Στάθμη θορύβου ηρεμίας από κεφαλή πικάπ. Πόσο πρέπει να είναι;

blugosi

Senior Member
17 November 2007
627
Έχω μία ερώτηση, αν το έχει δοκιμάσει κανείς.
Χρησιμοποιώντας το σύστημα αναπαραγωγής δίσκων βινυλίου μου, προσπάθησα να μετρήσω τη στάθμη θορύβου.
Ουσιαστικά ηχογράφησα την έξοδο του προενισχυτή κεφαλής |(MC) στον υπολογιστή, και αφού ρύθμισα την ένταση ηχογράφησης να φτάνει περίπου στο 0db με έναν τυχαίο δίσκο, μετά σήκωσα την κεφαλή από το δίσκο και συνέχισα να ηχογραφώ το τίποτε.....

Βάζοντας το αρχείο που δημιούργησα να παίξει στο audacity, διαπιστώνω ότι η στάθμη ησυχίας είναι -54db.

Αυτό το νούμερο απέχει αρκετά από τις τιμές S/N μεταξύ 65 και 75 db που δίνουν διάφοροι κατασκευαστές.

Ο κατασκευαστής του δικού μου δεν δίνει τέτοια τιμή αλλά γράφει
"Noise MC, 0.05 µV - A weighted @ maximum gain". Τι σημαίνει τώρα αυτό;

Έχει μετρήσει κανείς με αυτό τον τρόπο το σύστημά του;

Τι θόρυβο είχες χωρίς καν τον προ ανοιχτό αλλά με συνδεδεμένα τα καλώδια ?
Γενικά πρώτη φορά παίρνεις μετρήσεις με το συγκεκριμένο εξοπλισμό σου?
Έχεις λίγη διάθεση να διαβάσεις το ARTA Manual http://www.artalabs.hr/download.htm και να ξεκινήσεις με ένα loopback test και να ορίσεις και σωστά το Input sensitivity?

Ο κατασκευαστής του δικού μου δεν δίνει τέτοια τιμή αλλά γράφει
"Noise MC, 0.05 µV - A weighted @ maximum gain". Τι σημαίνει τώρα αυτό;

Έχει μετρήσει κανείς με αυτό τον τρόπο το σύστημά του;
Χάθηκε η μονάδα μέτρησης.
Γράφει ότι ο θόρυβος είναι 0.05 μικροβόλτ στο μέγιστο κέρδος, κεφαλής με έξοδο 0.135 milivolt.
Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει η έξοδος στα 2 volt, μιλάμε για 76 db αν τα υπολόγισα καλά.
Και επειδή η κεφαλή μου βγάζει 0.45 milivolt, θα έπρεπε να είχα ακόμη περισσότερα db, πάνω από 80!!!
Ισχύουν αυτά τα νούμερα, τα μετράτε στην πράξη κανένας;

Re: Απάντηση: Στάθμη θορύβου ηρεμίας από κεφαλή πικάπ. Πόσο πρέπει να είναι;

Τι θόρυβο είχες χωρίς καν τον προ ανοιχτό αλλά με συνδεδεμένα τα καλώδια ?
Γενικά πρώτη φορά παίρνεις μετρήσεις με το συγκεκριμένο εξοπλισμό σου?
Έχεις λίγη διάθεση να διαβάσεις το ARTA Manual http://www.artalabs.hr/download.htm και να ξεκινήσεις με ένα loopback test και να ορίσεις και σωστά το Input sensitivity?
Δεν σκέφτηκα να το κάνω αυτό που λες, μέτρηση με το phono σβηστό....
Δεν ξέρω καν αν μπορώ να το κάνω.
Η σύνδεση του phono stage με το κομπιούτερ γίνεται μέσω USB που έχει το phono stage.
Για να το κάνω πρέπει να αλλάξω τελείως τρόπο μέτρησης. Να πάω με RCA από την έξοδο του phono stage στην είσοδο γραμμής της κάρτας ήχου του υπολογιστή και να ηχογραφήσω από εκεί....
Έτσι δεν είναι;

Η κάρτα του υπολογιστή όμως είναι αυτή η απλή που βρίσκεται πάνω στη μητρική και δεν την χρησιμοποιώ καν γιατί είναι χάλια...

Τι νόημα έχει η μέτρηση αυτή; Αυτό που κάνω είναι λάθος; Δηλαδή ορίζοντας το κέρδος της ηχογράφησης στο 0 db με αναφορά τα δυνατά σημεία ενός "δυνατού" δίσκου, άμα μετρήσω στο μείον πόσο πέφτει με τη βελόνα σηκωμένη, δε μου δίνει το περιθώριο; Αυτό δεν είναι συνώνυμο με το S/N;

Θα διαβάσω και αυτό που αναφέρεις και θα επανέλθω........

0.05μV σκέτο αποκλείεται!
Υπάρχει λάθος στις μονάδες.

Re: Απάντηση: Στάθμη θορύβου ηρεμίας από κεφαλή πικάπ. Πόσο πρέπει να είναι;

0.05μV σκέτο αποκλείεται!
Υπάρχει λάθος στις μονάδες.

Λες;

Εγώ το υπολόγισα ως εξής:

Λέει ότι ο θόρυβος είναι 0.05μv, για τυπική έξοδο 2 volt. Άρα για κάθε διπλασιασμό της τάσης, πάω 3 db πιο πάνω. Στα 0.1 mV έχω ανέβει 3 db, στα 0.2μV πάει 6 db κ.ο.κ μέχρι τα 1677721.6 μV, (1.67volt) που πάνε στα 75 db....

Η μήπως πάνε 6 db σε διπλασιασμό τάσης;

Δεν ξέρω, μπορεί να κάνω λάθος αλλά δεν είναι αυτό που ρωτάω...

Έχει ριπάρει κανένας βινύλιο και να έχει ηχογραφήσει και κενό, να μου πει πόσα db διαφορά βλέπει από τη μέγιστη ένταση της μουσικής μέχρι το κενό;

Last edited:
Αν προσπαθήσεις να μετρήσεις με τη βελόνα πάνω σε δίσκο που γυρίζει, θα μετράς και το rubble.. Επίσης δίσκος από δίσκο έχουν άλλο επίπεδο εγγραφής οπότε δεν έχεις σωστό reference.

Γενικά, για να μετρήσεις σωστά το SNR του προενισχυτή σου, το μετράς χωρίς συνδεδεμένη κεφαλή με κάποιο μετρητικό σύστημα (π.χ. RMAA).

Αν προσπαθήσεις να μετρήσεις με τη βελόνα πάνω σε δίσκο που γυρίζει, θα μετράς και το rubble.. Επίσης δίσκος από δίσκο έχουν άλλο επίπεδο εγγραφής οπότε δεν έχεις σωστό reference.

Γενικά, για να μετρήσεις σωστά το SNR του προενισχυτή σου, το μετράς χωρίς συνδεδεμένη κεφαλή με κάποιο μετρητικό σύστημα (π.χ. RMAA).
Φυσικά και δε μετράω με τη βελόνα πάνω στο δίσκο! 'Οταν λέω ότι μετράω με τη βελόνα στο κενό εννοώ με το lift επάνω.

Αν είχα την κεφαλή στο δίσκο θα μέτραγα κατ' αρχήν τον επιφανειακό θόρυβο, πολύ πάνω από το rumble σε ένα αξιοπρεπές πικάπ....

Η ένταση του κάθε δίσκου είναι διαφορετική, ρυθμίζοντας όμως το gain από το πρόγραμμα ηχογράφησης να έχει τη μουσικη στο μηδέν db, δεν έχω πρόβλημα νομίζω.... μετράω διαφορά db μεταξύ μουσικής και όχι μουσικής....Τι λες;

Μετρητικό σύστημα δεν έχω, όπως και οι περισσότεροι στο φόρουμ υποθέτω, γι αυτό ζητάω αν έχει κάποιος δοκιμάσει κάτι απλό σαν κι αυτό που περιγράφω....

Αν μετράς με βάση συγκεκριμένο βινύλιο, θα μετράς το SNR του συγκεκριμένου βινυλίου (μη υπολογίζοντας βέβαια θορύβους επιφανείας κτλ). Με άλλο βινύλιο (π.χ. κάποιο single δυνατά γραμμένο) θα μετράς άλλο (αρκετά διαφορετικό) SNR. Δοκίμασέ το και θα δεις.

Γιαυτό πηγαίνουμε στα μετρητικά. Συνήθως ένας υπολογιστής με μια καλή κάρτα ήχου και το RMAA κάνει καλά τη δουλειά, αλλά στην περίπτωση του phono, που αφενός έχει μέσα ισοστάθμιση RIAA, αφετέρου έχει πολύ μεγάλο κέρδος, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει (ώστε να πάρουμε σχετικά "χρήσιμα" αποτελέσματα).

Αν μετράς με βάση συγκεκριμένο βινύλιο, θα μετράς το SNR του συγκεκριμένου βινυλίου (μη υπολογίζοντας βέβαια θορύβους επιφανείας κτλ). Με άλλο βινύλιο (π.χ. κάποιο single δυνατά γραμμένο) θα μετράς άλλο (αρκετά διαφορετικό) SNR. Δοκίμασέ το και θα δεις.

Γιαυτό πηγαίνουμε στα μετρητικά. Συνήθως ένας υπολογιστής με μια καλή κάρτα ήχου και το RMAA κάνει καλά τη δουλειά, αλλά στην περίπτωση του phono, που αφενός έχει μέσα ισοστάθμιση RIAA, αφετέρου έχει πολύ μεγάλο κέρδος, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει (ώστε να πάρουμε σχετικά "χρήσιμα" αποτελέσματα).

Θα ηχογραφήσω απόψε αν προλάβω ένα τραγούδι, θα αφήσω κι ένα κενό ένα λεπτό ας πούμε, και θα το ανεβάσω στο forum σε mp3.

Αν το ακούσεις, πες μου τη γνώμη σου με το αυτί. Σε σχέση με το δικό σου phono ας πούμε...

Τα 50nV μάλλον αφορούν τη στάθμη θορύβου ανηγμένη στην είσοδο.

Άρα ο λόγος σήματος προς θόρυβο θα είναι 20log(σήμα εξόδου κεφαλής σε V/50*10^-9 V)
το οποίο για σήμα κεφαλής 0.135mV δίνει ΙΔΑΝΙΚΑ SNR ίσο με 68dB.
Για σήμα εισόδου 0.45mV πάλι ΙΔΑΝΙΚΑ o λόγος σήματος προς θόρυβο είναι 79dB.

Το ιδανικά το τονίζω γιατί δεν έχει ληφθεί υπόψιν ο θόρυβος που ήδη έχει το σήμα της κεφαλής
(λόγω παρεμβολών από το ηλεκτρικό δίκτυο κτλ), οπότε και ο SNR θα είναι χαμηλότερος.
Αν επιπλέον παρεμβάλλονται και άλλες συσκευές κατά τη μέτρηση (προενισχυτής πχ) ο λόγος
σήματος προς θόρυβο θα χειροτερεύει.

Και όλα αυτά χωρίς να έχει ληφθεί υπόψιν ο τρόπος και ο εξοπλισμός με τον οποίο γίνεται η
προσπάθεια να διεξαχθεί η μέτρηση.