανάγκη από δικό τους (πρόσθετο) SATAII ελεγκτή. Αν πιάσει τόπο κι αυτό, θέλω να πιστεύω πως θα ενσωματώσουν αργότερα αυτόν τον ελεγκτή στα νέα chipsets των μητρικών.

Re: Απάντηση: SSD (Solid-state drive) για OS Boot

Θα πρότεινα πάντως, αν κάποιος έχει υπ' όψιν του στοιχεία για μοντέλα που θα άξιζε τον κόπο, χωρίς δηλαδή κάποια από τα προαναφερόμενα μειονεκτήματα (ανεξαρτήτου κόστους), να τα ανέφερε εδώ με τον πλήρη τίτλο τους βέβαια.

Διάβασα για κάποιες κινήσεις που κάνει η Intel σχετικά, για πολύ πιο βελτιωμένα μοντέλα που θα έχουν όμως ανάγκη από δικό τους (πρόσθετο) SATAII ελεγκτή. Αν πιάσει τόπο κι αυτό, θέλω να πιστεύω πως θα ενσωματώσουν αργότερα αυτόν τον ελεγκτή στα νέα chipsets των μητρικών.

Ακριβώς.
Το πρόβλημα είναι με τις mo/bo. Μόλις καταφέρουν (BIOS) να "δουν" αυτό το HD και να το παρουσιάσουν στο λειτρουργικό σαν οποιοδήποτε HD, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα να ξεκινήσει το PC απ' αυτόν.
Και βέβαια θα χρειαστεί και τα λειτουργικά να αποκτήσουν drivers για τέτοιους δίσκους, ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν. Έχω πρόσφατη εμπειρία από "υποβάθμιση" laptop σε XP (από Vista). Τα XP δεν έβρισκαν HD (λόγω Sata controller) και δεν μπορούσαν να εγκασταθούν. (Ακολούθησε επανεγγραφή του WinXP CD με το nLite, ώστε να περιέχει και Sata drivers...)
Αρα συμφωνώ να περιμένουμε..
Βέβαια για data HD, είναι μιά χαρά!

Επανέρχομαι στο θέμα γιατί δε σας κρύβω ότι με "τρώει" αρκετά!

Συγκεκριμένα εστίασα σε αυτό το SATA II 2.5" μοντέλο.

vertex_b.jpg

Το γιατί φαίνεται από τα κάτωθι κύρια χαρακτηριστικά του:
Read: up to 200 MB/sec
Write: up to 160 MB/sec
Seek Time: <.1ms
Onboard Cache: 30-60GB = 32MB & 120-250GB = 64MB
Lightweight 77g
Low Power Consumption: 2W in operation, .5W in stand by
Shock Resistant 1500G
RAID Support
MTBF 1.5 million hours
2 year warranty
Available in 30GB, 60GB, 120GB, 250GB capacities
Όπως πολλοί θα καταλαβαίνεται, είναι άκρως δελεαστικά!!!
Βέβαια η τιμή τους παραμένει ένα σημαντικό θέμα όπως επίσης και η διαθεσιμότητά τους στην Ελληνική αγορά.

Ωστόσο ένα είναι σίγουρο! Αν στηθεί μηχάνημα με τέτοιας κατηγορίας bootable δίσκο απλά θα πετάει!!!
Για τους "τολμηρούς" δε, που θα βάλουν παραπάνω από έναν μαζί σε διάταξη RAID striping (έστω και τριαντάρηδες) μάλλον θα ξεχάσουν τί σήμαινε ως τώρα υπολογιστής!

Αααχ, "έχω μπει στη πρίζα" λέμε!
Αν δείτε και κάνα βιντεάκι π.χ. από YouTube, σχετικά με πραγματικές χρήσεις, ως προς το πόσο γρήγορα γίνονται όλα όσα μπορείς να κάνεις σε έναν υπολογιστή, νομίζω ότι θα πάθετε κι εσείς το ίδιο!

Καλοι αλλα πανάκριβοι 400 για 128 GB δε λεει
Ναι, το είπα και πριν, από πλευράς κόστους σαφώς και τσιμπάει ακόμα για τα καλά!

Ωστόσο εγώ αν κάνω την κίνηση το βλέπω για 2 των 30GB σε διάταξη RAID striping άρα 2 Χ 30 = 60 έως 64 GB ενιαία, καθαρά για εκκίνησης με τα όποια προγράμματα και τα αυστηρώς τοπικά αρχεία δεδομένων ώστε να μου μένει χώρος και για καμιά βαριά προσωρινή επεξεργασία μεγάλων αρχείων.
Από πλευράς κόστους πάει 2 Χ 149 = 298 !

Απ' την άλλη όμως όλα είναι θέμα "τί δίνεις, τί παίρνεις" και μέχρι εκεί που παίρνει τον καθένα μας οικονομικά, ανάλογα τη φάση που βρίσκεται!

Θεωρώ ότι ένα κόστος αυτής της κατηγορίας για τέτοιες βελτιώσεις απόδωσης, είναι τουλάχιστον αντιμετωπίσιμο, αν κάποια στιγμή παρθεί πραγματικά η απόφαση.

Μπορεις απλως να περιμενεις λιγο.

Οπως ολα τα καινουρια φρουτα, ειναι ακριβα στην αρχη.

Οταν θα γινουν πιο πολυ της μοδος, θα συμβουν δυο πραγματα:

1. η τιμη των SSD θα γινει πιο λογικη
2. οι συμβατικοι δισκοι θα φθηναινουν και θα φθηναινουν, μεχρι στο τελος να σταματησουν να παραγονται...