Stabilization (optical-τρίποδα-steadycams-post processing)

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
5,091
Το ενσωματωμένο οπτικό stabilization των καμερών φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα μόνο στις περιπτώσεις που κρατάμε (ή μάλλον προσπαθούμε να κρατήσουμε) την κάμερα εντελώς σταθερή απλά με τα χέρια μας.

Φυσικά ένα τρίποδο (ή μονόποδο) δίνει λύση στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε και panning, αλλά τις περισσότερες φορές δρουν μάλλον αποτρεπτικά το μέγεθος και η διαδικασία στησίματος/ξεστησίματός του, ενώ δε μας επιτρέπει να βιντεοσκοπούμε εν κινήσει.

Περισσότερο λειτουργικά (όχι όμως και βολικά) φαίνεται να είναι τα διαφόρων ειδών steadicam - ή καλύτερα τύπου steadicam -, αλλά κι εκεί για αξιοπρεπές αποτέλεσμα συνήθως απαιτούνται αφ'ενός ώρες ρυθμίσεων και balancing (χωρίς εξασφαλισμένη επιτυχία), και αφ ετέρου αυξημένα κονδύλια για σοβαρές υλοποιήσεις (με περισσότερες ώρες ρυθμίσεων αλλά μάλλον εξασφαλισμένο αποτέλεσμα). Φυσικά υπάρχουν και DIY κατασκευές, που κυμαίνονται από εντελώς απλουστευμένες μέχρι state of the art υλοποιήσεις, υποπολλαπλάσιου φυσικά κόστους από αυτές του εμπορίου (έχω εντυπωσιαστεί με αυτή και αυτή).

Η τρίτη λύση είναι η προσπάθεια διόρθωσης των κουνημένων πλάνων στο post processing. Το After Effects περιλαμβάνει σχετικό plugin, το Final Cut επίσης, ενώ υπάρχουν και άλλες προτάσεις, λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικές (Mercalli, 2d3 Steadymove, το δωρεάν Deshaker για το VirtualDub και σίγουρα πολλά άλλα τα οποία δε γνωρίζω).


Προσωπικά το τρίποδο το έχω απορρίψει, λόγω πρακτικότητας, στα steadicam δοκίμασα το Manfrotto Modosteady 585 και το Hague MMC και προς το παρόν με έχουν απογοητεύσει (ειδικά το πρώτο), ενώ επίσης δε με βολεύουν στο κουβάλημα, και τις τελευταίες μέρες παλύεω με το After Effects αλλά τα πλάνα μου είναι εντελώς ακατάλληλα για post διόρθωση.


Εσείς τι χρησιμοποιείτε;
(φαντάζομαι να έχει ενδιαφέρον το θέμα και να μην είμαι μόνο εγώ ο κουλός...)
 
Eγω ειχα στα χερια μου για καιρο το calicocam Steadycam και ειμαι πολυ ευχαριστημενος.
Μαλιστα, οταν το εδειξα σε συναδελφους σκηνοθετες και τεχνικους , μου το "πηραν" με το ζορι !!!
Ειχα ανοιξει και σχετικο θεμα... http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=40510&highlight=calicocam
 
Δηλαδή κυκλοφορείτε με τρίποδο και steadicam αντίστοιχα... στις διακοπές για παράδειγμα:
 
Προσωπικά έχω πάντα ένα ή δυο τριπόδια στο αυτοκίνητο. Ένα ελαφρύ και κοντό που χωρά και σε χειραποσκευή (χωρά σε 50 εκ. βαλίτσα) και το παίρνω και σε ταξίδια με τρένο κι αεροπλάνο.

Ένα στιβαρό και μεγάλο που μένει στο αυτοκίνητο.

Κι ένα μικρό (vanguard vt 52 se) 20 εκ. με βάση ανεστραμμένο τρίγωνο που το έχω πάντα μαζί μου, ακόμη και στην κορφή του Άθωνα και του Ολύμπου (σοβαρολογώ).

Ρίξε και μια ματιά στα μηνύματα για τα τριπόδια στο αντίστοιχο θέμα στα φωτογραφικά.
 
Eγω ειχα στα χερια μου για καιρο το calicocam Steadycam και ειμαι πολυ ευχαριστημενος.
Μαλιστα, οταν το εδειξα σε συναδελφους σκηνοθετες και τεχνικους , μου το "πηραν" με το ζορι !!!
Ειχα ανοιξει και σχετικο θεμα... http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=40510&highlight=calicocam

Το θυμάμαι αυτό το θέμα Γιάννη και σκεφτόμουν να πάρω κι εγώ ένα για την HV20. Ποιος τα φέρνει στην Ελλάδα?
 
Σκέφτομαι το συνδυασμό Benro C-169 (λόγω μικρού folded μήκους - 355mm) και Manfrotto 701HDV κεφαλής. Πώς σας φαίνεται;
 
Σε πρώτη φάση φαίνεται εξαιρετικός συνδυασμός, αλλά έχω μια επιφύλαξη για τη σταθερότητα του τριποδιού, όταν τραβάς με τέρμα ζουμ...
 
Παρήγγειλα τελικα το c269, το οποίο είναι ελάχιστα μεγαλύτερο και βαρύτερο (1,24kg αντι για 1kg).
Η επιφύλαξη για το τρίποδο έχει να κάνει με το μικρό του βάρος;
Μήπως η κεφαλή είναι too much για τη μικρή HF11; Με ανησυχεί λίγο και ο όγκος της, για να πω την αλήθεια. Ειδικά αυτός ο μοχλός...
 
κοίταξε φίλε μου, το σημαντικότερο στις κεφαλές βίντεο είναι να δουλεύουν σα να κινούνται πάνω σε λάδι. Δηλ. πουθενά και ποτέ να μην κάνει δόντι (δηλ. να μη βρει αντίσταση η κίνησή σου, διότι αυτό θα φανεί στο κάδρο (με έντονο κούνημα). Αν διαπιστώσεις ότι και άλλες κεφαλές της manfrotto δουλεύουν το ίδιο απροβλημάτιστα με τη μηχναή σου, τότε να τις προτιμήσεις.