Σταθεροποιημένοι φακοί FF σε Canon, Nikon, Sony?

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,820
Αθήνα
Ανοίγω αυτό το νήμα γιατί ψάχνοντας τι παίζει με τους φακούς FF, μπερδεύτηκα λιγάκι. Κατ αρχήν, αν κατάλαβα καλά, η Nikon έχει δυο σειρές φακών μία για FF και μια για crop σώματα DX. Στην Canon δεν είδα (ή δεν κατάλαβα) να υπάρχουν δυο σειρές. Επίσης ενώ η Canon έχει κάποιους stabilised prime όπως οι 24-28-35mm. Σε τρίτους κατασκευαστές sigma, tamron κ.λ.π. μπερδεύτηκα και πάλι, οπότε κάθε βοήθεια δεκτή. Στην Sony είναι απλά και... λιτά τα πράγματα!

και στις 3 εταιρείες υπάρχουν φακοί για crop kai FF.

Στη sony υπάρχουν επίσης 2 σειρες , με άλλο mount η κάθε μια ... η σειρά alpha mount για τις DSLR και η σειρά e mount για τις mirorless
http://www.dyxum.com/lenses/results.asp?chbLensType=3

Στις canon υπάρχουν οι EF-S για crop και EF-M για mirroless και φυσικα οι EF για FF.

Στις nikon oi F mount ειναι για FF kai oi DX για crop ....

Last edited:
Ανοίγω αυτό το νήμα γιατί ψάχνοντας τι παίζει με τους φακούς FF, μπερδεύτηκα λιγάκι. Κατ αρχήν, αν κατάλαβα καλά, η Nikon έχει δυο σειρές φακών μία για FF και μια για crop σώματα DX. Στην Canon δεν είδα (ή δεν κατάλαβα) να υπάρχουν δυο σειρές. Επίσης ενώ η Canon έχει κάποιους stabilised prime όπως οι 24-28-35mm. Σε τρίτους κατασκευαστές sigma, tamron κ.λ.π. μπερδεύτηκα και πάλι, οπότε κάθε βοήθεια δεκτή. Στην Sony είναι απλά και... λιτά τα πράγματα!

Nikon:

Οι φακοί για Crop ( APS-C ) έχουν την ένδειξη DX στο όνομά τους.
Όσοι δεν έχουνε το DX στο όνομά τους είναι για FX.

Το stabilization η Nikon το ονομάζει VR, όποιος φακός έχει το VR στο όνομά του έχει stabilization system.

Canon:
EF = full frame lenses
EF-S = crop body lenses

IS = Image Stabilization
Όποιος φακός της Canon έχει το IS στο όνομά του έχει stabilization.

To image stabilization οι άλλοι κατασκευαστές έχουνε και αυτοί άλλη ονομασία ( έτσι για να γουστάρουμε, δεν μπορούνε να καταλήξουνε όλοι σε μια κοινή ονομασία :p )
Tamron = VC ( Vibration Control )
Sigma = OS ( Optical Stabilization )

και στις 3 εταιρείες υπάρχουν φακοί για crop kai FF.
Στις nikon oi F mount ειναι για FF kai oi DX για crop ....

F mount είναι και οι δύο σειρές φακών της Nikon.

Η διαφορά είναι στην σήμανση στο όνομα, αν έχει DX είναι για crop, αν δεν έχει DX είναι full frame.

Η EF-M είναι εντελώς άλλη μοντούρα, δεν έχει σχέση με το σύστημα EOS. Πολύ πιο μικρή διάμετρος (από αυτό και μόνο βγήκε το συμπέρασμα ότι η Canon δεν έχει σχέδια για FF mirrorless μοντέλο).

Οι EF-S (short-focus, λόγω του πίσω στοιχείου που προβάλει πιο μέσα στον χώρο του καθρέπτη) και οι κοινοί EF, μοιράζονται την ίδια ακριβώς μοντούρα, απλά οι EF-S έχουν μηχανικό στοπ ώστε να μην μπορούν να φορεθούν σε FF σώματα (καθώς θα έκαναν ζημιά στον καθρέπτη). Προσοχή όμως.... αυτό δεν ισχύει για τους κροπ φακούς των τρίτων κατασκευαστών, οι οποίοι μπορούν να φορεθούν σε FF σώματα χωρίς τέτοιο πρόβλημα απλά με μειωμένο κύκλο κάλυψης. Το σύστημα EOS συμπληρώνεται, πέραν των EF (electro-focus) φακών, και με τις σειρές TS-E (φακοί tilt-shift) και τον MP-E 65mm (σουπερ-μακρο).

Σταθεροποιημένοι primes της Canon -πλην των εξωτικών τηλεφακών και του 100ρη μάκρο- είναι μόνο οι καινούργιοι 24-28/2.8 και 35/2.

Η Nikon δεν έχει καθόλου "κοντούς" primes? Εννοώ στα 24-35-50-80mm, και επίσης αν πάλι κατάλαβα καλά οι "καλοί" φωτεινοί zoom δεν έχουν σταθεροποίηση? Τέλος σε sigma, tamron, tokina πως καταλαβαίνουμε αν είναι FF ή όχι?

Απάντηση: Re: Σταθεροποιημένοι φακοί FF σε Canon, Nikon, Sony?

Η Nikon δεν έχει καθόλου "κοντούς" primes? Εννοώ στα 24-35-50-80mm, και επίσης αν πάλι κατάλαβα καλά οι "καλοί" φωτεινοί zoom δεν έχουν σταθεροποίηση? Τέλος σε sigma, tamron, tokina πως καταλαβαίνουμε αν είναι FF ή όχι?

Πώς δεν έχει κοντούς σταθερούς η Νικον, σταθεροποιημένους κοντούς δεν έχει μόνο (και η Canon πάλι, μόνο στην πρόσφατη σειρά τους έβγαλε με σταθεροποίηση -βεβαια υπόψιν η προηγούμενη σειρά μετρούσε ...25 χρόνια :p ).

Στους ακριβούς ζουμ δεν υπάρχει γενικός κανόνας, πάντως ούτε η Canon ούτε η Nikon βγάζουν 24-702/2.8 με σταθεροποίηση (τέτοιο φακό μόνο η Ταμρον βγάζει), ούτε γρήγορο 2.8 υπερευρυγώνιο σταθεροποιημένο (και εδώ, πάλι μόνο η Tamron), οι τελε ζουμ τους όμως έχουν. Επίσης και στα συστήματα αυτά υπάρχουν γενεές.

Στην ονοματοδοσία στων Sigma, τα κροπ μοντέλα γράφουν "DC", οι Tokina γράφουν "DX" και οι Tamron "Di". Φαίνεται ότι έχουν ταυτίσει το "digital" με τους κροπ αισθητήρες.

Μάλιστα, κατάλαβα. Οι ερωτήσεις μου οφείλονται στο γεγονός ότι για τα είδη της φωτογραφίας που ασχολούμαι (ακίνητα 90%), το κέρδος των 1,5-2 stop που βλέπω να έχει μια FF σε σχέση με την Oly M5 εξανεμίζεται αν δεν έχεις σταθεροποίηση. Μιλάω φυσικά για λήψεις "στο χέρι", γι αυτό ρωτάω αποκλειστικά για σταθεροποιημένους φακούς - μια και οι Canonikon δεν έχουν στο σώμα, η δε sony τώρα μπήκε στο παιχνίδι...

Δημήτρη λάβε υπόψη ότι η ΝΙΚΟΝ έχει στα ακριβά της σώματα (και σε όλα τα FF) το MLU, δηλαδή mirror lock up. Πατάς ένα κουμπί και σηκώνεται ο καθρέφτης. Έτσι το χτύπημα είναι αρκετά μικρότερο. Στη d700 που έχω αυτό ισοδυναμεί με ένα περίπου στοπ. Δηλαδή αντί για 1/60 ή 1/30 μπορώ να κατεβώ στο 1/30 η στο 1/15. Με τις συνεχείς επαναλήψεις και την κατάλληλη τεχνική μπορείς να κατεβείς ακόμη πιο κάτω. Λάβε επίσης υπόψη ότι στις FF η αντιστοιχεία για το θόλωμα (χωρίς τα συστήματα σταθεροποίησης) είναι 1/εστιακό μήκος φακού, ενώ στη θεωρία στις apsdc/dx εστιακό μήκος Χ1,5 ενώ στις M4/3 εστιακό μήκος Χ2. Τουλάχιστον αυτό λέει η θεωρία. Άρα κι από εκεί υπάρχει κέρδος.

Δεν είναι και τόσο ιδιαίτερο στοιχείο το κλείδωμα καθρέπτη, μόνο στα πολύ φθηνά μοντέλα νομίζω το κουτσουρεύουν οι Canon/Nikon. Ούτως ή άλλως δεν μπορεί να είναι επιχείρημα για πλεονέκτημα έναντι των ...ακάθρεπτων! Όσο για τη θεωρητική ταχύτητα για καθαρές φωτογραφίες, τα εστιακά μήκη στις aps και τις 4/3 είναι μικρότερα (εκεί νορμάλ φακός είναι ο ...25ρης).

Εκεί που μπορεί να υπάρξει κέρδος είναι από τη στιβαρότητα των μεγαλύτερων σωμάτων, με τα οποία μπορείς και χωρίς σταθεροποίηση να κατεβείς αρκετά πιο χαμηλά από το 1/εστιακό μήκος λόγω του κρατήματος που προσφέρουν. Υπάρχει πάντως εκεί αρκετό έδαφος για βελτίωση της τεχνικής μας, μην ξεχνάμε σε τι ταχύτητες κατάφερνε να φωτογραφίζει στο χέρι ο Bresson.

Επίσης ας μη γελιόμαστε, η σταθεροποίηση μπορεί απλώς να σώσει μια φωτογραφία και να της δώσει αξιοπρεπή έως καλή ευκρίνεια, δεν νομίζω πως μπορεί να μας δώσει την απόλυτη καθαρότητα που μπορούμε να πετύχουμε.

Κατατοπιστικότατος... Αν πάμε βόλτα με τον Ηλία με βλέπω για τεστ D750...

Λόγω m4/3 την ημέρα παίζω από 4 έως 7.1, την νύχτα ανοίγω στο 2.8 ή και περισσότερο αν με παίρνει (π.χ. σε πρόσοψη κτιρίου μπορώ να κατέβω στο 1,7).

Οκ σε γρήγορους 50ρηδες στις FF μπορείς να κατεβείς σχεδόν 2/3 στοπ παρακάτω, στο 1.4 (φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στον 20/1.7, που είναι περίπου νορμάλ στα 4/3). Ή με τον 35ρη 1.4 ("Art") της Σίγμα. Υπάρχει βέβαια ένα θέμα με το βάθος πεδίου, αλλά έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι το ψάχνουν αυτό το ρηχό και την απομόνωση που δίνει (σκέψου δλδ τι εικόνα θα έπαιρνες με έναν 17ρη f/0.7 στα 4/3)

Λόγω m4/3 την ημέρα παίζω από 4 έως 7.1, την νύχτα ανοίγω στο 2.8 ή και περισσότερο αν με παίρνει (π.χ. σε πρόσοψη κτιρίου μπορώ να κατέβω στο 1,7).

Αρα το θέλεις το βάθος πεδίου .. ενδιαφέρον θα είναι να μας γράψεις πως θα σου φανεί η FF στο σενάριο χρήσης σου ..

Κανονίστε την ώρα για τη συνάντηση στα Αναφιωτικα !
Για να ξέρω με τι μηχανακι να έρθω.
Οι φακοί που διαθέτω είναι στην υπογραφή μου.
Αν θέλετε κάποιον άλλον τότε να ρωτήσουμε και τον Γρηγόρη τι μπορεί να φέρει.

Απάντηση: Re: Σταθεροποιημένοι φακοί FF σε Canon, Nikon, Sony?

ειναι αυτο που λέω τοσο καιρό και δυσκολα καποιοι καταλαβαίνουν, εγω και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ που φωτογραφίζουμε πολυ αρχιτεκτονικά θέματα μας ενδιαφερει κυριως ενας φωτεινος φακος να εχει μεγαλο βάθος πεδιου και να ειναι οξύς απο κέντρο σε άκρη αν ειναι δυνατον και στο πιο ανοιχτο του διαφραγμα,
οταν λοιπον εχω βραδυ με χαμηλό φωτιςμό στα χερια μου ενα 12mm/2 ή τον 12-40mm/2.8 και στα 12mm (24mm) με ανοιχτο διαφραγμα τελειως f=2-2.8 εχω εξαιρετικά καθαρή φωτογραφία απο κέντρο σε άκρη (μιας και οι φακοί m43 ειναι σχεδιασμένοι να αποδίδουν πολυ καλα απο ανοιχτα διαφραγματα με sweet point=3.5-4.5) και ταυτοχρονα εχω διπλάσιο βάθος πεδίου και απο το σωμα πέρνω και αλλα 3-4 στοπ σταθεροποιηση γιατι να ψάχνω για κατι πολυ καλυτερο και να πάω σε FF για αυτο το είδος φωτογράφησης?

κατι περιπου αναλογο παίζει και σε αλλες εφαρμογές π.χ. μακρο κλπ. όπου το διπλάσιο βάθος ειναι προτέρημα και οχι μειονεκτημα και σε συνδιασμό με την πενταξονικη σταθεροποιηση απλοποιεί πολυ τα πράγματα ....

Τα 3-4 στοπ σταθεροποίηση σε τόσο ευρυγώνια εστιακά μήκη (24mm αντίστοιχα) μου φαίνονται ολίγον υπερβολικά. Πχ στο χέρι με 2-3 προσπάθειες μπορεί να κατεβώ στο 1/13-1/10 με αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Πόσο μπορεί να κατεβεί η σταθεροποίηση εκεί; Πιο κάτω από 1/2s; (2 στοπ διαφορά είναι αυτό)

προσωπικα με την Ε-Μ1 εχω αρκετες 1/2' φωτο αλλα εγω δεν ειμαι τοσο σταθερος και χωρις σταθεροποιηση δεν μπορω να κατεβω ευκολα κατω απο 1/FL, παντως η νεα ΕΜ5 ΙΙ που εχει την καλυτερη σταθεροποιηση (4-5 στοπ αναφερει στα specs) απο ολα τα σωματα μ43 (και πιθανον και απο ολα τα σωματα της αγορας) με ευρυγωνιο φακο καποιος με σταθερο χερι όπως εσυ θα την κρατα και 1" στο χερι.