Στάθμη Ηχείων.

camel

Established Member
Καλησπέρα,

θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
αν έχουμε έναν AVενισχυτή χωρίς το ενσωματομένο μικρόφωνο που κάνει αυτόματα τις ρυθμίσεις των sound level του κάθε ηχείου ξεχωριστά και όπως στην δική μου περίπτωση (Denon AVR-3803), έχουμε έναν ο οποίος δεν το διαθέτει αυτό.
Παρόλα αυτά, διαθέτουμε ένα decibelομετρο όπου μπορούμε να κάνουμε την ρύθμιση αυτή από την θέση ακρόασης(η δική μου, αν παίζει ρόλο αυτό, είναι 3.5m από τα front-center-sub και 1.5m από τα rear). Το ερώτημα είναι, σε ποιά ένδειξη (db) στο decibelομετρο ρυθμίζουμε το κάθε ηχείο; εννοείται με τον λευκό ή ροζ θόρυβο, δεν θυμάμαι ακριβώς πως το λεν, που βάζουμε από τον AVενισχυτή.

ευχαριστώ

Ουτε ο δικος μου ενισχυτης διαθετει αυτοματη ρυθμιση.
Παρεχει ομως ενα ηχο δοκιμων (test tone) που ειναι ροζ θορυβος (pink noise).
Θα πρεπει απο την θεση ακροασης να ακους στην ιδια ενταση ολα τα ηχεια (παιζει ενα ενα ξεχωριστα και συγκρινεις τον ηχο απο το ενα στο αλλο, και μπορεις να δοκιμαζεις με βηματα μπροστα ή πισω).

Αφου ρυθμισεις ειδικα τα πισω ωστε να μην παιζει καποιο απο τα δυο πιο δυνατα (παντα στην θεση ακροασης), τοτε βλεποντας μια ταινια θα πρεπει να ακους τους διαλογους ευκολα, χωρις να χρειαζεται να δυναμωνεις πολυ την ενταση, και να μην κουραζει ο ηχος.
Κουραζει οταν τα πισω ηχεια ακουγονται δυνατοτερα απο οσο πρεπει ή/και οταν το κεντρικο παιζει χαμηλοτερα απο οσο πρεπει.

Ουτε ο δικος μου ενισχυτης διαθετει αυτοματη ρυθμιση.
Παρεχει ομως ενα ηχο δοκιμων (test tone) που ειναι ροζ θορυβος (pink noise).
Θα πρεπει απο την θεση ακροασης να ακους στην ιδια ενταση ολα τα ηχεια (παιζει ενα ενα ξεχωριστα και συγκρινεις τον ηχο απο το ενα στο αλλο, και μπορεις να δοκιμαζεις με βηματα μπροστα ή πισω).

Αφου ρυθμισεις ειδικα τα πισω ωστε να μην παιζει καποιο απο τα δυο πιο δυνατα (παντα στην θεση ακροασης), τοτε βλεποντας μια ταινια θα πρεπει να ακους τους διαλογους ευκολα, χωρις να χρειαζεται να δυναμωνεις πολυ την ενταση, και να μην κουραζει ο ηχος.
Κουραζει οταν τα πισω ηχεια ακουγονται δυνατοτερα απο οσο πρεπει ή/και οταν το κεντρικο παιζει χαμηλοτερα απο οσο πρεπει.

ναι! το γνωρίζω αυτό για το pink noise, έτσι τον λεν, αυτό είπα και παραπάνω!! αλλά την στάθμη για να την ακούς το ίδιο από όλα τα ηχεία, ε! δεν νομίζω ότι μόνο από το αυτί θα είναι σίγουρη η μέτρηση!! ενώ με το μηχανάκι (dbμετρο) θα έχεις ασφαλή μέτρηση!! το θέμα είναι στα πόσα db γίνεται η ρύθμιση αυτή!!?!!

ναι! το γνωρίζω αυτό για το pink noise, έτσι τον λεν, αυτό είπα και παραπάνω!! αλλά την στάθμη για να την ακούς το ίδιο από όλα τα ηχεία, ε! δεν νομίζω ότι μόνο από το αυτί θα είναι σίγουρη η μέτρηση!! ενώ με το μηχανάκι (dbμετρο) θα έχεις ασφαλή μέτρηση!! το θέμα είναι στα πόσα db γίνεται η ρύθμιση αυτή!!?!!

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056000230&postcount=136 -bye-

Εμένα που έχει μικρόφωνο το αποτέλεσμα δεν ήταν σωστό, το πρόβλημα ήταν η θέση των ηχείων στον χώρο, και έτσι έκανα τις ρυθμίσεις μου με σχέση την απόσταση της θέσης ακρόασης από τα ηχεία και το αποτέλεσμα ήταν σωστό. Επίσης πρέπει ξέρεις πως όλες οι ηχογραφήσεις δεν είναι ίδιες, οπότε υπάρχουν και διαφορές στο ακουστικό αποτέλεσμα σε κάθε ταινία.

Οπως σου είπαν και παραπάνω ο ηχος δοκιμων (test tone) και το προσεκτικό του σετάρισμα απο τη θέση ακροασης μερικές φορές φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα ακόμα και απο το μικρόφωνάκι autocalibration.
Το ντεσιμπελόμετρο είναι πολύ δύσκολο στη χρήση και δεν δεν αξίζει τον κόπο ειδικά αν ο χώρος σου έχει ιδιοτροποίες. Παντα συγκριτικά με την ευκολία και ακρίβεια του test tone . Εγω προσωπικα δεν κατάφερα να βγάλω ακρη με άλλο τρόπο.